Fotografija na dveh kolesih

Russ Ellis

Kolesarski navdušenec Russ Ellis meni, da ima najboljšo službo na svetu – potuje po svetu in je plačan za fotografiranje najljubšega športa. Pa vendar Russ o svoji poklicni poti ni sanjal že od otroštva.

Ko je za svoj deseti rojstni dan dobil fotoaparat, se je v njem prebudilo veselje nad fotografijo in čeprav je bil v šoli navdušen športnik, je bilo kolo za mladeniča, rojenega v Nottinghamu, le edino prevozno sredstvo. Leta 2013, ko je nekaj prijateljev predlagalo kolesarske počitnice na Majorki, pa je bil že strastno navezan na vožnjo na dveh kolesih.

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16–35 mm f/2,8 GM | 1/1000 s @ f/3,5, ISO 320

Približno ob istem času se je Russ začel resno zanimati za fotografijo in ko se je iztekel čas ljubiteljskega ukvarjanja s fotografijo življenja v divjini in ulično fotografijo, je začel fotografirati kolesarske dirke. Leta 2015 so ga iz revije Cycling Weekly povabili k fotografiranju dirke Paris–Roubaix.

“Prelomnica zame je bilo snemanje te prve dirke za plačilo. Takrat sem ugotovil, da se želim s tem preživljati.”

Začel je dobivati vse več ponudb za fotografiranje in pozneje to leto so ga iz družbe Sky povabili k fotografiranju kampanje ‘Sky Loves Cycling’. To je bil trenutek, ko je moral Russ izbrati med varnostjo pisarniškega dela in priložnostjo, da svoja dva konjička spremeni v uspešno kariero. Na srečo je izbral slednje.

Leta 2017, dva dni pred odhodom na snemanje tekmovanja Tour de France, je Russ dobil priložnost, da preizkusi nov izdelek, α9. Vsak profesionalni fotograf ve, da ni nič pomembnejšega, kot to, da se lahko 100-odstotno zaneseš na svojo opremo, zato je prve dni poleg novega fotoaparata imel še starega, ki ga je že poznal in mu zaupal.

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 24–70mm f/2,8 GM | 1/1000 s @ f/3,5, ISO 200

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 16–35 mm f/2,8 GM | 1/1000 s @ f/3,2, ISO 100

"Nisem si mislil, da bom α9 uporabljal do te mere, kot sem ga, ampak ko sem preletel strukturo menija, ki je bil res intuitiven, sem ga že prvi dan začel uporabljati skupaj s svojo trenutno opremo brez vsakršnega napora. Funkcija samodejnega ostrenja oči je bilo zame pravo odkritje, saj so se odprle priložnosti, ki jih sicer ne bi imel. Na koncu sem posegal le še po fotoaparatu α9."

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16–35 mm f/2,8 GM | 1/2500 s @ f/4, ISO 320

Morda so izjema tisti fotografi, ki snemajo v konfliktnih situacijah, ampak športni fotografi slovijo po tem, da s svojo opremo ne ravnajo nič kaj prijazno, zaradi vsakodnevne uporabe pa morajo biti fotoaparati tudi precej robustni.

"Kar nekaj časa sem fotografiral z motorja in včasih vreme ni bilo preveč prijazno. Malce me je skrbelo, kako se bo α9 zoperstavil dežju in premetavanju, še posebej, ker sem vedel, da bi moja oprema DSLR vse to dobro prenesla, vendar je bilo vse v redu, nikoli se ni izneveril."

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/2000 s @ f/1,8, ISO 250

Poleg primarne naloge fotografiranja kolesarjev na dirki so Russa zadolžili tudi, da posname dogajanje v zakulisju. Tega se je veselil, saj ga je morda spomnilo na ulično fotografijo, s katero se je ukvarjal v preteklosti.

"Fotografiranje v zakulisju s tako majhnim fotoaparatom je bila fantastična izkušnja, pri čemer sem s tihim zaklopom lahko ujel trenutke, ki jih s fotoaparatom DSLR ne bi mogel nikoli. Dobesedno sem lahko "izstrelil" zaslon in fotografiral, ne da bi kdo opazil karkoli. Na ta način sem ustvaril nekaj resnično dobrih posnetkov."

Raje kot klasične posnetke z razdalje, ki jih ustvarja veliko športnih fotografov, se Russ objektom približa in z njimi vzpostavi osebni odnos ali pa svojim slikam doda nekaj scenske perspektive. Pri svojem delu največkrat raje uporabi kratke objektive, še posebej Sonnar T* FE 55 mm f/1,8 ZA, s katerim snema širokokotno.

"Rad imam 55-milimetrski objektiv z f/1,8, lahko rečem, da je to objektiv, po katerem vedno posežem, še posebej na začetku tekme, ko želim narediti tiste prve slike. Všeč mi je plitka globinska ostrina, zato pogosto fotografiram s široko odprto zaslonko, saj s tem objektivom vedno dobim odlične rezultate. Uporabljal sem tudi 35-milimetrski objektiv z f/1,4 ki je enostavno izjemen, in nedavno sem preizkušal objektiv 16–35 mm f/2,8 G Master, ki omogoča večjo prilagodljivost."

Russ Ellis

© Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/4000 s @ f/1,8, ISO 160

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/1000 s @ f/1,8, ISO 200

"Resda uporabljam 70–200-milimetrski objektiv serije G Master z f/2,8 in prav gotovo je to čudovit objektiv, vendar si v resnici želim biti v središču dogajanja, zato kratki objektivi bolj ustrezajo mojemu načinu dela. Jaz sem tisti, ki se mota med kolesarji, ko so že prečkali ciljno črto, in jih snemam, ko se po tekmi objemajo in s "petkami" čestitajo sotekmovalcem."

Izdelki, predstavljeni v tem članku
ILCE-9
Brezzrcalni fotoaparat polnega formata α9 s skladnim CMOS-senzorjem
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL2470GM
FE 24–70 mm F2,8 GM
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
Russ Ellis
Alpha Universe

Russ Ellis

Združeno kraljestvo

Nenehno morate iskati nekaj drugačnega in o tem povedati zgodbo.

Prikaz profila

TEST


x