Globoke sence

José M. Mercado

Najsibo osebni projekt ali posnetek za urednika, José M. Mercado najraje fotografira ljudi. “Ne predstavljam si, da bi na mojih fotografijah ne bilo ljudi, saj fotografiram zaradi njih,” pove.

Na njegovih portretih je absolutno najpomembnejši način osvetlitve, to pa ni nekaj, o čemer se odloči v danem trenutku. Če želi razkriti zgodbo in značaj subjektov, začne portret natančno načrtovati veliko prej. Dejansko je v trenutku, ko je José tik pred tem, da pritisne sprožilo, večina dela že opravljenega. 

jose m mercado sony alpha 9 ženska z volnenim klobukom na črnem ozadju

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/200 s @ f/5,6, ISO 100

“Za vsako mojo fotografijo,” razloži, “je celovit ustvarjalni proces, ki včasih traja cel mesec. Vsaka naloga je drugačna, a moj modus operandi je vedno isti.”

V času raziskovanja zbira informacije o temi, s katero se ukvarja in jo želi prikazati na svoj način. Nato v ustvarjalni fazi razvije svojo risbo in določi postavitev osvetlitve ter prizora za končno sliko. Kdaj je čas za končno izdelavo slike? “Delo je skoraj zaključeno,” zmigne z rameni, “zdaj moram le še prenesti sliko, ki jo imam v glavi ali "na papirju", v fotoaparat.”

jose m mercado sony alpha 99 ženska na trapezu, ovita v ohlapno rdeče oblačilo

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/500 s @ f/5,0, ISO 400

José si pri izpolnjevanju svojih ciljev pomaga s Sonyjevimi fotoaparati Alpha. Uporablja izbor različnih Sonyjevih fotoaparatov in objektivov, med katerimi premišljeno izbira, ko opravlja neko nalogo. Za delo v studiu, ko fotografira športnika in športnice, uporablja Sonyjev α9, ki ga odlikujeta hitro samodejno ostrenje in hitrost fotografiranja 20 sličic/s za zamrznitev trenutkov. Ko želi posneti fotografije vrhunske kakovosti, vzame Sony α7R III s senzorjem z 42,4 milijona slikovnih pik. Na osebnih potovanjih in za projekte ulične fotografije José uporabi α7S, s katerim izkoristi visokoobčutljiv senzor in tih zaklop.

Izbira objektiva je odvisna od trenutnega projekta, vendar so med njegovimi objektivi FE 70–200 mm f/4 G OSS, FE 85 mm f/1,4 GM, Vario-Tessar® T* FE 16–35 mm f/4 ZA OSS in E 35 mm f/1,8 OSS, čeprav najpogosteje poseže po objektivu FE 24–105 mm f/4 G OSS.

jose m mercado sony alpha 99 baletka stoji pri oknu in občudujoče strmi v svojo podobo v zrcalu, ko se naslanja na steno

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/60 s @ f/3,5, ISO 1250

Ob pregledu obsežnega Joséjevega portfelja portretnih fotografij ni mogoče spregledati niti njegovega sloga in vizije, ki povezuje njegovo delo, vse do načina osvetlitve slik. Pogosto je moč zaznati natančno igro med osvetljenimi in osenčenimi deli, kjer so v osvetljenih delih razvidne podrobnosti, s katerimi želi José predstaviti svoj subjekt gledalcu.

jose m mercado sony alpha 9 base skakalec skače po strehi z antenami

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/1250 s @ f/9,0, ISO 100

“Menim, da je pomembno vedeti, kako v prizoru obvladati naravno ali umetno svetlobo,” razmišlja, “in tudi kompozicijo. Svetloba je pogoj za fotografijo, s kompozicijo pa uredite vse elemente, ki bodo na fotografiji. Fotograf, ki obvlada ta dva koncepta, se lahko veliko jasneje izrazi.”

jose m mercado sony alpha 7S uradna fotografija violinistke s temnim ozadjem

© José M. Mercado | Sony α7S | FE 24–105 mm f/4 G OSS | 1/125 s @ f/7,1, ISO 100

José želi razumeti svetlobo, zato preučuje okolje okoli sebe in opazuje, kako lahko različne perspektive in viri osvetlijo prostor ali obraz osebe ter kakšne so sence, ki pri tem nastanejo, kar je nekaj, kar je značilnost številnih njegovih slik. “Zelo rad imam svetlobo, čeprav so mi sence veliko bližje,” pravi.

Ko se je pred nekaj leti bolj posvetil preučevanju svetlobe, je José nekaj časa opazoval mimoidoče na podzemni železnici, avtobusih ali v barih, ki so posebej izstopali zaradi načina osvetlitve.

“Ob nenehnem prežanju na sence in njihovem preučevanju, znam uganiti, od kod prihaja svetloba, njeno vrsto in pod katerim kotom pada”, razloži. “S tem znanjem bolj natančno opazujem objekte in jih znam na svojih fotografijah veliko bolje osvetliti.”

jose m mercado sony alpha 99 portret igralca ameriškega nogometa od strani

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/200 s @ f/11, ISO 100

S Sonyjevimi fotoaparati ima José ustvarjalno svobodo, iz svoje želje, da bi se izrazil s fotografijami, pa črpa navdih in moč za snemanje. Zanj fotografiranje ni služba ali poklic, to enostavno mora početi.

“Nikoli si nisem mislil, da bo fotografija, v svet katere sem vstopil, nekega dne tudi moja služba, pravzaprav še danes ne razmišljam tako. S fotografijo se ukvarjam, ker tako čutim in ker bi brez nje del mene umrl. Izraziti moram svoja čustva in trenutno to počnem s fotografijo.” 

jose m mercado sony alpha 9 moški med preskakovanjem ozkega kanala ob mraku

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/1000 s @ f/4,0, ISO 100

José še doda: “Ne prizadevam si, da bi za mano ostala neka zapuščina, fotografije snemam, ker to rad počnem in se ne menim za prihodnost, enostavno uživam ob vsakem posnetku, saj me to navdušenje in žene od fotografije do fotografije.”

Izdelki, predstavljeni v tem članku
ILCE-7S
Fotoaparat α7S serije E s senzorjem polnega formata

ILCE-7S

ILCE-9
Brezzrcalni fotoaparat polnega formata α9 s skladnim CMOS-senzorjem

ILCE-9

SLT-A99V
Fotoaparat α99 serije As 35 mm senzorjem polnega formata

SLT-A99V

SAL2470Z2
Vario-Sonnar T* 24–70 mm F2,8 ZA SSM II

SAL2470Z2

SEL1635Z
16–35 mm Vario-Tessar T* FE F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
Objektiv FE 24-105 mm F4 G OSS

SEL24105G


x