Kako fotografiram 
Studijski portreti s Hannaho Couzens 

Nekdo mi je nekoč rekel, da je “80 % portretiranja odvisnega od osebnosti in 20 % od znanja”. To je morda malce groba ocena, ampak v resnici je vse odvisno od fotografa.

Sami lahko boljše portrete ustvarite tako, da aktivno pokažete interes in spoznate osebo, ki jo fotografirate. Ne sprašujte le po tem, kako je preživela konec tedna, ne da bi vas odgovor dejansko zanimal. Povprašajte po službi, prijateljih in družini. Sama sprašujem po vsem tem in opazujem različne odzive na obrazih. Razlikujem med smehom, ko vzamem v roke fotoaparat, in smehom, ko so zares srečni.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM3-portret-ženske-z-zelo-kratkimi-lasmi-in-sivimi-očmi-od-blizu

© Hannah Couzens | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/3.5, ISO 100

Ko se odločam za pristop k portretu, potrebujem kontekst. Vedeti želim, kdo je oseba in čemu potrebuje portretne slike. Tako že dobim potrebne podatke za slog portreta in katero osvetlitev bom izbral. Ljudje pogosto pripovedujejo, da jih skrbi ali da so vznemirjeni, ker “na fotografijah niso videti dobro” in razkrijejo podrobnosti o svojih lastnostih, s katerimi niso zadovoljni. Ponavaljam, da s tem dobim več informacij o tem, kako jih osvetliti in pod katerim kotom jih bom fotografiral.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM4-stranski-profil-zlovoljnega-moškega-ki-strmi-v-fotoaparat

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/500s @ f/3.5, ISO 100

Za kompozicijo slik uporabljam zaslon Sonyjevega fotoaparata α7R III. Pri uporabi iskala sem z obrazom naslonjena na hrbtni del fotoaparata, kar me oddalji od subjekta. Ob uporabi zaslona pa subjekt razločno vidi moj obraz, ko se pogovarjava, tako da naju nič več ne ločuje. Ljudje lahko vidijo moje izraze na obrazu, kar je zelo pomembno, saj so programirani za zrcaljenje izrazov druge osebe. To pomeni, da mi ni treba nekoga prositi za nasmeh, temveč lahko povem nekaj smešnega in se začnem sama smejati, portretiranec pa se na to odzove. Na ta način je smeh naravnejši, jaz pa lahko pritisnem na zaklop.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM4-portret-starejšega-moškega-ki-si-z-dlanjo-podpira-obraz

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 100

Za moje portrete je najpomembnejša osvetlitev. Portretiranci me lahko opozorijo na svojo lepšo stran ali brazgotine in gubice, ki jih ne želijo videti na sliki. Sama pa v resnici mislim, da so prav zaradi tega ti ljudje edinstveni in jih želim izpostaviti, saj obrazi ljudi pripovedujejo svoje zgodbe.

Vsak človek je neponovljiv, zato ne uporabljam vnaprej pripravljenih nastavitev, osvetlitev pa je kolikor se le da enostavna. Seveda lahko za sliko uporabim do šest različnih luči, vendar so nekateri moji najljubši portreti nastali z uporabo ene luči, da je bil v središču pozornosti res obraz in nič drugega.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM3-posnetek-profila-ženske-s-črno-ruto-s-strani

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Na koncu je vse odvisno od osebe, ki jo fotografiram. Na splošno uporabljam Sonyjev objektiv G Master 85 mm f/1,4, pri čemer se izogibam snemanju, ki je pod vrednostjo f/2,8, saj mi ni treba zamegliti ozadja. Objektiv je neverjetno oster, zato moram razmisliti o tem, kaj vse želim izostriti in kako intenzivna naj bo povezava med očmi subjekta in gledalcem. Če želim ohraniti vse podrobnosti las osebe ali oblačil, ki jih ima na sebi, bom snemala z manjšo zaslonko, običajno z vrednostjo f/8, f/11 ali f/16.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM3-črno-bel-posnetek-profila-ženske-z-lasmi-spetimi-v-konjski-rep

© Hannah Couzens | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/6.3, ISO 100

Zadnji tehnični element, ki mi pomaga pri delu in ohranjanju stika s subjektom, je funkcija samodejnega ostrenja oči. Z njo se lahko premikam okoli subjekta in ohranjam natančno izostritev oči. Skoraj se mi je že zgodilo, da sem imela na voljo preveč dobrih posnetkov, saj so vsi izjemno izostreni in ostri. Funkcija deluje tudi pri ljudeh, ki nosijo očala. Sprva sem mislila, da je ta funkcija le trik in da v resnici ne deluje, vendar je v resnici ves čas uporabljam. Tako kot vse druge funkcije fotoaparata mi dejansko pomaga ustvariti svoje najboljše portrete.

Predstavljeni izdelki
ILCE-7RM4
Fotoaparat α7R IV s 35-milimetrskim objektivom polnega formata in 61,0 milijona slikovnih pik

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
»α7R III 35 mm objektiv polnega formata in samodejno ostrenje«

ILCE-7RM3

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

SEL135F18GM
FE 135mm F1.8 GM

SEL135F18GM

SEL70200GM
FE 70–200 mm F2,8 GM OSS

SEL70200GM

Sorodni članki
Hannah Couzens
svet alpha

Hannah Couzens

Združeno kraljestvo

»Med fotografiranjem portreta v nekem trenutku pride do povezave, ko te portretiranec spusti bliže sebi. V tem trenutku narediš fotografijo, ki zares pokaže portretiranca v njegovi pravi luči.«

Prikaz profila


x