nasmejani nevesta in spremstvo med pripravo na obred

Kako fotografiram | Poročna fotografija

David Bastianoni

Vloga poročnega fotografa

Menim, da je vloga poročnega fotografa poskrbeti za spomine za naslednjo generacijo. Otroke s tem učimo, družina pa ima lep spomin na ta pomemben dan v svojem življenju. Ko torej fotografiram poroko, moram seveda narediti sliko mladoporočencev, vendar moram biti obenem tudi fotografski novinar in pripovedovalec zgodb.

david bastianoni sony alpha 7M3 pogled na razgrnjeno bogato okrašeno poročno vabilo na mizi

© David Bastianoni | Sony α7 III + 35mm f/2.8 | 1/250s @ f/2.8, ISO 1000

To ni le dokumentarna fotografija, v resnici je kombinacija številnih različnih slogov in veščin. Gre za fotografijo lokacije in dogodka, tihožitja, portretiranja, pokrajine – biti morate pripravljeni na to, da boste morali narediti nekaj od vsega v precej kratkem časovnem obdobju. Prav zato potrebujem fotoaparat, s katerim lahko posnamem vse te različne situacije, zato uporabljam Sonyjev α7 III.

david bastianoni sony alpha 7M3 nevesta se pripravlja pred ogledalom, družici pa jo opazujeta

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/2.0, ISO 50

Sony α7 III in dinamični razpon

Zame je Sonyjev α7 III kot pero, kot orodje. Tako kot lahko s peresom napišem kar koli, lahko tudi s fotoaparatom α7 III posnamem, kar želim. Je lahek, ponaša se z odlično stabilizacijo slik in ima dve reži za pomnilniške kartice, slike pa so odlične kakovosti z izjemnim dinamičnim razponom.

david bastianoni sony alpha 7M3 preprost posnetek neveste, ki gleda stran od fotoaparata

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/1.8, ISO 250

Dinamičen razpon je zelo pomemben, saj pri snemanju nimam vedno idealne svetlobe. Včasih je svetloba šibka, drugič pa je zelo svetlo, vedno pa moram poskrbeti, da bodo vidne vse podrobnosti nevestine bele obleke, ne da bi bile preveč izpostavljene. Z dinamičnim razponom, ki ga ponuja Sonyjev α7 III, teh težav ni. Morebitni težavi se izognem tako, da preprosto malce podosvetlim sliko, s čimer ohranim podrobnost na obleki, ki jo želim poudariti, nato pa v postprodukciji povečam osvetlitev senc, da podrobnost pride lepo do izraza.

david bastianoni sony alpha 7M3 nasmejana ženin in priča pred fotoaparatom na sončen dan

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/2.5, ISO 160

Nastavitev fotoaparata in objektivi

Na dan poroke imam pri sebi dva fotoaparata α7 III, enega na levi in drugega na desni strani. Ena od izjemno uporabnih funkcij fotoaparata α7 III je, da lahko shranim nastavitve in da jih s kartico SD preprosto prenesem v drug fotoaparat. Ko v roke vzamem en ali drugi fotoaparat, so tako v obeh fotoaparatih vse nastavitve, gumbi po meri vedno enako konfigurirani, vse je enako.

david bastianoni sony alpha 7M3 nevestina družica pomaga nevesti namestiti tančico

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/640s @ f/1.8, ISO 400

Na levi rami imam α7 III z objektivom FE 28 mm f/2 ali FE 35 mm f/1,8. Verjeli ali ne, imam vse Sonyjeve objektive G Master, ampak objektiva FE 28 mm f/2 in FE 35 mm f/1,8 sta lažja in oba zelo ostra. V času poletne sezone porok se lahko zgodi, da snemam skoraj vsak dan, zato sta ta objektiva zame popolna kombinacija kakovosti, velikosti in teže. Brez napora ju lahko uporabljam cel dan. Obenem omogočata precej dobro ostrenje od blizu, tako da ju lahko uporabim za posnetke podrobnosti od blizu.

david bastianoni sony alpha 7M3 par v objemu s soncem v ozadju

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/800s @ f/1.8, ISO 125

Na desni rami je moj drugi Sonyjev fotoaparat α7 III z objektivom ZA Sonnar T* FE 55 mm f/1,8. Ponavljam, lahko bi uporabil 50 mm f/1,4, vendar je kakovost slike z objektivom 55 mm f/1,8 fantastična, poleg tega je manjši in lažji. Seveda je kakovost slike z objektivi serije G in G Master odlična, vendar pa tudi ti objektivi srednjega razpona ponujajo izjemno kakovost.

david bastianoni sony alpha 7M3 črno-bel profil neveste

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/1.8, ISO 100

Ostrenje obrazov

S fotoaparatom α7 III je ostrenje z objektivi preprosto. Če želim posneti nekaj gibanja, na primer nevesto in ženina med hojo, vedno uporabim način neprekinjenega ostrenja z načinom sledenja. Za portrete uporabljam funkcijo za samodejno ostrenje oči, ki zagotavlja natančno izostritev oči subjekta. Tako nikoli ne zamudim posnetka in na vseh mojih portretih so oči subjektov odlično izostrene.

david bastianoni sony alpha 7M3 nasmejani nevesta in prijatelji pred obredom

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/2.2, ISO 200

Funkcija zaznavanja in registracije obraza je druga zvijača, ki jo uporabljam. Na začetku dneva s funkcijo za registracijo obrazov posnamem preprost portret neveste in ženina. Ta funkcija je odlična, saj z njo fotoaparat, ki v neki situaciji zazna več obrazov, samodejno izostri obraza neveste in ženina, kadar sta v posnetku. Nastavim lahko celo prioriteto, na primer tako, da ima pred ženinovim obrazom prednost nevestin obraz.

david bastianoni sony alpha 7M3 nasmejana novoporočenca med hojo proti oltarju

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/3200s @ f/1.8, ISO 160

Te funkcije za ostrenje mi omogočajo, da se posvetim najpomembnejši zadevi, in to je zajemanje čustev. Pripravljen moram biti, da bom posnel izraz ženina, ko se obrne in prvič zagleda nevesto, ko se približuje oltarju. Ni pomembno, ali se smeji ali joče, vem samo, da želim posneti tisti pristni trenutek, ki se ga bo lahko vedno spominjal.

Predstavljeni izdelki

David Bastianoni

David Bastianoni | Italy

Zame je fotografija reševanje težav, pogovorov o življenju, tiha komunikacija.

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili