Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Kralj kompaktnih fotoaparatov – RX100

Danas Macijauskas in VuThéara Kham

Danas Macijauskas in VuThéara Kham pojasnita, zakaj je Sonyjev RX100 najboljši kompaktni fotoaparat za posnetke na profesionalni ravni, ne glede na to, ali snemata na kopnem ali pod vodno gladino. 

Kot vedo vsi fotografi, je treba vedno biti pripravljen na vse. Vsi imajo en svoj najljubši kos opreme in fotoaparat, ki jih spremlja povsod, ampak kako obvladati trenutke, ko mora biti fotoaparat čisto malo bolj kompakten in lahek?

Glavna fotoaparata sta še vedno α7 II oziroma α7 III, vendar pa sta dva fotografa – Danas Macijauskas in VuThéara Kham – z navdušenjem sprejela tudi Sonyjev fotoaparat RX100. Čeprav oba uporabljata enako opremo – RX100 V – jo vsak uporablja na popolnoma svojstven način. Za oba pa sta odločilnega pomena velikost in kakovost fotoaparata.

vutheara kham sony rx100m5 nočni prizor v parizu z dolgim časom osvetlitve s prikazom moškega, ki se vzpenja po strmih stopnicah

© VuThéara | Sony RX100 V | 8s @ f/6.3, ISO 80

VuThéara Kham je profesionalni fotograf, ki živi v Parizu. Njegova dela prikazujejo razpredajoče se mestne ulice. Za VuThéaro je RX100 odličen majhen fotoaparat, ki ga uporablja skupaj s svojima fotoaparatoma α7 II in α7 III.

“Pri snemanju na mestnih ulicah,” pojasni VuThéara, “moram biti okreten in hkrati diskreten, zato me včasih prenašanje velikih kosov opreme lahko ovira. RX100 mi je všeč zaradi svoje učinkovitosti, in ko izkoristim vse prednosti, ki jih ponuja zmogljivost snemanja s hitrostjo 24 sličic na sekundo ob sledenju samodejnega ostrenja, ne zamudim nobenega dogajanja ali izraza na obrazu, ki ga želim posneti.”

Danas po drugi strani uporablja svoj RX100 na povsem drugačen način.

danas macijauskas sony rx100m5 potapljača pod valovi gledata proti površju vodne gladine

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/250s @ f/4.5, ISO 125

“RX100 uporabljam za snemanje pod vodo,” razloži Danas. “Ob pomoči podvodnega ohišja snemam pri potapljanju ali deskanju na vodi, še pogosteje pa pri deskanju na vodi z vlečnico doma v Litvaniji. Preprosto lebdim v vodi in opazujem dogajanje okoli sebe.” Zveni romantično, mar ne? “Precej enostavno je,” se nasmehne, “v vodi sem in pustim, da me nosi tok vode.”

Oba fotografa združuje prepričanje, da je to idealen fotoaparat zaradi kakovosti slik.

danas macijauskas sony rx100m5 zmajar na vodi, nagnjen v smeri vodnega vala

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/6.3, ISO 125

“V vodi sem preizkusil druge najpomembnejše fotoaparate”, pravi Danas, “vendar na slikah niso vidne podrobnosti, niti če sem snemal v neobdelanem formatu. Če to primerjam z neobdelanimi slikami, ki jih lahko dobim s svojo opremo in pripadajočim 1,0-palčnim senzorjem, vidim, da so zajete vse podrobnosti in dinamični razpon, kot si ga lahko samo želim.”

vutheara kham sony rx100m5 natakar v kavarni na pariški ulici streže kavo ženski ob mizici

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 2000

Medtem VuThéara uporablja svoj fotoaparat z objektivom, enakovrednim 24–70-milimetrskemu objektivu fotoaparata RX100, za katerega meni, da je odličen za snemanje na prostem ponoči. “Za nočne posnetke lahko uporabim objektiv f/1,8–2,8 s široko odprto zaslonko, z vrednostjo občutljivosti ISO 1600, ne da bi moral razmišljati o goriščni razdalji in kakovosti,” pojasni, “1,0-palčni senzor ter objektiv pa poskrbita za naravne barve ob dobro nadzorovanem popačenju in odličnem dinamičnem razponu.”

Ena od ključnih stvari za Danasa in VuThéara je popolna obvladljivost fotoaparata RX100 tako, kot Sonyjevih fotoaparatov Alpha. Oba se strinjata, da je ena od ključnih lastnosti to, da poleg številnih funkcij enakovrednih brezzrcalnih fotoaparatov ponuja tudi popoln ročni nadzor.

danas macijauskas sony rx100m4 obraz potapljača, ki ga je zakrila meduza, pod vodo

© Danas Macijauskas | Sony RX100 IV | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Danas se na RX100 V zanaša, ko gre za nastavitev beline, zato za spreminjajoče se razmere v vodi, ki ga obdaja, izbere samodejno nastavitev beline.

“Tudi za ISO izberem samodejno nastavitev,” pove Danas, “vendar nastavim najvišjo vrednost občutljivosti ISO 3200, ki je fotoaparat potem ne preseže. To mi omogoča snemanje pri hitrosti zaklopa, ki je dovolj visoka, da zamrznem deskarja na vodi z vlečnico, in ker snemam v formatu neobdelanih datotek, lahko nastavitev beline kadar koli popravim v postprodukciji.”

danas macijauskas sony rx100m5 obrisi tropskih palm z modrim nebom v ozadju in s sončno svetlobo, ki se prebija med drevesi

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000 s @ f/5,6, ISO 125

Snemanje uličnih prizorov in dokumentarnih fotografij prinaša različne izzive, zato VuThéara spreminja nastavitve glede na to, kar snema.

“Pri ulični fotografiji,” pravi, “v fotoaparatu RX100 izberem način AF-C s širokim območjem ostrenja in minimalno hitrostjo 1/1000 sekunde, kar mi omogoča, da zamrznem vsakršno gibanje. Na fotoaparat se potem lahko zanesem, da bo sledil objektu ob uporabi 315-točkovnega samodejnega ostrenja s faznim zaznavanjem.”

vutheara kham sony rx100m5 pariška ulica v mraku se koplje v mehki rožnati svetlobi

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 320

Za VuThéaraja je pri fotoaparatu RX100 med drugim zanimiv tudi obroček za objektiv. “Možnost spreminjanja osvetlitve z obročkom za objektiv se mi zdi tako naravna. Ker je dinamični razpon fotoaparata odličen za osenčene podrobnosti, včasih ohranim poudarke s podosvetlitvijo, saj vem, da bom vse podrobnosti na območjih sence lahko obnovil pri urejanju neobdelanih datotek.”

Zaradi številnih profesionalnih funkcij v tako majhnem fotoaparatu ne čudi, da fotografa Sonyjev RX100 pogosto uporabljata kot svoj drugi fotoaparat.

Predstavljeni izdelki
DSC-RX100M5A
RX100 V – vrhunski kompaktni fotoaparat s senzorjem tipa 1.0 z odlično zmogljivostjo samodejnega ostrenja

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M4
RX100 IV – mojster hitrosti s pomnilnikom, priložen skladen CMOS-senzor tipa 1.0

DSC-RX100M4

Sorodni članki
VuThéara Kham
Alpha Universe

VuThéara Kham

Francija

"Fotografirati pomeni prikazati tisto, kar vidiš z razumom, očmi in kar ob tem občutiš – Henri Cartier-Bresson"

Prikaz profila

Danas Macijauskas
Logotip spletnega mesta Alpha Universe

Danas Macijauskas

Litva

"Vse, kar imamo, je sedanjost. Preteklost bi morala biti naša učiteljica, na prihodnost bi morali gledati kot na možnosti, danes pa naj bo najboljši trenutek našega življenja."

Prikaz profila


x