Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe

Svetloba v živo s fotoaparatom α7S II

Steve Collins

Ko Steve Collins naleti na težavo, jo reši. “Ko najdem nekaj, kar mi ni všeč,” pravi, “želim hitro najti rešitev, sicer me to jezi.”

Prav zaradi te mantre je Steve s svojim bratom Tonyjem začel razvijati aplikacijo Live Aurora Network, s katero si vsi ljudje na svetu lahko v osupljivi kakovosti ogledajo polarni sij v živo kar v svojem pametnem telefonu ali v aplikaciji.

steve collins sony alpha 7SII bleščeč polarni sij, za katerega se zdi, kot bi izbruhnil iz gore, ki se vidi le v obrisih

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 1s @ f/1,4, ISO 800

Steve je prvič videl severni polarni sij, ko je bil na poročnem potovanju s svojo ženo. Takrat je nastavil alarm tako, da ga je zbudil vsako uro. “Čez nekaj noči sem ga končno videl,” se nasmehne, “ampak ni bil ravno takšen, kot sem ga videl na fotografijah, ni bilo dovolj barv, bolj je bil podoben belemu meglenemu oblaku.”

steve collins sony alpha 7SII mehka zelena svetloba polarnega sija se zrcali v mirni gladini morja

© Steve Collins | Sony α7S II + 24 mm f/1,4 GM | 2 s @ f/1,4, ISO 5000

Steve in Tony sta bila trdno odločena, da bosta videla polarni sij v vsem njegovem sijaju, zato sta kmalu začela načrtovati pot v Tromsø na Norveškem ter v ta namen prenesla vse aplikacije za napovedovanje vremena, ki sta jih uspela najti. Žal pa nobena aplikacija ni niti približno znala natančno napovedati polarnega sija in takrat se je Steve začel ozirati po spletnih kamerah.

S spletnimi kamerami je lahko sedel na toplem in v miru gledal na zaslon, ven pa se je odpravil le, da bi opazoval nebo, ko se je na zaslonu spletne kamere prikazal polarni sij. “Časovna usklajenost je bila popolna in pet noči je bil ogled polarnega sija popoln,” nam pove.

“Prav na tem potovanju”, razloži, “sem dobil idejo za aplikacijo Live Aurora Network. Želel sem ustvariti aplikacijo, ki bi ljudi na osnovi snemanja v živo opozorila na polarni sij na nebu.”

steve collins sony alpha 7SII plešoča svetloba polarnega sija nad oddaljenimi gorami in s snegom pokritimi cestami

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 4s @ f/1,6, ISO 1200

Kako torej nastavite niz fotoaparatov v več državah in na več celinah, ki oddaljeno v živo pretakajo dogajanje na nočnem nebu? Stevova ideja je bila, da ustvari algoritem za nadzor svetlosti, barv, gostote in gibanja nočnega neba, na osnovi česar bo vedel, kdaj se bo pojavil polarni sij.

steve collins sony alpha 7SII polarni sij in zvezde nad leseno stavbo na islandiji

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 2s @ f/2,0, ISO 1250

Začel je tako, da je na hišo na Islandiji poskusno namestil kamero CCTV za spremljanje neba. Ko se je prepričal, da to deluje, se je ideja hitro začela razvijati. Steve je začel uporabljati Sonyjeve fotoaparate α7S, pri čemer je senzor polnega formata zagotavljal veliko višjo kakovost slik kot kamere CCTV, ki jih je uporabil pred tem.

steve collins sony alpha 7SII vir iz aplikacije live aurora network prikazuje mehko zeleno svetlobo nad gorovjem

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 3.2s @ f/1,4, ISO 800

Ugotovil pa je, da je treba za popoln izkoristek aplikacije Live Aurora Network fotoaparate postaviti na oddaljenejša mesta s temnim nebom. Steve je v ZDA našel podjetje, ki je zanj zgradilo ohišje po meri, kjer so odtlej domovali fotoaparati α7S, skupaj z ventilatorji, grelniki, računalnikom s sistemom Windows 10 in usmerjevalnikom 4G, kar je omogočalo povezovanje z omrežjem za ogled slik ter nadzor fotoaparatov.

Z razvojem projekta se je Steve odločil, da bo za aplikacijo Live Aurora Network uporabil fotoaparat α7S II, skupaj z osupljivo ostrim objektivom G Master FE 24 mm f/1,4. Projekt ni bil brez težav in treba je bilo premostiti številne ovire, vključno s tem, kako oddaljeno nadzirati nastavitve osvetlitve v fotoaparatih. “Najnovejše fotoaparate smo namestili na rele, kar nam omogoča preklapljanje med pretakanjem videoposnetkov in uporabo Sonyjeve programske opreme za daljinsko upravljanje fotoaparatov,” pojasni, “tako da lahko spreminjamo nastavitve ter snemamo fotografije.”

steve collins sony alpha 7SII močna zelena svetloba polarnega sija poplesava nad slapom na islandiji

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 1s @ f/1,4, ISO 800

V preteklosti je Steve svoje slike izvlekel iz pretakanja v živo, zato so bile precej zrnate. Odkar lahko oddaljeno preklopi na način fotoaparata α7S II, lahko ustvari slike JPEG z dovolj visoko ločljivostjo, da jih uporabi celo za namene oglaševanja.

V tem impresivnem projektu je doslej ustvaril že več kot 450.000 slik polarnega sija in tudi videoposnetke, in sicer s petimi fotoaparati, nameščenimi od Norveške do Islandije. Steve upa, da bosta kmalu na voljo še dva nova fotoaparata za snemanje v živo, eden na igrišču za golf Lofoten Links na norveškem otoku Lofoten in drugi blizu Anchoragea na Aljaski. Temu sledi priprava globalnega omrežja s 24 fotoaparati, ki bi pokrivali celotno severno poloblo.

steve collins sony alpha 7SII polarni sij v obliki puščice nad skalnato obalo

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 1s @ f/1,4, ISO 800

Sama aplikacija je prinesla ogromen uspeh, saj si polarni sij lahko vsako noč ogleda kar 14.000 ljudi. Čeprav je bil prvotni namen projekta sicer omogočiti svetovnim potnikom, da ne zgrešijo ogleda polarnega sija, pa je aplikacija Live Aurora Network kmalu našla čisto svojo pot.

“Ljudje lahko sedijo doma in opazujejo severni sij v telefonu ali pa vsebino pretakajo na televizijski zaslon,” pojasni Steve. “Veseli me, ko slišim ljudi, ki se mi zahvaljujejo, ker so videli svetlobo, češ da sem jim izpolnil njihovo največjo željo. Ponosen sem, ker sem s svojim prispevkom del tega.”

Kaj pa je največja skrivnost Stevove zgodbe? “Pred tem se s fotografijo nisem nikoli ukvarjal, zdaj pa sem fotograf.”

Predstavljeni izdelki

ILCE-7SM2

Alpha 7S II fotoaparat serije E s senzorjem polnega formata

ILCE-7SM2

SEL24F14GM

FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Sorodni članki


x