Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Moj dom, Islandija 

Páll Stefánsson 

Páll Stefánsson živi v eni najbolj slikovitih pokrajin na svetu, zato ima pri sebi vedno fotoaparat, ki je pogosto njegov najljubši Sony Alpha 7R III in eden od njegovih številnih glavnih objektivov, vendar pa uporablja tudi druga ohišja Alpha. Ko smo govorili z njim o teh posnetkih, je stal na klifu in že več kot 15 ur ni videl nikogar, niti avtomobila.

Ko je le uspel najti telefonski signal, nam je lahko povedal več o nekaterih najljubših posnetkih svoje domovine, ki jih je posnel.

pall stefansson sony alpha 7RM2 zračni posnetek ledenika na islandiji

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + FE 85mm f/1,4 GM | 1/1600s pri f/5,6, ISO 160

“Pri zajemu zračnih posnetkov uporabljam visoko stopnjo obrezovanja, s katero ustvarim te abstraktne posnetke. Nad temi lokacijami sem že letel poleti, želel pa sem jih znova obiskati pozimi in ujeti osupljiv kontrast med snežno belimi tlemi, vulkansko skalo in svetlo modro ledeniško vodo.

“Najzahtevnejši del pri snemanju zračnih posnetkov je uporaba zelo visoke hitrosti zaklopa, s katero izničim premikanje in tresenje letala. Za to obrezovanje sem uporabil Sonyjev objektiv FE 85 mm f/1,4 GM, za fotografiranje pa sem moral odpreti okno letala. Že pred samim fotografiranjem moraš vedeti, kakšen posnetek želiš posneti. Na tej višini v ledenem zimskem vremenu te začne zelo hitro zebsti v roke. Med fotografiranjem ne razmišljaš o tem, vendar pozneje ugotoviš, da imaš roke skoraj otrple.”

 

pall stefansson sony alpha 7RM2 pokrajina reykjavika, prekrita s snegom

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + FE 50 mm f/1,4 ZA | 1/500 s pri f/11, ISO 100

“Ta posnetek je nenavaden za Reykjavik. Ko sem stopil iz hiše, sem bil takoj navdušen, saj je bil sneg podoben preprogi. Tla so bila prekrita s 60 cm snega, zato ni bilo mogoče voziti. Preprosto sem vedel, da moram to fotografijo posneti z višje višine, zato sem poklical pastorja in ga prosil, naj odpre katedralo, da se bom lahko povzpel na vrh zvonika.”

“Sonce je ravno vzhajalo, sem lahko posnel dolgo senco slavne katedrale, ki se je raztezala prek mesta. To ni bilo načrtovano, saj sem sprva želel posneti belo snežno preprogo, ki je razbarvala mesto.”

“Za fotografiranje sem uporabil Sony Alpha 7R II in objektiv 50 mm f/1,4. Nikoli ne uporabljam objektivov z zoomom, saj se je po mojem s fiksno goriščno razdaljo mogoče zares posvetiti sliki in kompoziciji.”

pall stefansson sony alpha 7RII konji, ki se pasejo po zasneženi pokrajini

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + FE 90 mm f/2,8 Macro G OSS | 1/640 s pri f/6,3, ISO 100

“Zelo rad fotografiram na najkrajši dan v letu. Ljudje včasih pozabijo, da imamo na Islandiji sredi decembra 21 ur teme. Ta posnetek sem ustvaril opoldne. Sonce komaj vzide, nato pa hitro znova zaide. Svetloba med temi urami je zelo mehka.

“Tega posnetka nisem načrtoval. Lokacijo sem imel izbrano in sem poskušal nekaj posneti s svojim fotoaparatom Alpha 7R II. Ko sem bil tam, sem opazil konje, v ozadju pa so bili otoki. Skupaj z opoldansko svetlobo je nastala zares čudovita fotografija.”

pall stefansson sony alpha 7RM3 osupljiva votlina na islandiji

© Páll Stefánsson | Sony α7R III + FE 24 mm f/1,4 GM | 1,6 s pri f/13, ISO 100

“Za ta posnetek sem uporabil Alpha 7R III in objektiv FE 24 mm f/1,4 GM. Za fotografiranje v ledenih votlinah potrebuješ širokokotni objektiv, ker je prostor zelo majhen. 24 mm je primerna goriščna razdalja, saj ni preširok in zagotavlja dober občutek za prostor.

“Zaradi šibke svetlobe sem fotoaparat pritrdil na stojalo. Svetloba, ki jo vidite, je naravna svetloba, ki pronica skozi ledeniški led.

“V daljavi vidite vodnika na posnetku. Tako dobite občutek za velikost. Brez tega ne morete vedeti, kako velike so te ledene votline. Led med taljenjem ustvari majhne reke, ki si utirajo pot skozi ledenik. Vedno me osupne zvok: tako tiho je in nenavadno. Občasno slišiš pok, ko led poči, kar ti požene strah v kosti. Nihče ne želi, da se nanj zruši na tisoče kilogramov ledu.”

“Imam se za srečnega, da je Islandija moj dom. Na svojih popotovanjih imam s seboj rad družbo. Vendar pa je moj glavni cilj ustvarjanje lepih posnetkov.”

Predstavljeni izdelki
ILCE-7RM2
α7R II s senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja

ILCE-7RM2

ILCE-7RM3
»α7R III 35 mm objektiv polnega formata in samodejno ostrenje«

ILCE-7RM3

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL90M28G
Makroobjektiv FE 90 mm F2,8 G OSS

SEL90M28G

Sorodni članki
Páll Stefánsson
svet alpha

Páll Stefánsson

Islandija

"Moje fotografije so nekoliko podobne vetru, saj so odvisne od mojega razpoloženja. Predvsem pa obožujem izzive, tudi tiste majhne."

Prikaz profila