bradata sova med elegantnim letom zakrita z zelenim vejevjem

Hitrost in agilnost: fotografiranje bradate sove s Sonyjevim fotoaparatom α9

Floris Smeets

Fotograf Floris Smeets živi na oddaljenem delu Norveške in ljubezen do narave je del njega. “Oba starša sta biologa. Tudi moja stara starša sta bila biologa. Moja sestra je biologinja. Ljubezen do narave je v meni,” pravi Floris. Narava je od nekdaj njegova prva ljubezen, s fotografijo pa je dobil priložnost, da posname slike živalskih vrst, s katerimi se je srečeval na prostem.

floris smeets sony alpha 9 silhueta bradate sove z jutranjo svetlobo v ozadju

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/2.8, ISO 100

“V mojem kraju živijo tudi določene vrste, ki jih ni težko srečati, so pa povezane s sezonami. Jeseni, ko so čudovite barve, fotografiram muškatno govedo in severne jelene. Pozimi se mi kot belo platno za fotografiranje muškatnega goveda ponuja bela zasnežena pokrajina, spomladi pa se pokaže ruševec. Poletni meseci so namenjeni bradati sovi, ki gnezdi v gozdu v bližini mojega doma.”

floris smeets sony alpha 9 bradata sova sedi na veji zakrita z vejevjem

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/2.8, ISO 1250

Floris se vsako sezono posveti le eni živalski vrsti, kar mu omogoči, da dobro spozna sovji par. Za snemanje takšnih čudovitih slik je poleg fotografskega znanja treba dobro poznati tudi delo na terenu, saj se mora skupaj s Sonyjevima fotoaparatoma α9 namestiti na ustrezno mesto.

floris smeets sony alpha 9 bradata sova sedi in zavzeto zre v fotografa

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1000

“Odpravim se na njihova lovišča,” pojasni, “na zapuščenih gozdnih čistinah, kjer je veliko padlih dreves. Poiščem par, ki se ne meni preveč zame, ko fotografiram. Sove so izjemno dobro zakamuflirane, zato jih težko odkrijem. Zgodi se, da sedim in jo dolgo iščem s pogledom, nato pa jo v trenutku zagledam, kako obrača glavo prav tam, kamor sem prej neuspešno strmel in kjer v bistvu sedi že ves čas. To pomeni, da veliko časa porabim za razgledovanje.” nadaljuje Floris, “in morda najdem 10 ali 20 parov, preden naletim na takšnega, ki ga lahko opazujem in snemam. S takšnim parom sov lahko potem delam do konca sezone in kar najbolje izkoristim slike, ki jih naredim.”

floris smeets sony alpha 9 četrtinski profil bradate sove z rumeno obarvanim ozadjem

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/4.0, ISO 1000

Florisa na poteh spremlja Sonyjev α9, s katerim uporablja objektiv G Master FE 400 mm f/2,8. Fotoaparat α9 z objektivom G Master FE 100–400 mm f/4,5–5,6 uporablja kot sekundarni fotoaparat, ko potrebuje prilagodljivost objektiva z zoomom.

“Preden sem ga zamenjal s fotoaparatom α9, sem DSLR uporabljal skoraj 20 let. Po nekaj tednih uporabe Sonyjevega fotoaparata α9 sem vedel, da DSLR-ja ne bom uporabljal nikoli več.”
floris smeets sony alpha 9 bradata sova na veji opreza za plenom

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/400s @ f/2.8, ISO 1000

Ob pridobljenem znanju s področja ekologije želi Floris tudi vedno ohraniti spoštovanje do živali. “Nikoli ne uporabljam pasti,” pojasni, “na vseh slikah je prikazano naravno vedenje bradate sove.

Če se želim sovi približati, da bi jo lepo posnel z objektivom G Master FE 400 mm f/2,8, moram spoznati njen habitat. Sove pogosto sedijo v opazovališču na istem mestu. Letijo od enega do drugega opazovališča in v zraku pogosto krožijo nad svojim loviščem, tako da lahko največkrat predvidim njihovo pot, zato zavzamem svoj položaj in čakam, da se mi približajo. Če bi se jim poskusil približati, ne bi nikoli prišel tako blizu.”

floris smeets sony alpha 9 bradata sova pri pristanku na tleh z razširjenimi kremplji

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 1600

Ko se Floris približa, izkoristi hitrost Sonyjevega fotoaparata α9. Po zaslugi samodejnega ostrenja in hitrosti snemanja 20 sličic/sekundo brez vmesne zatemnitve lahko Floris posname neverjetne slike bradate sove med letom, ne glede na ovire med njim in ptico.

floris smeets sony alpha 9 bradata sova ob vzletu, medtem ko dežne kapljice drsijo z njenega telesa

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1600

“Za uspešno samodejno ostrenje z DSLR-jem moram vedno paziti, da je ptica med letom nekje sredi okvirja. S Sonyjevim fotoaparatom α9, ki ima 693 točk samodejnega ostrenja, razporejenih skoraj po celotnem senzorju, lahko nastavim način ostrenja na "Razširljivo točko", ki omogoča sledenje ostrenja. Tako vem, da bo samodejno ostrenje sledilo nenadnemu premiku ptice” pravi Floris. “S to zmogljivostjo in ker lahko zadržim ostrenje, tudi ko se ptica hitro premika za ovirami, lahko zajemam slike na svoj način in zato tudi rad delam s Sonyjevo opremo Alpha.”

Predstavljeni izdelki

Floris Smeets

Floris Smeets | Norveška

"Fotografija narave je privlačna zaradi nenehnih spremembe v naravi. Na isti lokaciji lahko ob vsakem vnovičnem obisku naredite drugačno sliko"

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Čestitamo! Uspešno ste se naročili