Portreti in romanja

Alys Tomlinson

Eden največjih in najbolj znanih fotografskih natečajev na svetu, Sony World Photography Awards, je stalnica med tovrstnimi natečaji. Ob 12. obletnici želimo izpostaviti najboljše sodobne fotografije s celega sveta.

Pred kratkim smo se pogovarjali z Alys Tomlinson, prejemnico nagrade fotografa leta 2018. Povprašali smo jo, kako je osvojitev glavne nagrade za njen projekt ‘Ex-Voto’ vplivala na njeno življenje in poklicno pot.

Povejte nam kaj malega o sebi in o začetkih vaše fotografske kariere.

Študirala sem angleško književnost in komunikacijo in prav na univerzi sem se tudi včlanila v fotografski klub. Veliko časa smo prebili v temnici in tako sem se zaljubila v črno-belo fotografijo. Po diplomi sem se preselila v New York in v prostem času fotografirala mesto ter tako prišla do službe pri Time Outu. Ko sem se vrnila v Veliko Britanijo, sem se odločila, da želim še naprej delati kot fotografinja, zato sem študirala fotografijo na Central St. Martins.

alys tomlinson podrtija

© Alys Tomlinson

Kakšne vrste komercialnih del vas zanimajo?

V resnici sem vpeta v precej raznovrstna dela. Veliko se ukvarjam z uredništvom in sodelujem z nekaj oblikovalskimi agencijami, večino časa pa posvetim izobraževanju. Na splošno gre za digitalno in barvno fotografijo, kar se močno razlikuje od mojih osebnih projektov, vendar se z veseljem lotim obojega.

Iz radovednosti, povejte nam, kaj vas je spodbudilo k sodelovanju na natečaju Sony World Photography Awards?

Zanimivo je, da sem za natečaj vedela, vendar nisem bila prepričana, v katero kategorijo spadajo moja dela, zato se teh natečajev v preteklosti nisem udeleževala. Nato pa sem dobila e-pošto, tik preden se je iztekel čas prijave na natečaj, in izvedela, da so pripravili nekaj novih kategorij, med katerimi je bila tudi ‘Odkrivanje’ in zdelo se mi je, da bi svoja dela lahko predstavila v okviru te kategorije. Moram reči, da je veliko vlogo imela tudi brezplačna prijava. Mislim, da sem svoje slike končno poslala le nekaj dni pred rokom in nisem verjela, da imam kakršno koli možnost za zmago.

alys tomlinson portret Vere v njenem okolju

© Alys Tomlinson

In naredili ste to! Zagotovo je bilo vznemirljivo?

Res je! In bila sem popolnoma nepripravljena na intervjuje in snemanja, ki so sledili. Ampak bilo je lepo in z nagrado sem tudi dobila priložnost, da se vrnem ter dokončam ta projekt. Imela sem že dovolj fotografij, vendar sem želela ustvariti film o Veri, nuni, ki živi v Belorusiji, in ki sem jo fotografirala na začetku projekta. V osnovi sem fotografinja, vendar je bil na srečo ob meni pomočnik, ki je izkušen filmski ustvarjalec, zato sva se skupaj odpravila v Belorusijo. Tam sva obiskala Vero v njenem samostanu in pripravila ta čudovit film, ki se je slogovno močno približal mojim slikam.

alys tomlinson portret Vere s sklenjenimi rokami

© Alys Tomlinson

Takrat ste Sonyjev brezzrcalni fotoaparat uporabili prvič Kako ste prišlo do njega?

Iskreno povedano sem ga uporabila z veseljem, še posebej, ker je tako tih. Snemali smo v razmerah, ko smo morali biti zelo diskretni, med jutranjo molitvijo ob 5.00 na primer, ko lahko slišiš tiktakanje ure. Fotoaparat α7S II je tako tih, da smo se lahko nevidno in neslišno zlili s prizorom. 

alys tomlinson nune med jutranjo molitvijo

© Alys Tomlinson

Obiskali ste Belorusijo, kjer ste pripravljali film o Veri, kaj ste letos še počeli?

Leto, ki je sledilo prejeti nagradi na natečaju, je bilo noro in je močno vplivalo na moje nadaljnje delo, saj sem bila zaradi nagrade izjemno izpostavljena. Imela sem to srečo, da sem prejela glavne nagrade tudi na drugih tekmovanjih, vendar je bila ta zagotovo najvplivnejša. Predvidevam, da so mi dolgoletne izkušnje zagotovile nek sloves, saj so me nedavno iz velike londonske galerije povabili k razstavi mojih del v Parizu. Pripravljam tudi knjigo o projektu, za katerega sem sredstva dobila prek Kickstarterja, in čeprav sem jo želela dokončati še pred nagrado, sem zelo hitro dosegla svoj cilj prav zaradi vpliva te nagrade.

alys tomlinson odsev gozdnih dreves v potoku

© Alys Tomlinson

Menite, da ste z delom na projektu Ex-Voto končali ali pa se vam zdi, da gre za projekt, ki se nikoli ne konča?

Rada bi verjela, da bom z delom nadaljevala, saj bodo romanja ljudi vedno prisotna in bilo bi zanimivo videti, kaj novega lahko še odkrijem, vendar se zdi, da se z izdajo knjige zaključi tudi projekt.

Če želite izvedeti več o natećaju Sony World Photography Awards in si ogledati Alysino zmagovalno galerijo, obiščite


Alysin film "Vera" bo premierno prikazan aprila 2019 v Somerset House. Natečaj se zaključi 4. januarja 2019, prijavite se lahko brezplačno.

Izdelki, predstavljeni v tem članku
ILCE-7SM2
Fotoaparat α7S II serije E s senzorjem polnega formata

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F18

FE 85 mm F1,8

SEL85F18


x