Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Natečaj Sony World Photography Awards
Zmagovalci leta 2020 

Mednarodno priznani Sonyjev natečaj World Photography Awards praznuje 13. leto obstoja in je postal eden od najpomembnejših stalnic na koledarju globalnih fotografskih dogodkov.

Cilj natečaja, ki ga je pripravila organizacija World Photography Organisation, je zagotoviti platformo za neprekinjen razvoj fotografske kulture. Natečaj uresničuje ta cilj s prepoznavanjem pomembnih preteklih fotografskim prispevkov, ki jih nagrajuje z nagrado Outstanding Contribution to Photography, ob hkratnem iskanju novih talentov prihodnosti, ki dobijo priložnost promocije in razstavljanja svojih izdelkov povsod po svetu. Ta cilj se uresničuje s programom natečaja in z integracijo natečaja za študente ter mladino, pa tudi s štipendijami za študente in profesionalce, ki jih podeljuje Sony. Prav te še dodatno dokazujejo Sonyjevo predanost fotografski kulturi, saj je Sony svoj odnos s posameznimi zmagovalci natečaja nadgradil s spodbujanjem njihove kariere. 

Skupni zmagovalci za 2020 so objavljeni in z navdušenjem jih predstavljamo tukaj. 

Fotograf leta | Pablo Albarenga, Urugvaj

Pablo Albarenga, zmagovalec natečaja SWPA 2020

© Pablo Albarenga, Urugvaj, finalist, profesionalci, ustvarjalci, natečaj Sony World Photography Awards 2020

Seeds of Resistance je delo, ki povezuje krajinske fotografe in ozemlja, ogrožena zaradi poslovnih ciljev na področju rudarstva in kmetijstva, ter predstavlja portrete aktivistov v boju za njihovo ohranitev. Pablo raziskuje povezavo med borci za ta ozemlja in njihovimi zemljišči – sveto območje, kjer počiva več sto generacij njihovih prednikov. Na fotografijah so protagonisti zgodb prikazani od zgoraj, kakor da bi na svoja ozemlja položili svoja življenja. 

Fotograf leta natečaja Open | Tom Oldham, Združeno kraljestvo

Tom Oldham, zmagovalec natečaja SWPA 202

© Tom Oldham, Združeno kraljestvo, fotograf leta natečaja Open, Open, portretiranje, natečaj Sony World Photography Awards 2020

Black Francis je črno-beli portret vodje skupine Pixies Charlesa Thompsona (aka Black Francis), ki je bil prvotno posnet za revijo MOJO. Ko ga je Tom povprašal po občutkih, ki ga spremljajo pri fotografiranju, je Francis zakopal obraz med dlani in s tem odlično prikazal svoj obup. Nastala je izrazna fotografija, ki je bila osnova članka.

Fotograf leta med študenti | Ioanna Sakellaraki, Grčija

Ioanna Sakellaraki, zmagovalka natečaja SWPA za 2020

© Ioanna Sakellaraki, Grčija, fotograf leta med študenti, natečaj za študente, natečaj Sony World Photography Awards 2020

Aeiforia predstavlja nočne fotografe sončnih celic z vetrnimi turbinami in baterijskimi sistemi, ki se uporabljajo povsod na majhnem otoku Tilos v Grčiji. Ta kot prvi v Sredozemlju svoje potrebe po energiji zadovoljuje z obnovljivimi viri. Ioanna je za svojo institucijo pridobila 30.000 € vreden Sonyjev digitalni fotografski komplet.

Zmagovalka natečaja Alpha Female Award | Lily Dawson-Punshon, Združeno kraljestvo

Lily Dawson Punshon, zmagovalka natečaja SWPA 2020

© Lily Dawson-Punshon, Združeno kraljestvo, zmagovalka, natečaj Alpha Female Award, natečaj Sony World Photography Awards 2020

Lilyjini portreti temeljijo na zgodovinskih portretih, še posebej na delu Dekle z bisernim uhanom Johannesa Vermeerja, vendar s pridihom 21. stoletja. Lily pojasni svoje fotografsko raziskovanje odnosa med preteklostjo in sedanjostjo, pri čemer osvetli kontrast ter vzajemnost med obema. 

Mladinski fotograf leta | Hsien-Pang Hsieh, Tajvan, star 19 let

Zmagovalec natečaja SWPA za leto 2020, Hsien Pang Hsieh

© Hsien-Pang Hsieh, Tajvan, mladinski fotograf leta, ulična fotografija, natečaj Sony World Photography Awards 2020

Hurry predstavlja uličnega umetnika, ki na videz hiti, v resnici pa stoji na mestu. Na osnovi svojih izkušenj novopečenega študenta v Nemčiji je Hsien-Pang s svojo sliko želel komentirati intenzivnost življenja in opomniti ljudi, da upočasnijo svoj ritem.

Razstavo v letu 2020 si je mogoče ogledati v virtualni galeriji na spletnem mestu organizacije World Photography Organisation.