Arktika in polarni sij

Ole Christian Salomonsen

Večina ljudi ima le enkrat v življenju možnost videti auroro borealis – najbolj čarobno prelivanje svetlobe, ki nam ga pokaže narava. Toda Ole, ki je odraščal na severu Norveške, je kot otrok ta pojav imel skoraj za samoumevnega. Šele pozneje je opazil, kakšen učinek ima na druge, ki pojav vidijo prvič, in ugotovil, da je tudi sam podzavestno očaran nad severnim sijem.

“Videl sem odrasle moške, ki so prišli sem in so si ta pojav ogledali prvič. Jokali so, prevzela so jih silna čustva in takrat sem se začel zavedati, kako srečni smo lahko zaradi tega. Pojav ni zgolj lep, z leti me je ta pojav namreč le še bolj prevzel.”

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 15 mm f/2,8 | 5 s, f/2,8

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 15 mm f/2,8 | 2 s, f/2,8

Ole C. Salomonsen

 © Ole C. Salomonsen | Sony α7 II + 16–35mm f/2,8 ZA SSM | 25 s, f/2,8© 

V zadnjih desetih letih je Ole ustvaril celo knjižnico slik polarnega sija, posnetkov, na katerih velikokrat najdemo presunljive elemente krajine in v nekaterih primerih celo življenja v divjini.

"Pojavov polarnega sija že dolgo ne štejem več, vendar se jih nikoli ne bom naveličal, saj ne obstaja popoln polarni sij, vsakič znova je drugačen po svoji intenziteti, barvah in hitrosti. Pripisujem mu zunajzemeljske lastnosti, ki ga povezujejo z vesoljem in s toliko drugimi stvarmi, in prav zaradi njih bo po moje vedno tako zanimiv za človeštvo."

Tudi ko je pojav polarnega sija šibek, je Olejev rodni kraj še vedno najboljše mesto na svetu za ogled tega naravnega fenomena, saj je Tromsø neposredno pod ovalnim pasom polarnega sija. Čudovita arktična pokrajina so sanje za fotografe. Čas poletnega polnočnega sonca in spomladanskega ter jesenskega enakonočja ponuja dolgotrajne sončne vzhode in zahode, ko prekipeva od močne ter mehke svetlobe.

Čeprav Ole več tednov skrbno načrtuje svoje posnetke in lokacije za tabore, pa v nasprotju z običajno krajinsko fotografijo, kjer je mogoče do določene mere predvidevati položaj sonca itn., pa muhasta narava polarnega sija lahko zmoti tudi najbolj potrpežljivega fotografa.

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 16–35 mm f/2,8 GM |
0,8 s, f/13

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen| Sony α7R II + 16–35 mm f/2,8 GM |
1/1250 s, f/10

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α77 II + 70–200 mm f/2,8 G SSM II | 1/500 s, f/6,3

"Včasih načrtuješ popolno kompozicijo – poiščeš reko, ki teče v dolino, v sliko, nato pa stojiš in čakaš na polarni sij. Ko čez nekaj časa spoznaš, da ga ne bo, se pojavi vprašanje: ali si dovolj potrpežljiv, da počakaš ali pa odmisliš kompozicijo in posnameš fotografijo drugače?

Čeprav je Ole v prvi vrsti fotograf, je prišel do zamisli, da bi ujel premikanje severnega sija. Njegovi prvi poskusi – ustvarjanje filma iz fotografij – so bili videti kot zaporedje posnetkov brez prefinjenosti, ki jo je želel. Takrat je odkril fotoaparat α7s z zmogljivostmi zajemanja v slabi svetlobi, s katerimi je zlahka ustvaril posnetek. Ole je bil navdušen nad zmogljivostjo fotoaparata, zato je preskusil še α7R, ki ga je takoj očaral.

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7 II + 24–70 mm f/4 ZA OSS | 1/1600 s f/4,5

"Fotoaparat sem malce testiral in navdušen sem nad kakovostjo slik. Je boljši od vseh izdelkov, ki sem jih uporabil doslej, saj je lahek, ločljivost je fantastična in razpon dinamičen. Z njim sem lahko poudaril podrobnosti, ki so bile prej zasenčene, na način, ki prej ni bil mogoč. V primerjavi s tistim, kar sem uporabljal v preteklosti, je α7R za moje delo prelomnica."

Ole je od takrat že nadgradil svojo opremo in zdaj fotografira s fotoaparatom α7R III, ki ga dopolnjuje s celo vrsto objektivov serije G & G Master in je vidno navdušen nad zmogljivostjo stekla.

"Za fotografiranje krajine uporabljam 16-35-milimetrski objektiv z f/2,8 GM ali 12–24-milimetrski z f/4 G, ki je moj najljubši objektiv za fotografiranje polarnega sija. Fotografiram tudi akcijske prizore in življenje v divjini, kjer sta nepogrešljiva 70–200-milimetrski objektiv z f/2,8 GM in 100–400-milimetrski objektiv z f/4,5–5,6 GM. Ti objektivi so strupeno ostri in boljši od vsega, kar sem doslej preizkusil. Pri delu me spremlja tudi 24–70-milimetrski objektiv z f/2,8 GM, tako da imam praktično vse v razponu od 12 do 400 mm."

Izdelki, predstavljeni v tem članku
ILCE-7RM2
α7R II s senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja
ILCE-7M2 BODY / KIT
Fotoaparat α7 II serije E s senzorjem polnega formata
ILCA-77M2 Body / Kit
Fotoaparat α77 II serije A s senzorjem APS-C
SAL1635Z2
Vario-Sonnar T* 16–35 mm F2,8 ZA SSM II
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SAL70200G2
70–200 MM F2.8 G SSM II
SEL2470Z
24–70 mm Vario-Tessar T* FE F4 ZA OSS
Ole Christian Salomonsen
Alpha Universe

Ole Christian Salomonsen

Norveška

Zame je fotografija lov na arktično svetlobo.

Prikaz profila

TEST


x