Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Moč premikanja

Virgo Haan

Ste že listali po Instagramu in se ustavili ob pogledu na sliko s portretom, ker vam je subjekt po sekundi ali dveh pomežiknil? Če se vam je to že zgodilo, potem ste si že ogledali animirano fotografijo – kombinacijo fotografije in gibljive slike. Ko jo prvič vidite, vas lahko preseneti in šele nato možgani začenjajo doumevati, kaj se je zgodilo. Prav ta pozornost pa je tisto, zaradi česar ustvarjalci animiranih fotografij postajajo vedno bolj priljubljeni, še posebej, ker se blagovne znamke borijo za zelo omejeno pozornost opazovalcev v spletu.

virgo haan sony alpha 7RII ady v rdeči obleki sedi pri rdeči mizi, na kateri je namizni ventilator skladne barve

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/2,2, ISO 320

Virgo Haan je eden od mojstrov animirane fotografije. Nekaj časa je bil pomočnik fotografov, nato pa je le začel samostojno delati za oglaševalsko agencijo, kjer se je več naučil o spletnem oglaševanju, ki se vse bolj uveljavlja, in o tem, kako zbuditi pozornost ljudi. No, presenetljivi vir navdiha, zaradi katerega je morda postal vodilni mož na področju animirane fotografije, pa je bil Harry Potter.

“Nekje leta 2011 sem si ogledal film Harryja Potterja,” pojasni, “v katerem so liki brali časopis, kjer so slike na straneh oživele. Seveda sem pomislil, kako odlično bi bilo, če bi lahko sam nekako ustvaril podobne slike.”

Seme je bilo posejano, ampak kaj potem?

“Nekaj mesecev pozneje,” pravi, “sem slučajno naletel na članek o dveh fotografih, Kevinu Burgu in Jamieju Becku, ki sta v bistvu iznašla koncept nove fotografije – animirane fotografije. Takoj sem vedel, da jo želim preskusiti in ustvarjati .”

virgo haan sony alpha 7RII ženska v rumeni majici pred rumeno mizo v rokah drži razpršilo za vodo skladne barve

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/2,2, ISO 320

Koncept animirane fotografije je precej enostaven. Predstavljajte si dve plasti, na zgornji je fotografija, na kateri je del območja izrezan, recimo, da je portret, izrezan pa je del, kjer so oči subjekta. Pod zgornjo plastjo je gibljiva plast, ki je v vsem enaka zgornji, vendar pa ta gibljivi del prikazuje mežikanje subjekta. Izrezan del zgornje plasti razkriva gibanje na filmski plasti spodaj. In kaj je končni rezultat v tem primerku? Vidim subjekt, ki mežika, in nobenega drugega gibanja z glavo ali obraznimi mišicami.

Ustvarjanje animiranih fotografij je polno obrtniških trikov. Seveda mora biti okvir med snemanjem videoposnetka popolnoma na miru, zato je stojalo nujno potrebno. Tudi subjekti morajo biti popolnoma mirni, razen v delu, ki se premika, da fotograf lahko ohrani njihov položaj s podporo stojal ali z drugimi zasilnimi pripomočki.

virgo haan sony alpha 7RII ženska v vijolični bluzi gleda veliko skledo, ki jo drži nad sabo

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/2,2, ISO 320

Potem je tu samo gibanje. Virgo pojasni, da za ustvarjanje animiranih fotografij uporablja tri vrste zank. “Stvari, kot so oblaki, lahko ustvarijo t.i. pojemajočo zanko, kjer se predmet izmenično krepi in bledi, kar ustvarja neprekinjen videz premikanja oblaka,” pove, “potem so poskakujoče zanke, ko zanka doseže točko, kjer se obrne. Pomežik z očesom je odličen primer. Subjekt odpira oči, nakar se izrezek zavrti nazaj na začetek tako, da se začne in konča na istem mestu. Potem je tu še zanka s trdim rezom, ko mora subjekt poskrbeti, da se gibanje začne in konča na istem mestu. Te zanke so lahko najzahtevnejše in zanje je potrebno največ vaje.”

Morda vse skupaj zveni zapleteno, vendar je tehnologija za ustvarjanje animiranih fotografij dostopna vsem. Virgo uporablja Sonyjev α7R II, s katerim lahko posname slike visoke ločljivosti in video vsebino 4K s povsem enakimi nastavitvami barv. Na ta način se fotografija in slika osnovnega videoposnetka popolnoma ujemata, ko ju začne urejati v Adobovem Photoshopu. Za ustvarjanje dejanskih animiranih fotografij je na voljo veliko programskih aplikacij, vendar Virgo začetnikom priporoča Flixel, ki je na voljo kot aplikacija in namizna programska oprema.

virgo haan sony alpha 7RII ženska v rožnati bluzi igra na piščal pred rožnato mizo

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/2,2, ISO 320

Drugi funkciji Sonyjevega fotoaparata α7R II, s katerima Virgo ustvarja svoje animirane fotografije, sta še samodejno ostrenje oči in tiho fotografiranje. Samodejno ostrenje oči mu omogoča, da tudi z objektivom GM FE 85 mm f/1,4 vedno ohrani odlično izostritev oči, s tihim zaklopom pa poskrbi, da pri fotografiranju ne moti svojih subjektov.

Čeprav so animirane fotografije namenjene ogledu v spletu na majhnem zaslonu, je ločljivost slike za Virga še vedno pomembna, še posebej v zvezi z nedavnim projektom za modno revijo. “Niz slik mora biti svetel in barvit,” pravi Virgo, “vendar sem obenem želel predstaviti tudi niz na temo prekomerne potrošnje, ki nas prežema. Če podrobno pogledate, lahko vidite, da liki na slikah v cvetličnih lončkih gojijo stvari, kot so avtomobili in hamburgerji. Ti elementi so bili natisnjeni kot fotografije na straneh revije, vendar lahko sliko oživite z aplikacijo za obogateno resničnost v pametnem telefonu, ki ga pridržite nad stranjo revije, pri čemer se slika predvaja na zaslonu telefona.”

Zadeva je precej podobna realizaciji prizora, ki ga je Virgo prvič videl v filmu o Harryju Potterju pred davnimi leti.

Avtorske pravice za fotografijo:

Pomočnik: Jaanar Nikker
Model: Gertrud (E.M.A Model Management)
Ličenje in urejanje pričeske: Maret Ubaleht
Oblačila: Kriss Soonik, Tallinn Dolls, Embassy of Fashion

Predstavljeni izdelki
ILCE-7RM2
α7R II s senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja

ILCE-7RM2

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

Sorodni članki
Virgo Haan
Alpha Universe

Virgo Haan

Estonija

"vse dajem od sebe, da bi ustvaril dela, ki presegajo vsakdanje življenje."

Prikaz profila


x