Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Zmagovalec natečaja za portrete hišnih ljubljenčkov:
Naravna lepota 

Naloga fotografiranja hišnih ljubljenčkov je bila preprosta, vendar je bil ta zadnji krog našega natečaja v Instagramu obenem tudi najbolj obiskan doslej. Prijavilo se je več tisoč udeležencev in ogledali smo si ogromno število različnih slik živali z vseh koncev Evrope. Kljub temu ni bilo lahko narediti posnetka, ki bo izstopal iz te množice. Člani žirije so iskali slike, ki so tehnično dovršene, lepo osvetljene, še pomembneje pa je bilo, da so prikazovale nekaj lepote in osebnost določene živali. Zmagovalna fotografija vključuje vse to.

Avtor navidez preprostega posnetka je fotograf Denys Borysov, za mucko z enim očesom pa se skriva zanimiva zgodba.

Denys Borysov: enooka mačka z besnim pogledom, ki stoji na zadnjih stegnih

© Denys Borysov | Sony α290 + 18–55 mm f/3,5–5,6 | 1/40 s pri f/10, ISO 200

“Moja žena se je nekega dne sprehajala po parku in našla majhnega mucka s poškodovanim očesom,” razlaga Denys. “Mucek je bil prestrašen, zato ga je odnesla domov in pozneje še k veterinarju. Mucek je imel srečo, da ga je našla še pravočasno, saj je bilo treba oko nujno odstraniti. Po operaciji sva mucka sprejela v svoj dom.”

S svojo vlogo pri nastajanju zmagovalne fotografije je mucek Tikhon z ljubeznijo poplačal Denysu in njegovi ženi, ker sta mu rešila življenje. Ampak, kako je slika nastala?

“Fotografiranje živali me je vedno zanimalo,” nadaljuje. “S fotografiranjem svoje mucke nisem želel prikazati običajnih čustev, temveč mačko in njeno lovsko naravo. Nastavil sem dve bliskavici, nato pa sva se z ženo izmenjaje igrala z mačko. Snemanje je trajalo kakšno uro, naredili smo več sto posnetkov in na koncu smo bili vsi izčrpani. Skrbelo me je, da se me bo maček malce naveličal, vendar sem se motil, saj nas ima še vedno neskončno rad.”

Denys je nato naredil črno-belo sliko z nekaj odtenki sepia, kar pojasnjuje tako: “Mislim, da so črno-bele fotografije malo bolj očarljive in skrivnostne ter da poudarjajo osebnost mačk, ki jo barve lahko premotijo”.

Za nagrado je kot zmagovalec natečaja Denys prejel Sonyjev α7 III.

“Bil sem navdušen,” nam je povedal in dodal, “še vedno težko verjamem, da sem zmagal, saj so bile na natečaju številne čudovite slike.”

Denys upa, da bo s tem fotoaparatom pri svojem delu naredil še korak naprej: “Vedno sem si želel fotoaparat polnega formata. S Sonyjevim α7 III so moje ustvarjalne možnosti neomejene. V tem trenutku želim zamenjati nekaj svojih objektivov, ampak dolgoročno si želim snemati fotografije za velika podjetja in priznane blagovne znamke. Resnično upam, da se to uresniči.”

Spremljajte @alphauniversebysony.eu v Instagramu, kjer so na voljo informacije o najnovejših natečajih, ogledate pa si lahko tudi najboljše slike s posameznih natečajev.

Drugi prejemniki nagrad

Alex Class je za drugo mesto s svojim čudovitim domiselnim portretom prejel objektiv Sony FE 85 mm f/1,8.

Alex Class klasični portret psa z izprano steno v ozadju

© Alex Class | Sony α9 + FE 55 mm f/1,8 ZA| 1/200 s pri f/8.0, ISO 100

In nazadnje, Céline Bissat je s tem prekrasnim posnetkom zelo srečnega psa zasedla tretje mesto, ki ji je prineslo Sonyjev RX100 V.

Celine Bissat fotografira portret smejočega psa, ki je obkrožen z mehurčki

© Céline Bissat | Sony α7R IV + 85 mm f/1,8| 1/160 s pri f/11,0, ISO 100

Predstavljeni izdelki
ILCE-7RM4
Fotoaparat α7R IV s 35-milimetrskim objektivom polnega formata in 61,0 milijona slikovnih pik

ILCE-7RM4

ILCE-9
α9 odlikuje skladni CMOS-senzor polnega formata

ILCE-9

SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA

SEL55F18Z

SEL85F18

FE 85 mm F1,8

SEL85F18

Sorodni članki