Full Array LED

Kinematografski kontrast z natančnimi odtenki črne in s svetlimi poudarki.

S Sonyjevimi televizorji BRAVIA® s tehnologijo osvetlitve Full Array LED – kot je novi televizor z LED-osvetlitvijo polnega razpona 4K HDR, XG95 – je doživetje ob gledanju še boljše. Uživate lahko v lepem kontrastu z bogatimi črnimi odtenki in živahnimi svetlimi barvami, s čimer se kar najbolj povečajo svetli in temni poudarki.

Običajna osvetlitev ozadja Edge LED

Boj z odtenki črne in s svetlimi poudarki.

Z eno vrsto LED-osvetlitve želimo enakomerno razporediti svetlobo po celotni sliki, tako da temni deli niso pretemni in svetli ne presvetli; ustvariti želimo učinek razlivanja svetlobe po sliki.

Običajna osvetlitev ozadja Edge LED

*Simulirane slike.

osvetlitev ozadja Full Array LED

*Simulirane slike.

osvetlitev ozadja Full Array LED

Svetlejši poudarki, globlji črni odtenki.

Intenziteto LED-osvetlitve lahko prilagodite glede na prizor tako, da posamezna območja po potrebi osvetlite ali zatemnite.

*Simulirana slika.

Zakaj osvetlitev Full Array LED?

Resnične prednosti osvetlitve Full Array LED z lokalno zatemnitvijo so bolj realistični svetli odtenki, natančnejše senčne podrobnosti in globlji črni odtenki barve črnila. Dober primer je luna na nočnem nebu. Na televizijskem zaslonu z robno ali neposredno osvetlitvijo je treba žrtvovati svetlost lune za bolj črno nočno nebo (ali obratno), pri čemer se črni odtenki verjetno še vedno prelivajo v modro ali sivo. Na televizorju Full Array LED z lokalno zatemnitvijo (kot je XG95) je slika lepa in naravna s čisto ter svetlo luno in s temnim ter pristnim nočnim nebom. 

Full Array LED z zatemnitvijo in
robna ter neposredna

Številni LED-televizorji so ‘robno osvetljeni’. To pomeni, da vir svetlobe prihaja iz pasu LED-lučk na dnu ali obeh straneh plošče. To je uporabno za tanke, sprejemljive televizorje, ne pa za hkratni prikaz neverjetno svetlih in globoko temnih območji. Svetla območja niso tako svetla, kot bi lahko bila, temna območja pa so lahko videti bolj siva ali modrikasta.

Tudi televizorji z neposredno osvetlitvijo imajo lahko enako težavo. Namesto, da bi pas LED-lučk namestili na rob, je postavljen neposredno za ploščo, tako da svetloba prehaja neposredno skozi zaslon. S tem je sicer svetlost močnejša, vendar pa lahko povzroči moteči ‘sij’ okoli svetlih objektov na temnem ozadju, barva na teh temnih območjih je manj natančna in televizor bo zaradi tega debelejši.

robna osvetlitev
OBIČAJNI LED-TELEVIZOR Z ROBNO OSVETLITVIJO
full array led
FULL ARRAY LED

*Simulirane slike.

Televizor Full Array LED z lokalno zatemnitvijo ima po drugi strani veliko število LED-lučk, ki jih je mogoče natančno nadzirati (s Sonyjevo edinstveno tehnologijo, imenovano X-tended Dynamic Range Pro). To pomeni, da so določena območja zaslona lahko neverjetno svetla, med tem ko druga območja ostanejo popolnoma črna, vse to zaradi napredne tehnologije osvetlitve ozadja, ki zagotavlja veliko privlačnejše in naravnejše doživetje ob gledanju od običajnih televizorjev z robno osvetlitvijo ali osvetlitvijo iz ozadja. 

Zajame vse temne in svetle odtenke
8k x-tended
x-tended

X-tended Dynamic Range™ PRO z natančnim uravnavanjem svetlobe po zaslonu, zatemnitvijo in osvetlitvijo posameznih delov zagotavlja nekajkrat večji razpon svetlosti kot običajni LED-televizorji z osvetlitvijo ozadja tako, da so temni prizori temnejši, svetli pa svetlejši.