Glasbeni video, ki je bil v celoti posnet s telefonom Xperia

Eyes izvajalca Anonymouz

Oglejte si video skladbe Eyes izvajalke Anonymouz, ki ga je posnel režiser Kanji Suto z najnovejšim pametnim telefonom Xperia.

Kot v videoposnetku za pametni telefon Xperia 5 II

Za glasbeno podlago promocijskega videoposnetka za enega najbolj naprednih pametnih telefonov za snemanje filmov, telefon Xperia 5 II, smo uporabili skladbo Eyes izvajalke Anonymouz.

Kdo je Anonymouz?

Anonymouz – dekle brez imena. Umetnica je začela objavljati priredbe japonskih skladb v angleškem jeziku v platformi YouTube in hitro dosegla več kot 10 milijonov ogledov. S sposobnostmi prevajanja in talentom petja je v enem letu pridobila 110.000 sledilcev. Umetnica, ki je že dobro uveljavljena na japonski sceni YouTube, pridobiva privržence po vsem svetu. 

Besedilo Anonymouz z orisom ženskih las na črnem ozadju
Kanji Suto na prostem
Režiser Kanji Suto se predstavi

Kanji Suto je svoje spretnosti pri delu z glasbenimi videi in reklamami kalil pod strokovnim vodstvom izkušenega režiserja Shuichija Tana. Zdaj je samostojni režiser in strokovnjak za snemanje v živo, računalniško grafiko in navidezno resničnost. Za svoje delo je prejel številne nagrade, vključno z nagrado 2015 Space Shower TV Music Video Awards in The One Show 2017/Moving Image Craft/Visual Innovation.

Slika dekleta z naglavnim trakom, ki med snemanjem s pametnim telefonom Xperia gleda akvarij
"Ta kamera bo razširila zmogljivosti snemanja«

Suto:
od samega začetka snemanja sem vedel, da gre za izjemno napravo. Pametni telefon je priročen zaradi velikosti. To sem želel izkoristiti. Snemali smo lahko s spodnje strani ali na načine, ki so bili prej nemogoči. Veselil sem se preizkušanja novih zamisli. Prepričan sem, da bi lahko ta kamera razširila zmogljivosti snemanja.

"Podrobnosti so bile zelo jasne ... ta zaslon je res čudovit"

Razmerje CinemaScope (razmerje 21:9) je pri prenosnih napravah nekaj inovativnega. Predogled je priročen, videz pa izjemen. Vsebino si lahko ogledam v istem vmesniku. Nemudoma si lahko ogledam kakovost posnetka. Ta posnetek je bil posnet zunaj na sončen dan. Če smo uporabili najbolj svetlo nastavitev in si ogledali vsebino na soncu, smo lahko jasno videli vsako podrobnost. To je bilo uporabno. Zaslon je čudovit.

Kanji Suto s pametnim telefonom Xperia 5 II snema akvarij na prostem
Slika ribe v akvariju
"Posnetki pri 120 sličicah/s so izjemni"

Posneli smo prizore, v katerih je zlata ribica pela in se pogovarjala. To smo dalj časa snemali s počasnim posnetkom pri visoki hitrosti. Želeli smo posnetek, na katerem zlata ribica govori in poje. Posnetki pri hitrosti 120 sličic/s so izjemno ločljivi.

"Vmesnik je enak kot pri običajni snemalni opremi"

Profesionalna oprema za snemanje omogoča izredno veliko nastavitev. Toda pametni telefon Xperia je izdelan za splošno javnost. Hkrati pa ga lahko brez težav uporablja strokovnjak. Uporabniški vmesnik je enak kot pri običajni snemalni opremi. 

Slika uporabniškega vmesnika na zaslonu med snemanjem s pametnim telefonom Xperia 5 II
Slika ribe v akvariju na polju
"Nastavitev VENICE CS doda kakovosten videz filma"

Z nastavitvijo VENICE CS* dobi posnetek v trenutku visokokakovosten videz filma. Presenečen sem bil.

*Barvne nastavite Venice Colour Settings (CS): nastavitve upravljanja barv v funkciji Cinematography Pro, imenovane nastavitve “LOOK”. Z njimi dobite nemoteno stopnjevanje barv, nizko krivuljo mehkega kontrasta in 10-bitne nastavitve. Te temeljijo na nastavitvah s709 Look, ki so na voljo v kameri CineAlta VENICE.

»Prednost snemanja s telefonom Xperia je mobilnost"

Če želimo premakniti kamero, potrebujemo žerjav. S telefonom Xperia lahko snemamo veliko bolj preprosto. Za blage premike sem uporabil mali kardanski mehanizem. Ker smo lahko snemali pri tako visoki kakovosti, smo prihranili veliko časa. To je bilo čudovito. Za bližnje posnetke smo pritrdili makroobjektiv, ki smo ga za drobiž kupili v bližnji trgovini. Dobili smo zanimiv učinek.

S to majhno napravo, ki jo nosimo v žepu, lahko vsakdo ustvari izjemne posnetke. Če želi nekdo ustvariti videoposnetek, ga lahko ustvari na ravni profesionalne kakovosti. Kamera me je navdušila.

Snemalna ekipa pripravlja akvarij za snemanje
Slika pametnega telefona Xperia 5 II UI za Cinematography Pro z žensko, ki pleše v morju
Snemanje s funkcijo Cinematography Pro

Funkcija Cinematography Pro, na voljo v pametnem telefonu Xperia nudi vsa orodja, ki jih potrebujete za snemanje v studijski kakovosti. Od vnaprejšnjih nastavitev upravljanja barv Look, pa vse do snemanja videoposnetkov v razmerju 21:9, snemanja pri ločljivosti 4K HDR pri 24, 25, 30, 60 in 120 sličicah/s ter filtra za veter imate na voljo vse, kar potrebujete.

Oglejte si intervju s Kanjijem Sutojem


Preberite več o kinematografiji s telefonom Xperia

Kanji Suto ni sam – vedno več priznanih profesionalnih ustvarjalcev videovsebin in filmov razmišlja o možnostih snemanja s telefonom Xperia, kar si lahko ogledate v spodnjih kratkih filmih.

After Dark

Posnel Liam Wong s pametnim telefonom Xperia 5 II

Filmski ustvarjalec Liam Wong je s funkcijo Cinematography Pro “powered by CineAlta” v pametnem telefonu Xperia posnel utrip Londona med izolacijo.

TASTE

Kratek film, posnet s pametnim telefonom Xperia

Potopite se v čustveno izkušnjo kratkega filma TASTE, ki so ga v studiu Shep Films posneli v sodelovanju s studii Sony Innovation Studios.

Twin Palms

Kratek film, posnet s pametnim telefonom Xperia

Profesionalni kinematograf Jeff Berlin je s pametnim telefonom Xperia 5 II ustvaril izjemen kratki film s plesno tematiko.