BRAVIA, zabava za prihodnost

Večanje povpraševanja po večjih TV-zaslonih povečuje porabo surovin in energije. Sonyjeva predanost trajnostnemu pristopu poskrbi za večjo varčnost od zasnove izdelkov pa vse do gledanja televizije.

Zabava se je združila z okoljskimi poudarki

S televizorjem BRAVIA boste lahko uživali v pristni televizijski izkušnji in osupljivih dizajnih, obenem pa boste lahko uživali v inovacijah, s katerimi smo zmanjšali vpliv na okolje, kar smo dosegli z manjšo porabo energije in uporabo neobnovljivih virov. S televizorji BRAVIA boste enostavno izbrali lastne nastavitve, da še bolj zmanjšate vpliv na okolje.

Učinkovitejša izdelava, transport in uporaba

Napredna zasnova za okolje

Ker želimo zmanjšati vpliv na okolje, optimiziramo več vidikov celotnega življenjskega cikla izdelka, kot so zmanjšanje uporabe nereciklirane plastike, izboljšanje učinkovitosti prevoza in pregled porabe energije med uporabo.

Uporaba

Vse vaše nastavitve za varčevanje z energijo na enem mestu

S fleksibilno in nastavljivo ekološko armaturno ploščo lahko centralno upravljate nastavitve za varčevanje z energijo. Na enem mestu lahko enostavno prilagodite nastavitve za varčevanje z energijo za uporabo vašega televizorja, okolja ogleda in vsebine, ki jo gledate. Prav tako si lahko predstavljate svoj prispevek k zmanjšanju vpliva na okolje.

[1] Privzete nastavitve   [2] Vklopljene nastavitve za varčevanje z energijo

Slika sobe, v kateri dve osebi gledata televizijo. Leva stran je zatemnjena, desna pa osvetljena.
Optimalna slika in poraba s samodejnim uravnavanjem svetlosti

Funkcije za varčevanje z energijo vključujejo izklop napajanja v mirovanju in varčevanje energije prek senzorja svetlobe. Primer: Ob omogočenem zaznavanju svetlobe v okolici se v ekološkem načinu armaturne plošče svetlost zaslona samodejno prilagodi svetlobi v vašem prostoru, s čimer optimizira porabo energije.

[1] Temnejše okolje  [2] Svetlejše okolje

Slika dveh palčnih grafikonov. Desni kaže zmanjšanje za 32 %.
Varčevanje prek ekološkega načina armaturne plošče

Z vklopom nastavitev varčevanja z energijo v ekološkem načinu armaturne plošče, lahko porabo energije zmanjšate za približno 32 %.

[1] Privzete nastavitve [2] Vklopljene nastavitve za varčevanje z energijo

Samodejno zaznavanje gledalca za več privarčevane energije

S pritrditvijo kamere BRAVIA CAM za zaznavanje premikanja gledalca se lahko zaslon samodejno zatemni za manjšo porabo energije, ko ni nikogar pred televizorjem, kar zmanjša porabo energije za približno 32 %.

Učinkovita poraba energije glede na svetlost posamezne lokacije slike

Naša edinstvena obdelava signala je zasnovana za zagotavljanje tako izjemnega kontrasta kot optimalne rabe energije. S prestavitvijo moči s temnejših na svetlejše dele slike lahko uživate v bolj realističnih slikah ter zmanjšate porabo energije za približno 33 %.

[1] Temno  [2] Običajna svetlost  [3] Svetlo

Izdelava

Izdelava izdelkov z manj nereciklirane plastike

Visoka kakovost izdelka z recikliranimi materiali

Pri vseh vidikih oblikovanja, od razvoja materialov do estetike, nam je uspelo povečati uporabo recikliranega materiala in hkrati ohraniti visokokakovostno obdelavo. Naši televizorji OLEDtako uporabljajo SORPLAS™, Sonyjevo lastno reciklirano plastiko za zadnji pokrov, ki je največji del po površini, kar za približno 60 % zmanjša skupno rabo nereciklirane plastike.

Slika zaslona televizorja in kupa plastičnih pelet.
Reciklirano in čudovito

Pri uporabi recikliranih plastičnih materialov za zunanje dele je včasih težje doseči določen videz materiala. Vendar pa je reciklirano plastiko SORPLAS mogoče uporabiti s skrbnim izborom surovin, prilagoditvijo sestave med proizvodnjo in s patentiranim receptom dodatkov. Tako dosežemo čudovito črno barvo z visokim sijajem, ki jo kupci pričakujejo od izdelkov BRAVIA.

Bližnji posnetek plastičnega panela z osebo v rokavicah, ki drži orodje.
Dolgotrajna trpežnost za dolgotrajno uporabo

Plastika za gospodinjske aparate, kot so TV-ji, vsebuje dodatke za trdnost in ognjevarnost. Z razvojem materiala SORPLAS smo omogočili minimalno uporabo dodatkov za lastnosti, ki so enake televizorjem iz navadne plastike. To podaljša življenjsko dobo televizorja in zmanjša njegov vpliv na okolje.

Zanko želimo zapreti z možnostjo večkratnega recikliranja

SORPLAS je reciklirana plastika iz uporabljenih plastenk za vodo in odpadnih optičnih diskov, ki vključuje tudi lastniški zaviralec gorenja. Ena od prednosti materiala SORPLAS je v tem, da se njegova kakovost ne izgubi niti po večkratnem recikliranju. Reciklirani deli SORPLAS lahko zmanjšajo količino odpadkov in spodbujajo recikliranje v družbi.

Slika diska na levi, pri čemer je zlomljen na manjše stisnjene odpadne delce na desni.
Prizadevanja za recikliranje v družbi Sony

Stisnjeni odpadni optični diski proizvajalca Sony Music Solutions Inc. so sestavina materiala SORPLAS, ki se uporablja za zadnji pokrov.

Slika dveh palčnih grafikonov. Desni kaže zmanjšanje za 43 %.
Pomaga pri zmanjšanju emisij CO2

Emisije CO2 med proizvodnjo materiala SORPLAS za zadnje pokrove izdelkov BRAVIA lahko zmanjšamo za približno 57 % v primerjavi z izdelavo nereciklirane ognjevarne plastike, ki se uporablja za isti namen.

[1] Nerecikl. ognjevarna plastika [2] SORPLAS

Slika panela iz materiala SORPLAS z vtisnjenimi znaki.
Priprava za prihodnje recikliranje SORPLAS

Materiali SORPLAS imajo vtisnjen simbol, s pomočjo katerega jih je mogoče ločiti in zbrati ločeno od drugih materialov, kar olajša zbiranje in recikliranje v prihodnosti.

Proizvodnja izdelkov BRAVIA z manjšim vplivom na okolje

Izdelki BRAVIA se proizvajajo v okolju prijaznih tovarnah. To še posebej velja za naše tovarne na Kitajskem, ki izdelke že od leta 2020 proizvajajo z uporabo 100 % obnovljive energije.

Premikanje

Na poti do bolj trajnostne logistike

Pregledujemo vsako podrobnost embalaže z mislijo na varovanje okolja, pri čemer uporabljamo številne simulacije in desetletja globalnih izkušenj v logistiki.

Slika prikazuje dva paketa na tehtnici, enega iz leta 2018, drugega pa iz leta 2023, kar kaže zmanjšanje za -48 %.
Boljša embalaža z manj plastike

Embalažo je običajno treba dodati nad televizorje BRAVIA in pod njih ter na levo in desno stran. S številnimi simulacijami in desetletji izkušenj z globalno logistiko smo optimizirali obliko embalaže, da lahko televizor zaščitimo z manjšo količino pakirnih materialov.

Slika plastičnega in papirnatega traku, ki se uporabljata za pakiranje.

Namesto plastičnih trakov za embalažo uporabljamo močne papirnate trakove. Dosegli smo približno 48 % zmanjšanje količine plastike v embalaži.

Slika dveh tovornjakov, pri čemer eden nosi več enot kot drugi, simbol »15 %« in dol usmerjena puščica pri tem ponazarjata zmanjšanje emisij CO2.
Zmanjševanje količine emisij CO2 z manjšo in lažjo embalažo

S preoblikovanjem embalaže, ki izdelek varuje med pošiljanjem, smo zmanjšali velikost paketa za približno 15 %, skupno težo pa za približno 12 %. S tem smo povečali število enot na eni paleti, kar pomeni, da smo dosegli približno 15-% zmanjšanje emisij CO2 na enoto.

Manj črnila za prihranek pri virih

Informacije, ki smo jih natisnili na embalažo, smo skrbno premislili tako, da so te preproste in jedrnate. Tako smo zmanjšali porabo tiskarske barve za približno 91 %, in zmanjšali vpliv, ne da bi ogrozili zasnovo in privlačnost embalaže.

Slika dveh škatel, ena od njih uporablja veliko količino črnila, druga pa manjšo količino, kar ponazarja manjšo uporabo črnila skupaj z napisom »-91 %«.

Intervjuji z razvijalcem

Portret intervjuvanca.
Yusuke Aoshima

Product Design Dept. 2, Product Design Div. 1,
Home Entertainment Business Group
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Sony Corporation

Uporaba izboljšane tehnologije za zmanjšanje vpliva na okolje

Večanje povpraševanja po večjih TV-zaslonih dodatno obremenjuje okolje, zato se trudimo zmanjšati porabo energije izdelkov BRAVIA. Ključ do tega je temeljna tehnologija zaslona, glavne komponente televizorja. BRAVIA doseže večjo izraznost kakovosti slike, s čimer poveča zmogljivost zaslona in hkrati zmanjša porabo goriva z natančnim nadzorom LED-lučk ozadja na podlagi različnih informacij, kot so video prizori, svetlost okolja, temperatura ter prisotnost in položaj ljudi, ki jih prepozna kamera BRAVIA CAM. Poleg tega se trudimo izboljšati zasnovo uporabniškega vmesnika za ekološki način armaturne plošče, da bodo uporabniki bolj intuitivno in lažje spreminjali nastavitve varčevanja z energijo. Prek tovrstnih in drugih pristopov bomo še naprej prispevali k zmanjšanju vpliva na okolje.

Kunihiro Ishii

Design Dept. 1, Product Design Div. 2
Home Entertainment Business Group
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Sony Corporation

Portret intervjuvanca.
Neprekinjen trud za zmanjšanje uporabe nereciklirane plastike

Sony že več kot desetletje aktivno uporablja material SORPLAS. Zdaj se uporablja za zadnje pokrove nekaterih modelov naših televizorjev. Pri njegovi uporabi se srečujemo z različnimi izzivi. Vendar smo prek sodelovanja z oddelkom, ki je zadolžen za razvoj SORPLAS, večkrat izboljšali njegov recept, izvajali simulacije in izdelovali prototipe, da smo SORPLAS lahko uspešno prilagodili televizorjem brez kompromisov pri učinkovitosti delovanja ali kakovosti izdelkov, s čimer smo zmanjšali količino uporabljene nereciklirane plastike. Poleg tega je pomembno zmanjšati količino materiala za blaženje v embalaži, ki ščiti izdelek. S tem bomo zmanjšali splošno uporabo plastike in istočasno dosegli manjše in lažje pakete, s čimer izboljšamo učinkovitost transporta, kar zmanjša emisije CO2. Z uporabo naše tehnologije simulacije moči in logističnega znanja smo večkrat preizkusili dejanski izdelek, da najdemo optimalno formo, ki se zmanjša z našo uporabo blažilnih materialov istočasno z ohranjanjem lastnosti, ki so zahtevane za zaščito izdelkov. Še naprej bomo izkoriščali naše izkušnje in strokovno znanje, da še dodatno zmanjšamo svoj vpliv na okolje skozi naše dejavnosti dizajna.