Trajnostni pristop s televizorji BRAVIA

Večja zahteva po velikih televizijskih zaslonih pomeni tudi tveganje za večjo porabo virov in energije.  Vendar pa Sonyjeva predanost trajnostnemu pristopu poskrbi za varčnost med gledanjem televizije.

Potopna izkušnja in varovanje okolja

Izjemno razvedrilo z manj neobnovljivimi materiali

Televizorji BRAVIA nudijo najbolj potopno televizijsko izkušnjo s privlačnim dizajnom in inovacijami, ki omogočajo uporabo neobnovljivih virov in zmanjšujejo vpliv na okolje.

Manjša skupna poraba plastičnih delcev

Sonyjevo napredno inženirstvo za trajnostni pristop

Pristop k manjši porabi plastičnih delov uveljavljamo tako pri velikih delih kot tudi pri hrbtnem pokrovu glavnega okvira.

Grafikon prikazuje 50 % manjšo uporabo neobdelane plastike v primerjavi z modelom 2018
Veliko reciklirane embalaže s Sonyjevo rešitvijo "SORPLAS™”

Upoštevamo vsak vidik zasnove – od razvoja materialov do estetike – še naprej povečujemo delež recikliranega materiala brez vpliva na dizajn. Plastika SORPLAS™ družbe Sony je uporabljena za pokrove 55-palčnih modelov serije A80. Delež neobdelane plastike smo zmanjšali za približno 50 % in hkrati dosegli visokokakovostno izdelavo.

Vpihovanje zunanjega zraka

S tehnologijo natančnega oblikovanja je mogoče izdelati strukturno močne in čudovite ter hkrati izredno lahke panele. S tehnologijo vpihovanja zunanjega zraka je delčke smole z zrakom mogoče stisniti tako, da ne pride do ukrivljanja izdelka, hkrati pa je zmanjšana količina odpadnega materiala.

[1] Vdolbinice zaradi neenakomernega pritiska  [2] Brez vdolbinic z oblikovanjem z vpihovanjem zunanjega zraka  [3] Zunanja površina  [4] Notranja površina  [5] S podajanjem zraka z zadnje strani je preprečen neenakomeren pritisk.

Slika postopka oblikovanja vpihovanja zunanjega zraka v primerjavi z običajnim postopkom oblikovanja.
Slika, ki prikazuje nižjo težo in izboljšano strukturo v primerjavi z modelom 2018.
Okolju prijazna embalaža

Embalažo je običajno treba dodati nad televizorje BRAVIA in pod njih ter na levo in desno stran. Toda po številnih simulacijah in na podlagi dolgoletnih izkušenj je družba Sony ugotovila, kako izboljšati embalažo zgoraj in spodaj tako, da omogoča boljšo zaščito televizorjev brez dodatnih komponent embalaže – nižja teža za 25 %.

Visoka kakovost slike in varčna poraba
Slika, ki prikazuje, da je svetlost zaslona prilagojena glede na okolje.
Samodejna regulacija svetlosti za optimalni ogled in porabo

Z omogočenim zaznavanjem okoliške svetlobe je svetlost zaslona optimizirana za osvetlitev v danem prostoru, posledično pa je zmanjšana poraba energije.   

[1] Temnejše okolje  [2] Svetlejše okolje

Slika, ki prikazuje, da je poraba energije nadzorovana glede na svetlost zaslona.
Učinkovita poraba energije glede na svetlost posamezne lokacije slike

Uživajte v jasnih in živahnih slikah z edinstveno obdelavo signala za optimizacijo vsakega delčka slike.

[1] Temno  [2] Običajna svetlost  [3] Svetlo

Nova oblika okolju prijazne plastike

Shusuke Tomonaga

Sony Home Entertainment & Sound Products Inc.
Raz. televizorjev., diz. izdelkov – odd. 2, diz. izdelkov

Portret govornika, prikazanega v intervjuju

Od leta 2010 naš oddelek za televizorje aktivno uporablja material SORPLAS™. To je reciklirana plastika z visokim deležem reciklirane vsebine, ki omogoča oblikovanje izdelkov na okolju prijazen način.

Ker so televizorji vse večji in se število enot povečuje, se povečuje tudi vpliv na okolje. Ker skušamo velike televizorje izdelati s čim manjšim vplivom na okolje, s skupino podjetij že od leta 2018 razvijamo materiale s plastiko SORPLAS™, ne le za notranje komponente, temveč tudi za zunanje, kar predstavlja veliko količino plastike.

Uporaba materiala SORPLAS™ za zunanje dele zahteva visoko stopnjo strokovnega znanja, toda po veliko prototipih in izboljšavah receptov smo razvili plastiko SORPLAS™, ki jo je mogoče uporabiti za hrbtni pokrov. Ta ima največjo površino, uporabljena pa bo za nekatere modele televizorjev 2021 BRAVIA XR. Količina neobdelane plastike v primerjavi s prejšnjimi modeli pa je zmanjšana za pol.

Sonyjeva skupina za televizorje poleg materiala SORPLAS™ uvaja tudi druge reciklirane materiale v vseh svojih produkcijskih obratih in še naprej prispeva k zmanjšanju škodljivega vpliva na okolje.