Skoči na vsebino

DEL ŽIVLJENJA

Ena plošča

Umetniška estetika ene plošče

Televizor je lahko umetniško delo v kontekstu življenjskega prostora, je element, namenjen doživetju uporabnikov. Sony je uresničil to zamisel z novim, inovativnim televizorjem, ki življenjski prostor izpopolni s pridihom umetnosti.

Serija A1E

Neponovljiva eleganca zasnove z eno ploščo

V okviru koncepta »Del življenja« preoblikujemo elemente in navade, ki so bili od nekdaj ideal »dnevne sobe«, na nov način, z željo da bi ustvarili izdelke, ki se naravno zlijejo s svojim okoljem. Želimo se dokopati do samega jedra tega osrednjega vprašanja. Z estetiko televizorja želimo preseči uveljavljena načela pohištva in notranjega oblikovanja, zato smo izdelali koncept ene plošče – pristop, s katerim smo izdelek omejili z eno samo ploščo. Rezultat je izdelek z naravno eleganco, ki ga uporabniki lahko doživijo kot umetniško delo in kot izdelek kot tak. Nič več se nismo držali standardnih protokolov snovanja televizorja. Vedeli smo, da moramo – da bi ustvarili zasnovo, ki bo preoblikovala življenjske prostore – televizor preoblikovati v umetniško delo.

Čistost in preprostost

Umetnost ni le vizualno upodabljanje, temveč želi umetnost tudi vzbuditi neko doživetje. To je bila osnovna zamisel, ki nas je spodbujala v procesu snovanja novega televizorja. Na začetku oblikovanja koncepta, ki je temeljil na preprosti in minimalistični estetiki modela z eno ploščo, smo verjeli, da lahko z zaslonsko tehnologijo OLED vse različne funkcije združimo v samem zaslonu in se tako izognemo potrebi po posameznih elementih, kot so zvočniki, okvir ali stojalo. Zvok smo vgradili v zaslon z novo tehnologijo zvoka, kar ustvarja zvok s tresenjem samega zaslona. Pri tem smo združili doživetje ob gledanju in doživetje ob poslušanju v eni sami plošči. Želeli smo, da imajo tudi televizorji za namestitev na steno zapeljivo obliko in da se naravno zlijejo s prostorom, zato smo obdržali minimalistično celostno strukturo z glavno prikazno ploščo s podporno ploščo zadaj. To je vse, kar sestavlja zasnovo. Slika, zvok in estetska zasnova – ko vse te tri komponente združite v enovito celoto, dobite vse, kar potrebujete. To je najbolj čisto doživetje ene plošče, ki je še uresničljivo.

V iskanju popolne preprostosti za popolno doživetje

Želeli smo ponuditi popolno doživetje ob gledanju, zato smo si postavili preprosto vprašanje: kaj mora imeti zaslon v svoji osnovi? Ugotovili smo, da moramo povsem na novo definirati dejavnike oblikovanja, s katerimi se lahko odmaknemo od običajne zasnove, ki vključuje stojalo in okvir, in ki nam dopušča, da na novo definiramo doživetje na splošno. Ugotovili smo, da bi, če bi spremenili izgled televizorja, spremenili dojemanje življenjskega prostora pri ljudeh in celo način vsakodnevnega življenja. Da bi uresničili to estetsko preobrazbo, smo se odločili za kombinacijo preprostosti v največji možni meri in najboljšega doživetja ob gledanju. S takšno zasnovo lahko ljudje raziščejo nove možnosti oblikovanja življenjskih prostorov.

Tako, glavni umetniški vodja

Steklo za boljšo strukturno lepoto

Namen koncepta ene plošče je iz zasnove televizorja izključiti vse zunanje elemente, kar bi uporabnikom omogočilo, da se še bolj prepustijo doživetju ob gledanju. Za uresničitev te minimalistične zasnove smo se odločili, da se vrnemo k osnovam in korenito spremenimo celotno strukturo televizorja. Osnovno plast in priključke – komponente, ki so običajno na površju hrbtnega dela televizorja – smo vstavili v podporno ploščo zadaj, zato ima stranski del zaslona tanjši profil. Steklena plošča s svojo odlično in sijočo površino daje strukturi dodatno oporo. Tudi videz koncepta ene plošče je verodostojen prav z vsakega stališča: zadnja plošča je ozka, kolikor je le mogoče, zato so robovi nevidni – celo pod poševnim kotom. Druga osrednja točka je naklon zaslona, ki smo ga popravili, da bi omogočili namestitev zaslona pod naravnim kotom, uporabnikom pa udobno doživetje ob gledanju. Ko smo združili vse te različne podrobnosti v popolno zasnovo brez dodatkov, televizor s svojo privlačno silhueto z eno samo ploščo ne deluje več le kot umetniško delo. Odlikuje ga tudi estetska vsestranskost, zaradi katere ga lahko v prostoru postavimo kamor koli – ne le v kot. Tam izžareva s prostorom, ne glede na obliko, bodisi na steni bodisi na ravni površini.

Sonyjev televizor A1
Sonyjev televizor A1
Sonyjev televizor A1
Sonyjev televizor A1

Materiali, ki posnemajo življenjske prostore

Edinstven spoj slike in zvoka smo morali uskladiti z življenjskimi prostori. Pravilno smo morali izbrati vse podrobnosti, tudi materiale. Za aluminijasti premaz na stranicah zaslona smo našli odlično kombinacijo barvanja in kemijskega poliranja, s čimer smo zagotovili lesk, ki je v harmoniji z materiali iz stekla, ki pa vzbuja občutek diskretnosti in prefinjenosti. Skupina je pripravila vibracijske zvočnike, ki so v obliki vodoravnega čvrstega modula z aluminijem nameščeni na sredi hrbtnega dela televizorja in zagotavljajo optimalen zvok – zasnova, ki dela televizor močnejši in elegantnejši. Za podporno ploščo smo uporabili tkanino, ki je s svojo nežno teksturo na pogled v skladnem nasprotju s steklom. Tkanina ima tudi čisto uporaben namen, saj blaži nizke tone globokotonca na zadnji plošči in zagotavlja kinematografsko doživetje. Z uporabo raznovrstne mešanice materialov, ki se odlično zlijejo z življenjskim prostorom – od tkanin in stekla do aluminija – smo izdelali televizor, ki nas osupne s tem, kako naravno se zlije s svojim okoljem.

Uspešno sodelovanje različnih skupin

Ko se je porodila zamisel o eni plošči, smo poznali cilj: preprostost. Oblika in podrobnosti morajo biti preproste. Ob vseh različnih elementih snovanja televizorja pa so del optimizacije tudi zapleti. Vložili smo veliko naporov v iskanje pravega ravnovesja med različnimi materiali, imeli smo težave s tem, kako pravilno uskladiti teksture, kako spraviti velik globokotonec v tanko obliko. Ukvarjali smo se z vprašanjem, kako strukturo upravljanja kablov, ki je uporabniku prijazna, pripraviti tako, da bo odlična povsod, tudi na hrbtnem delu. Ključ do rešitev je bilo sodelovanje – snovalci in inženirji so s skupnimi močmi premagali ovire in ponudili televizor z idealno zasnovo.

Kuwao, snovalec

Slika, zvok in prikaz – nič več in nič manj. Koncept Sonyjeve nove zasnove televizorja temelji na preprosti uporabi in estetiki, s čimer ustvarimo doživetje gledanja brez primere. Tako kot umetniško delo s svojo prisotnostjo oblikuje galerijo, tudi izkušnja ene plošče spreminja način medsebojnega vpliva televizorja in prostora, v katerem se nahaja.