TriporousTM, prispevek k čistemu svetu

Revolucionarni nov visokozmogljiv flitrirni material družbe Sony, pridobljen z recikliranjem odpadne biomase.

Revolucionaren nov filtrirni material za vodo in zrak

Sonyjev TriporousTM je edinstven in vsestranski filtrirni material, zasnovan za zagotavljanje čistih vode ter zraka, večjo varnost, higieno in udobje v številnih različnih okoljih po svetu. Z izdelkom TriporousTM želi Sony ustvariti prihodnost, kjer imajo vsi dostop do čistih vode in zraka.
Zmagovalec natečaja “Spodbudna nagrada za inovacije 21. stoletja” in “Prispevek za 21. stoletje” japonskega Inštituta za inovacije.

Slika logotipa za Triporous
Nov namen zavrženih odpadkov
Slika za "Triporous<sup>TM</sup> je v celoti izdelan iz zavrženih riževih luščin"
TriporousTM je v celoti izdelan iz zavrženih riževih luščin

TriporousTM je 100-odstotno izdelan iz biomase. Sonyjeva tehnologija za izdelavo izdelka TriporousTM vključuje uporabo odvečne biomase, kar lahko zmanjša vpliv na okolje.

Količina zavrženih riževih luščin na leto po regijah

Na leto v svetovnem merilu zavržemo približno 150 milijonov ton riževih luščin

[1] Azija (Bangladeš, Kambodža, Kitajska, Indija, Indonezija, Japonska, Mjanmar, Pakistan, Filipini, Tajska, Vietnam): 136 milijonov ton
[2] Afrika (Egipt, Nigerija): 6,16 milijona ton
[3] Južna Amerika (Brazilija): 4,74 milijona ton
[4] Severna Amerika (ZDA): 2,04 milijona ton
[5] Evropa (EU): 0,84 milijona ton
[6] Oceanija (Avstralija): 0,06 milijona ton

Kaj je TriporousTM ?
Hitrejša adsorbcija in večji delci

TriporousTM ima pore treh različnih velikosti, zato lahko zaustavi večje organske snovi, pri čemer se nekatere organske snovi zaustavijo veliko hitreje in učinkoviteje kot jih zaustavijo običajni filtri z aktivnim ogljem. Med organskimi snovmi, ki se ulovijo v večje pore, so bakterije in virusi, veliki proteini (nekateri alergeni ter encimi) in niz velikih organskih molekul.

[1] TriporousTM [2] Aktivno oglje

Slika za "Hitrejša adsorbcija in večji delci"
TriporousTM je premagal aktivno oglje

Zaradi svoje mikrostrukture TriporousTM učinkovito adsorbira pline in vonjave. V primerjavi z adsorbentom v obliki aktivnega oglja, ki temelji na luščinah kokosove lupine in se običajno uporablja za čiščenje vode, tudi izjemno učinkovito odstranjuje velike organske snovi iz tekočin, kot je bakteriograf MS2.

[1] Onesnaževanje [2] Čas (min.) [3] Rezultat za TriporousTM [4] Aktivno oglje na osnovi kokosovih luščin

Slika za "Triporous je premagal aktivno oglje"
Možnosti, ki jih ponuja TriporousTM

Predstavljajte si športna oblačila brez vonja, hitrejše in učinkovitejše čistilce zraka ter vode in izboljšave za vsakovrstne izdelke, kot so hrana, kozmetika ter elektronika – neverjetno, ampak vse to so možnosti, kjer je mogoče uporabiti tehnologijo TriporousTM.

Izboljšanje kakovosti vode

Filtriranje z izdelkom TriporousTM bi lahko izkoristili za dobavo čiste pitne vode celo v nečistih okoljih. To bi bilo še posebej koristno za države v razvoju.

Izboljšanje kakovosti zraka

TriporousTM očisti zrak tako, da adsorbira onesnaževalce, kot so industrijski hlapi in plini. S tem lahko tudi zmanjša izpostavljenost nekaterim vrstam mikroskopskih delcev (PM2.5) in fotokemičnemu smogu.

Slika gospoda dr. Seiichira Tabate
Ohranjanje okolja z riževimi luščinami

Dr. Seiichiro Tabata

Inovator izdelka Triporous
Sony Corporation

V procesu osnovnih raziskav materialov za baterije sem razvijal nov prepustni material TriporousTM. Izdelan je iz odpadne biomase riževih luščin in ima tri vrste por različnih velikosti (“tri” v imenu izhaja iz številke tri). Material zaradi takšne edinstvene mikrostrukture ponuja veliko možnosti uporabe. Zmogljivost izdelka TriporousTM, da odstrani viruse, na primer pomeni, da nam lahko pomaga zagotoviti čistejšo vodo na območjih brez električnega omrežja. Raziskave in razvoj so še vedno v teku. Želim si, da bi s tem novim materialom, ki čisti vodo in zrak, prispeval k izgradnji prijaznejšega ter trajnostno naravnanega življenja povsod po svetu.

Slika izdelka Triporous
Kaj je TriporousTM ?

Inovativni novi material za čiščenje vode in zraka (samo v angleščini)

Slika za "Manjši vpliv naših obratov na okolje"
Manjši vpliv naših obratov na okolje
Slika za "Projektorji za naslednjo generacijo"
Projektorji za naslednjo generacijo
Slika za "Inovativni načini za dostopnost do elektrike za vse"
Inovativni načini za dostopnost do elektrike za sve
Informacije o licenciranju

Sony je začel podeljevati licence za TriporousTM. Podjetja, ki želijo uporabiti TriporousTM v lastnih izdelkih in tovarnah ali bi želela poslovno sodelovati pri proizvodnji izdelka TriporousTM, lahko dobijo več informacij tukaj.