OSNOVE O OBJEKTIVIH

Nastavek in senzor
Sonyjevi nastavki za objektive serij A in E

Sony izdeluje fotoaparate z dvema sistemoma nastavkov za objektiv: serije A in serije E. Nastavek serije A je standarden pri Sonyjevih edinstvenih ohišjih fotoaparatov s prosojnim zrcalom, medtem ko se nastavek serije E uporablja pri ohišjih brezzrcalnih fotoaparatov.

Razlike med nastavki za objektiv

Objektivi serij A in E

Fotoaparati serije A s Sonyjevo tehnologijo prosojnega zrcala se ponašajo s prednostmi neprekinjenega samodejnega ostrenja s faznim zaznavanjem. Kratka hrbtna razdalja brezzrcalnih modelov serije E omogoča zasnovo kompaktnih in zmogljivih ohišij in objektivov, ki nudijo izjemno upravljanje in mobilnost.

notranjost fotoaparata serije A
Serija A

[1] Nastavek za objektiv [2] Hrbtna razdalja [3] Prosojno zrcalo [4] Središče slikovnega senzorja

notranjost fotoaparata serije E
Serija E

[1] Nastavek za objektiv [2] Hrbtna razdalja [3] Središče slikovnega senzorja

Velikost slikovnega senzorja

Polni format in format APS-C

Fotoaparati serij A in E obstajajo v različicah s senzorjem polnega formata in senzorjem APS-C. Med mnogimi velikostmi senzorjev v splošni rabi je polni format poznan kot velik format, medtem ko je APS-C srednji format. Oba imata svoje prednosti, zaradi katerih sta priljubljena.

* Vse mere so približne

Kombinacije objektivov in senzorjev

Sony ponuja objektive s polnim formatom in objektive APS-C s slikovnimi krogi, ki pokrivajo ustrezne formate senzorjev. Čeprav se objektive običajno izbira v skladu s formatom senzorja, je mogoče z različnimi kombinacijami doseči različna območja obrezovanja in vidna polja, ko želite imeti širšo pokritost ali dodaten doseg teleobjektiva.

* Slike so prikazane samo za ponazoritev.