Sistem osvetlitve
Osvetlitev za slike prefinjene kakovosti

Tako pri zajemanje fotografij kot tudi pri snemanju filma je ključna za ustvarjanje pravega umetniškega izraza prav osvetlitev. Oglejte si nekaj orodij in tehnik za osvetlitev, s katerimi lahko ustvarite slike profesionalne kakovosti.

Vodilna števila (GN) bliskavice

* Razpoložljivost izdelka je odvisna od regije.

Zunanja bliskavica za večjo oddaljenost

»Vodilna števila« določajo zmogljivost bliskavice za osvetlitev objekta na razdalji. Vodilno število je enako največji razdalji med bliskavico in objektom, pomnoženi z ustreznim številom F zaslonke: vodilno število (GN) = razdalja (m) x zaslonka (število F)

Vodilno število 60 (v metrih pri ISO 100) na primer pomeni, da bo objekt, ki je 15 metrov stran, ustrezno osvetljen z nastavitvijo zaslonke F4 (60 = 15 x 4). Če zmanjšate velikost odprtine zaslonke na F8, bo razdalja prepolovljena, kar pomeni, da bodo ustrezno osvetljeni objekti pri največji razdalji 7,5 metra (60 = 7,5 x 8). S povečanjem nastavitve ISO fotoaparata lahko dobite rezultate, ki so podobni, kot če bi uporabili bliskavico z višjim vodilnim številom.

Zunanje bliskavice

Odboj bliskavice 
Mehke sence in izboljšana globina

Čeprav lahko pri postavitvi z zunanjo bliskavico izboljšate vizualno globino, pa je po navadi preprosteje in včasih prav tako učinkovito uporabiti odboj svetlobe, ki prihaja iz bliskavice na fotoaparatu, od bližnjih površin, kot je stena ali strop, za bolj naravno osvetlitev z boljšo dimenzionalnostjo. Razlika je lahko izjemno velika in ker bliskavica ostane na fotoaparatu, ste tako lahko kar najbolj mobilni in hitri. Obračanje bliskavice in uporaba odboja svetlobe, ki ga to omogoča, zagotavljata tudi širše pokritje in je idealna izbira, ko morate na primer osvetliti skupino ljudi.

Neposredna bliskavica
NEPOSREDNA BLISKAVICA
Odboj od stropa
ODBOJ BLISKAVICE
Odboj od stropa

Če želite ustvariti toplejše vzdušje in dobiti bolj sofisticirane slike, ki jih lahko ustvarite z neposredno bliskavico, usmerite bliskavico proti stropu, da razpršite in porazdelite svetlobo.

Neposredna bliskavica

Neposredna bliskavica

Odboj od stropa

Odboj bliskavice

Odboj od sten

Z odbojem od sten lahko zmehčate sence, ki padajo na stran obrisa objekta. Ta pristop je včasih boljši pri osvetlitvi v zaprtih prostorih.

Odboj od stropa
NEPOSREDNA BLISKAVICA
Odboj od sten
ODBOJ BLISKAVICE
Neposredna bliskavica

Neposredna bliskavica

Odboj od sten

Odboj bliskavice

Sinhronizacija bliskavice
Visoka hitrost in počasna sinhronizacija bliskavice

Če želite pri svetli svetlobi zamegliti ozadje, potrebujete visoko hitrost zaklopa ob močno odprti zaslonki. Če potrebujete tudi bliskavico za dosvetlitev, bo največja hitrost zaklopa omejena, zaradi česar morda ne bo mogoče uporabiti dovolj odprte zaslonke. Hitra sinhronizacija (HSS) omogoča uporabo bliskavice pri vseh hitrostih zaklopa, tako da lahko po potrebi povečate odprtost zaslonke.

Počasna sinhronizacija se uporablja v situacijah, ko je potrebna nizka hitrost zaklopa za ustrezno osvetlitev ozadja v zaprtem prostoru ali ponoči. Bliskavica se sproži, da osvetli objekt, nato pa, namesto da bi se takoj zaprl, zaklop ostane odprt dovolj dolgo, da osvetli tudi ozadje. Tako dobite dobro uravnotežene slike, na katerih sta tako objekt kot ozadje ustrezno osvetljena.    

Hitra sinhronizacija

[Levo] Normalno [Desno] HSS

Hitra sinhronizacija

Bliskavica za dosvetlitev po navadi omeji hitrost zaklopa, kar zahteva majhno odprtost zaslonke, s čimer se ohrani ostrenje ozadja. HSS omogoča visoko hitrost zaklopa in večjo odprtost zaslonke z majhno globinsko ostrino.

Počasna sinhronizacija

Normalna bliskavica pravilno osvetli objekt, ozadje pa je temno. Z bliskavico s počasno sinhronizacijo sta tako objekt kot ozadje pravilno osvetljena.

Počasna sinhronizacija

[Levo] Normalno [Desno] Počasna sinhronizacija

Zunanja bliskavica
1-, 2- in 3-točkovne osvetlitve z upravljanjem razmerja

Uporaba več zunanjih bliskavic lahko izjemno razširi možnosti osvetlitve. Upravljanje razmerja prek infrardeče svetlobe ali radijske komunikacije lahko olajša doseganje idealne osvetlitve, ki prihaja iz posamezne luči.

Enotočkovna osvetlitev: B

Enotočkovna osvetlitev
Enotočkovna osvetlitev

Čeprav so postavitve ob uporabi več luči bolj vsestransko uporabne, pa lahko z eno samo zunanjo bliskavico ustvarite lepe posnetke. To dosežete tako, da odmaknete vir z glavno osvetlitvijo stran od osi fotoaparata, s čimer dobite globlje, zanimivejše sence in obrise. Odbita svetloba dodatno izpolni osvetlitev. Bliskavica na fotoaparatu (A) se uporablja le za upravljanje, medtem ko je zunanja bliskavica (B) primarni vir luči za celotno prizorišče.

Dvotočkovna osvetlitev: B + C

Dvotočkovna osvetlitev
Dvotočkovna osvetlitev

Postavitev z dvotočkovno osvetlitvijo je bolj vsestranska in omogoča boljše upravljanje, saj lahko bliskavice postavite in jih prilagodite tako, da dosežete optimalno globino objekta ob ravno pravem razmerju glavne luči in luči za dosvetlitev. Najpomembnejša »glavna luč« (B) osvetli objekt od strani, medtem ko »dosvetlitvena« luč (C) zmehča sence in osvetli ozadje. V primerjavi s postavitvijo z enotočkovno osvetlitvijo zgoraj je objekt jasneje ločen od ozadja. Tako kot pri postavitvi z enotočkovno osvetlitvijo, tudi bliskavica na fotoaparatu (A) zagotavlja le upravljanje.

Tritočkovna osvetlitev: B + C + D

Tritočkovna osvetlitev
Tritočkovna osvetlitev

S tretjo lučjo pridobite dodatno svobodo pri osvetljevanju ozadja in ločevanju objekta od ozadja. V tem primeru je bila glavna luč (B) uporabljena za primarno osvetlitev objekta, dosvetlitvena luč (C) pa za neposredno in široko osvetlitev ozadja. S tretjo, robno lučjo (D) v tem primeru dobimo jasno črto svetlobe, ki ločuje tisto stran objekta, ki je najbolj oddaljena od glavne svetlobe, tako da se jasno loči od razmeroma svetlega ozadja. Čeprav je ta slika povsod bolj enakomerno osvetljena, kot je bila katera koli iz prejšnjih primerov, je vsak posamezni element jasno ločen in dobro viden. Bliskavica na fotoaparatu (A) omogoča le upravljanje.

Bliskavice, ki jih je mogoče uporabljati kot zunanje bliskavice

Radijsko daljinsko upravljanje

Čeprav je daljinsko upravljanje z infrardečo svetlobo povsem primerno za postavitve fotografiranja od blizu, kjer je osvetlitev prostora ustrezna in ni ovir, ki bi zaustavljale signale upravljanja, pa je radijski daljinski upravljalnik zanesljiv v veliko raznovrstnejših okoljih. Sonyjeva bliskavica z brezžičnim radijskim daljinskim upravljalnikom (HVL-F45RM) in brezžični radijski upravljalnik/sprejemnik (FA-WRC1M/FA-WRR1) omogočata preprosto napredno postavitev, ki vključuje več bliskavic. Zagotavljata podrobne podatke z natančnim upravljanjem v največ 15 bliskavicah v največ 5. skupinah (3 skupine v načinu TTL ) na razdalji do približno 30 m (98,4 čevljev). Signali upravljanja dosežejo sprejemnike ne glede na prevladujoče pogoje osvetlitve, lokacijo sprejemnika ali ovire. Brezžično radijsko upravljanje zagotavlja najbolj dosledne rezultate v najširšem obsegu okoliščin snemanja.

Globoke kompozicije
Globoke kompozicije

Ob dosegu do približno 30 m (98,4 čevljev) lahko ob uporabi bliskavice ali upravljalnika z brezžičnim radijskim sistemom strateško postavite in upravljate luči ter učinkovito osvetlite oddaljene objekte ali podrobnosti ozadja.

Zanesljive pri vsaki svetlobi

Medtem ko lahko infrardečo svetlobo zmoti svetla sončna svetloba ali drugi viri, ki vključujejo infrardeče komponente, pa radijsko upravljanje deluje zanesljivo v kakršnihkoli pogojih osvetlitve.

Zanesljive pri vsaki svetlobi
Odpravljanje težav z ovirami
Odpravljanje težav z ovirami

Radijsko upravljanje odpravi težave z ovirami, ki lahko preprečujejo upravljanje z infrardečo svetlobo. Sprejemnike lahko postavite za fotoaparat ali objekt, ne da bi s tem zmanjšali zanesljivost.

Bliskavica z brezžičnim radijskim upravljanjem in upravljalnik/sprejemnik

[1] HVL-F45RM (sprejemnik/zunanja bliskavica)
[2] FA-WRR1 (sprejemnik) + združljiva bliskavica (zunanja bliskavica)
[3] FA-WRR1 (sprejemnik) + studijska bliskavica (prek sinhronizacijskega kabla)
[4] HVL-F45RM (upravljalnik/bliskavica na fotoaparatu)
[5] FA-WRC1M (upravljalnik)

Osvetlitev s svetlečimi diodami
Dodatna luč za boljše slike

Izklop/vklop

Dodatna luč za boljše slike

Učinkovite svetleče diode z dolgo življenjsko dobo lahko zagotovijo dodatno osvetlitev, ki jo potrebujete za zajemanje visokokakovostnih slik. Z njimi lahko fotografirate pri nižjih vrednostih ISO, lažje je tudi ostrenje.

Naravno ravnovesje barv

Neprilagojena svetloba svetlečih diod je podobna naravni sončni svetlobi in se zlahka ujame z barvno temperaturo drugih vrst osvetlitve, kar omogoča naravno ravnovesje barv, ne glede na to, kje fotografirate.

Naravno ravnovesje barv

Izklop/vklop

Neprekinjeno prilagajanje osvetlitve

Izklop/vklop

Neprekinjeno prilagajanje osvetlitve

Z upravljanjem spremenljive osvetlitve lahko preprosto prilagajate razmerja med svetlostjo in lučjo, da ustvarite želeno vzdušje in izpostavite podrobnosti do želene mere.