7 podcenjenih glasbenih festivalov

ki mora biti na vašem seznamu želja

Če ste goreč ljubitelj glasbenih festivalov, ste zagotovo že slišali za festival Coachella, ki je mati vseh festivalov in se odvija v vročem puščavskem mestu Indio v Kaliforniji. Nedvomno poznate tudi washingtonski festival elektronske zvrsti chill out, Sasquatch, kjer boste poleg izvrstne glasbe deležni tudi enega najspektakularnejših sončnih zahodov, kar ste si jih kdaj predstavljali.

Poletje se bliža koncu. Ali to pomeni, da se tudi sezona festivalov končuje? Niti približno!

Jeseni se bodo po svetu odvijali nekateri festivali, ki so vredni vaše pozornosti. Če iščete nekaj novega (ter manj znanega in masovnega), preverite naslednjih pet glasbenih festivalov te jeseni.

1. Festival The Social

Glavna imena:

Richie Hawtin, Seth Troxler, Jackmaster, Jamie Jones, Marco Carola, Monika Kruse, Joris Voorn, Nic Fanciulli.

Lokacija:

Kent, Združeno kraljestvo

Datumi:

12. september 2015

Cena:

45 £ za enodnevno vstopnico

Ta butični festival, ki je od Londona oddaljen le eno uro, daje večji občutek domačnosti in intimnosti kot večina drugih velikih festivalov. Bolj verjetno je, da boste od najljubšega glasbenika oddaljeni 3 metre, kot pa da bi obtičali zadaj, v stoti vrsti. In bodimo realni, ko plačamo, da bi gledali nastop v živo je dobro, da ga, khm, dejansko vidimo.

Ker se ob vrhunski glasbi prileže dobra hrana, je festival Social v sodelovanju z lokalnimi proizvajalci Kenta pripravil odlične lokalno pridelane jedi. Zabava pa se ne odvija le okoli glasbe, saj so na festivalskem prizorišču tudi vrtiljaki in stojnice, ki vam bodo krajšali čas med seti.

2. Life is Beautiful

Glavna imena:

Stevie Wonder, Imagine Dragons, Kendrick Lamar, Duran Duran, Hozier, Weezer, Major Lazer, Death Cab for Cutie, Brandon Flowers, Kygo

Lokacija:

Las Vegas

Datumi:

25.–27. september 2015

Cena:

255 $ za 3-dnevno osnovno vstopnico

Festival Life is Beautiful je postavljen v samo središče Las Vegasa in gosti najbolj vroče glasbene izvajalce (denimo Hello, Stevie Wonder in Imagine Dragons). Odvija se na 11 ulicah in štirih ogromnih prizoriščih, zato ste lahko prepričani, da bo zabava prava. Vrhunski seznam nastopajočih pa ni vse, kar festival ponuja. V vasici Culinary Village boste lahko okusili lokalne dobrote in specialitete nekaterih najboljših kuharskih mojstrov v državi. Če se boste želeli osvežiti, pa je Alchemy Garden pravi kraj, kjer si boste lahko privoščili koktejl, vino ali pivo.

Ta festival ne velja za edinstvenega zaradi odlične glasbe in dobre hrane, ki sta vsakdanjik vseh popularnih glasbenih festivalov, ampak zaradi nanizanke The Learning. Ta v središče postavlja družbene inovatorje, poslovne voditelje, aktiviste, tehnologe in umetnike, ki delijo navdihujoče zgodbe o tem, kako je njihovo življenje postalo čudovito.

3. Glasbeni festival Landmark

Glavna imena:

Drake, The Strokes, alt-J, CHVRCHES, Ben Howard, Chromeo, Band of Horses, Miguel, The War on Drugs, TV on the Radio, George Ezra

Lokacija:

Washington, D.C.

Datumi:

26.–27. september 2015

Cena:

200 $ za 2-dnevno redno vstopnico

Glasbeni festival Landmark se v washingtonskem parku West Potomac Park odvija v sklopu nacionalne kampanje za ozaveščanje in zbiranje sredstev za prenovo parka National Mall. Širite novico o festivalu z namenom!

Torej, ko se boste noro zabavali ob ritmih skupine The Strokes, ste lahko ponosni na to, da prispevate k prenovi washingtonskega parka National Mall, ki že 40 let ni bil deležen večje prenove.

4. Austin City Limits

Glavna imena:

Foo Fighters, Drake, The Strokes, Florence + the Machine, The Weeknd, Disclosure, DeadMau5, Bassnectar, alt-J, Hozier

Lokacija:

Austin, TX

Datumi:

2–4 oktober 2015 (prvi vikend) in 9–11 oktober 2015 (drugi vikend)

Cena:

250 $ za 3–dnevno osnovno vstopnico

Festival Austin City Limits (ali ACL) je ena največjih atrakcij teksaškega mesta Austin. Letos bo trajal kar dva vikenda, izbran seznam nastopajočih pa vključuje več kot 140 različnih skupin, ki se bodo zvrstile na osmih različnih prizoriščih.

Večina skupin bo nastopila oba vikenda, z izjemo skupin the Strokes in Alabama Shakes (samo prvi vikend) ter Florence + the Machine in Modest Mouse (samo drugi vikend).

5. Treasure Island

Glavna imena:

The National, DeadMau5, Robyn & La Bagatelle Magique, CHVRCHES, The War on Drugs, Azealia Banks, Father John Misty STS9, Run the Jewels, Panda Bear, Gorgon City

Lokacija:

San Francisco

Datumi:

17–18 oktober 2015

Cena:

169,50 $ za 2-dnevno osnovno vstopnico

Če si želite bolj zasebnega festivala, je festival Treasure (TIMF) prava izbira za vas. Velja za enega manjših festivalov, saj sprejme največ 15.000 ljudi. Tako boste lahko porabili manj časa v gneči in ga kakovostno preživljali v družbi najljubših izvajalcev.

Vsak redni obiskovalec festivalov lahko potrdi, da je najslabši del vsakega festivala ta, da včasih istočasno nastopata dva priljubljena izvajalca. Festival TIMF poteka na dveh odrih. Ko se konča nastop na odru Bridge Stage, se lahko podate na oder Tunnel Stage in si ogledate naslednjega izvajalca. Ne boste zamudili enega samega tona.

6. Festival Pitchfork v Parizu

Glavna imena:

Beach House, Björk, Deerhunter, Ratatat, Run the Jewels

Lokacija:

Pariz, Francija

Datumi:

29–31 oktober 2015

Cena:

120 € za 3-dnevno osnovno vstopnico

Pariški glasbeni festival Pitchfork je idealen kraj, kjer lahko slišite vse svoje najljubše glasbene zvrsti, ki vključujejo techno, house, rock in celo akustični pop, in tako potešite vse svoje želje. Festival gosti širok izbor svobodomiselnih in underground glasbenikov z vsega sveta. Podobno kot ameriško revijo Chicago tudi pariški festival Pitchfork odlikujeta izjemno selektiven in kritičen okus za glasbo, ki mu nastopajoči morajo zadostiti.

Festival se odvija v pariški Grande Halle de la Villette, nekdanji klavnici, ki je danes kulturno središče. Pridite torej, kulturno se udejstvujte in dodajte nov odtenek svoji glasbeni paleti v enem najbolj zgodovinskih predelov Pariza.

7. Voodoo Music + Arts Experience

Glavna imena:

Florence + the Machine, Jack Ü, Modest Mouse, Alesso, Girl Talk, Ozzy Osbourne (in Geezer Butler, Tom Morello ter Slash), Jane’s Addiction, Santigold, Zac Brown Band, deadmau5

Lokacija:

New Orleans

Datumi:

Od 30. oktobra do 1. novembra 2015

Cena:

195 $ za 3-dnevno osnovno vstopnico

Če združite to ameriško mesto duhov z zastrašujoče donečimi toni, bo vaša noč čarovnic popolna. Festival Voodoo Fest resnično odraža edinstveno kulturo in fantomski ritem New Orleansa. Vključuje tri različna prizorišča: Le Carnival, umetnostno prizorišče z indie glasbo, underground burleskami in cirkuškimi predstavami; Le Flambeau, prizorišče, ki je namenjeno lokalni glasbeni sceni; in Le Ritual, ki gosti največja glasbena imena v državi in trenutno najbolj vroče izvajalce.

Ni treba posebej poudarjati, da boste za ta dogodek želeli obleči kostum za noč čarovnic. To mesto nikoli ne zaspi, zato se pripravite na mnoge ulične parade.