OSNOVE O OBJEKTIVIH

Goriščna razdalja, vidni kot in perspektiva
Goriščna razdalja

Goriščna razdalja

Goriščna razdalja ali razpon goriščne razdalje bosta v primerih zoomov običajno ključna dejavnika pri izbiri objektiva za določeno fotografijo ali vrsto fotografije. Goriščna razdalja objektiva določa dve lastnosti, ki sta za fotografe zelo pomembni: povečavo in vidno polje.

Daljše goriščne razdalje ustrezajo večji povečavi in obratno. Širokokotni objektivi s kratkimi goriščnimi razdaljami imajo majhno povečavo, kar pomeni, da se morate fizično približati subjektu povprečne velikosti, če želite zapolniti kader. Toda to pomeni tudi, da lahko zajamete večje subjekte, ne da bi morali fotografirati z razdalje. Teleobjektivi imajo veliko povečavo, zato lahko zapolnite kader s subjekti, ki so bolj oddaljeni od fotoaparata.

[1] Druga glavna točka objektiva [2] Goriščna razdalja [3] Vidno polje (izmerjeno diagonalno) [4] Središče (središče slikovnega senzorja)

Tehnična razlaga goriščne razdalje

- Tehnične informacije -

Goriščna razdalja objektiva je razdalja od druge glavne točke do zadnje središčne točke, ko je nastavljeno ostrenje do neskončnosti. Druga glavna točka je ena od šestih "kardinalnih točk", ki se uporabljajo kot referenčne točke pri optičnem objektivu (sprednja in zadnja središčna točka, prvo in drugo vozlišče ter prva in druga glavna točka). V kombiniranem objektivu ni predvidenega mesta za drugo glavno točko — lahko je nekje v ohišju objektiva ali na točki zunaj ohišja, odvisno od zasnove objektiva — zato ne morete sami na enostaven način natančno izmeriti goriščne razdalje objektiva.

Goriščna razdalja in vidno polje

"Vidno polje" določa, kolikšen del prizora pred fotoaparatom lahko zajame senzor fotoaparata. Bolj strokovno povedano je to diagonalno izmerjen kot, ki ga lahko zajame senzor. Pomembno je, da si zapomnite, da vidno polje v celoti določata goriščna razdalja objektiva in format senzorja fotoaparata, zato bo vidno polje vsakega objektiva drugačno v fotoaparatih s 35-milimetrskim polnim formatom in formatom APS-C. Različni objektivi z enako goriščno razdaljo bodo imeli vedno enako vidno polje, če jih uporabljate s senzorji enake velikosti.

"Primerjava med goriščno razdaljo in vidnim poljem" ponazarja to razmerje pri fotoaparatih s 35-milimetrskim senzorjem polnega formata in senzorjem formata APS-C.

* Goriščna razdalja v ( ): enakovredna goriščna razdalja ob namestitvi na digitalni fotoaparat z izmenljivim objektivom s 35-milimetrskim senzorjem polnega formata

Perspektiva

Z dolgimi goriščnimi razdaljami bodo objekti v ospredju in ozadju pogosto videti bližje skupaj na končni fotografiji. Temu učinku včasih rečemo popačenje perspektive, čeprav ga ne povzroči objektiv. Kadar uporabljate teleobjektiv, morate stati dlje od svojih subjektov. Glede na razdaljo od fotoaparata do subjektov v ospredju in ozadju so v resnici bližje skupaj. Drugače povedano: ker so objekti v ospredju in ozadju razmeroma daleč od fotoaparata, bodo njihove relativne velikosti na končni fotografiji bližje resničnim. Pri fotografiranju s širokokotnim objektivom morate običajno stati blizu subjektu v ospredju, če želite, da bo v kadru videti dovolj velik, zato so bolj oddaljeni objekti v primerjavi z njim manjši. Razlika v očitni perspektivi je posledica vaše oddaljenosti od subjekta.

Slika pri goriščni razdalji 24 mm

24 mm goriščna razdalja, 84-stopinjsko vidno polje

Slika pri goriščni razdalji 300 mm

300 mm goriščna razdalja, 8-stopinjsko vidno polje