Del življenja 2017
Oblikovanje prostora, oblikovanje doživetja gledanja

Ob ponudbi izdelkov za domačo uporabo, ki zagotavljajo neverjetno doživetje gledanja, pri čemer sproščanje, ki ga ponuja bivalni prostor, nikakor ni moteno, načelo »Del življenja« preoblikuje televizorje tako, da spreminjajo estetiko celotnega bivalnega prostora.

Za ogled tega videoposnetka sprejmite piškotke storitve Youtube

Spodaj odprite nastavitve piškotov in se prepričajte, da ste vklopili piškotek Youtube pod razdelkom »Funkcionalni«.

Iskanje vzorcev v življenjskih prostorih

TV-zasloni postajajo vse večji. Bivalni prostori morajo ponujati udobje in sproščeno vzdušje, zato smo v skladu z načelom »Del življenja« začeli takšno ravnovesje. Snujemo izdelke za domačo uporabo, ki so v harmoniji z dnevnimi sobami. Zamisel, ki se skriva za takšnimi izdelki za domačo uporabo, je preprosta: če upoštevate vse elemente, materiale in osnovna pravila, ki so od nekdaj del idealne »dnevne sobe«, jih razdelite in ponovno sestavite na nov način, lahko odkrijete razporeditev, kjer se vse, kar sestavlja dnevno sobo, in izdelki v njej zlijejo v bolj harmonično celoto.

Na osnovi te zamisli so snovalci začeli iskati vse mogoče vzorce v bivalnih prostorih – od obrisov stolov in drugega pohištva, materialov, iz katerih so stene, vzorcev ploščic pa do tekstur blaga ali usnja. S preoblikovanjem izdelkov na osnovi takšnih vzorcev in z orodji za snovanje pohištva in arhitekturnimi orodji je skupina prišla do inovativnega pristopa k snovanju izdelkov, kjer se elementi ne le zlijejo z okoljem, temveč ga stilsko oblikujejo po svoji meri.

Polica
Prostorno bivanje
Miza za sprostitev
Elementi in materiali
Stalnica naših predstav o zasnovi bivalnega prostora

Kaj vidite, ko si zamislite udoben bivalni prostor? Kje je kavč? Kje so knjige, vaze in drugi predmeti? Kakšen je prevladujoči slog? In kako se v sliko vklopi televizor, standardni del opreme bivalnega prostora? Želeli smo poskrbeti, da se bo zasnova našega izdelka za dom gladko združila s procesom oblikovanja idealne dnevne sobe.

Tako, glavni umetniški direktor

Izžarevanje s konceptom sodobnega življenja

Z modeli BRAVIA™ v letu 2017 smo želeli ustvariti videz, ki je lahkoten in prijeten, ter se zlije s potrebami sodobnega življenja. Vsi raznovrstni elementi zasnove temeljijo na skupnem osnovnem pristopu. Stojalo je podobno zapeljivemu stolu. Zadnja plošča spominja na teksturo sten in tekstila. Smela kombinacija gladkih in toplih materialov pa izvrstno dopolnjuje platno sodobnega prostorskega načrtovanja.

Osupljiva vsestranska lepota

Serija XE94/93

Pri izdelkih iz serije XE94/93, vrhunskega spoja osupljivih slik 4K HDR in izrednega oblikovanja, zadnja plošča poskrbi, da se izdelki v dnevni sobi takoj prilagodijo okolju, ne glede na to, kje stojijo. Zadnja plošča ni več nepomemben del celotnega videza, ampak z osupljivim geometričnim vzorcem, ki spominja na stene in ploščice, zasije v vsej lepoti. Osupljiva preobrazba je globlja od tega, kar je mogoče opaziti na daleč. Vodi priključkov pokrova plošče in reže za odvajanje toplote se ujemajo s širšim vzorcem, pri tem pa prikrivajo vse sledi mehanskih naprav, ki so vgrajene na zadnji strani večine televizorjev. Celoto zadnje strani zaokroža tekstura umetnega usnja pokrova na zadnji strani, ki poudarja videz.

Da poudarijo lahkotnost celotnega videza in uravnovešajo stojalo na tanki plošči, so noge stojala vitke in podobne nogam stolov, v stojalu pa so skriti vsi kabli, zato je to področje poenostavljeno. Zgradba LCD-plošče je preprosta: sestavljata jo dve plošči v dveh različnih barvah. Črna plošča omogoča gledalcem, da se ob diskretnem ozadju potopijo v doživetje, zaradi kovinskega nadiha zadnje plošče pa se izdelek bolje prilega okolju dnevne sobe. Plošči imata dno, ki je razporejeno cikcakasto v navpični smeri in tako ustvarja prostor za zvočnike, ki lahko zvok oddajajo povsem naravnost, zato je kakovost zvoka kar največja.

Geometrijska zadnja plošča
Usnjena tekstura
Tanko stojalo, podobno stolu
Močna zasnova
Enako zadržan in pretanjen kot standarden kos pohištva

Serija XE90

Vodilo čim manjše navzočnosti dobi pri seriji XE90 nov pomen s tankim okvirjem v obliki črte, podobnim sliki, ki odpravlja strukturne motnje pri gledanju. Stojalo, ki združuje ploščo zadržanega videza in vitki nogi za podporo, z nežnimi krivuljami poudarja ta lahkotni občutek. Ob tem zoženo obrobno območje na zadnji plošči zaokroža celotno obliko z ljubko eleganco.

Obris, ki se prilega bivalnim prostorom

Serija XE85/XE80

Serija XE85/XE80 se ponaša s srebrno črto, ki poteka po robovih od vrha zaslona ter poudarja videz vitkega profila izdelka in ločuje preprosti plošči, iz katerih je sestavljen izdelek. Stojalo ima na zgornji površini tudi tanek srebrn rob, ki mu daje jasen obris in poglablja občutek prefinjene kakovosti, ki preveva celotno zasnovo. Srebrni odtenki televizorja so toplejši, zato izdelek še privlačneje dopolnjuje estetiko lesenih stojal in talnih oblog.

Televizor se zlije z okoljem povsod v prostoru

S serijo BRAVIA smo želeli stopiti korak dlje od ustvarjanja odličnega videza sprednjega dela izdelka. Tanek okvir skrije meje med bivalnim prostorom in vizualno vsebino, najbolj pa smo se posvečali težnji, da zadnjo stran naredimo kar najbolj privlačno, da se lahko televizor prilega notranjim prostorom na vse načine. Zasnova, ki smo se je domislili, omogoča, da televizor lahko znova vidimo kot večdimenzionalni predmet, primeren za postavitev kamor koli v prostor in ne kot enodimenzionalno površino, ki stoji v kotu. Pri načrtovanju sobe ima uporabnik na ta način mnogo svobode.

Yokota, umetniški direktor

S konceptom »Del življenja« smo ponovno preučili osnovno potrebo, in sicer način, na katerega ljudje oblikujejo svoje bivalne prostore, in odkrili navdih za nove televizorje. Osupljiva video in zvok sta le del celote. Doživetje pa izpopolni prostorska harmonija, zaradi katere so izdelki vsestranski in se lahko prilegajo kateremu koli notranjemu prostoru.