OSNOVE O OBJEKTIVIH

Zaslonka, št. f in globinska ostrina
Zaslonka in osvetlitev

Zaslonka v objektivu (imenovana tudi "membrana") je inovativna mehanska tehnologija, ki omogoča odprtino spremenljive velikosti na optični poti, s katero lahko upravljate količino svetlobe, ki prehaja skozi objektiv. Osnovna načina za upravljanje osvetlitve sta zaslonka in hitrost zaklopa: za dano hitrost zaklopa je za šibkejšo svetlobo potrebna večja zaslonka, ki omogoča, da površino slikovnega senzorja doseže več svetlobe, za svetlejšo svetlobo pa je potrebna manjša zaslonka za doseganje optimalne osvetlitve. Lahko pa tudi ohranite enako nastavitev zaslonke in spremenite hitrost zaklopa, da dosežete iste rezultate. Velikost odprtine, ki jo omogoča zaslonka, določa tudi, kako "kolimirana" je svetloba, ki prehaja skozi objektiv, to pa neposredno vpliva na globinsko ostrino, zato morate upravljati tako zaslonko kot hitrost zaklopa, da boste ustvarili slike, kakršne želite.

Matematika števila f

- Tehnične informacije -

Število f je goriščna razdalja objektiva, deljena z učinkovitim premerom zaslonke. Torej je pri 35 mm objektivu F1,4 G, kadar je zaslonka nastavljena na najširšo vrednost F1,4, učinkovit premer zaslonke 35 ÷ 1,4 = 25 mm. S spremembo goriščne razdalje objektiva se spremeni tudi premer zaslonke pri danem številu f. Na primer, za zaslonko F1.4 na 300 mm teleobjektivu je potreben učinkovit premer zaslonke 300 ÷ 1,4 ≈ 214 mm. Takšen objektiv pa bi bil velik, okoren in zelo drag, zato dolgih teleobjektivov z zelo velikimi najširšimi zaslonkami ni veliko. Fotografu ni potrebno poznati dejanskega premera zaslonke, vendar je uporabno, če razumete princip delovanja.

"Števila f" ali "odprtost zaslonke"

Vsi objektivi imajo najširšo in najožjo zaslonko, izraženo kot "števila f", vendar je v specifikacijah objektivov najpogosteje navedena najširša zaslonka. Za primer vzemimo Sonyjev 35 mm objektiv F1,4 G. Gre za 35 mm objektiv F1,4: 35 mm je goriščna razdalja (o tem več pozneje), F1,4 pa je najširša zaslonka. Kaj pa pravzaprav "F1,4" sploh pomeni? Tehnične podatke si oglejte v okvirčku "Matematika števila f". Za razumevanje uporabe pa je dovolj, če veste, da nižja števila f ustrezajo večjim zaslonkam in da je F1,4 tako rekoč največja najširša zaslonka, ki jo lahko najdete med večnamenskimi objektivi. Objektivi z najširšo zaslonko F1,4, F2 ali F2,8 na splošno veljajo za "hitre" in "svetle".

Standardna števila f, ki jih uporabljate za fotografske objektive, so (od večjih do manjših zaslonk): 1,4, 2, 2,8, 4, 5,6, 8, 11, 16, 22 in včasih 32 (za tiste med vami, ki ste matematiki, to so moči kvadratnega korena števila 2). To so polne zapore, obstajajo pa tudi delne zapore, ki ustrezajo polovici ali tretjini polnih zapor. S povečanjem velikosti zaslonke za eno polno zaporo podvojite količino svetlobe, ki lahko prehaja skozi objektiv. Z zmanjšanjem velikosti zaslonke za eno zaporo pa prepolovite količino svetlobe, ki doseže senzor.

[1] Učinkovita zaslonka (velikost vhodne zenice) [2] Zaslonka [3] Goriščna razdalja Opomba: vrednosti zaslonke in goriščne razdalje na sliki sta približni vrednosti.

Zaslonka in globinska ostrina

"Globinska ostrina" se nanaša na razpon razdalj od fotoaparata, v katerih imajo fotografirani predmeti sprejemljivo ostrino.

V skrajnih primerih ozke globinske ostrine je lahko globina izostritve samo nekaj milimetrov. V drugi skrajnosti pa je lahko na nekaterih fotografijah pokrajine videti zelo globoko globinsko ostrino z zelo izostrenimi deli fotografije, od dela tik pred fotoaparatom do delov, ki so oddaljeni kilometre stran. Upravljanje globinske ostrine je ena najuporabnejših tehnik, ki so na voljo za ustvarjalno fotografiranje.

Večje zaslonke ustvarjajo ožjo globinsko ostrino, tako da če želite fotografirati portret z lepo zamegljenim ozadjem, morate zaslonko široko odpreti. Vplivajo pa tudi drugi dejavniki. Objektivi z daljšimi goriščnimi razdaljami na splošno ustvarjajo ožjo globinsko ostrino (kot smo izvedeli zgoraj, deloma tudi zato, ker je na primer zaslonka F1,4 v 85 mm objektivu precej večja od zaslonke F1,4 v širokokotnem 24 mm objektivu), razdalja med predmeti v prizoru, ki se fotografira, pa vpliva tudi na zaznano globinsko ostrino.

Zaslonka (od leve proti desni): od odprte (velika) proti zaprti (majhna) Globinska ostrina (od leve proti desni): od plitve proti globoki

Tri ključne stvari za učinkovito zameglitev

- Nasvet za fotografiranje -

Za fotografiranje slik s čudovito zamegljenimi ozadji je potrebno več kot samo izbira svetlega objektiva in odprtje zaslonke do konca. To je prva "ključna stvar", vendar včasih samo velika zaslonka ne bo dala želenih rezultatov. Druga ključna stvar je razdalja med predmetom in ozadjem. Če je ozadje zelo blizu predmeta, je lahko zajeto v globinsko ostrino ali pa je tako blizu, da količina zameglitve ni zadostna. Če je mogoče, pustite dovolj razdalje med predmetom in ozadjem, ki ga želite zamegliti. Tretja ključna stvar je goriščna razdalja uporabljenega objektiva. Kot je navedeno zgoraj, je lažje doseči ozko globinsko ostrino z daljšimi goriščnimi razdaljami, zato izkoristite tudi to značilnost. Številni fotografi menijo, da so goriščne razdalje med približno 75 in 100 mm idealne za fotografiranje portretov z lepo zamegljenimi ozadji.