Del življenja 2018

Mehak minimalizem
Vrhunsko doživetje ob gledanju, vdelano v vsakdanje življenje

Čemu se morajo posvetiti oblikovalci? Ena od ključnih stvari je iskanje udobnega in naravnega prostora v bivalnem prostoru za televizorje ter način "vdelave" naprav v vsakdanje življenje. To vizijo smo uresničili s konceptom "mehkega minimalizma", ki združuje tople in prijetne teksture brez odvečne konfiguracije, da poglobimo doživetje ob gledanju.

Kraljuje med harmonijo in poudarkom

Ko skušajo oblikovalci doseči harmonijo med televizorji in bivalnimi prostori, lahko navdih najdejo v umetniškem delu. Čeprav lahko vizualne lastnosti umetnin in kipov pritegnejo pozornost, delujejo kot naravni del prostora. Združujejo elemente "harmonije" in "poudarka" – dveh lastnosti, ki sta na prvi pogled protislovni. Umetniška dela napolnijo prostor z edinstvenimi odtenki, ki odsevajo udobje in razkošje. Koncept "mehkega minimalizma" poenoti diskretno in opazno v videz, ki daje televizorju videz dejanskega predmeta.

Za ogled tega videoposnetka sprejmite piškotke storitve Youtube

Spodaj odprite nastavitve piškotov in se prepričajte, da ste vklopili piškotek Youtube pod razdelkom »Funkcionalni«.

Prijeten sopotnik: pomembna kakovost tako pri ljudeh kot tudi pri televizijah

Če bi našli ravnovesje med videzom in funkcijo televizorja, bi imeli ljudje na voljo več izbire pri konfiguraciji. To pa pomeni, da bi lahko televizorje še bolj vdelali v ritem vsakdanjega življenja. Če želimo doseči tako intimno povezavo, mora videz televizorja izžarevati toplino. Ob čustveno hladnih in zadržanih osebah se težko počutimo sproščeno. Enako velja za televizorje: minimalistična zasnova je lahko odločilni dejavnik, ki vpliva na to, ali se lahko gledalec prepusti doživetju ob gledanju. Če pa v načelu minimalizma pretiravamo, lahko postane zasnova hladna in neorganska.

To je osnovno načelo "mehkega minimalizma", ki z nežnimi podrobnostmi, privlačnimi materiali in teksturami ter toplimi odtenki odvzame hladnost minimalistične konfiguracije. Rezultat tega je televizija, ki vas osupne, ko je vklopljena, saj brez odvečnih zunanjih elementov omogoča popolno doživetje ob gledanju. Ko pa je izklopljena, nemoteče zaseda svoj prostor in se harmonično zliva z okoljem kot umetnina. Živimo v dobi, kjer sta preprostost in udobje bolj pomembna kot kdaj koli prej. Na podlagi tega koncepta oblikuje "mehki minimalizem" novo utelešenje tega, kar je lahko televizija.

Kako lahko iz protislovja zraste nova vrednost

Vedno se trudimo poiskati nove izkušnje in nove vrednosti v protislovnih elementih oblikovanja. Pri konceptu "mehkega minimalizma" gre v osnovi za protislovni pristop. Na eni strani imamo empatičen vizualni dejavnik, po drugi strani pa se ta z okoljem zlije s hladnim in odmaknjenim videzom videosistema. Pri razvoju televizorja smo se osredotočili na ravnovesje dveh nasprotujočih si dimenzij, ki bo zazvenelo v sodobnem življenjskem slogu.

Tako, glavni direktor oblikovanja

Nežno oblikovani minimalizem

AF9 z zaslonom OLED predstavlja vrhunsko združitev izkušnje gledanja in poslušanja. Vse to je zajeto v eni sami plošči – zaslonu, ki stoji le s pomočjo stojala na zadnji strani. V stojalu sta sprožilnik in globokotonec. Oblika in materiali nam dajejo vtis mehkobe, saj je okvir zaobljen, zadnja plošča pa prekrita z blagom. S temi značilnostmi AF9 vzbuja jasno vizualno prisotnost, hkrati pa se zlije z okoljem.

Funkcionalna tekstura

ZF9 z visoko kakovostjo slike so sanje vsakega ustvarjalca. Neenakomerna črna površina ohišja, ki spominja na fotoaparat DSLR, je odporna na udarnine in praske ter izstopa iz kovinskega videza preostalih delov TV-ja. Minimalistični videz imajo tudi aluminijasta stojala. Z obliko naravne elegance pri sistemu ZF9 dobimo občutek, da gre za umetnino.

Slika na zaslonu se izklopi, toda slog ostane

Nimajo vsi elementi bivalnega prostora določene funkcije: na primer umetnine in kipi ničesar ne počnejo. Izklopljen televizor sodi v isto kategorijo. Umetnine oddajajo energijo in bogastvo zgolj s tem, da so tam. Zadali smo si cilj, da bomo oblikovali televizor, ki bo to zmogel. V ta namen smo oblikovali nov pristop, imenovan "mehak minimalizem". Na fizično prisotnost televizorja nismo gledali kot na motnjo, ki jo je treba odstraniti, temveč smo jo na novo zasnovali kot pomenljivo lastnost.

Yokota, direktor oblikovanja

Osupljiva prisotnost, ki poudari prostor

Stojalo BRAVIA®, ki oddaja prefinjen vtis skulpture, je sestavljeno iz preprostih oglatih kovinskih palic, ki se na več točkah dotikajo osnovne površine. Ta zasnova ustvari vtis ravnovesja in napetosti, ki ga pogosteje zasledimo v umetniških galerijah.

Zaradi izjemno trpežne konstrukcije stojala, ki za stabilnost uporablja obrnjeno obliko V, lahko televizor postavite na različna mesta, ta pa se elegantno zlije z estetiko bivalnega prostora.

Televizorji BRAVIA OLED vključujejo minimalno strukturo z dvema ploščama, eno za stojalo in eno za zaslon. Skupina oblikovalcev je z zaokroženimi robovi plošč poudarila sloko konfiguracijo zasnove, ki deluje lažje in bolj zračno.

Udobna povezava

Bivalni prostor pogosto povezuje prav mešanica različnih stvari. Tovrstno komplementarno heterogenost smo želeli vključiti v televizorje BRAVIA®, zato smo poravnali kote stojala in ohišja zvočniškega modula (dva vizualno ločena elementa), s tem pa smo ustvarili bolj udobno prileganje.

Ročno oblikovane gladke in nežne krivulje

Z ročnim oblikovanjem lahko zagotovite popolno prileganje. Ne glede na to, ali imate v rokah pladenj, sedite na stolu ali držite orodje. Skupina za oblikovanje BRAVIA® si je trudila ta občutek ujeti z različnimi subtilnimi prijemi, na primer z zaokrožanjem kotov okvirja in zvočniškega modula, s katerimi so ustvarili mehko in nežno obliko.

Vzorci in materiali, ki kažejo funkcionalno lepoto

Oblikovalci televizorja BRAVIA® so se odločili za inovativen pristop k oblikovanju zadnje plošče televizorja. Zasnovo reže za oddajanje toplote in pokrove terminalov so vdelali v omrežje geometričnih vzorcev. Televizor je tako eleganten s sprednje in zadnje strani. Zvočniški modul je opremljen z edinstveno mešanico različnih materialov, ki z vizualno noto ne okrepijo le funkcionalnega namena komponent, temveč obogatijo tudi estetsko harmonijo med splošnim dizajnom in okoljskim prostorom.

Ključ je v ravnovesju

Zvočniški modul lahko ustvari vrsto zvoka, ki ga sam televizor ne more, poleg tega lahko brez težav ustvari zvok visokih frekvenc. Pri oblikovanju zvočniškega modula smo se osredotočili na ravnovesje visoke ravni, s katero bi poskrbeli za harmonično skladnost televizorja in notranjega prostora.

Wada, višji vodja

Zasnova BRAVIA® vzpostavi toplejše in udobnejše sobivanje televizorjev in ljudi ter predstavlja nov korak v doživetju ob gledanju v bivalnih prostorih