INTERVJUJI S SONYJEVIMI IZVAJALCI

Marty Friedman

Med leti 1990–2000 je bil glavni kitarist pri ameriški težkometalni skupini Megadeth. Leta 2004 se je Marty preselil na Japonsko in uživa v različnih glasbenih zvrsteh, tudi JPOP-u.

Pomembno: enostaven prenosen predvajalnik

Marty na japonskem živi od leta 2004 in je zelo aktiven v tamkajšnjem glasbenem svetu, kjer med drugim deluje tudi kot TV-gostitelj, izvajalec, skladatelj in lastnik glasbene založbe. Pojasnil je vpliv zvoka visoke ločljivosti na glasbeno industrijo.

Intervju opravil blueprint/fotografija Yohei Takeuchi

V: Prihajate iz ZDA. Kdaj ste spoznali WALKMAN®?

O: Ko sem bil najstnik. Takrat smo glasbo večinoma poslušali doma ali na koncertih, vendar sem v srednji šoli s seboj z veseljem prenašal ogromni kasetofon. Ko sem prvič videl WALKMAN®, sem bil navdušen.

V: Kakšno zvrst glasbe poslušate?

O: Običajno glasbo, ki jo trenutno ustvarjam. Včasih po dolgotrajnem delu v studiu težko presodim, kaj je dobro in kaj slabo. Zato glasbo poslušam med sprehodom v parku ali v templju. Občutek imam, da poslušam glasbo drugega avtorja, zato lahko ustvarim naravno mnenje o njej.

V: Pri ustvarjanju potrebujete prenosen predvajalnik. Kako ste zadovoljni s predvajalnikom WALKMAN® z zvokom visoke ločljivosti?

O: Nižji toni so bolj melodični kot pri predvajalnikih mp3. Vendar je zame pomembnejše to, da imam prenosen predvajalnik, ki je trpežen in enostavne uporabe, zato zmogljivost in visoka kakovost nista najpomembnejši.

V: Kaj kot skladatelj menite o zvoku visoke ločljivosti?

O: Kakovost glasbe na CD-jih in stisnjenih glasbenih datotekah je slabša od studijskega izvirnika, vendar me to ne moti. Ob tem vedno pomislim na čustva ostalih ljudi. Pri ustvarjanju glasbe uporabljam dobre zvočnike, ob koncu pa glasbo poslušam s cenenimi zvočniki in zvok prilagodim.

V: Če zvok visoke ločljivosti postane najbolj razširjen, lahko spremeni ta proces glasbenega ustvarjanja?

O: Pametni telefoni bodo v prihodnosti podpirali zvok visoke ločljivosti. To bo pozitivno vplivalo na glasbeno produkcijo in celotno glasbeno industrijo, ker "denar teče". Za dobro glasbo je potreben denar in želim, da poslušalci plačujejo za glasbo, v kateri uživajo. Če bodo ljudje preizkusili ta WALKMAN®, bodo mogoče želeli glasbo z zvokom visoke ločljivosti, to pa bo zagotovo dobro za glasbeno industrijo in glasbenike.

V: Še zadnje vprašanje. Kaj vam pomeni glasba?

O: Predstavlja največji del mojega življenja. Če bi obtičal na osamljenem otoku in bi lahko pri sebi imel samo eno stvar, bi se odločil za prenosen predvajalnik z ogromnim pomnilnikom. (smeh)

Chiyomaru Shikura

"Poslušalci želijo in kupujejo glasbo, ki v njih vzbudi željo, da bi jo kupili."

Kot so si zamislili izvajalci

Uživajte v najfinejših odtenkih zvoka studijske kakovosti z visoko ločljivostjo. Vse komponente, od signala do zvočnika, povezuje strast do glasbe, napredne tehnologije, kot je digitalno višanje ločljivosti, pa pripomorejo k vrhunskemu poslušanju.