Negativen prostor

Razkrivamo, kaj se skriva za vrhunskim zvokom

Poslušanje glasbe z vrhunskimi zvočnimi izdelki je pravi užitek. Da bi pritegnili več uporabnikov, smo razvili nov oblikovni jezik.

Več poslušalcev navdušite z vrhunskim zvokom

Pogosto uživamo v glasbi formata mp3 ali AAC, kar omogočajo tudi pametni telefoni in mobilne naprave, in vedno redkeje se odločamo za poslušanje zvoka visoke ločljivosti. Želimo, da bi več uporabnikov slišalo zvočne podrobnosti, ki jih zamujajo, in uživali v zvoku višje kakovosti kot pri CD-jih – predvsem s pomočjo novih dosežkov pri obsegu, pretakanju in prenašanju digitalnega zvoka. Ker je brezžično poslušanje vedno bolj razširjeno, uporabniki želijo enostavne in priročne naprave. Zato smo na novo preučili dejavnike, ki zagotavljajo vrhunski zvok, ter razvili nov oblikovalski jezik za sedanjost in prihodnost, ki jasno odraža dejavnike, ki omogočajo vrhunsko doživetje.

Kaj uporabniki iščejo pri vrhunski zvočni zasnovi? To smo profesionalce in avdiofile povprašali z vprašalniki ter na delavnicah v Tokiu in Londonu. Estetska zasnova zvočnih izdelkov nas je spomnila na dejstvo, da morajo uporabniki vedno uživati v odličnem zvoku ter da morajo naprave s svojim videzom in materiali izkazovati izpopolnjeno zasnovo in visoko ločljivost. Namesto za tanko, lahko in futuristično zasnovo smo se odločili za vrhunsko zasnovo, ki s trdnostjo in zanesljivostjo odraža zanesljivost.

Stiskanje, kondenzacija in negativen prostor

Ko smo odkrivali, kaj omogoča vrhunski zvok visoke ločljivosti, nas je navdušil videz stisnjenih in zmanjšanih elementov. Predstavljajte si, da bi vse elemente zvočnega izdelka stisnili v eno celoto – pri tem se vsi materiali združijo in ostane samo bistveno. Ta postopek razkrije negativni prostor, ki nastane zaradi ohranjanja pomembnih funkcij. Ob upoštevanju tega smo se osredotočili na oblikovanje tega prostora, ki poudarja vrhunske značilnosti zvočnih izdelkov.

Kakšen je idealen negativni prostor za vsako vrsto zvočnega izdelka? Pri odločanju smo upoštevali tri pare konceptov. Oblike, ki so rezultat tega stiskanja, morajo biti enostavne in klasične. Zvočni izdelki morajo poleg tega tudi videti trdni in trpežni. Fine površine in teksture z natančnim videzom in občutkom visoke kompaktnosti nakazujejo na glasbo z zvokom visoke ločljivosti.

Jasni znaki kakovosti, ki odražajo popolnost

Takuma, glavni direktor oblikovanja

Sodobni trendi vključujejo minimalistično zasnovo, vendar vrhunski zvok teži k drugim idealom. Zasnova izdelkov mora delno razkrivati bistvo funkcij in tehnologijo, ki omogoča visoko zvočno zmogljivost. Pri glasbi z zvokom visoke kakovosti slišimo podrobnosti, ki jih pri drugih formatih ni mogoče slišati, zato je zvok podroben in kakovosten. Pri zasnovi je treba ubrati enak pristop. Namesto izločanja posameznih elementov je treba ustvariti oblike, ki odražajo visoko kakovost in so čim bolj elegantne.

Čist zvok visoke kakovosti iz kompaktne zasnove

NW-ZX2

Ko v roke vzamete WALKMAN® NW-ZX2, lahko opazite, da ojačevalnega bloka nismo poskušali skriti v predvajalnik. Čeprav ohišje deluje stisnjeno, lahko na mestu ojačevalnika na hrbtnem delu opazite rahlo izbočen del. Ta izrazita oblika nas spominja na to, kaj vse je potrebno za vrhunski zvok. Gumbi so vdelani, negativni prostor pa omogoča, da jasno otipamo njihova mesta. Drugi znaki zasnove, ki omogoča kakovosten zvok, so zaobljene stranice aluminijastega ogrodja, ki izboljšajo trdnost. Polirana površina vas lahko spominja na visoko ločljivost. Ko predvajalnik odložite, ga priklopna postaja drži dovolj visoko, da lahko enostavno vstavite večje vtiče, kar omogoča natančno zasnovan prostor.

Elegantno vdelani vmesniki

PHA-3

Pri prejšnji zasnovi ojačevalnika za slušalke so bili gumbi in vmesnik dodani kot zunanje funkcije, pri slušalkah PHA-3 pa so vse potrebne komponente vgrajene v trdno in učinkovito ohišje, ki jih delno poudarja. Ker smo te funkcije zmanjšali, smo zaščito lahko vgradili v ohišje, na katerem so tudi gumb in vtičnice za slušalke. Vijaki so neopazni, zato elegantno ohišje deluje še skladnejše. Izdelano je iz obdelanega aluminija in okrepljeno s peskanjem. Ob dotiku občutite kakovost natančno nagubanega gumba za glasnost.

Neizogibna vprašanja pri iskanju bistva

Yashiro, oblikovalec

Oblike izdelkov za vrhunski zvok morajo odražati višje standarde pri kakovosti zvoka. Nam prostor, ki ostane po namestitvi funkcij za kakovosten zvok in vrhunske užitke, predstavlja negativni prostor. Tako se je oblikovala zunanjost – s pogledom na notranjost ter povezavo izjemno čistega zvoka in pristnega doživetja.

Glasba
iz dveh pogonskih enot

XBA-Z5

Ušesne slušalke XBA-Z5 imajo dve enoti Balanced Armature za jasnejše srednje in visoke tone ter veliko dinamično pogonsko enoto. Tukaj negativni prostor pri zasnovi odraža utor med njimi, ki smo ga pustili nedotaknjenega, da bi funkcije združili v enotno celoto. Na pogled se zdi, da sta v ušesni čepkih dve enoti, ki zagotavljata vrhunsko zvočno zmogljivost. Ohišje je izdelano iz zelo trpežnega magnezija in s fino teksturo spominja na visoko ločljivost.

Ohišja, ki odražajo visoko zmogljivost

MDR-Z7

Zmogljive 70 mm pogonske enote slušalk MDR-Z7 ustvarjajo zvočne valove, ki omogočajo naravnejši zvok glasbe. Ker so nagnjene proti ušesom, omogočajo enakomernejšo porazdelitev zvoka po širšem frekvenčnem razponu. Oblika visokozmogljivih pogonskih enot se odraža tudi na ohišju, ki smo ga pri oblikovanju zmanjšali do takšne mere, da ne vpliva na kakovost ali zmogljivost. Z dodelanimi podrobnostmi odraža visoko kakovost zvoka. Ohišje je na aluminijastih nosilcih, ki so trdni in tanki hkrati.

Vidne značilnosti nakazujejo ključne funkcije

Kurihara, oblikovalec

Čeprav smo izbrali pristop z zmanjšanjem, stiskanjem in ohranjevanjem zasnove, so nekatere funkcije izdelkov pomembnejše od ostalih. Značilnosti, ki vplivajo na kakovost zvoka, videz in uporabnost, ki jih je treba poudariti, se razlikujejo glede na izdelek. Z zasnovo negativnega prostora odprtih delov lahko jasno pokažemo, katere funkcije in značilnosti so najpomembnejše.

Zasnova z nizkotoncem na sredi, ki odraža vrhunski zvok

MHC-V7D/SHAKE-X7D

Estetika negativnega prostora je delno uporabljena tudi pri zasnovi privlačnih domačih glasbenih sistemov z zvokom standardne kakovosti, s katerimi popestrite vsako zabavo, kot so sistemi MHC-V7D/SHAKE-X7D. Pri tej zasnovi smo se osredotočili na nizkotonec, ki predstavlja mogočen zvok. Z uporabo različnega prostora med njim ter srednjetonci in nizkotonci, tudi z utori, ki so nastali, ko smo zvočnike zmanjšali in ustvarili kompaktnejšo kombinacijo, smo zagotovili zmogljivejši sistem in poudarili določene značilnosti.

Bočni del sistema tvori elegantno obliko z gladkimi površinami. Površine delujejo malce napeto, kar daje občutek visokega zvočnega tlaka v napravi. Tudi vzporedne površine so zmanjšane, kar zagotavlja boljšo akustiko. Gumbi na zgornjem delu so ravni s površino in odražajo enako minimalistično zasnovo, zato se jih med premikanjem sistema pomotoma ne dotikate.

Zasnova, ki odraža trajno zanesljivost

Morimoto, oblikovalec

Profesionalci in ljubitelji vrhunskega zvoka želijo izdelke, ki jih lahko zanesljivo uporabljajo več let. Ravno zato mora že zasnova izdelka jasno nakazovati na njegovo vrhunsko zmogljivost. Najbolj nas veseli, ko se za te izdelke odločajo uporabniki, ki glasbo jemljejo zelo resno.

Zasnova Sony/Čista geometrija

Simfonija slikovno-zvočnih in notranjih elementov. Spoznajte zgodbe iz zakulisja navdušujoče zasnove.