Pogovor s Kazuom Hiraiem

Razvoj nove glasbene industrije z zvokom visoke ločljivosti

Če sledite novicam iz glasbene industrije, veste, da se povsod govori o zvoku visoke ločljivosti. Kaj je to? Ali resnično lahko opazite razliko? In, ali je sploh vredno vložka?

24-bitni zvok visoke ločljivosti s frekvenco 192 kHz vsebuje skoraj sedem krat več podatkov kot zvok s CD-jev. Z drugimi besedami to pomeni, da z zvokom visoke ločljivosti slišite vse podrobnosti, teksture in odtenke, ki jih poslušalci običajno žrtvujejo, ko poslušajo glasbo v formatu mp3.

Ali je svet torej pripravljen, da se prebudi v zvok visoke ločljivosti z vsemi svojimi prednostmi?

Sonyjev izvršni direktor Kazuo Hirai razlaga, zakaj bo zvok visoke ločljivosti glasbeno industrijo popeljal v višave.

V: Zakaj je za Sony pomemben zvok visoke ločljivosti? Kako mislite, da bo vplival na glasbeno industrijo?

Hirai: Glasba je bila zame vedno vrsta umetnosti, zato bi bilo treba v njej tudi tako uživati. Pri izdelavi posnetka je vloženega veliko napora. Zakaj ne bi torej glasbenim navdušencem omogočili, da poslušajo svoje najljubše posnetke tako, kot so izvajalci želeli?

Resnično verjamem, da bo zvok visoke ločljivosti izboljšal glasbeno industrijo in poslušalcem omogočil, da se bodo začutili glasbo kot nikoli doslej. To je prihodnost.

V: Katere vrste opreme za zvok visoke ločljivosti ponuja Sony?

Hirai: Nudimo širok izbor izdelkov z zvokom visoke ločljivosti, od vrhunskih sistemov za domači kino za strastne avdiofile do ugodnejših modelov za začetnike. Ker vemo, sta prenosnost in priročnost pomembni za ljubitelje glasbe, smo najprej hoteli zagotoviti izdelke za zvok visoke ločljivosti, ki jih lahko odnesete kamor koli. Naši prenosni izdelki vključujejo vse od 64 GB digitalnega predvajalnika WALKMAN® do pametnega telefona Xperia, pri čemer vsi podpirajo zvok visoke ločljivosti.

V: Zakaj bi mlajšo generacijo zanimal zvok visoke ločljivosti?

Hirai: Nič ni boljšega od izkušnje, ko prvič poslušate zvok visoke ločljivosti. To je edini način, da začutite prava čustva, ki jih pesem izraža. Želim, da mlajša generacija izkusi ta element, ob katerem zavzdihne "vaav". Želim, da si nadenejo slušalke in se počutijo, kot bi poslušali koncert v živo, ki se odvija samo za njih. Kaj pa tista povezava z glasbenikom, ki jo je mogoče začutiti samo na koncertu v živo? Enako globoko čustveno povezavo boste občutili iz vašega doma. Ko enkrat slišite zvok visoke ločljivosti, ne morete več poslušati tistega z običajno kakovostjo. Razlika je neprimerljiva.