Vodilni na področju razvoja recikliranih plastik

Pri Sonyju smo zmanjšali uporabo neobnovljivih virov z razvojem plastike SORPLAS™, reciklirane plastike, ki zagotavlja trajnosnost ter visoko zmogljivost in je zato idealna za naše nove izdelke.

Do 99 % reciklirane vsebine

V reciklirani plastiki, ki se uporablja v elektroniki, je po navadi le okrog 30 % recikliranega materiala. Zaradi Sonyjevega revolucionarnega zaviralca ognja na osnovi žvepla pa lahko v naši plastiki uporabimo do 99 % recikliranega materiala.

Do 99 % reciklirane vsebine

zaviralec ognja in peleti SORPLAS™

SORPLAS™
SORPLAS™

[ 1 ] Reciklirana vsebina 99 % [ 2 ] Zaviralci ognja, drugi dodatki 1 %

Tipična reciklirana polikarbonatna plastika
Tipična reciklirana polikarbonatna plastika

[ 1 ] Nova plastika na osnovi nafte 55 % [ 2 ] Reciklirana vseb. 30 % [ 3 ] Zaviralci ognja, drugi dodatki 15 %

Pomaga pri zmanjševanju emisij v proizvodnji
Pomaga pri zmanjševanju emisij v proizvodnji

Z vključevanjem plastike SORPLAS™ v izdelavo LCD-televizorja BRAVIA™ KDL-40EX52H smo zmanjšali emisije CO2 za skoraj 80 % med njegovo izdelavo v primerjavi z uporabo nerabljene smole.

[ 1 ] nerabljena smola [ 2 ] SORPLAS™

Nove oblike uporabe stare plastike

SORPLAS™ podpira recikliranje tudi z vgradnjo odpadnih optičnih plošč in ostankov filma od Sonyja in drugih tovarn, kakor tudi že uporabljenih materialov, kot so plastenke za vodo.

Nove oblike uporabe stare plastike
Ukrepi za kar največje zmanjšanje vpliva na okolje in povečanje zmogljivosti

Prednosti, ki izhajajo iz minimalne uporabe zaviralca ognja v plastiki SORPLAS™ niso omejene le na revolucionarno količino vsebine recikliranega materiala, ki ga je mogoče uporabiti. Običajni zaviralci ognja pogosto oslabijo prvotne značilnosti plastike, zato njihovo zmanjšanje pomeni, da je plastiko SORPLAS™ mogoče večkrat reciklirati, ne da bi veliko izgubili na njeni zmogljivosti. Poleg tega jo kot visokokakovostno plastiko med ognjeodpornimi polikarbonatnimi vrstami plastike odlikuje visoka stopnja vzdržljivosti. Še več, ponaša se z lepo površino, ki za učinek svežih barv in sijaja ne zahteva nobenega dodatnega premaza.

[ 1 ] Stiskanje in peletiranje [ 2 ] Ulito [ 3 ] Izdelki [ 4 ] Demontaža [ 5 ] Zbiranje na trgu

Odlične možnosti recikliranja

Plastika SORPLAS™ je narejena iz mešanja reciklirane in odpadne plastike, kot so optične plošče in plastenke za vodo, z zaviralcem ognja, ki ga je razvil Sony. Nov material se lahko uporabi za izdelavo številnih Sonyjevih izdelkov zaradi svoje trpežnosti, odpornosti na olje in kakovostne površine, ki odlikuje SORPLAS™.
Plastika SORPLAS™ je deloma narejena iz materialov, pridobljenih v družbi Sony in drugih tovarnah, kakor tudi iz že uporabljenih izdelkov. Čeprav je plastika SORPLAS™ deloma narejena iz reciklirane plastike, jo je mogoče stisniti in peletirati za vnovično uporabo v povsem novih izdelkih.

Lahka, močna in ognjevzdržna
Lahka, močna in ognjevzdržna

Izkoristili smo prednosti kombinacije odlične konstrukcijske trdnosti in ognjevzdržnih lastnosti plastike SORPLAS™ in z njo izdelali različne dele TV-jev serije BRAVIA A80J/X95J/X90J/X85J/X80J. Vsi dokazujejo kakovosti trdnosti in prefinjene zasnove plastike SORPLAS™ – od zadnjega pokrova do notranjih komponent. 

Trpežna, odporna na olje in vsestranska

Fotoaparati in videokamere za snemanje iz roke morajo biti trpežni in odporni na olje. Plastika SORPLAS™ je te zahteve prvič izpolnila leta 2012. Še naprej jo uporabljamo v nekaterih Sonyjevih fotoaparatih, vključno z modeloma HX99 in HX400V.

Trpežna, odporna na olje in vsestranska
Trajna, lepega videza in pripravljena za uporabo
Trajna, lepega videza in pripravljena za uporabo

Ob vse večjih zahtevah uporabnikov po napravah morajo te biti trajne in lepe na pogled. Plastika SORPLAS™ ni le trpežna, ponaša se tudi z izjemnimi lastnostmi oprijemljivosti barv, zato so naprave vedno videti izjemno lepe.

Od odpadne plastike do dragocenih virov

Yasuhito Inagaki,

višji kemijski inženir ,
poslovalnica za SORPLAS™

Od odpadne plastike do dragocenih virov

Za novo reciklirano plastiko je bil ključnega pomena dolgoročni razvoj

Razvoj plastike SORPLAS™ se je začel pred več kot desetletjem in takrat smo se v glavnem osredotočili na to, kako bolj učinkovito znova uporabiti z recikliranjem izboljšano odpadno plastiko iz Sonyjevih tovarn. Med obetajočimi možnostmi uporabe, ki smo jih raziskovali, so bila čistila industrijske odpadne vode in vodovpojne smole za plenice za enkratno uporabo. Med našo raziskavo smo razvili zaviralec ognja na osnovi žvepla, zaradi katerega postane polikarbnonatna plastika izjemno odporna na ogenj. Mešanica tega zaviralca ognja in polikarbonatne plastike, pridobljene iz odpadnih optičnih plošč in optičnih listov, ki so jih zavrgle nekatere Sonyjeve skupine tovarn, se je izkazala kot najpomembnejša v razvoju plastike SORPLAS™. SORPLAS™ je reciklirana plastika, ki temelji na naših prizadevanjih, da bi pridobili in pretvorili proizvodne odpadke v dragocene vire.

Odprti smo za vsa poizvedovanja glede plastike SORPLAS™. (Povezava do spletnega mesta Sony Semiconductor Solutions Corporation (v angleščini)).