Kako začeti: Razlaga funkcij videokamere

Z digitalno videokamero lahko snemate lastne filme, dokumentirate pomembne dogodke v življenju, kot so prvi koraki vašega otroka, in ustvarjate trajne spomine na vsake počitnice.

Vendar če želite izbrati pravo kamero in to kamero kar najbolje izkoristiti, morate poznati njene funkcije. V tem vodniku so opisane nekatere glavne funkcije.

 • Izbira prave ločljivosti
 • Digitalni ali optični zoom?
 • Razlaga formatov stiskanja HD
 • Možnosti snemanja in shranjevanja filmov
 • Predvajanje filmov prek televizorja
 • Druge pomembne funkcije pri izbiri kamere

Izbira prave ločljivosti

Različne videokamere lahko snemajo pri različnih kakovostih ali ločljivostih slike.

Ločljivost slike določa število vodoravnih linij. Več linij pomeni ostrejšo sliko. Primer: ločljivost Full HD ima 1080 vodoravnih linij.

Standardna ločljivost (SD): Ločljivost SD zagotavlja 720 x 576 slikovnih pik in se pogosteje uporablja pri cenejših kamerah. Standardna ločljivost ni tako jasna in ne prikazuje toliko podrobnosti kot ločljivost HD.

Visoka ločljivost (HD): Videokamere Full HD zagotavljajo vrhunsko sliko v primerjavi z modeli z ločljivostjo SD. Full HD je standardna ločljivost za trenutne modele televizorjev, saj veliko kanalov in programov oddaja v visoki ločljivosti. Zaradi velikega števila slikovnih pik, tj. 1920 x 1080, slika prikazuje precej več podrobnosti.

4K: Funkcija 4K zagotavlja 4-krat večjo ločljivost od funkcije Full HD. Zahvaljujoč 3840 x 2160 slikovnim pikam pričakujte izboljšane barve, nasičenost in kontrast. Posnetke, izdelane z ločljivostjo 4K, morate predvajati prek televizorja 4K.Digitalni ali optični zoom?

Zoom – možnost spreminjanja polja pogleda brez premikanja kamere – je pomembna funkcija pri nakupu videokamere. Kadar povečujete ali zmanjšujete sliko, spreminjate videz oddaljenosti vašega objekta – s premikanjem delov samega objektiva ali povečevanjem digitalne slike.

Optični zoom: Pri uporabi optičnega zooma se konfiguracija optičnih elementov v objektivu dejansko spremeni in tako zagotovi drugačno goriščno razdaljo. Standardni optični zoom je 10x, kar pomeni, da je največja goriščna razdalja 10-krat večja od najmanjše, vendar so na voljo tudi videokamere z razponom zooma do 60x.

Digitalni zoom: Tukaj gre za povečavo slike, ki jo posname senzor kamere, in ne za spreminjanje goriščne razdalje objektiva. Ker je izvirna slika nespremenjena, večje razmerje zooma pomeni slabšo kakovost slike.


Razlaga formatov stiskanja HD

Kadar snemate z videokamero, se vaš film stisne, da velikost datoteke ne bi bila prevelika. Kakovost posnetega filma je splošno določena z bitno hitrostjo, izmerjeno v megabitih na sekundo (Mb/s). Večja kot je hitrost, boljša bo kakovost in večja bo datoteka.

Na voljo je več formatov stiskanja.

HDV: Izvirni format HD za digitalne videokamere – združljiv s tradicionalnim tračnim formatom DV. Snemanje poteka v ločljivosti Full HD, vendar se uporablja stiskanje MPEG-2. Dandanes se ne izdeluje veliko kamer HDV za široko porabo; uporabljajo jih zlasti poklicni snemalci.

AVCHD: Trenutni standard za snemanje in predvajanje posnetkov v ločljivosti Full HD v videokamerah za široko porabo. AVCHD:

 • snema v ločljivosti Full HD, vendar ima višjo hitrost stiskanja kot HDV, uporablja način stiskanja, imenovan MPEG-4/H.264,
 • snema videoposnetke HD in pri tem ne porablja preveč pomnilnika,
 • porabi 1 GB za snemanje 30 minut posnetkov.

XAVC: Ta format je zasnovan za podporo videokamer 4K. S tem formatom snemalci filmov nadzorujejo velikost in kakovost datotek 4K. Funkcija 4K lahko doseže bitno hitrost 960 Mb/s – vendar lahko to s stiskanjem XAVC zmanjšate na manj kot 100 Mb/s.

Stiskanje XAVC ni namenjeno samo za ločljivost 4K. S tem stiskanjem lahko obravnavate tudi posnetke Full HD


Možnosti snemanja in shranjevanja filmov

Kadar snemate domače filme, se ti filmi posnamejo digitalno v notranji trdi disk ali na pomnilniško kartico.

Trdi disk: Posnetke posnemite neposredno v kamero tako, da izberete model z notranjim trdim diskom. Obstajata dve vrsti notranjega pomnilnika:

 • Trdi disk: standardni trdi disk. Zagotavlja veliko prostora za shranjevanje, vendar je težji in vsebuje premikajoče se dele
 • Flash: lažji, hitrejši pomnilnik, ki ne vsebuje premikajočih se delov, vendar ponuja manj prostora

Pomnilniške kartice: Posnemite svoje filme na majhno pomnilniško kartico, ki jo vstavite v režo v kameri. Hitrost kartice je pomembna: za filme v ločljivosti Full HD z zvokom boste potrebovali hitrejšo kartico kot za videoposnetke SD brez zvoka.

Zmogljivost kartice je odvisna od naslednjega:

Shranjevanje podatkov: izmerjeno v gigabajtih – koliko podatkov lahko shranite na kartico.

Hitrost kartice: kako hitro lahko kartica zapisuje podatke. To se meri v MB/s – megabajtih na sekundo (v nasprotju z megabiti na sekundo za izvirno bitno hitrost snemanja). Kartice so razvrščene v razrede na naslednji način:

Enlarge image

Ustvarjanje in urejanje knjižnice s programom PlayMemories: S Sonyjevim programom PlayMemories lahko svoje videoposnetke varno shranjujete v splet. Enostavno dostopajte do dragocenih spominov in jih organizirajte v lastni knjižnici. S pomočjo enostavnega brezžičnega sinhroniziranja si jih oglejte prek prenosnega računalnika, tabličnega računalnika ali televizorja.

Spoznajte, kako prenašati videoposnetke SD iz videokamere DV ali Digital8 v računalnik
Spoznajte, kako prenašati videoposnetke SD iz videokamere DV ali Digital8 v Mac


Predvajanje filmov prek televizorja

Digitalno videokamero lahko povežete s televizorjem in si v le nekaj enostavnih korakih ogledate svoje filme na velikem zaslonu.

 1. Povežite kabel HDMI v vrata HDMI OUT na videokameri
 2. Drugi konec kabla vstavite v vrata HDMI IN na televizorju
 3. Predvajajte film s kamero in prikazal se bo na televizorju

Več o tem, kako predvajati filme prek televizorja


Druge pomembne funkcije pri izbiri kamere

Širokokotni objektiv: Nekatere videokamere imajo širokokotni objektiv, ki je popolna izbira za panoramsko snemanje hribov in gora ali zgodovinskih znamenitosti. Širokokotni objektiv je zelo priročen tudi pri snemanju skupin ljudi ali snemanju v ozkih prostorih.
Enlarge image

Senzor: Senzor je del kamere, ki je pri zajemu digitalne slike izpostavljen svetlobi. Večji kot je senzor v videokameri, več podrobnosti lahko zajame. Visokokakovosten senzor, kot je Exmor R CMOS v številnih kamerah Sony, omogoča zajemanje bogatih in podrobnih slik celo pri šibki svetlobi ali snemanju v zaprtih prostorih.


Optična stabilizacija slike: Tudi z rahlim premikanjem dlani ali roke lahko povzročite tresenje kamere. Optična stabilizacija vam bo v pomoč pri ohranjanju stabilnosti posnetkov in preprečevanju zamegljenosti. Sonyjev uravnoteženi optični stabilizator slike SteadyShot je zasnovan tako, da zagotavlja neverjetno stabilno snemanje.