Kako očistiti in vzdrževati fotoaparat in objektive

Na sliki, posneti s fotoaparatom, so pege/prašni delci
Najpogostejša težava, s katero se srečujejo digitalni fotografi, je prah na tipalu fotoaparata. Ti delci prahu lahko povzročijo negativne učinke na vaših fotografijah, saj so te razpršene in temne pege vidne na delih slike s svetlimi toni. V večini primerov so te pege vidne na modrem nebu, podobnem modremu nebu na spodnji sliki.Trditev, da so pege na fotografijah nastale zaradi prahu na prosojnem zrcalu, elektronskem iskalu ali objektivu, je napačna. Prah na prosojnem zrcalu ali iskalu nima nobenega učinka na končni videz fotografije. Navadni prašni delci na objektivu so premajhni in preveč oddaljeni od žariščne točke, zato ne bodo vidni na fotografijah.
S kakšnimi previdnostnimi ukrepi lahko preprečim prah na tipalu ali prosojnem zrcalu?

Vdora prahu v fotoaparat ne morete povsem preprečiti, vendar lahko s številnimi uporabnimi nasveti znatno zmanjšate vdor prahu.

 1. Pred zamenjavo objektiva izklopite fotoaparat. S tem zmanjšate statično elektriko v tipalu in tveganje, da bi ta statična elektrika pritegnila prah.
 2. Preden priključite objektiv na fotoaparat, preverite, ali je zunanjost elementa zadnjega dela objektiva čista in brez prahu. S puhalom izpihajte prah in zlasti druge delce, ki lahko opraskajo steklo. Po tem lahko po potrebi uporabite suho krpo iz mikrovlaken.
 3. Okvir za namestitev objektiva na fotoaparatu naj ne bo dalj časa odprt. Pri odstranjevanju objektiva namestite pokrovček na fotoaparat ali takoj namestite objektiv.
 4. Če je mogoče, objektiv zamenjajte samo v suhem in ne preveč prašnem ali peščenem okolju.
 5. Pri zamenjavi objektiva usmerite okvir za namestitev objektiva navzdol, da preprečite vdor prahu v fotoaparat.
 6. Pokrovček na zadnjem delu objektiva in pokrovček fotoaparata naj bosta čista ter brez prahu. Ko na fotoaparat namestite objektiv, lahko namestite pokrovček zadnjega dela objektiva na pokrovček fotoaparata. Tako preprečite nabiranje prahu ali umazanije na pokrovčkih, zlasti če pokrovček hranite v torbi za fotoaparat.
 7. Torba za fotoaparat naj bo čista. Presenečeni boste, koliko umazanije in prahu se nabere po nekaj časa uporabe torbe. Povsem izpraznite torbo in s sesalcem odstranite prah ter umazanijo. Pred uporabo sesalca iz torbe odstranite majhne dele, kot so pomnilniške kartice, majhna pokrivala za dodatno opremo in druge dele.
Kaj lahko naredim, ko opazim prah na svojih slikah?

V fotoaparatih SLT je na voljo dvostopenjska funkcija proti nabiranju prahu.

 1. Antistatični premaz na optičnem nizkoprepustnem filtru
 2. Tresenje tipala, ki otrese majhne paršne delce, ki so se nabrali v nizkoprepustnem filtru. (V modelih SLT, ki so bili proizvedeni od poletja 2011 dalje (SLT-A77 in novejši modeli), je na voljo učinkovitejšo tresenje z ultrazvokom, ki v primerjavi s prejšnjimi modeli otrese prah.)

To tresenje tipala je samodejno aktivirano pri vsakem izklopu fotoaparata, po potrebi pa ga lahko aktivirate tudi v meniju. Ker je funkcija proti nabiranju prahu v fotoaparatu uporabljena pri vsakem izklopu fotoaparata, je prah, ki ste ga opazili na na prej posnetih slikah, morda že izginil. Poleg tega so navadni paršni delci zelo majhni, zato jih pri pregledu tipala težko opazite s prostim očesom.

Čiščenje tipala fotoaparata (ali optičnega nizkoprepustnega filtra pred njim)

Sony odobrava samo en način čiščenja, ki ga izvedejo stranke, in sicer z ročnim gumijastim zračnim puhalom (puhalo)*. Če tipalo očistite na druge načine, lahko poškodujete tipalo ali optični nizkoprepustni filter pred tipalom ter s tem izničite garancijo za fotoaparat.

Pri čiščenju optičnega nizkoprepustnega filtra pred tipalom upoštevajte spodnja navodila:

 1. Izklopite fotoaparat, da samodejno aktivirate tresenje tipala in odstranite prah.
 2. Odstranite objektiv. Zdaj vidite »prosojno zrcalo«, ki blokira slikovno tipalo. Z gumijastim zračnim puhalom nežno izpihajte prah, ki se je morda nabral na prosojnem zrcalu, vendar se zrcala ne dotikajte.
 3. Če želite doseči tipalo, morate zrcalo dvigniti navzgor. S prstom nežno pritisnite ročico za zaklep zrcala, da dvignete zrcalo.

  Ne dotikajte se površine prosojnega zrcala. Zrcalo tega fotoaparata je narejeno iz prosojnega filma. Če se dotaknete zrcala, lahko nanj nanesete prah ali ga deformirate in s tem vplivate na kakovost slike ali delovanje fotoaparata.
 4. Usmerite okvir za namestitev objektiva navzdol, postavite konico puhala v okvir za namestitev objektiva in nekajkrat stisnite puhalo. S tem po navadi odstranite tipične prašne delce na tipalu in jih izpihate iz fotoaparata.
 5. Ko končate, s prstom nežno potisnite zrcalo na svoje mesto, dokler ne slišite klika. Pazite, da se ne dotaknete same površine zrcala, ampak samo okvirja zrcala.

*Ročno gumijasto zračno puhalo/puhalo: številni proizvajalci ponujajo ročna puhala, ki se lahko znatno razlikujejo v ceni in kakovosti. Dobra gumijasta puhala imajo zamenljive zračne filtre, s katerimi je mogoče preprečiti dodatno pihanje prahu v notranjost fotoaparata. Gumijasto zračno puhalo je osnovni del fotografske opreme, s katerim lahko velikokrat hitro dosežete zadovoljive rezultate.

Opomba: za čiščenje tipala nikoli ne uporabljajte stisnjenega zraka. Tlak je lahko previsok in poškoduje tipalo, poleg tega pa lahko majhne kapljice agresivnih tekočin nehote dosežejo nizkoprepustni filter ali prosojno zrcalo ter povzročijo hude okvare.

Prah na prosojnem zrcalu

Prosojno zrcalo je zelo občutljiv del fotoaparata.

Zrcalo tega fotoaparata je narejeno iz prosojnega filma. Če se dotaknete zrcala, lahko nanj nanesete prah ali ga deformirate in s tem vplivate na kakovost slike ali delovanje fotoaparata. Poleg lahko zelo hitro opraskate prosojni film.

Z zrcala fotoaparata SLT nikoli ne poskušajte zdrgniti umazanije, prahu ali maščobe in nikoli ne uporabljajte čistilnih sredstev. S tem lahko poškodujete prosojno zrcalo. Škoda, ki jo povzročite z neposrednim stikom s prosojnim filmom, ni zajeta v garancijo.

Če želite zagotoviti čistost zrcala SLT in najboljše delovanje fotoaparata, redno uporabljajte gumijasto puhalo*, da preprečite nabiranje prahu. Poleg tega pred zamenjavo objektiva očistite zunanjost zadnjega dela objektiva. To je zlasti uporabno pred uporabo fotoaparata v okolju z visoko stopnjo vlažnosti ali nevarnostjo nastanka kondenza. Zaradi kombinacije prahu na zrcalu SLT in vlažnega okolja/kondenza se lahko prah prilepi na zrcalo.

*Ročno gumijasto zračno puhalo/puhalo: številni proizvajalci ponujajo ročna puhala, ki se lahko znatno razlikujejo v ceni in kakovosti. Dobra gumijasta puhala imajo zamenljive zračne filtre, s katerimi je mogoče preprečiti dodatno pihanje prahu v notranjost fotoaparata. Gumijasto zračno puhalo je osnovni del fotografske opreme, s katerim lahko velikokrat hitro dosežete zadovoljive rezultate.

Opomba: nikoli ne uporabljajte stisnjenega zraka. Tlak je lahko previsok in poškoduje tipalo, poleg tega pa lahko majhne kapljice agresivnih tekočin nehote dosežejo prosojno zrcalo ter povzročijo hude okvare.

Prah v objektivu

Prah v objektivu je običajen pojav, zato vam ni treba skrbeti. V primerjavi s prahom na tipalu prah v objektivu ne bo prikazan na slikah. Če torej opazite prah v objektivu (ki ga lažje opazite s prostim očesom kot prah na tipalu), lahko še naprej uživate pri fotografiranju.

Objektivi morajo omogočiti pretok določene količine zraka, saj se elementi v notranjosti objektiva stalno premikajo pri ostrenju in/ali povečevanju. Če bi bili objektivi popolnoma zatesnjeni, se elementi objektiva ne bi mogli premikati niti malo, zračni tlak pa bi jih potisnil nazaj.

Tudi pri povsem novem objektivu je lahko v objektivu že majhna količina prahu. To ni okvara. Objektivi so skrbno proizvedeni v zelo čistem okolju, vendar kljub temu ni mogoče zagotoviti, da v njih ne bi bilo niti malo prahu.

Čiščenje in vzdrževanje ohišja fotoaparata ter objektivov

Čiščenje ohišja fotoaparata in objektivov je pomembno za vzdrževanje vaše opreme, vendar je hkrati zelo natančen postopek. V dobrem stanju jih boste ohranili samo z nenehnim skrbnim vzdrževanjem:

Vedno namestite pokrov objektiva.
Objektive hranite v zaščitnem ovoju.
Opremo fotoaparata hranite v ustrezni torbi.

Dodatno opremo najdete tukaj.

Če ste na zelo vlažnem mestu ali pridete iz hladnega okolja v topli prostor, lahko nastane kondenz. Ta kondenz lahko povzroči oksidacijo nekaterih kovinskih delov v ohišju in possledično tudi nepravilno delovanje fotoaparata. Poleg tega lahko nastanejo tudi glivice in plesen, ki lahko poškodujejo vašo opremo. Nevarnost tega tveganja zmanjšate tako, da v torbici za shranjevanje hranite tudi vrečke silicijevega gela. Silicijev gel bo vsrkal določeno količino vlage.

Pri uporabi opreme lahko v ohišje fotoaparata in v objektive vdrejo tudi prah ali drugi trdni delci, pojavijo pa se lahko tudi prstni odtisi. V nadaljevanju je opisan postopek za odstranjevanje teh, ne da bi poškodovali opremo.

 1. Ohišje fotoaparata

  Po uporabi fotoaparata na plaži lahko v ohišje fotoaparata vdrejo delci peska. Če jih ne odstranite nemudoma, lahko preidejo do prilagojevalnikov in povzročijo prehitro obrabo, s čimer bo vaš fotoaparat postal neuporaben. Resno lahko poškodujejo tudi obroče za ostrenje vašega objektiva.
  Najpreprostejši način za odstranjevanje delcev je krtačenje zunanje strani ohišja z mehko krtačo. Krtače ne pritiskajte, saj lahko opraskate ohišje ali zaslon LCD.
  Če lepljivega prahu ne morete odstraniti s krtačo, lahko uporabite tudi vatirano palčko. Za težko dosegljiva mesta priporočamo uporabo gumijastega pihala.
  Za odstranjevanje težje umazanije (blata itd.) z ohišja fotoaparata je primerna rahlo navlažena krpa iz mikrovlaken (na voljo pri optikih). Priporočamo uporabo mikrovlaken, saj z njimi ne boste opraskali zaslona LCD.
  Ne uporabljajte nobenih kemikalij, kot so razredčila, bencin, alkohol, čistilne robčke za enkratno uporabo in drugih.

 2. Objektivi

  Z objektivi ravnajte izjemno pazljivo. Steklo objektiva je izjemno lomljivo in ga lahko hitro opraskate. Čiščenje objektiva naj bo zadnja možnost. Optično površino rahlo poškodujete pri vsakem čiščenju. Vedno ostanejo sledi, čeprav s prostim očesom niso takoj vidne. Boljše je imeti rahlo zaprašen objektiv kot pa opraskan objektiv.
  Po našem mnenju je čiščenje potrebno le, če opazite prstne odtise, saj so ti oljni in kisli ter lahko poškodujejo protiodsevni premaz objektiva. Steklo lahko poškodujejo tudi suhe vodne kapljice in razpršena voda, ki vsebujejo mineralne kristale, zato jih je treba odstraniti.
Odstranjevanje prahu in mikrodelcev

Večino prahu lahko odstranite z gumijastim zračnim puhalom. Nikoli ne pihajte z usti. V nasprotnem primeru lahko na objektivu ostanejo delci sline, ki jih je težko odstraniti.

Za odstranjevanje prahu z objektiva uporabite zelo mehko krtačo. Ščetin krtače se ne dotikajte s prsti, saj bi lahko te postale mastne in povzročile madež na objektivu. Krtače ne pritiskajte močno. Po uporabi fotoaparata na plaži lahko na steklu objektiva ostanejo mikrodelci kremenjaka ali silicija, z nepravilnim čiščenjem pa bi lahko opraskali optično površino.

Odstranjevanje oljnih madežev in prstnih odtisov

Načeloma velja, da se stekla ne dotikajte s prsti. Če se na steklu kljub temu pojavijo prstni odtisi, za čiščenje ne uporabljajte oblačil ali robčkov. Njihova vlakna so preveč groba in bi lahko opraskala steklo.

Uporabite krpo iz mikrovlaken, ki jo hranite v nosilni torbici, saj tako ne bo postala prašna.
Če morate za odstranjevanje oljnih madežev uporabiti tekočino, ne uporabljajte vode iz pipe, saj bi lahko soli iz vode opraskale steklo.
Namesto tega krpo iz mikrovlaken navlažite z deionizirano vodo in rahlo popivnajte steklo, ne da bi ga drgnili.