Priročnik za fotografe: kako posneti lepe fotografije

Če ste že uporabljali digitalni fotoaparat, ste slike najverjetneje shranjevali kot datoteke JPEG. Tudi z vašim digitalnim zrcalnorefleksnim fotoaparatom (DSLR) lahko slike shranite v tem formatu, vendar vam je na voljo tudi format RAW. Kaj je datoteka RAW in zakaj bi jo uporabljali namesto datotek JPEG, ki ste jih uporabljali dosedaj?

Ko posnamete fotografijo, tipalo fotoaparata posname veliko podatkov, več kot je potrebno za izdelavo datoteke JPEG. Ko fotoaparat obdeluje sliko, veliko teh podatkov zavrže, da lahko shrani datoteko manjše velikosti. Nastala slika bo zadoščala za večino namenov uporabe, na primer za tiskanje, pošiljanje slike v e-poštnem sporočilu ali za objavo na spletni strani.

Z razliko od datoteke JPEG, fotoaparat datoteke RAW ni obdelal ali stisnil. Ta zato vsebuje vse podatke, ki jih je tipalo posnelo ob fotografiranju. Med drugim tudi večji razpon barv in odtenkov kot pri datoteki JPEG. Poleg tega je lahko vidnih več podrobnosti v sencah in najsvetlejših delih slike. Zato jih včasih imenujemo "digitalni negativi". Z razvijanjem in tiskanjem slik v temnici boste zagotovo izdelali bolj kakovostne slike kot v foto studiu, in podobno boste kakovostnejše slike lahko posneli v formatu RAW, ki vsebuje dodatne podatke. Treba je le nekoliko vaje.

Za obdelovanje datotek RAW potrebujete posebno programsko opremo za pretvarjanje RAW datotek, kot je Image Data Converter SR, ki je bila priložena vašemu fotoaparatu.

Ko datoteko RAW odprete v programu Image Data Converter, bo prikazana slika, ki bi nastala, če bi uporabili nastavitve fotoaparata, ki so bile izbrane, ko je bila slika posneta. Nato lahko spremenite osvetlitev, ravnovesje beline, barvni način, kontrast in številne druge nastavitve, dokler slika ne bo ustrezala vašim željam. Eno ob drugi lahko prikažete tudi sliko "pred" in "po" obdelavi ter si ogledate učinek, ki ste ga dosegli. In ni se vam treba bati napak. Ko boste končali s prilagajanjem slike, lahko rezultat shranite kot novo datoteko formata TIFF ali JPEG. Izvirna datoteka RAW ostane nespremenjena, da jo lahko kasneje po želji popolnoma drugače prilagodite.

V nadaljevanju so navedeni primeri slik, ko je bila izbrana možnost RAW in ne JPEG:

Primer 1

Primer kaže, da vodne kapljice, ki padajo ob tla, v sliki formata JPEG niso jasno razvidne. Na splošno so v tej sliki podrobnosti in poudarki slabo vidni.

Povečaj sliko

Na primeru slike RAW je prikazano, da lahko poudarimo veliko več podrobnosti, s čimer slika postane veliko bolj intenzivna.

Povečaj sliko

Približane podrobnosti v sliki RAW in JPEG.

Povečaj sliko

Primer 2

Slika posneta v načinu JPEG

Slika je bila posneta ob koncu dne, ob sončnem zahodu. Rdeča ambientna svetloba je prisotna le nekaj minut. To rdečo svetlobo želimo poudariti tudi v sliki. V načinu JPEG je slika premalo osvetljena in barve so premalo žive. Slika ni nič posebnega.

Prilagojena datoteka RAW

Primer 2