OSNOVE O OBJEKTIVIH

Slovarček izrazov za objektive
[FL] Fluoritni objektiv / [Super ED] Super ED-steklo (izjemno nizka razpršitev) / [ED] ED-steklo

Objektivi iz klasičnega optičnega stekla imajo težave pri barvnem odstopanju, zato se na fotografiji odražajo nižji kontrast, nižja barvna kakovost in nižja ločljivost. Kot rešitev je bilo razvito ED-steklo, ki je vključeno v izbranih objektivih. To steklo izboljša barvno odstopanje v razponu telefoto in zagotavlja vrhunski kontrast čez celotno sliko, tudi pri nastavitvah velike zaslonke. Super ED-steklo in fluoritni objektiv bolje kompenzirata barvno odstopanje. Fluorit je tudi lažji od običajnega optičnega stekla in tako prispeva k manjši teži objektiva.


[1] Steklo [2] ED-steklo [3] Super ED-steklo in fluoritni objektiv[4] Središče

[Aspherical] Asferični objektiv

Sferično odstopanje je rahla neporavnanost svetlobnih žarkov, ki jih na površino slike projicira preprost sferični objektiv, in ga povzročajo razlike v popačenju na različnih točkah objektiva. Ta neporavnanost lahko zniža kakovost slike pri objektivih z veliko zaslonko. To rešite tako, da uporabite en ali več posebej oblikovanih "asferičnih" elementov v bližini membrane za obnovitev poravnave na površini slike, s čimer ohranite visoko ostrino in kontrast celo pri najširši zaslonki. Asferične elemente lahko uporabite tudi na drugih točkah na optični poti za zmanjšanje popačenja. Dobro zasnovani asferični elementi lahko zmanjšajo skupno število potrebnih elementov in s tem zmanjšajo skupno velikost in težo objektiva.


[1] Sferični objektiv [2] Asferični objektiv [3] Središče

[XA] Objektiv XA (izjemno asferični)

Asferične objektive je precej težje izdelati kot enostavne sferične objektive. Elementi novega objektiva XA (izjemno asferičnega) dosežejo izredno natančnost površine do 0,01 mikrona s pomočjo inovativne proizvodne tehnologije, ki omogoča kombinacijo visoke ločljivosti in čudovito zamegljenega ozadja, kakršne še nismo videli.


[1–1] Površina standardnega asferičnega objektiva [1–2] Neželen učinek zameglitve [2–1] Površina izjemno asferičnega objektiva XA [2–2] Čudovit učinek zameglitve

Napredni asferični objektiv [AA]

Napredni asferični elementi (AA) so nadgradnja različice z izjemno visokim razmerjem debeline med središčem in robom. Elemente AA je vedno težje izdelati, odvisno od najnaprednejše tehnologije oblikovanja za dosledno in natančno doseganje zahtevane oblike in natančnosti površine. Rezultat sta znatno izboljšana reprodukcija in prikaz.

[Asferični element ED] Asferični objektiv ED

Asferični element ED je element asferičnega objektiva, izdelan iz stekla ED z izjemno nizko razpršitvijo (Extra-low Dispersion). Steklo ED učinkovito odpravlja barvno odstopanje, asferični profil pa natančno kompenzira vrsto optičnih odstopanj, vključno s sferičnim odstopanjem in popačenjem. Ker asferični element ED združuje funkcije stekla ED in asferičnega profila v enem samem elementu, se lahko uporablja pri izdelavi kompaktnih in lahkih objektivov z visoko optično zmogljivostjo.

[APD] Posebno obdelan

"Pri običajnem objektivu je količina zbrane svetlobe na obrobju objektiva približno enaka količini svetlobe v središču. Posledica tega je enotna oblika pik na mestih “b” in “c” spodaj. Poseben filter pa, ki se imenuje “posebej obdelan optični element”, zbira manj svetlobe na obrobju objektiva, zaradi česar na robovih pik pride do razpršitve. Bolj gladka zameglitev ozadja je posledica takšnih optičnih lastnosti.

Števila T
Ker objektiv STF s posebej obdelanim optičnim elementom skupaj zbira manj svetlobe od običajnih objektivov, je odprtost zaslonke nadomeščena s števili T (prepustnost). V praksi to pomeni, da za določitev osvetlitve dve vrsti vrednosti uporabljate enakovredno."

[1] Objektiv STF [2] Običajen objektiv [3] Posebej obdelan optični element [4] Zameglitev objektiva STF (okoli točke ostrenja »a«) [5] Zameglitev običajnega (okoli točke ostrenja »a«)

[Nano AR] Plast Nano AR

Sonyjeva originalna tehnologija plasti Nano AR zagotavlja premaz objektiva z natančno dodelano nanostrukturo, ki omogoča natančen prenos svetlobe ter učinkovito odpravlja odboje svetlobe, ki lahko povzročajo odseve in bleščanje. Značilnosti odpravljanja odseva plasti Nano AR presegajo običajne protiodsevne premaze, vključno s premazi, ki uporabljajo neenakomerno nanostrukturo, ter s tem zagotavljajo občutno izboljšanje jasnosti, kontrasta in splošne kakovosti slike.


[1] Naključna svetloba [2] Odsevna svetloba [3] Prenesena svetloba [4] Steklo [5] Protiodsevni premaz [6] Plast Nano AR

Z Nano AR

Z Nano AR

Brez Nano AR

Brez Nano AR

[Nano AR II] Premaz Nano AR II

Razvili smo nov premaz Nano AR II, ki ga je mogoče enakomerno nanesti na velike elemente objektiva ali na površine močno ukrivljenih elementov. Premaz zmanjšuje notranje odseve, ki lahko povzročijo odsev in bleščanje, zato so slike čiste ter ostre. Kljub širokemu vidnemu kotu premaz Nano AR II poskrbi za izjemno jasnost in kontrast na vseh delih slike, celo pri zahtevni svetlobi.

[A] Običajni premaz [B] Premaz Nano AR II
[1] Običajni premaz [2] Premaz Nano AR II [3] Steklo [4] Močno ukrivljena steklena površina [5] Odsevna svetloba
*Slika prikazuje uporabo običajnega premaza v teoriji na močno ukrivljeni stekleni površini.

[A] Običajni premaz [B] Premaz Nano AR II

[F coating] Premaz iz fluora

Na izpostavljenem sprednjem elementu katerega koli objektiva se lahko zadržijo voda, blato, olje, prstni odtisi in druga umazanija, ki lahko ne le poslabšajo kakovost slike, temveč v nekaterih primerih tudi poškodujejo objektiv. Sony ponuja učinkovito rešitev v obliki premaza s fluorom za sprednji element, zaradi katerega je kot stika s tekočino večji. S tem se zmanjša možnost, da bi se objektiv zmočil, obenem pa premaz učinkovito zaščiti objektiv pred »onesnaževalci«. Kakršno koli umazanijo na osnovi vode ali olja, ki se oprime objektiva, je mogoče zlahka obrisati. Premaz iz fluora zaščiti dragocene objektive, obenem pa vam na delu na terenu ni treba skrbeti še za to, da bo objektiv ostal čist.

Za ogled tega videoposnetka sprejmite piškotke storitve Youtube

Spodaj odprite nastavitve piškotov in se prepričajte, da ste vklopili piškotek Youtube pod razdelkom »Funkcionalni«.

Premaz ZEISS® T* 

Splošno znano dejstvo je, da je bila tehnologija premaza objektiva – nanašanje tankega, enakomernega premaza iz parne faze na površino objektiva za zmanjšanje odsevov in povečanje prenosa – prvotno patent podjetja ZEISS. Podjetje ZEISS je tudi razvilo in dokazalo učinkovitost večplastnega premaza za fotografske objektive in to je tehnologija, ki je postala znana kot premaz T.

Do uvedbe objektivov s premazom se je s površine objektiva odbijal velik odstotek vhodne svetlobe, kar je zmanjšalo prenos in oteževalo uporabo številnih elementov v zasnovah objektivov. Učinkoviti premazi so omogočali oblikovanje zapletenejše optike, ki je zagotavljala bistveno boljšo zmogljivost. Manjše notranje odsevanje je pripomoglo k najmanjšemu odsevu in visokemu kontrastu.

Premaz ZEISS T* ni samo nanesen na objektiv. Simbol T* je prikazan samo na objektivih z več elementi, pri katerih je zahtevana zmogljivost dosežena po celotni optični poti, in je torej jamstvo za najvišjo kakovost.


[1] Svetlobni vir [2] Slikovni senzor [3] Zmanjšan odsev

Večplastni premaz

Čeprav gre večina svetlobe, ki pade na optično steklo, skozi, se je nekaj odbije od površine objektiva in povzroči bleščanje ali zamaknjene slike. Če se želite izogniti tej težavi, morate na površino objektiva nanesti tanko plast protiodsevnega premaza. Objektivi α uporabljajo poseben večslojni premaz za učinkovito odpravljanje tovrstnih težav prek širokega spektra valovnih dolžin.

[IF] Notranje ostrenje

Za doseganje ostrenja so premaknjene samo srednje ali zadnje skupine optičnega sistema, zaradi česar celotna dolžina objektiva ostaja nespremenjena. Prednosti vključujejo hitro samodejno ostrenje in kratko najmanjšo razdaljo ostrenja. Poleg tega se navoj za filter na sprednjem delu objektiva ne vrti, kar je priročno, če uporabljate polarizacijski filter.

[PZ] Zmogljiv zoom

Sonyjevi objektivi serije α, ki so opremljeni z zmogljivim zoomom, nudijo boljši nadzor in izrazni potencial za snemanje filmov z uglajenim in doslednim zoomom, ki ga je težko doseči ročno. Podrobnosti, kot sta uglajeno pospeševanje in upočasnjevanje, so prav tako pomembne in tudi sledenje je odlično. Vse to omogoča kombinacija zrele Sonyjeve tehnologije videokamer z vrhunsko inovativnostjo, od optične in mehanske zasnove do originalne Sonyjeve tehnologije sprožilnikov, ki je rezultat stroge domače proizvodnje. Notranji zoom je še ena dobra lastnost: dolžina objektiva ostane med uporabo zooma enaka in ohišje objektiva se ne obrača, zato je polarizacijske in druge filtre, ki so odvisni od položaja, mogoče uporabiti brez dodatne opore.

[SMO] Optika za tekoče gibanje

SMO (optika za tekoče gibanje je Sonyjeva optična zasnova za izmenljive objektive, ki zagotavlja najvišjo možno kakovost slike in ločljivosti za gibljive slike.

Zasnova SMO odpravlja tri glavne težave pri snemanju videoposnetkov:

– Zvok ostrenja (nestabilnost vidnega polja med ostrenjem) je s pomočjo mehanizma za natančno ostrenje učinkovito utišan.

– Majhne premike ostrenja, do katerih lahko pride med povečevanjem, odpravlja posebni mehanizem za nastavitev sledenja.

– Bočno gibanje optične osi med povečavo je odpravljeno z mehanizmom notranjega zooma, ki ohranja stalno dolžino objektiva pri vseh goriščnih razdaljah.

Za raven zahtevane natančnosti sta potrebna natančna zasnova in stalen nadzor med proizvodnjo, vendar so prednosti za snemanje videoposnetkov z objektivi z veliko zaslonko, zlasti pri senzorjih velikega formata, izjemne in vredne vsega truda.

[IZ] Notranji zoom

Način zoomiranja z objektivom. Prednost notranjega zooma je v tem, da se dolžina objektiva med zoomiranjem ne spremeni, ohišje objektiva pa se ne vrti. Zato lahko uporabite polarizatorje in druge filtre, odvisne od položaja, brez potrebe po dodatni podpori.

[LR MF] Ročno ostrenje z linearno odzivnostjo

Kontrolniki ročnega ostrenja z linearno odzivnostjo za ročno ostrenje. Obroč za ostrenje odlikuje ločljivost z izjemno zmogljivostjo upravljanja, ki natančno sledi uporabnikovemu vnosu pri ročnem ostrenju. Ročno ostrenje z linearno odzivnostjo vključuje tudi intuitivno ostrenje in je skoraj enakovredno mehanskemu ročnemu ostrenju. Ostrenje se z linearno odzivnostjo spreminja glede na vrtenje obroča za ostrenje. Uporabnik ima tako na voljo hitro odzivnost, ki je potrebna za natančno ročno ostrenje.

[Floating F] Ostrenje z drsenjem 

Mehanizem ostrenja z lebdenjem zagotavlja dosledno visoko ločljivost od neskončnosti do najkrajše razdalje ostrenja. Ta sistem zmanjšuje vse vrste odstopanj do najnižjih ravni, s čimer ohranja upodabljanje z ostrino in visoko ločljivostjo, in sicer od ostrenja neskončnosti za fotografiranje pokrajin na primer, pa vse do ostrenja od blizu za portrete in podobne objekte.

Linearni motor [XD LM] XD (izjemno dinamičen)

Razvili smo linearni motor XD (izjemno dinamičen), ki zagotavlja višji potisk in učinkovitost kot prejšnje vrste, da lahko kar najbolje izkoristite hitro spreminjajoče se delovanje trenutnih in prihodnjih ohišij fotoaparatov. Zasnova in razporeditev komponent linearnega motorja sta bili temeljito spremenjeni, tako da je mogoče doseči znatno višji potisk.

Za ogled tega videoposnetka sprejmite piškotke storitve Youtube

Spodaj odprite nastavitve piškotov in se prepričajte, da ste vklopili piškotek Youtube pod razdelkom »Funkcionalni«.

[DDSSM] Supersonični motor z neposrednim pogonom

Novi sistem DDSSM natančno nastavi zmogljive naprave z optimalnim ostrenjem za polni format, kar omogoča natančno ostrenje tudi pri najbolj plitvi globinski ostrini objektiva. Pogonski sistem DDSSM deluje tudi neverjetno tiho, zato je idealen za snemanje videoposnetkov, ko se ostrenje pri snemanju prizorov nenehno spreminja.

[RDSSM] Supersonični motor z obročkastim pogonom

RDSSM je piezoelektrični motor, ki omogoča tekoče in tiho samodejno ostrenje. Motor med počasnim vrtenjem ustvarja visok navor ter omogoča takojšen zagon in ustavitev. Deluje izjemno tiho, zato je tiho tudi samodejno ostrenje. Objektivi s supersoničnim motorjem z obročkastim pogonom imajo tudi položajni detektor, ki zaznava obseg vrtenja objektiva, kar vpliva na splošno natančnost samodejnega ostrenja.

Supersonični motor RDSSM je sestavljen iz rotorja (levo) in statorja (desno), na katerega so nameščeni piezoelektrični elementi.

[LM] Linearni motor

Posebej zasnovani linearni motorji nudijo neposreden brezstični elektromagnetni pogon za skupino ostrenja objektiva ter omogočajo tiho in odzivno delovanje. Tiho delovanje, hitra odzivnost in natančno zaviranje, ki ga omogoča sistem brezstičnega linearnega pogona, ne predstavljajo le dodatne prednosti za fotografiranje, temveč nudijo tudi obliko nemotenega in tihega delovanja, ki ga bodo cenili ustvarjalci filmov. 

[SAM] Motor SAM (Smooth Autofocus Motor)

Namesto da bi uporabili motor mehanizma za ostrenje v ohišju fotoaparata, so objektivi SAM opremljeni z motorjem za samodejno ostrenje, ki je vgrajen v sam objektiv in neposredno poganja skupino elementov ostrenja. Ker vgrajeni motor neposredno vrti mehanizem za ostrenje, je delovanje znatno bolj uglajeno in tišje od običajnih pogonskih sistemov za samodejno ostrenje.

[STM] Koračni motor

Koračni motor vključuje mehanizem, ki razdeli vrtenje v številne korake, kar zagotavlja nadzirano vrtenje. Vrti se po korakih, ko prejme električni impulz. Zaradi koračnega motorja je ostrenje z objektivom gladko in tiho pri zajemanju slik in snemanju videoposnetkov.

[FHB ] Gumb za zaklep ostrenja 

Ko nastavite ostrenje na želeno nastavitev, s pritiskom tega gumba na ohišju objektiva poskrbite, da objektiv ostane zaklenjen za to razdaljo ostrenja. Gumbu lahko prek nastavitev fotoaparata po meri dodelite tudi funkcijo predogleda.

[FRL ] Omejevalnik razpona ostrenja

Ta funkcija omogoča prihranek časa med samodejnim ostrenjem z nastavitvijo omejitve razpona ostrenja. Pri makroobjektivih je lahko ta omejitev pri dosegu fotografiranja bližnjih ali oddaljenih motivov (kot je prikazano). Pri objektivih SAL70200G je omejitev nastavljena samo za dosege fotografiranja oddaljenih motivov. Pri objektivih SAL300F28G je lahko ostrenje omejeno na doseg fotografiranja oddaljenih motivov ali na doseg, ki ga sami določite.

[I/A ring] Obroč za zaslonko 

Ta obroč za zaslonko nudi intuitivni nadzor nad zaslonko. Nemoten nadzor zaslonke pa pomeni tudi izvrstno uporabnost.

[I/A click] Stikalo za preklapljanje zaslonke 

S stikalom za preklapljanje zaslonke dobite takojšnjo odzivnost, ki jo profesionalni fotografi potrebujejo za fotografiranje in snemanje videoposnetkov. S stikalom za VKLOP/IZKLOP lahko po potrebi omogočite ali onemogočite funkcijo preskakovanja obroča za zaslonko. Če funkcijo preskakovanja omogočite, dobite otipljive povratne informacije, s katerimi lahko z otipom lažje izmerite, za koliko je bil obroček prilagojen. Zato je to priročna funkcija za fotografiranje. Če funkcijo preskakovanja onemogočite, se obroček za zaslonko premika tiho brez preskakovanja, kar omogoča nemoten in tih nadzor za snemanje videoposnetkov.

[I/A zaklep] Zaslonka/stikalo zaklepa zaslonke

Stikalo zaklepa zaslonke preprečuje neželene spremembe osvetlitve med fotografiranjem. V zaklenjenem položaju je zaslonka zaklenjena v položaju [A] ali pa jo ročno obrnete v katerokoli drugo nastavitev. V odklenjenem položaju lahko obroček za zaslonko poljubno zavrtite med položajem [A] in katerokoli ročno nastavitvijo.

[ZRDSL] Zaklepno stikalo za smer vrtenja zooma 

Gibanje obroča za zoom s preklapljanjem. Če želite spremeniti smer vrtenja obroča za zoom in ga prilagoditi svojim specifičnim željam, lahko to naredite s preprostim mehanskim postopkom. Smer obroča za zoom lahko zlahka preklopite v skladu s svojimi željami.

[OSS] Optični stabilizator slike SteadyShot 

Razpoložljivi optični stabilizatorji slike SteadyShot olajšajo zajemanje ostrih slik pri fotografiranju iz roke v različnih pogojih. Stabilizacija v načinu 2 na primer zagotavlja dinamiko obrnjenih posnetkov, v načinu 3 pa stabilnejšo sliko iskala, kar olajša sledenje in kadriranje.

[OSS Mode] Optični stabilizator slike SteadyShot

Razpoložljivi optični stabilizatorji slike SteadyShot olajšajo zajemanje ostrih slik pri fotografiranju iz roke v različnih pogojih. Stabilizacija v načinu 2 na primer zagotavlja dinamiko obrnjenih posnetkov, način 3 pa zagotavlja optimalno stabilizacijo za dinamiko sledenja in fotografiranja nepredvidljivih športnih prizorov.

[DMR] Na prah in vlago odporna zasnova 

Objektiv je zasnovan tako, da je odporen na prah in vlago, kar zagotavlja zanesljivo delovanje med fotografiranjem na terenu v zahtevnih pogojih.

[Circular] Krožna zaslonka 

Na splošno velja, da če zaslonka uporablja 7, 9 ali 11 lopatic, postane oblika zaslonke 7-stranski, 9-stranski ali 11-stranski mnogokotnik, ko se velikost zaslonke manjša. Vendar ima to določen neželen učinek, saj ima zameglitev delov svetlobnih virov obliko mnogokotnika in ne krožne oblike. Objektivi α odpravljajo to težavo z edinstveno zasnovo, ki ohranja skoraj popolnoma krožno obliko zaslonke od široko odprte nastavitve do zaprte zaslonke za 2 stopnji. Rezultat tega je bolj gladka in bolj naravna zameglitev.


Primerjava zasnov zaslonk [1] Običajna zaslonka [2] Krožna zaslonka