OSNOVE O OBJEKTIVIH

Slovarček izrazov za objektive

Krožna zaslonka

Na splošno velja, da če zaslonka uporablja 7, 9 ali 11 lopatic, postane oblika zaslonke 7-stranski, 9-stranski ali 11-stranski mnogokotnik, ko se velikost zaslonke manjša. Vendar ima to določen neželen učinek, saj ima zameglitev delov svetlobnih virov obliko mnogokotnika in ne krožne oblike. Objektivi α odpravljajo to težavo z edinstveno zasnovo, ki ohranja skoraj popolnoma krožno obliko zaslonke od široko odprte nastavitve do zaprte zaslonke za 2 stopnji. Rezultat tega je bolj gladka in bolj naravna zameglitev.

Primerjava zasnov zaslonk [1] Običajna zaslonka [2] Krožna zaslonka

Steklo z izjemno nizko razpršitvijo (ED)/steklo Super ED

Zaradi podaljševanja goriščne razdalje imajo objektivi, ki so izdelani z običajnim optičnim steklom, težave z barvnim odstopanjem, slike pa imajo zaradi tega nižji kontrast, nižjo kakovost barv in nižjo ločljivost. Za odpravo tovrstnih težav je bilo razvito steklo ED, ki je vključeno v izbrane objektive. Občutno izboljšuje barvno odstopanje pri telefoto razponih in omogoča vrhunski kontrast po celotni sliki, tudi pri visokih nastavitvah zaslonke. Steklo Super ED omogoča napredno izravnano barvnega odstopanja.

[1] Steklo [2] Steklo ED [3] Steklo Super ED [4] Središče

Večplastni premaz

Čeprav gre večina svetlobe, ki pade na optično steklo, skozi, se je nekaj odbije od površine objektiva in povzroči bleščanje ali zamaknjene slike. Če se želite izogniti tej težavi, morate na površino objektiva nanesti tanko plast protiodsevnega premaza. Objektivi α uporabljajo poseben večslojni premaz za učinkovito odpravljanje tovrstnih težav prek širokega spektra valovnih dolžin.

Plast Nano AR

Sonyjeva originalna tehnologija plasti Nano AR zagotavlja premaz objektiva z natančno dodelano nanostrukturo, ki omogoča natančen prenos svetlobe ter učinkovito odpravlja odboje svetlobe, ki lahko povzročajo odseve in bleščanje. Značilnosti odpravljanja odseva plasti Nano AR presegajo običajne protiodsevne premaze, vključno s premazi, ki uporabljajo neenakomerno nanostrukturo, ter s tem zagotavljajo občutno izboljšanje jasnosti, kontrasta in splošne kakovosti slike.

[1] Naključna svetloba [2] Odsevna svetloba [3] Prenesena svetloba [4] Steklo [5] Protiodsevni premaz [6] Plast Nano AR

Fotografija, posneta s plastjo Nano AR

Z Nano AR

Fotografija, posneta brez plasti Nano AR

Brez Nano AR

Asferični objektiv

Sferično odstopanje je rahla neporavnanost svetlobnih žarkov, ki jih na površino slike projicira preprost sferični objektiv, in ga povzročajo razlike v popačenju na različnih točkah objektiva. Ta neporavnanost lahko zniža kakovost slike pri objektivih z veliko zaslonko. To rešite tako, da uporabite en ali več posebej oblikovanih "asferičnih" elementov v bližini membrane za obnovitev poravnave na površini slike, s čimer ohranite visoko ostrino in kontrast celo pri najširši zaslonki. Asferične elemente lahko uporabite tudi na drugih točkah na optični poti za zmanjšanje popačenja. Dobro zasnovani asferični elementi lahko zmanjšajo skupno število potrebnih elementov in s tem zmanjšajo skupno velikost in težo objektiva.

[1] Sferični objektiv [2] Asferični objektiv [3] Središče

Napredno asferično

Napredni asferični elementi (AA) so nadgradnja različice z izjemno visokim razmerjem debeline med središčem in robom. Elemente AA je vedno težje izdelati, odvisno od najnaprednejše tehnologije oblikovanja za dosledno in natančno doseganje zahtevane oblike in natančnosti površine. Rezultat sta znatno izboljšana reprodukcija in prikaz.

Objektiv XA (izjemno asferični)

Asferične objektive je precej težje izdelati kot enostavne sferične objektive. Elementi novega objektiva XA (izjemno asferičnega) dosežejo izredno natančnost površine do 0,01 mikrona s pomočjo inovativne proizvodne tehnologije, ki omogoča kombinacijo visoke ločljivosti in čudovito zamegljenega ozadja, kakršne še nismo videli.

[1–1] Površina standardnega asferičnega objektiva [1–2] Neželen učinek zameglitve [2–1] Površina izjemno asferičnega objektiva XA [2–2] Čudovit učinek zameglitve

Premaz ZEISS® T* 

Splošno znano dejstvo je, da je bila tehnologija premaza objektiva – nanašanje tankega, enakomernega premaza iz parne faze na površino objektiva za zmanjšanje odsevov in povečanje prenosa – prvotno patent podjetja ZEISS. Podjetje ZEISS je tudi razvilo in dokazalo učinkovitost večplastnega premaza za fotografske objektive in to je tehnologija, ki je postala znana kot premaz T*.

Do uvedbe objektivov s premazom se je s površine objektiva odbijal velik odstotek vhodne svetlobe, kar je zmanjšalo prenos in oteževalo uporabo številnih elementov v zasnovah objektivov. Učinkoviti premazi so omogočali oblikovanje zapletenejše optike, ki je zagotavljala bistveno boljšo zmogljivost. Manjše notranje odsevanje je pripomoglo k najmanjšemu odsevu in visokemu kontrastu.

Premaz ZEISS T* ni samo nanesen na objektiv. Simbol T* je prikazan samo na objektivih z več elementi, pri katerih je zahtevana zmogljivost dosežena po celotni optični poti, in je torej jamstvo za najvišjo kakovost.

[1] Svetlobni vir [2] Slikovni senzor [3] Zmanjšan odsev

Notranje ostrenje (IF)

Za doseganje ostrenja so premaknjene samo srednje skupine optičnega sistema, zaradi česar celotna dolžina objektiva ostaja nespremenjena. Prednosti vključujejo hitro samodejno ostrenje in kratko najmanjšo razdaljo ostrenja. Poleg tega se navoj za filter na sprednjem delu objektiva ne vrti, kar je priročno ob uporabi polarizacijskega filtra.

Ostrenje v zadnjem delu (RF)

Objektiv z izostritvijo samo zadnje skupine objektivov omogoča hitro samodejno ostrenje in krajšo najmanjšo razdaljo ostrenja. Ker se sprednji del objektiva ne vrti, je upravljanje pri fotografiranju z nameščenim polarizacijskim filtrom boljše.

Ohišje objektiva iz aluminijeve zlitine

Aluminijeva zlitina se uporablja za izdelavo objektivov G in drugih vrhunskih objektivov, saj zagotavlja vrhunsko optično zmogljivost. Material je lahek, vzdržljiv in izjemno odporen na temperaturne spremembe.

Omejevalnik razpona ostrenja (FRL)

Ta funkcija omogoča prihranek časa med samodejnim ostrenjem z nastavitvijo omejitve razpona ostrenja. Pri makroobjektivih je lahko ta omejitev pri dosegu fotografiranja bližnjih ali oddaljenih motivov (kot je prikazano). Pri objektivih SAL70200G je omejitev nastavljena samo za dosege fotografiranja oddaljenih motivov. Pri objektivih SAL300F28G je lahko ostrenje omejeno na doseg fotografiranja oddaljenih motivov ali na doseg, ki ga sami določite.

Gumb za zaklep ostrenja (FHB)

Ko nastavite ostrenje na želeno nastavitev, s pritiskom tega gumba na ohišju objektiva poskrbite, da objektiv ostane zaklenjen za to razdaljo ostrenja. Gumbu lahko prek nastavitev fotoaparata po meri dodelite tudi funkcijo predogleda.

Supersonični motor z neposrednim pogonom (DDSSM)

Novi sistem DDSSM natančno nastavi zmogljive naprave z optimalnim ostrenjem za polni format, kar omogoča natančno ostrenje tudi pri najbolj plitvi globinski ostrini objektiva. Pogonski sistem DDSSM deluje tudi neverjetno tiho, zato je idealen za snemanje videoposnetkov, ko se ostrenje pri snemanju prizorov nenehno spreminja.

Supersonični motor (SSM)

SSM je piezoelektrični motor, ki omogoča tekoče in tiho samodejno ostrenje. Motor med počasnim vrtenjem ustvarja visok navor ter omogoča takojšen zagon in ustavitev. Deluje izjemno tiho, zato je tiho tudi samodejno ostrenje. Objektivi z motorjem SSM imajo tudi položajni detektor, ki zaznava obseg vrtenja objektiva, kar vpliva na splošno natančnost samodejnega ostrenja.

Supersonični motor (SSM) je sestavljen iz rotorja (levo) in statorja (desno), na katerega so nameščeni piezoelektrični elementi.

Merjenje bliskavice ADI

Merjenje bliskavice Advanced Distance Integration je na voljo, ko je vgrajena bliskavica ali zunanja bliskavica HVL-F60M/HVL-F43M/HVL-F20M uporabljena skupaj z objektivom, ki ima vgrajen kodirnik razdalje.* Ta omogoča samodejno merjenje, na katerega ne vpliva odsev predmetov ali ozadja. Informacije o natančni razdalji so posredovane prek kodirnika in s temi podatki je določena ustrezna moč bliskavice. To prinaša dobro osvetlitev na zanesljivejši način kot pri običajnem merjenju bliskavice TTL (skozi objektiv), ki ga lahko zmedejo prekomeren odsev ali pretemni predmeti v ozadju.

Kodirnik razdalje

Kodirnik razdalje je komponenta objektiva, ki neposredno zazna položaj mehanizma za ostrenje in pošlje signal procesorju za merjenje razdalje do predmeta. Med fotografiranjem z bliskavico so ti podatki zelo uporabni pri izračunavanju primerne svetlobe bliskavice za prizor. Kodirnik razdalje je sestavni del merjenja bliskavice ADI, ki zagotavlja zelo natančno merjenje bliskavice, na katerega ne vpliva odboj svetlobe predmetov ali ozadja.

Motor SAM (Smooth Autofocus Motor)

Namesto da bi uporabili motor mehanizma za ostrenje v ohišju fotoaparata, so objektivi SAM opremljeni z motorjem za samodejno ostrenje, ki je vgrajen v sam objektiv in neposredno poganja skupino elementov ostrenja. Ker vgrajeni motor neposredno vrti mehanizem za ostrenje, je delovanje znatno bolj uglajeno in tišje od običajnih pogonskih sistemov za samodejno ostrenje.

Optični stabilizator slike v objektivu (OSS)

V objektiv vgrajeni giroskopski senzorji zaznajo najmanjše premike in objektiv s stabilizatorjem se natančno premakne, da izniči zamegljenost slike, do katere lahko pride. Uporaba natančnih in tihih linearnih motorjev in tehnologije, ki je uporabljena v vrhunskih Sonyjevih profesionalnih kamerah, omogoča izjemno tiho in učinkovito stabilizacijo slike, ki pripomore tako k visokokakovostnim filmom kot tudi k fotografijam.

Aktivni način (aktivni način OSS)

Premikanje med snemanjem videoposnetkov pomeni še več tresenja kamere, ki lahko povzroči zameglitev. Čeprav običajni sistemi za stabilizacijo slike niso učinkovito izravnali te vrste premikanja, pa "aktivni način" uporablja širši razpon gibanja za objektiv z izravnavo, s čimer dosega izboljšano stabilizacijo za večji razpon premikanja kamere. Stabilizacija v širokem kotu razpona zooma je bistveno izboljšana, kar omogoča snemanje videoposnetkov iz roke z najmanjšo možno zameglitvijo slike.

Tekoč, prilagodljiv zmogljiv zoom (PZ)

Sonyjevi objektivi serije α, ki so opremljeni z zmogljivim zoomom, nudijo boljši nadzor in izrazni potencial za snemanje filmov z uglajenim in doslednim zoomom, ki ga je težko doseči ročno. Podrobnosti, kot sta uglajeno pospeševanje in upočasnjevanje, so prav tako pomembne in tudi sledenje je odlično. Vse to omogoča kombinacija zrele Sonyjeve tehnologije videokamer z vrhunsko inovativnostjo, od optične in mehanske zasnove do originalne Sonyjeve tehnologije sprožilnikov, ki je rezultat stroge domače proizvodnje. Notranji zoom je še ena dobra lastnost: dolžina objektiva ostane med uporabo zooma enaka in ohišje objektiva se ne obrača, zato je polarizacijske in druge filtre, ki so odvisni od položaja, mogoče uporabiti brez dodatne opore.

Optika za tekoče gibanje (SMO)

SMO (optika za tekoče gibanje) je Sonyjeva optična zasnova za izmenljive objektive, ki zagotavlja najvišjo možno kakovost slike in ločljivost za gibljive slike.

Zasnova SMO odpravlja tri glavne težave pri snemanju videoposnetkov:

- Zvok ostrenja (nestabilnost vidnega polja med ostrenjem) je s pomočjo mehanizma za natančno ostrenje učinkovito utišan.

– Majhne premike ostrenja, do katerih lahko pride med povečevanjem, odpravlja posebni mehanizem za nastavitev sledenja.

– Bočno gibanje optične osi med povečavo je odpravljeno z mehanizmom notranjega zooma, ki ohranja stalno dolžino objektiva pri vseh goriščnih razdaljah.

Za raven zahtevane natančnosti sta potrebna natančna zasnova in stalen nadzor med proizvodnjo, vendar so prednosti za snemanje videoposnetkov z objektivi z veliko zaslonko, zlasti pri senzorjih velikega formata, izjemne in vredne vsega truda.

Premaz iz fluora

Na izpostavljenem sprednjem elementu katerega koli objektiva se lahko zadržijo voda, blato, olje, prstni odtisi in druga umazanija, ki lahko ne le poslabšajo kakovost slike, temveč v nekaterih primerih tudi poškodujejo objektiv. Sony ponuja učinkovito rešitev v obliki premaza s fluorom za sprednji element, zaradi katerega je kot stika s tekočino večji. S tem se zmanjša možnost, da bi se objektiv zmočil, obenem pa premaz učinkovito zaščiti objektiv pred »onesnaževalci«. Kakršno koli umazanijo na osnovi vode ali olja, ki se oprime objektiva, je mogoče zlahka obrisati. Premaz iz fluora zaščiti dragocene objektive, obenem pa vam na delu na terenu ni treba skrbeti še za to, da bo objektiv ostal čist.