Xperia za avdiofile z Markom Wilderjem 

Ker smo želeli uporabniku ponuditi zvok, kakršnega si je zamislil izvajalec, smo k sodelovanju povabili Marka Wilderja, inženirja za zvok pri studiu Sony Music's Battery Studios, ki je izpopolnil in ocenil kakovost zvoka prek zvočnikov in slušalk. Oglejte si, kako sta naš inženir za zvok Kenichi Matsumoto in Mark s sodelovanjem uspela izdelati to serijo pametnih telefonov Xperia, ki je eden najboljših pametnih telefonov za prevajanje glasbe.

V sodelovanju z legendarnim inženirjem za zvok, Markom Wilderjem
Mark Wilder v studiu

Povejte nam kaj o sebi, Mark?

Mark:
sem višji inženir končne obdelave zvoka v studiu Battery Studios, ki je podružnica družbe Sony Music Entertainment v New Yorku. Pri podjetju sem že 33 let. Sodeloval sem pri več kot 3000 albumih. Nominiran sem bil za 11 nagrad Grammy, osvojil sem jih šest, in še dandanes sodelujem pri snemanju izjemnih albumov. Ne morem verjeti, da lahko sodelujem pri glasbi, ki mi je bila blizu, ko sem odraščal.

“To je pametni telefon, posebej zasnovan za avdiofile“

Matsumoto-san, kako bi opisali svojo strast do tega projekta?

Matsumoto:
večina ljubiteljev glasbe posluša glasbo v prenosnih napravah pri povprečni kakovosti. Kot glasbeni navdušenec se nisem mogel sprijazniti s tem. Uživati želim v pristnem zvoku tudi takrat, ko glasbe ne poslušam na domačem sistemu Hi-Fi. Želim, da lahko ljudje uživajo v izjemni kakovosti zvoka, kjer koli so. 

Kenichi Matsumoto posluša glasbo prek slušalk

Kaj želite, da bodo ljubitelji glasbe izkusili s telefonom Xperia?

Matsumoto:
ne glede na to, ali uporabnik glasbo posluša prek slušalk ali vgrajenega stereo zvočnika, želel sem mu ponuditi zvok, kot si ga je zamislil izvajalec. Menim, da je glasbo mogoče predvajati tako, kot je treba. Želim, da bi se ljudje, ki imajo radi glasbo, za vrhunsko glasbeno izkušnjo izbrali pametni telefon Xperia. Ker smo želeli izpostaviti pravo esenco skladbe, skrito v besedilih, melodiji, ritmu in drugih elementih, smo morali razumeti pomembnost prostorskega učinka, ki omogoča izkušnjo pristnega zvoka. Menim, da je telefon Xperia edinstven zaradi poudarka na kakovosti zvoka.

“Nisem mogel verjeti, da je iz pametnega telefona mogoče dobiti tako razločen zvok”
Mark Wilder ocenjuje telefon Xperia 1 II

Kakšen je zvok zvočnika, Mark?

Mark:
opazil sem, da nudi ta pametni telefon Xperia zelo razločen zvok. Podrobnosti, prostorskost in prostor med inštrumenti so veliko bolj razločne od vsega, kar sem slišal pri drugih prenosnih telefonih. Nudi več moči in ustvari boljši vtis. Zaznati je tako najmanjše kot tudi največje spremembe v dinamiki, podobno kot pri zvočnikih polnega razpona. To je izjemno, saj pomeni ta zvok bolj poglobljeno in celovito izkušnjo poslušanja.

Kakšen je zvok, predvajan prek slušalk?

Mark:
ko sem prvič poslušal glasbo prek žičnih slušalk, me je presenetila kakovost zvoka tega telefona Xperia. Kakovost zvoka, prostornost, ločljivost, glasnost – vse to je veliko bolj usklajeno kot pri starih prenosnih telefonih. Sem nekdo, ki potuje z napravo Walkman®. Veselil sem se dneva, ko bom lahko glasbo na poti poslušal z napravo Walkman ali s pametnim telefonom. Menim, da je nastopil ta čas.

Kaj menite o 3,5-mm zvočnem vhodu?

Mark:
zelo pozdravljam vrnitev vtičnice za slušalke. Glasbo najraje poslušam prek žičnih slušalk. Morda zveni nenavadno, vendar se počutim bolj povezanega. Všeč mi je ojačevalnik v telefonu. Ko sem prvič videl ta telefon, se mi je narisal nasmeh, ko sem videl vtičnico za slušalke!

“S to serijo pametnih telefonov Xperia dobite izjemno pristno zvočno izkušnjo”

Kenichi Matsumoto

“Čudovito je bilo delati z inženirji prenosnih naprav. Odlično smo se ujeli.”

Mark Wilder

Torej, Matsumoto-san, kako se je obneslo sodelovanje?

Matsumoto:
sodelovanje z Markom nam je bilo v veliko pomoč. Upoštevali smo njegove nasvete, ko smo izvajali natančne nastavitve v Tokiu. Zadali smo si visoke cilje in veliko časa smo potrebovali, da smo dosegli želeno kakovost zvoka. Na trenutke sem pomislil, da ne morem narediti ničesar več. Takrat sem pomislil na Marka in si rekel, da ne bi bil zadovoljen z zvokom. Zato sem vztrajal.

Mark Wilder in Kenichi Matsumoto sodelujeta pri kakovosti zvoka v telefonu Xperia

Mark, ali ste bili zadovoljni s partnerskim načinom dela?

Mark:
da, vsekakor. Lepo je slišati, da sem nagnal strah v kosti inženirjev! Pri številnih sodelovanjih se te včasih polasti strah, da ekipe ne delujejo usklajeno. Pri nas nikoli nisem imel tega strahu. Tako pri razvoju prvega kot tudi pri razvoju drugega prototipa sem bil vesel, da smo imeli isto predstavo o tem, kakšen naj bi bil zvok telefona. Z razpravami smo uspeli znatno izboljšati zvok te serije telefonov Xperia.

Kaj prinaša prihodnost, Matsumoto-san?

Matsumoto:
prepričan sem, da smo s tem sodelovanjem razvili najboljši zvok telefonov Xperia doslej. Seveda je še nekaj zamisli, ki jih lahko razvijemo in s katerimi bo telefon zmogel še bolj izjemne stvari. V tem trenutku je to morda še težko, vendar bomo še naprej trdo delali. Rad bi še naprej gradil na Markovem edinstvenem znanju in izkušnjah.

Ali imate še kakšne besede za konec, Mark?

Mark:
veliko mi pomeni, da lahko sodelujem pri oblikovanju novih pametnih telefonov Xperia. Gre za veliko čas in zelo sem vesel.