Manjši vpliv naših obratov na okolje

Sony je z mislijo na okolje na Japonskem in drugje po svetu sprožil iniciative, ki se nanašajo tako na način delovanja njegovih izdelkov kot tudi na različne načine proizvodnje teh izdelkov.

Tovarniški postopki, ki upoštevajo okolje

Sony je usmeril svojo pozornost na zmanjševanje vpliva na okolje tam, kjer nastajajo naši izdelki. Za proizvodnjo slikovnih senzorjev CMOS na primer je potreben klimatizacijski sistem izjemno čistih sob. Sprejeli smo določene ukrepe, s katerimi smo zagotovili energetsko učinkovitost sob, hkrati pa ohranili kakovost delovnih prostorov na ravni, potrebni za proizvodnjo enega od naših visoko tehničnih izdelkov.

Slikovni senzorji CMOS iz energetsko učinkovitih čistih sob
Slikovni senzorji CMOS iz energetsko učinkovitih čistih sob

Ustvarjanje energetsko učinkovitih čistih sob za natančno proizvodnjo

Senzorji CMOS so elektronsko oko pametnih telefonov in digitalnih fotoaparatov, ki ga ima vsaka Xperia™ in veliko drugih naprav od fotoaparatov do avtomobilov. Najnovejših polprevodnikov, kot so CMOS-senzorji, ni več mogoče izdelati brez čiste sobe, kjer je za ohranjanje potrebne temperature, vlažnosti in čistosti potrebne veliko energije.

Za okolje skrbimo vsi

Spodbujanje delavcev k iskanju inovativnih okoljevarstvenih rešitev

Za ohranitev visoke ravni pogojev dela v čisti sobi, potrebnih za natančno obdelavo polprevodnikov, je nujno treba izkoristiti izkušnje in znanje notranjih interesnih skupin. Ti so ključni za izboljšave, s katerimi se lahko zmanjša vpliv na okolje in hkrati ohranijo standardi čiste sobe, ki so potrebni za kakovostne izdelke in visok donos proizvodnje.

Za okolje skrbimo vsi

Primer št. 1: Obrat v Nagasakiju

Učinkovita uporaba odpadne toplote
Z energijo, ki jo že imamo, je mogoče narediti več

Recikliranje odvečne toplote za zmanjšano skupno porabo energije

Osredotočili smo se na klimatizacijski sistem v tehnološkem središču Nagasaki, kjer smo želeli zmanjšati porabo energije. Pri proizvodnji polprevodnikov je pomembno v čisti sobi ohranjati temperaturo in vlažnost v določenem razponu. Da bi to dosegli, je treba temperaturo zraka, ki se dovaja v notranjost, prilagoditi z ohlajanjem ali pa ogrevanjem zraka.

Energijo za ogrevanje s paro v tem obratu smo v preteklosti pridobivali z izgorevanjem fosilnih goriv. Ko smo to nadomestili s toploto, ki jo oddaja delujoča oprema v obratu, smo povečali svojo energetsko učinkovitost za približno 2,1-krat.

[1] Zračni tok iz klimatizacijskih obratov [2] Oprema za hlajenje [3] Kotel [4] Proizvodni obrat za polprevodnike

Prej

V prejšnjem sistemu smo natančno temperaturo v čisti sobi nadzirali z dovajanjem zraka iz kotla, ki se je mešal z ohlajenim zrakom. Da bi ohranili stalno temperaturo v čisti sobi, smo morali stroje v čisti sobi ohlajati z ohlajenim zrakom, ki smo ga izčrpali iz čiste sobe kot odpadno toploto. Toplotne energije, ki so jo oddajali delujoči stroji, pa nismo izkoristili.

Potem

V novem sistemu je paro za nadzor temperature v čisti sobi zamenjala odpadna toplota, ki so jo oddajali stroji v čisti sobi. S prekinitvijo energetske zanke, smo uspešno reciklirali odpadno toploto in jo tako uporabili znotraj obrata. Tako smo zmanjšali potrošnjo fosilnega goriva in emisij CO2.

Povečanje energetske učinkovitosti in zmanjšanje emisij CO2

[1] na leto

Povečanje energetske učinkovitosti in zmanjšanje emisij CO2

Novi sistem prinaša dve ključni prednosti za okolje: s spremembo namembnosti toplotnih odpadkov zagotavlja večjo skupno energetsko učinkovitost, z manjšo porabo fosilnih goriv pa zmanjšuje naše emisije CO2 . Novi sistem je zmanjšal emisije CO2 za približno 52 %, s približno 9.300 ton v prejšnjih namestitvah na približno 4.400 ton.

Ukrepi za varčevanje z energijo ne vplivajo na proizvodnjo

Shinnosuke Baba

Proizvodnja polprevodnikov Sony
Upravljanje objektov

Shinnosuke Baba

Nagasaki Technology Center v glavnem proizvaja polprevodniške slikovne senzorje CMOS za fotoaparate v pametnih telefonih. Ker želimo za svoje kupce po svetu zagotoviti izdelke visoke kakovosti, proizvodni obrat deluje noč in dan, kar zagotavlja stabilno in učinkovito porabo energije za celotno proizvodno infrastrukturo.

Postavili smo si težko vprašanje: "Koliko tovarniške odpadne toplote lahko znova uporabimo?" Z novim sistemom lahko zajamemo in znova uporabimo veliko odpadne toplote, ki nastaja v naši proizvodni opremi in uporabnih objektih. Z znanjem in analizo podatkov pripravljamo izboljšan nadzor toplotnega ravnotežja za uresničitev ukrepov za varčevanje z energijo, ne da bi s tem vplivali na proizvodnjo. Želimo si, da bi nam ljudje lahko povedali, da počnemo nekaj "odličnega potihoma".

Primer št. 2: SDT Thailand

Zmanjševanje zahtev klimatskih naprav
Pametnejše in bolj ciljno usmerjene klimatske naprave

Sony Device Technology (Thailand) Co., Ltd. (SDT) se ukvarja s sestavljanjem in odpremo polprevodnikov. Z redefiniranjem zračnih tokov ob "delni uporabi klimatskih naprav" in dvigom temperatur ohlajene vode so lahko zagnali čiste sobe z veliko manj energije.

[1] Klimatizacijski obrat [2] Ohlajen zrak [3] Ogrevan zrak [4] Proizvodni obrat

Prej

Zmogljivi ventilatorji so potisnili ohlajen zrak od stropa, da bi ohladili celotno sobo in stroje, ventilatorji na tleh pa so posrkali odpadno toploto.

Potem

Novi sistem uporablja naravno konvekcijo z ohlajenim zrakom, ki vstopa na ravnini poda, kjer se nahajajo stroji, ki proizvajajo toploto. Topel zrak se dvigne do stropa, kjer se reciklira, pri tem pa z delovnih površin odnese tudi prašne delce.

Dobro za energetsko učinkovitost in za Sony

Optimizacija zračnih tokov za izboljšano učinkovitost

V primerjavi s prejšnjim sistemom je novi sistem za približno 67 % zmanjšal emisije CO2, kar pomeni s približno 4.000 na približno 1.300 ton. Nove enote HVAC učinkoviteje nadzirajo zračni tok z usmerjanjem zraka na proizvodnih strojih. Nove strategije zračnega toka tudi dvignejo neželeni prah do stropa in stran od območij proizvodnje.

Dobro za energetsko učinkovitost in za Sony

[1] na leto

Hirotoshi Kikuchi
Simulacija idealne energetske učinkovitosti

Hirotoshi Kikuchi

Sony Technology (Tajska) Co.,Ltd
CWS-Asia Pacific PISARNA

Upravljanje energije v tovarni pomeni nenehno iskanje načinov za ohranjanje kakovosti proizvodnje z manj energije in ob manjšem vplivu na okolje. Da bi dosegli svoj cilj in predstavili klimatizacijski sistem, ki temelji na naravni konvekciji zraka, smo morali večkrat ponoviti simulacije in opraviti več analiz podatkov. Ker se ta sistem močno razlikuje od običajnih klimatizacijskih sistemov, smo potrebovali tudi potrditev ljudi iz proizvodnje, da v njihovem delovnem okolju ni čutiti nobenih stranskih učinkov.

Ta sistem je nameščen tudi v tovarni za sestavljanje izdelkov Xperia™ na Tajskem (Sony Technology (Thailand) Co., Ltd). Načrtujemo, da bodo v drugih azijskih tovarnah kmalu obnovili svojo industrijsko opremo, in upamo, da bo izpopolnjevanje ukrepov za varčevanje z energijo potekalo v skladu s temi obnovitvami. Želimo si, da bi se energijski prihranki še povečali, zato bomo še naprej podpirali dobavo Sonyjevih izdelkov po svetu iz tovarn, ki delajo z mislijo na okolje.

SORODNI IZDELKI

Tablični računalniki, mobilne in pametne naprave
Mobilne in pametne naprave ter dodatna oprema

Preberite več o Sonyjevi tehnologiji

Projektorji za naslednjo generacijo
Projektorji za naslednjo generacijo
Inovativni načini za dostopnost do elektrike za sve
Inovativni načini za dostopnost do elektrike za sve
Poln odličnih zamisli
Poln odličnih zamisli