NACIONALNE & REGIJSKE NAGRADE 2024

EVROPSKE REGIJSKE NAGRADE | RAZGLASILI ZMAGOVALCA NACIONALNIH IN REGIJSKIH NAGRAD

© Ana Skobe, Slovenia, Winner, Regional Awards, Sony World Photography Awards 2024.jpg

RAZSTAVA: 19. APRIL – 6. MAJ 2024 | SOMERSET HOUSE, LONDON

Svetovna fotografska organizacija World Photography Organisation in družba Sony Europe z veseljem naznanjata regionalnega zmagovalca držav Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Kosova in Bosne & Hercegovine.

Med prijavljenimi fotografi iz vseh omenjenih držav je zmago prepričljivo slavila Ana Skobe, Slovenka, ki je v delu pod umetniškim naslovom »Času izvzet« ali v izvirniku »Falling out of time« zajela mogočen svetilnik v mehki večerni svetlobi. Ta se dviga visoko v jasno nebo, njegova izčiščena elegantna in geometrijska oblika pa nas presune v kontrastu z obalno pokrajino. Na njegovem vznožju je figura – razmišljujoča oseba, ki zre v prostranstvo oceana pred seboj. Sopostavitev samotne silhuete z neskončnim obzorjem ustvari trenutek refleksije, brezčasja in povezave s prostranostjo oceana. Ana Skobe je ob svoji zmagi ponosno dejala: »Zelo sem navdušena in počaščena, da je moje delo prepoznano med toliko nadarjenimi fotografi z vsega sveta. Hvala!«

Ana Skobe je arhitekturna fotografinja. Njena magistrska naloga temelji na arhitekturni fotografiji, sedaj pa s teoretičnimi prizadevanji nadaljuje na doktorskem študiju. V fotografijah podaja svoje doživljanje prostora, pri čemer arhitekture zgolj ne opisuje, temveč združuje idejo, materializirano v objektu in njegovem odnosu do prostora s svojo lastno idejo o tem istem objektu. Zanima jo, kaj je v njem mogoče videti – kakšen je potencial njegovih specifičnih prostorskih rešitev in temu pravi (re)konstruiranje arhitekture.

Na svetovni fotografski natečaj Sony World Photography Awards 2024 je prispelo preko 395.000 fotografij iz več kot 220 držav in ozemelj, od katerih je bilo v odprtem tekmovanju, ki je služilo za izbor prejemnika nacionalne oz. regijske nagrade, prijavljenih več kot 200.000. Tekmovanje nacionalnih nagrad je skupna pobuda Svetovne fotografske organizacije in podjetja Sony, ki podpira lokalne fotografske skupnosti po vsem svetu, v letošnjem letu pa je k sodelovanju privabila kar 54 držav.

V ožji izbor regije držav Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Kosova so se uvrstili:

  • Danilo Kreso (Bosna & Hercegovina)
  • Robert Marić (Hrvaška)
  • Suer Celina (Kosovo)
  • Ivana Todorović (Črna gora)
  • Tijana Morača (Srbija)

Prejemnica regijskega nagrade držav Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Kosova bo Ana Skobe prejela Sonyjevo digitalno opremo, njena zmagovalna fotografija pa bo vključena v razstavo Sony World Photograpy Awards in knjigo zmagovalnih fotografij in fotografij iz ožjega izbora. ​

Zmagovalci študentskega, mladinskega, odprtega in profesionalnega tekmovanja mednarodnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2024 bodo znani 18. aprila 2024, njihova dela pa si bo mogoče ogledati v okviru razstave v Somerset House v Londonu od 19. aprila do 6. maja 2024. Za več informacij o zmagovalcih in ožjem izboru obiščite www.worldphoto.org.

Letošnji zmagovalci nacionalnih in regionalnih tekmovanj so:

 

Bangladeš - Mahdin Shafiq Omi

Kambodža - Davuth Van

Egipt - Karim Osama

Nemčija - Natalie Strohmaier

Indija - Mitul Kajaria

Indonezija - Dhiky Aditya

Japonska - Kenichiro Hagiwara,

Zmagovalec

Japonska - Hajime Hirano, 2. mesto

Japonska - Masayuki Hirata, 3. mesto

Republika Koreja - Lee Jongkee, Zmagovalec

Republika Koreja - Seongmin Park, 2. mesto

Republika Koreja - Jaeeun Kim, 3. mesto

Kuvajt - Mohammed Mirza

Malezija - Lim Chien Ting

Mjanmar - Kyaw Htet

Nepal - Bibek Kunwar

Nigerija - Onyekachi Iloh

Pakistan - Muhammad Saddique Inam

Filipini - Reginald James Lorico

Poljska - Barbara Szydlowska

Katar - Abdulla AL-Mushaifri

Savdska Arabija - Yasser Alomari

Singapor - Ju Shen Lee

Južna Afrika - Lourens Durand

Šri Lanka - Wasiri Gajaman

Tajvan - Chia Jung Chou

Tajska - Thanayu Jongwattanasilkul

Turčija - Okan Yilmaz

Združeni Arabski Emirati - Vinaya Mohan

Združene države - Pascal Fouquet

Vietnam - Tran Tuan Viet

EVROPSKE REGIJSKE NAGRADE

Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija in Moldavija

Tomáš Havrda (Češka), zmagovalec

Cziráki Orsolya Boglárka (Madžarska), ožji izbor

Diana Morozovskaia (Moldavija), ožji izbor

Diana Buzoianu (Romunija), ožji izbor

Michal Zahornacky (Slovaška), ožji izbor

Latvija, Estonija in Litva:

Viktors Rimarevs (Latvija), zmagovalec

Raido Nurk (Estonija), ožji izbor

Ieva Lozuraitytė (Litva), ožji izbor

Hrvaška, Slovenija, Srbija, Črna gora, Kosovo, Bosna in Hercegovina:

Ana Skobe (Slovenija), zmagovalka

Danilo Kreso (Bosna & Hercegovina), ožji izbor

Robert Marić (Hrvaška), ožji izbor

Suer Celina (Kosovo), ožji izbor

Ivana Todorović (Črna gora), ožji izbor

Tijana Morača (Srbija), ožji izbor

Ciper, Grčija, Bolgarija in Severna Makedonija:

Vladimir Karamazov (Bolgarija), zmagovalec

Elena Georgiou (Ciper), ožji izbor

Stefanos Papaioannou (Grčija), ožji izbor

Vlatko Rafeski (Severna Makedonija), ožji izbor

REGIONALNE NAGRADE LATINSKE AMERIKE

Marcos Azulay (Argentina), zmagovalec

Jair Fernando Coll Rubiano (Kolumbija), 2. mesto

Marco Chacana (Čile), 3. mesto

Reynaldo San Martín (Bolivija), ožji izbor

Alexa Obando (Kostarika), ožji izbor

Wilfrido Enriquez (Ekvador), ožji izbor

Juan Pablo Méndez Garzona (Gvatemala), ožji izbor

Daniel Heras (Mehika), ožji izbor

Connie France Calderon Martel (Peru), ožji izbor

DODATNE INFORMACIJE
Polly Brock / Vanda Ivančić na naslovu media@creoarts.com

OBVESTILA UREDNIKOM

O SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS
Mednarodno priznano tekmovanje Sony World Photography Awards pod okriljem organizacije World Photography Organisation je eden izmed najpomembnejših dogodkov na koledarju fotografov po svetu. V svojem sedaj že sedemnajstem letu, tekmovanje, v katerem lahko fotografi sodelujejo brezplačno, predstavlja globalni glas fotografije in zagotavlja pomemben vpogled v sodobno fotografijo. Tako za že uveljavljene kot tudi nove umetnike nagrade ponujajo vrhunske priložnosti za izpostavljanje njihovih del. Poleg tega tekmovanje prepoznava najvplivnejše umetnike na svetu s pomočjo nagrade za izjemni prispevek na področju fotografije. Med letošnjimi prejemniki nagrade je tudi priznani fotograf Sebastião Salgado, ki se je umestil na ikonični seznam fotografov, kot so William Eggleston, Mary Ellen Mark, Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Graciela Iturbide, Edward Burtynsky in Rinko Kawauchi. Dela nagrajenih fotografov in fotografov, uvrščenih v ožji izbor, so vsako leto predstavljena na ugledni razstavi v umetniškem središču Somerset House v Londonu. Za rezervacijo vstopnic obiščite worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition.

O WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION (WPO) ​
Svetovna fotografska organizacija World Photography Organisation predstavlja globalno platformo za razvoj fotografske kulture. Spodbuja k razvoju, s svojimi programi in tekmovalnimi pobudami pa ponuja dragocene priložnosti za umetnike, ki se ukvarjajo s fotografijo, da dvignejo nivo razprave o fotografiji. Fotografski natečaj Sony World Photography Awards, eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev, je najpomembnejši program WPO, slavi dela vodilnih in nastajajočih praktikov ter na svoje razstave po vsem svetu privabi več deset tisoč obiskovalcev. World Photography Organisation je fotografska veja organizacije Creo, ki je odgovorna za uresničevanje iniciativ in programskih vsebin na področjih fotografije, filma in sodobne umetnosti. Spremljajte World Photography Organisation družbenih omrežjih Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) in LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Sledite ji lahko prek ključnikov: #sonyworldphotographyawards #swpa #swpanews.

CREO
Creo pripravlja in organizira dogodke ter programske vsebine na treh ključnih področjih: fotografija, film in sodobna umetnost. Organizacija Creo, ki je bila leta 2007 ustanovljena kot World Photography Organisation, je vse od tedaj rasla in krepila svoje poslanstvo ustvarjanja priložnosti za ustvarjalce ter širila doseg svojih kulturnih dejavnosti. Danes so njeni najpomembnejši in najbolj prepoznavni projekti Sony World Photography Awards, Sony Future Filmmaker Awards, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London ter prihajajoči PHOTOFAIRS New York. V sodelovanju s podjetjem Angus Montgomery Arts pomaga uresničevati projekte, ki so del nekaterih vodilnih svetovnih umetniških dogodkov. Ime Creo v latinščini pomeni 'Ustvarjam', kar izvrstno ponazarja cilje in prizadevanja organizacije po ustvarjanju priložnosti za vidnost in prepoznavnost ustvarjalnih posameznikov. www.creoarts.com

O PODJETJU SONY GROUP
Sony Group Corporation je kreativno podjetje za zabavo s trdnimi tehnološkimi temelji. Ne glede na to, ali gre za igralne ali omrežne storitve oziroma glasbo, fotografije, elektroniko, polprevodniške naprave ali finančne storitve, je namen podjetja, da s pomočjo ustvarjalnosti in tehnologije napolni svet s čustvi. Za več informacij obiščite http://www.sony.net/ in www.sony.si.

SONY CORPORATION
Podjetje Sony Corporation je v skupini Sony Group odgovorno za razvedrilo, tehnologijo in storitve. Sonyjeva vizija vključuje skrb za čustva ali Kando ter ustvarjanje občutka brezskrbnosti ali po japonsko Anshin. To želi Sony z raziskovanjem novih tehnologij in izzivov prinesti ljudem in družbi po vsem svetu, ter tako omogočiti uživanje v ustvarjenih izdelkih in storitvah s področij, kot so domača zabava in zvok, upodabljanje ter mobilne komunikacije. Za več informacij obiščite spletni naslov www.sony.net. 

*Obe japonski besedi, Kando; ​ pomeni čustvo in Anshin v svojem bistvu združujeta več pomenov, kot so duševni mir, pomiritev, zanesljivost, zaupanje.

 

 

 

 

Prejmite posodobitve v vaš poštni nabiralnik

S klikom na "Naročite se" potrjujem, da sem prebral/a in se strinjam z Pravilnik o zasebnosti.