Sony Alpha 7 IV prinaša več kot le 'osnove' – tukaj so slikovni senzor polnega formata z ločljivostjo 33 milijonov točk ter izjemno uporabne funkcije za fotografiranje in snemanje

ucrSWACn9

Sony istočasno predstavlja tudi novi bliskavici, ki nadgrajujeta zmogljiv sistem za osvetljevanje Alpha. 

 

Sony je danes predstavil tri nove izdelke v svoji ponudbi za fotografe in snemalce — fotoaparat z izmenljivim objektivom ALPHA 7 IV (model ILCE-7M4) z novo razvitim senzorjem polnega formata z ločljivostjo 33 milijonov točk (približno, efektivnih) ter novi bliskavici HVL-F60RM2 in HVL-F46RM 

 

Fotoaparat Alpha 7 IV prinaša izjemno kakovost slike ter vrhunsko zmogljivost, s čimer postavlja nova merila za 'osnovno' raven fotoaparatov polnega formata ter nadgrajuje standard, ki ga je postavil model Alpha 7 III. Novinec se ponaša z mnogimi Sonyjevimi najnaprednejšimi tehnologijami za zajem in obdelavo slike, vključno z najnovejšim procesorjem BIONZ XR™ ter naprednimi možnostmi samodejnega ostrenja, ki temeljijo na tehnologiji, uporabljeni v Sonyjevem paradnem konju Alpha 1. Skupaj s poenostavljeno uporabo in izboljšano zanesljivostjo tako pri fotografiranju kot tudi pri snemanju je popoln vsestranski fotoaparat za ljubiteljske ustvarjalce in profesionalce, ki se srečujejo z vsemi zvrstmi upodabljanja. Poleg tega se lahko Alpha 7IV pohvali z ločljivostjo 33 milijonov točk, bogato izraznostjo videoposnetkov ter mnogimi funkcijami, ki sledijo vse večjemu povpraševanju po povezljivosti, s čimer resnično ustvarja novo definicijo 'osnovnega' modela fotoaparata in njegovih zmogljivosti.  

 

"S predstavitvijo fotoaparata Alpha 7 III smo postavili temelje za to, kar naj bi nudili fotoaparati polnega slikovnega formata. Zdaj je čas, da vse skupaj nadgradimo," je dejal Yann Salmon Legagneur, direktor produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe. »Alpha 7 IV združuje najboljše Sonyjeve tehnologije upodabljanja, s čimer prinaša čudovito izkušnjo tako na področju fotografije kot tudi na področju videa. To pomeni, da bodo lahko uporabniki zajeli natanko takšno vsebino, kot želijo, ne glede na to, v kakšni situaciji se bodo znašli.« 

 

Alpha 7 IV – inovacije, ki se nikoli ne končajo 

Novi Alpha 7 IV je vrhunski hibridni fotoaparat, ki ga odlikujeta izjemna kakovost fotografij ter nadgrajena tehnologija snemanja videoposnetkov z naprednim samodejnim ostrenjem, vse skupaj pa dodatno zaokrožujejo še izboljšave pri upravljanju in možnostih poteka dela.  

 

Pri razvoju so inženirji imeli v mislih tudi okolje, zato so za ohišje fotoaparata uporabili Sonyjevo originalno reciklirano plastiko SORPLAS™, medtem ko so za embalažo uporabili materiale, ki jih je mogoče recikliratii ter tako zmanjšali uporabo plastike. 

 

Izjemna kakovost slike  

Vrhunsko kakovost slike in razpon občutljivosti ISO 50–204.800 omogoča novo razviti slikovni senzor polnega formata Exmor R™ z ločljivostjo 33 milijonov točk in osvetlitvijo od zadaj. Tako visoka ločljivost omogoča prikaz gladkih barvnih prehodov in prelivov ter vseh najmanjših podrobnosti in tekstur, hkrati pa zmanjšuje tudi šum. Izpostaviti velja še dinamični razpon, ki znaša 15 stopenj osvetlitve in tako omogoča široke možnosti izraznega ustvarjanja, medtem ko nastavitve za ustvarjalni videz fotografijam in videoposnetkom na preprost način dodajo pridih edinstvenosti. 

 

Nova raven zmogljivosti samodejnega ostrenja  

Najnovejši procesor BIONZ XR™, ki ga poznamo že iz vrhunskega fotoaparata Alpha 1, zagotavlja izjemno hitro samodejno ostrenje ter neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo 10 slik na sekundoii s sledenjem samodejnega ostrenja in/ali samodejne osvetlitve. Da je vse to mogoče, je fotoaparat opremljen tudi z velikim medpomnilnikom.  

 

Alpha 7 IV sledi subjektom v realnem času s pomočjo 759 ostritvenih točk s faznim zaznavanjem. Te sestavljajo sistem samodejnega ostrenja s faznim zaznavanjem v ravnini slike z gosto posejanimi točkami, ki prekrivajo približno 94 odstotkov površine slike. Poleg tega je tukaj še funkcija samodejnega ostrenja s sledenjem oči v realnem času, ki lahko zdaj prvič sledi tudi očem ptic in drugih živali tako pri fotografiranju kot pri snemanju videoposnetkov. Skupaj s to nadgradnjo pa so Sonyjevi inženirji dodatno izboljšali še natančnost zaznavanja človeškega obraza in oči, ki je zdaj višja za približno 30 odstotkov. 

 

Nadgrajena tehnologija snemanja 

V fotoaparat Alpha 7 IV je vgrajena enaka tehnologija, kot jo uporabljajo v filmski produkciji – vključno z barvno matriko S-Cinetone™, ki izhaja iz priznanih Sonyjevih filmskih kamer Cinema Line ter jo številni ustvarjalci filmov in vsebin uporabljajo za doseganje bogatega, kinematografskega videza.  

Visoka kakovost videoposnetkov je dosežena s snemanjem v ločljivosti 4K 60p in načinu Super 35 mm, izbrati pa je mogoče tudi snemanje v ločljivosti 4K 30p z nadvzorčenjem 7K v polnem formatu. Poleg tega se novi fotoaparat ponaša tudi z 10-bitno barvno globino in barvnim vzorčenjem 4:2:2 za doseganje naravnega videza barvnih prehodov in prelivov ter z zapisovanjem v formatih XAVC S-I™ intra-frame za učinkovitejši potek dela v montaži in XAVC HS™ za podvojeno učinkovitost stiskanja.  

Da bi zadovoljili vse večje potrebe po natančnem samodejnem ostrenju pri snemanju videoposnetkov, so inženirji fotoaparatu Alpha 7 IV namenili edinstvene funkcije samodejnega ostrenja, ki delujejo v povezavi s Sonyjevimi objektivi serije E – med drugim tudi funkcijo AF Assistiii, ki med samodejnim ostrenjem podpira prehajanje izostritve s subjekta na subjekt, ter funkcijo Focus Map, ki prikazuje globinsko ostrino. Hkrati je novinec tudi prvi fotoaparat serije Alpha s funkcijo 'kompenzacije dihanja' (ang. breathing compensation)iv, ki zmanjšuje učinek 'dihanja' med ostrenjem in pripomore k ohranjanju konsistentnega vidnega kota. Funkcijo je seveda mogoče poljubno vklopiti ali izklopiti. 

 

Napredno upravljanje, kot ga lahko nudi le resnično hibridni fotoaparat  

Alpha 7 IV je hibridni fotoaparat za fotografiranje in snemanje, ki se ponaša z izjemnim načinom upravljanja in zanesljivostjo. To omogoča uporabnikom, da glede na to, kako želijo v tistem trenutku zajeti prizor, povsem preprosto preklapljajo med fotografiranjem in snemanjem videoposnetkov.  

 

Novost v seriji fotoaparatov Alpha je dvojni vrtljivi gumb za izbiro načina. Spodnji del gumba je namenjen preklapljanju med načini delovanja Still/Movie/S&Q (fotografiranje/snemanje/hitri in počasni posnetki), z vrtenjem zgornjega dela gumba pa uporabnik izbira med načini za osvetlitev Auto/P/A/S/M in MR (priklic vrednosti iz spomina), s čimer je omogočeno hitro izbiranje in preklapljanje med različnimi načini nastavitvami in načini delovanja.  

 

Seznama uporabnih lastnosti pa s tem še ni konec. Alpha 7 IV se ponaša s 5-osnim sistemom stabilizacije slike, ki omogoča za 5,5 stopnjev daljše čase osvetlitve, izboljšanim držalom za večje udobje in režo za pomnilniške medije, združljivo s karticami CFexpress Type A, ki podpirajo višje hitrosti zapisovanja. Izpostaviti velja še iskalo OLED Quad-VGA z ločljivostjo (približno) 3,68 milijona točk, kar je 1,6-krat več kot pri fotoaparatu Alpha 7 III, s čimer je uporabnikom med gledanjem v živo skozi iskalo na voljo kakovostnejša slika s pravilnejšimi barvami in večjo ločljivostjo.  

 

In še nekaj podatkov za snemalce, ki lahko zahvaljujoč izpopolnjeni strukturi za odvajanje toplote neprekinjeno snemajo več kot eno uro v ločljivosti 4K 60p z 10-bitnim zapisom 4:2:2. Za optimalno stabilizacijo slike med snemanjem videoposnetkov je na voljo pomoč optičnega 'aktivnega načina' stabilizacije (ang. Active Mode)vi, k lažjemu snemanju iz različnih kotov pa pripomoreta vrtljivi zaslon LCD na dotik tipa 3.0 z ločljivostjo 1,03 milijona točk (približno), ki se odpira na stran, ter gumb za vklop in izklop snemanja na vrhu fotoaparata. Ob vsem tem pa seveda ne gre pozabiti še na baterijo serije Z, ki se ponaša z visoko kapaciteto. ​ ​ ​  

Ohišje fotoaparata Alpha 7 IV je izdelano iz magnezijeve zlitine, kar prinaša dve prednosti: robustnost in nižjo težo. Drugačna struktura in spremenjen gumb za zaklep objektiva pa prispevata k boljši odpornosti na prah in vlago.vii 

 

Izboljšave za lažji in učinkovitejši potek dela  

Alpha 7 IV nudi številne možnosti povezovanja, s čimer omogoča pretočno oddajanje z mesta dogajanja ter deljenje visoko kakovostnih vsebin za zadovoljevanje vse večjih potreb po komuniciranju na daljavo v realnem času. Vse našteto seveda zmore brez sklepanja kompromisov glede kakovosti slike in zvoka.  

 

Za enostavnejšo povezavo med fotoaparatom in aplikacijo Edge Mobile™viii skrbi tehnologija Bluetooth, hiter omrežni prenos podatkov pa zagotavlja povezljivost Wi-Fi v frekvenčnih pasovih 5 GHz in 2,4 GHz.  

 

Dodatno je v fotoaparat vgrajena nova funkcija za označevanje prizorov 'Shot Mark', ki nudi enostaven dostop do označenih prizorov v videoposnetkih, kar deluje tako v fotoaparatu kot v Sonyjevih aplikacijah Catalyst Browse in Catalyst Prepare.ix 

 

A to še ni vse. Fotoaparat ima še več drugih novih funkcij, ki so namenjene pretočnemu oddajanju v živo in komuniciranju na daljavo brez uporabe namenske programske opreme. Povezavi UVC (USB Video Class) in UAC (USB Audio Class) ga tako spremenita v visoko zmogljivo videokamero za pretočno oddajanje v živo – dovolj je le, da fotoaparat povežete z računalnikom ali pametnim telefonom. Visoka kakovost slike, kot na primer 4K 15p ali 1080 FHD 60p, medtem poskrbi za realističen video pri oddajanju v živo, digitalni zvočni vmesnik pa je mogoče povezati z različnimi mikrofoni in drugo dodatno opremo za doseganje še višje kakovosti zvoka. 

 

Na koncu seveda ne moremo mimo Sonyjeve novo načrtovane storitve v oblaku 'AI Video Editing Studio' za samodejno videomontažo s pomočjo tehnologij umetne inteligence. To bo ustvarjalcem omogočilo, da se še bolj osredotočijo na ustvarjalna opravila, medtem ko bo 'AI Video Editing Studio' v oblaku z umetno inteligenco samodejno poskrbel za začetno videomontažo. 

Cilj je jasen: Sony želi s povezovanjem in napredkom na področju fotoaparatov, storitev v oblaku in umetne inteligence ustvarjalcem ponuditi raznolike storitve in izkušnje upodabljanja. 

 

Zasnovan z mislijo na okolje 

V skladu z okoljskimi prizadevanji, ki temeljijo na Sonyjevem globalnem načrtu za zmanjšanje okoljskega odtisa 'Road to Zero', je bilo varovanje okolja pomemben dejavnik pri razvoju fotoaparata Alpha 7 IV ter njegove proizvodnje in embalaže. V fotoaparatu je tako uporabljena reciklirana plastika SORPLAS™, ki ne temelji na neobnovljivih virih ter je proizvedena v obratih, ki uporabljajo obnovljive vire energije, kot je električna energija, proizvedena s sončnimi elektrarnami. Skrb za okolje se nadaljuje tudi pri embalaži, kjer so uporabljeni materiali, ki jih je mogoče recikliratix in vsebujejo manj plastike.  

 

HVL-F60RM2 in HVL-F46RM: zmogljivi bliskavici, ki nadgrajujeta sistem osvetljevanja Alpha 

Bliskavici HVL-F60RM2 z vodilnim številom 60 in pokrivanjem razpona goriščne razdalje 20–200 mmxi ter HVL-F46RM z vodilnim številom 46 in pokrivanjem razpona goriščne razdalje 24–105 mmxii sta zmogljivi brezžični napravi za osvetljevanje, ki nudita natančen nadzor, še višjo hitrost delovanja ter intuitivno upravljanje. S premišljeno zasnovo zadovoljujeta potrebe tako profesionalnih kot naprednih ustvarjalcev vsebin, ki fotografirajo s fotoaparati Sony Alpha, vključno z novim Alpha ​ 7 IV. Obema skupinama uporabnikov prinašata vrhunski sistem osvetljevanja Alpha, ki ga odlikuje natančna in dovršena komunikacija med bliskavicami in fotoaparati.  

 

Oba modela se ponašata z izboljšano zmogljivostjo zaporednega fotografiranja z bliskavico, ki znaša pri modelu HVL-F60RM2 do 200 bliskov pri hitrosti 10 slik na sekundoxiii, pri modelu HVL-F46RM pa do 60 bliskov. Optimizirani algoritem bliskavice ob tem zagotavlja, da sta oba modela odporna proti pregrevanju, navdušujoč pa je tudi podatek o številu bliskov in času polnjenja. S kompletom štirih Ni-MH (nikelj-metal hidridnih) baterij zmore bliskavica HVL-F60RM2 do 240 bliskov z 1,7-sekundnim časom polnjenja med bliskoma, bliskavica HVL-F46RM pa do 320 bliskov z 2-sekundnim časom polnjenja med posameznima bliskomaxiv. 

 

Obe bliskavici ob uporabi s fotoaparatom Alpha uporabnikom zagotavljata edinstvene prednosti komunikacije med bliskavico in fotoaparatom, ki jih nudi sistem osvetljevanja Alpha. S fotoaparatom Alpha 7 IV je tako na primer v hitrejših načinih zaporednega fotografiranja 'Mid' in 'Hi' omogočeno merjenje osvetlitve z bliskavico P-TTL za vsako sliko posebej, kar je običajno sicer na voljo le v počasnejšem načinu zaporednega fotografiranja 'Lo'. Zmanjšana je tudi zakasnitev proženja bliskavice, kar je še posebej dobrodošlo takrat, ko želite ujeti točno določen izraz na obrazu ali zamrzniti točno določen trenutek med gibanjem subjekta. 

 

S fotoaparatom Alpha 1 in bliskavico HVL-F60RM2 je mogoče zaporedno posneti do neverjetnih 20 slik na sekundoxv, pri čemer lahko z zunanjim baterijskim adapterjem FA-EBA1 bliskavica oddaja približno 20 bliskov na sekundo neprekinjeno več kot 10 sekund. Obe bliskavici, HVL-F60RM2 in HVL-F46RM, lahko s fotoaparatom Alpha 1 dosežeta sinhronizacijski čas zaklopa do 1/400 sekunde, kar še dodatno širi izrazne možnosti pri fotografiranju v polnem slikovnem formatu. In še: kadar je zahtevana popolna tišina in je na fotoaparatu izbrana možnost tihega elektronskega zaklopa, se temu s tihim delovanjem prilagodi tudi bliskavica.  

  

Ostale prednosti uporabe bliskavic HVL-F60RM2 in HVL-F46RM s fotoaparatom Alpha vključujejo: 

- upravljanje parametrov bliskavice neposredno iz menija združljivega fotoaparataxvi; 

- upravljanje bliskavice, povezano s funkcijo zaznavanja obrazov v fotoaparatuxvii 

- samodejne popravke beline na osnovi podatkov o barvni temperaturi, ki jih posreduje bliskavica. 

 

Oba modela se ponašata tudi z izboljšano robustnostjo in upravljanjem. Večvmesniški nastavek s Sonyjevim edinstvenim kovinskim spodnjim delom ter ojačenima stranicama zagotavlja občutno večjo vzdržljivost in zanesljivost, medtem ko zatesnitev nastavka pripomore, da sta bliskavici odpornejši na prah in vlagoxviii 

 

Ko gre za upravljanje, ne moremo mimo izboljšanega originalnega mehanizma za vrtenje glave 'Quick Shift Bounce'. Ta uporabnikom bliskavice HVL-F60RM2 omogoča še bolj prilagodljivo usmerjanje in nadzor svetlobe, hkrati pa preprečuje neželene spremembe kota, pod katerim je bliskavica usmerjena proti subjektu ali površini za odbijanje svetlobe.  

 

Obe bliskavici podpirata brezžično radijsko povezovanje, pri čemer lahko krmilita do 15 bliskavic in/ali sprejemnih enot v 5 skupinah, kar še dodatno povečuje njune vsestranske možnosti naprednega osvetljevanja. ​  

 

Aplikacija Visual Story je zdaj podprta tudi v napravah Android 

Visual Story je mobilna aplikacija, ki profesionalnim fotografom in ustvarjalcem omogoča, da po dogodku s pomočjo umetne inteligence, ki olajša izbor in nalaganje, ustvarijo galerijo ter svojim strankam takoj in samodejno dostavijo fotografije in videoposnetkexix. Medtem ko je aplikacija Visual Story že nekaj časa na voljo uporabnikom naprav z operacijskim sistemom iOS, lahko njene prednosti zdaj spoznajo tudi profesionalni fotografi in snemalci, ki uporabljajo naprave Android. ​ ​  

 

Funkcija za označevanje 'Shot Mark', ki jo omogoča fotoaparat Alpha 7 IV, je podprta tudi v aplikaciji Visual Story različice 2.1 za operacijski sistem iOS. 

 

  • AplikacijoVisualStory za iOS lahko brezplačno prenesete TUKAJ. 
  • AplikacijoVisualStory za Android lahko brezplačno prenesete TUKAJ. 

 

Cene in razpoložljivost 

Fotoaparat Alpha 7 IV bo na voljo od novembra 2021 dalje pri številnih Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih. Njegova predvidena maloprodajna cena znaša 2.800,00 evrov za ohišje in 3000,00 evrov za set objektivov (model SEL2870). Istočasno bo kot dodatna oprema na voljo tudi steklo za zaščito zaslona PCK-LG2.  

 

Fotoaparat je združljiv tudi s kompletom za razvoj programske opreme (SDK) Camera Remote 

 

Bliskavica HVL-F60RM2 bo na voljo od novembra dalje pri številnih Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih. Njena predvidena maloprodajna cena znaša 650 evrov.  

 

Bliskavica HVL-F46RM bo na voljo od novembra dalje pri številnih Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih. Njena predvidena maloprodajna cena znaša 430 evrov.  

 

Različne ekskluzivne zgodbe, videoposnetke in vznemirljive nove vsebine, posnete z najnovejšimi fotoaparati in drugimi Sonyjevimi izdelki, si lahko ogledate tukaj. Sonyjevo evropsko fotografsko središče je na voljo v 22 jezikih, v njem najdete novice o izdelkih, natečaje in najnovejši seznam Sonyjevih dogodkov v posamezni državi. 

 

Video predstavitev novega fotoaparata Alpha 7IV ter bliskavic HVL-F60RM2 in HVL-F46RM si lahko ogledate TUKAJ. ​  

Prejmite posodobitve v vaš poštni nabiralnik

S klikom na "Naročite se" potrjujem, da sem prebral/a in se strinjam z Pravilnik o zasebnosti.