Sony Electronics z novim objektivom FE 70-200mm F2.8 GM OSS II nadaljuje s postavljanjem ​ ​ novih meril izjemnosti

ucrSogg8t

Sonyjev najnovejši objektiv serije G Master se ponaša z izjemno ločljivostjo, čudovito mehkobo neostrine, novo generacijo samodejnega ostrenja ter izjemno nizko težo, s čimer je najlažji zoom teleobjektiv z veliko odprtino zaslonke na svetui. 

 

  • Zoom teleobjektiv 70–200 mm s konstantno zaslonko F2.8 
  • Hitro, natančno in tiho samodejno ostrenje ter sposobnost neprekinjenega samodejnega ostrenja s sledenjem 
  • Napredne funkcije za video ustvarjalce 
  • Najlažji 200-milimetrski zoom teleobjektiv z veliko zaslonko na svetui , ki je za približno 29 odstotkov lažji od prejšnjega modela 
  • Do približno štirikratii hitrejše samodejno ostrenje s sledenjem med zoomiranjem, kar je približno 30-odstotna izboljšava v primerjavi s predhodnim modelomii 
  • Profesionalno upravljanje in zanesljivost 

 

Sony Electronics je predstavil najnovejši objektiv v ponudbi serije G Master. To je model FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, ki prinaša izjemno kombinacijo ločljivosti in mehkobe neostrine ter neprekosljivo zmogljivost samodejnega ostrenja, značilno za Sonyjeve objektive G Master. 

 

"Prisluhnili smo uporabnikom z vsega sveta in se odločili razviti novo, izboljšano različico objektiva 70–200mm F2.8 – novi G-Master FE 70-200mm F2.8 GM OSS II," je dejal Yann Salmon Legagneur, direktor produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe BV. "Izboljšave na področju teže objektiva in hitrosti ostrenja so neverjetne. Tako fotografi kot video ustvarjalci bodo občutili izjemno razliko. Skupaj s kompaktnimi in lahkimi fotoaparati tako Sony ponuja idealno uravnoteženo kombinacijo za nadvse enostavno prenašanje." 

 

Objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, ki je zasnovan za popolno sodelovanje s Sonyjevimi fotoaparati serije E, ne prinaša le izjemne optične kakovosti in naprednega samodejnega ostrenja, temveč je tudi najlažjii zoom objektiv 70–200 mm z zaslonko F2.8 na svetu, s čimer nudi še nikoli občuteno raven prilagodljivosti in svobode tako pri fotografiranju kot pri snemanju videoposnetkov. Z objektivom, ki je že 65. po vrsti v ponudbi objektivov serije E, Sony tako še naprej krepi sistem Alpha, ki ga sestavljajo fotoaparati, objektivi in druga oprema. 

 

Nove ravni zmogljivosti 

Novi objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II​ ustvarja izjemno kakovostne slike, ki jih zaznamujeta tudi visoka ločljivost in jasen izris. Uporabniki lahko pričakujejo čisto in jasno sliko od roba do roba skozi celoten razpon goriščne razdalje tudi pri največji odprtini zaslonke. Zahvaljujoč dvema asferičnima elementoma, vključno z enim visoko asferičnim XA (extreme aspherical), izdelanim z natančnostjo 0,01 mikrona, se objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II učinkovito spopada z različnimi vrstami aberacij, ki so odvisne od razdalje, ter zagotavlja izvrstno ločljivost po celotni površini slike. 

 

Poleg tega sta v objektiv vgrajena tudi dva sferična steklena elementa ED (extra low dispersion) in dva super sferična elementa ED. Vsi skupaj prispevajo k znatnemu zmanjšanju kromatske aberacije brez uhajanja svetlobe. Nazadnje je tukaj – prvič v objektivu sistema Alpha – še asferični element ED, ki istočasno zmanjšuje kromatsko in sferično aberacijo, ki sta običajni težavi pri ostalih teleobjektivih. 

 

Za čudovito mehkobo ostrine medtem skrbi velika odprtina zaslonke, ki sega vse do F2.8. Ob tem velja dodatno izpostaviti novo razvito enoto zaslonke z 11 lističi, ki skrbi, da je odprtina kar najbolj okrogle oblike. Toda izjemnih lastnosti novega objektiva še ni konec. Napredna optična zasnova z elementom XA temeljito zmanjšuje neželeni pojav 'čebulnega obročka', kar še dodatno pripomore k navdušujočemu videzu neizostrenih delov slike. In čeprav je FE 70-200mm F2.8 GM OSS II teleobjektiv, nudi tudi izvrstne možnosti za bližinske posnetke z globoko zabrisanim ozadjem. Najmanjša razdalja ostrenja, ki zanaša samo 0,4 metra pri goriščni razdalji 70 mm in 0,82 metra pri goriščni razdalji 200 mm, omogoča 0,3-kratno največjo povečavo. Kadar 200 milimetrov ni dovolj, lahko med objektiv in fotoaparat enostavno namestite Sonyjeva visoko zmogljiva telekonverterja z 1,4- ali 2-kratno povečavoiii ter povečate goriščno razdaljo vse do 400 mmiv pri zaslonki F5.6, kjer še vedno navdušuje kakovost slike, značilna za serijo objektivov G Master. 

 

Za preprečevanje odbleskov in svetlobnih artefaktov v zahtevnih svetlobnih razmerah je površina objektiva prevlečena s Sonyjevim originalnim premazom Nano AR Coating II. Poleg tega je za učinkovito zmanjševanje notranjih odbleskov in posledično večjo jasnost slike poskrbljeno tudi s samo optično zasnovo objektiva. 

 

Vodilno samodejno ostrenje 

Vrhunska tehnologija objektiva FE 70-200mm F2.8 GM OSS II omogoča maksimalen izkoristek vsega, kar nudi napreden fotoaparat, na katerega je ta objektiv nameščen. Štirje originalni Sonyjevi linearni motorčki XD (extreme dynamic) zagotavljajo izjemno hitro in natančno ostrenje, ki je v primerjavi s prejšnjim modelom približno 4-krat hitrejšeii, ter do 30 odstotkov izboljšano ostrenje s sledenjemii. V povezavi s Sonyjevim paradnim konjem Alpha 1 omogoča hitro neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo do 30 slik na sekundov. Ob tem velja dodati, da vrhunsko samodejno ostrenje s sledenjem deluje tudi, če je na objektiv nameščen telekonverter. Ko gre za snemanje videoposnetkov, se FE 70-200mm F2.8 GM OSS II ponaša s tekočim in tihim samodejnim ostrenjem, ki zanesljivo izostri in sledi tudi hitro premikajočim se subjektom, in to celo med zoomiranjem. Uporabniki lahko torej ostrenje v celoti prepustijo fotoaparatu in se popolnoma osredotočijo na ustvarjalni vidik.  

 

Napredne funkcije za snemanje videoposnetkov 

S konstantno največjo odprtino zaslonke F2.8, osupljivo zmogljivostjo samodejnega ostrenja, vsestranskim upravljanjem in visoko zanesljivostjo je objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II popolna izbira za snemanje videoposnetkov. Njegova zasnova znatno zmanjša učinek "dihanja" med ostrenjem ter zamik izostritve in osni zamik med zoomiranjem, zato med snemanjem prihaja le do minimalnih premikov slike in sprememb vidnega kota. 

 

Za enostavno rokovanje med snemanjem videoposnetkov so inženirji objektivu FE 70-200mm F2.8 GM OSS II namenili tri samostojne obroče za ostrenje, zoomiranje in prilagajanje zaslonke, kar omogoča nadvse natančno ročno upravljanje, obroč za zaslonko pa se ponaša tudi s stikalom, s katerim lahko uporabnik vklopi ali izklopi klikanje med vrtenjem obroča. Izpostaviti velja še ročno ostrenje z linearnim odzivom, ki zagotavlja odzivno ročno upravljanje ostrenja z nizko zakasnitvijo, ter priloženo sončno zaslonko z odprtino, ki omogoča enostavno upravljanje krožnega polarizacijskega filtra ali variabilnega filtra ND za še večjo ustvarjalno vsestranskost. 

 

Zasnovan za profesionalce 

Objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II​ je najlažji zoom teleobjektiv z zaslonko F2.8 na svetui in je s težo samo 1,045 kilograma približno 29 odstotkov lažji od predhodnika. Poleg nizke teže ga odlikujejo tudi druge lastnosti, zasnovane za profesionalce, kot je denimo idealna uravnoteženost brez dodatne teže na sprednjem delu, kar zagotavlja, da je težišče objektiva neposredno nad mestom za pritrditev na stativ. Ob tem je vredno poudariti, da se zaradi notranjega zoomiranja težišče objektiva ne spreminja. 

 

K zasnovi objektiva FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, ki je posebej izpopolnjena za profesionalno uporabo, so veliko pripomogle tudi neposredne povratne informacije profesionalnih fotografov in snemalcev. Tako je novinec opremljen s funkcijami za ostrenje, ki izpolnjujejo potrebe profesionalnih uporabnikov, kot so ves čas mogoči ročni popravki samodejne izostritve (Full-time DMF), naraven in linearen odziv ročnega ostrenja ter stikalo za omejitev razpona ostrenja. Poleg tega se lahko objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II pohvali tudi s tremi prilagodljivimi gumbi za zadržanje izostritve, ki so za enostaven dostop in upravljanje v vodoravnem, navpičnem ali katerem koli drugem položaju med seboj oddaljeni pod kotom 90 stopinj. 

 

Ustavimo se še pri upravljanju zaslonke. Tukaj sta na voljo dve stikali, ki poskrbita za hitro in prilagodljivo delo z zaslonko: z enim stikalom lahko uporabnik vklopi ali izklopi klikanje med vrtenjem obroča za prilagajanje zaslonke, z drugim pa lahko zaslonko tudi zaklene. Vklop oziroma izklop klikanja med vrtenjem obroča je nadvse uporabna funkcija, ki na eni strani omogoča taktilne povratne informacije med fotografiranjem, na drugi strani pa tiho upravljanje zaslonke med snemanjem videoposnetkov. Dodatno velja izpostaviti še optimiziran navor obroča za zoomiranje, ki zdaj vključuje stabilizacijo slike v načinu 3 (MODE 3)vi za premikajoče se subjekte. 

 

Objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II je zasnovan za zanesljivo delovanje tudi v najzahtevnejših razmerah. Na željo profesionalnih uporabnikov se ponaša z odpornostjo na prah in vlagovii, ki je enaka kot pri objektivih FE 400mm F2.8 GM OSS in FE 600mm F4 GM OSS. Sprednja leča je prevlečena s fluorovim premazom, ki odbija vodo, maščobo in ostale nečistoče, kar pomeni, da je lažje očistiti tam nabrano umazanijo in prstne odtise. 

 

Cena in razpoložljivost 

Novi objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II bo na voljo novembra po predvideni maloprodajni ceni 3000 evrov. Na prodaj bo pri številnih pooblaščenih Sonyjevih prodajalcih. 

 

Različne ekskluzivne zgodbe in vznemirljive nove vsebine, posnete z novim objektivom FE 70-200mm F2.8 GM OSS II in drugimi Sonyjevimi izdelki, si lahko ogledate na spletnem mestu www.alphauniverse.com, ki je namenjeno izobraževanju ter navdihovanju ljubiteljev in uporabnikov izdelkov blagovne znamke Sony Alpha. 

 

Nove vsebine bodo objavljene tudi neposredno v Sonyjevi fotogaleriji. Za podrobnejše informacije o izdelku obiščite: 

https://www.sony.si/electronics/objektivi-za-fotoaparate/sel70200gm2 

 

Video predstavitev novega objektiva FE 70-200mm F2.8 GM OSS II si lahko ogledate TUKAJ. 

 

Prejmite posodobitve v vaš poštni nabiralnik

S klikom na "Naročite se" potrjujem, da sem prebral/a in se strinjam z Pravilnik o zasebnosti.