Sony je predstavil fotoaparat Alpha 9 III – prvi fotoaparat polnega formata na svetu s sistemom globalnega zaklopai

Nova generacija fotoaparata Alpha 9 III omogoča fotografiranje z visoko hitrostjo 120 slik na sekundo, fotografiranje brez popačenja in vmesne zatemnitve v iskalu, sinhronizacijo bliskavice pri vseh hitrostih zaklopa in še mnogo drugega.

Alpha 9 III_front_.jpg

Sony je predstavil revolucionarni fotoaparat Alpha 9 III (α9 III), ki je prvi na svetui s slikovnim senzorjem polnega formata s sistemom globalnega zaklopa.

Navdušujoč slikovni senzor polnega formata z globalnim zaklopom omogoča fotografiranje s hitrostjo do 120 slik na sekundo brez popačenja in brez zatemnitve iskala ali zaslona. Združitev tega inovativnega senzorja s Sonyjevim najnaprednejšim sistemom samodejnega ostrenja do zdaj – ta omogoča samodejno ostrenje z umetno inteligenco z do 120 izračuni samodejnega ostrenja/osvetlitve na sekundo – ter možnost sinhronizacije bliskavice z vsemi hitrostmi zaklopa odpirata profesionalnim fotografom povsem nove možnosti za ovekovečenje odločilnih trenutkov.

»Novi Alpha 9 III je eden najpomembnejših Sonyjevih dosežkov na področju fotografije,« je dejal Yann Salmon Legagneur, vodja marketinga izdelkov in storitev za upodabljanje pri Sony Europe. »Zasnovan je z mislijo na potrebe in zahteve profesionalnih fotografov, pri čemer je bila prav vsaka nadgradnja – od velikosti senzorja do razporeditve gumbov in funkcij v meniju – izvedena na podlagi želja in povratnih informacij naših uporabnikov. Prisluhnili smo jim in z navdušenjem v fotoaparatu Alpha 9 III ponudili možnosti, s katerimi lahko fotografi ustvarijo posnetke, ki do zdaj še nikoli niso bili mogoči.« Izpostavil je še: »V kombinaciji z bogato paleto objektivov, še posebej z novim 300mm F2.8 G Master, ki je najlažji telefoto objektiv na svetu z veliko odprtino zaslonke, lahko ustvarjalci s fotoaparatom Alpha 9 III dosežejo še bolj dinamično fotografsko izražanje.«

Lastnosti novega α9 III

Nova dimenzija zmogljivosti fotografiranja, ki jo ustvarja prvi slikovni senzor z globalnim zaklopom na svetui:

  • Novi α9 III je opremljen z novo razvitim zloženim slikovnim senzorjem CMOS polnega formata z ločljivostjo približno 24,6 milijona efektivnih točkiii in vgrajenim pomnilnikom, ki se lahko kot prvi na svetui pohvali z globalnim zaklopom, pri čemer vse skupaj poganja procesna enota BIONZ XR®. Na ta način omogoča neprekinjeno fotografiranje brez zatemnitve s hitrostjo do približno 120 slik na sekundoiv, vključno s funkcijo sledenja pri samodejnem ostrenju in osvetlitviiv.
  • Novi α9 III ima vgrajen sistem samodejnega ostrenja s faznim zaznavanjem v ravnini ostrenja z visoko gostoto. Namenska procesna enota z umetno inteligenco omogoča samodejno ostrenje v realnem času z visoko natančnim prepoznavanjem številnih različnih subjektov. Z visoko hitrostjo do 120 slik na sekundo in visoko natančnim prepoznavanjem subjektov lahko zdaj fotografi preprosto ujamejo odločilne prizore in trenutke, ki jih s prostim očesom ni mogoče posnetiiv.
  • Procesna enota z umetno inteligenco v fotoaparatu α9 III podpira tako snemanje videoposnetkov kot fotografiranje, pri čemer zagotavlja natančno prepoznavanje oblike in gibanja subjektov za znatno izboljšano zmogljivost prepoznavanja človeških oči v povezavi s samodejnim ostrenjem in sledenjem izbranega subjekta v realnem časuv.
  • α9 III je opremljen s 5-osnim optičnim stabilizatorjem slike v samem fotoaparatu, ki omogoča do 8 stopenjvi daljše čase osvetlitve in s tem visoko kakovosten izris slike.

Hitrosti zaklopa niso več pogojene z omejitvami običajnega mehanskega zaklopa. α9 III tako omogoča najvišjo hitrost zaklopa 1/80.000 sekunde (1/16.000 sekunde med neprekinjenim fotografiranjem)vii, s čimer je fotografom omogočeno zajemanje fotografij z visoko hitrostjo in brez vsakršnih popačenj. Ob uporabi združljive bliskavice Sonyviii, kot sta HVL-F60RM2 in HVL-F46RM (naprodaj ločeno), sta sinhronizacija in fotografiranje mogoča pri vseh hitrostih zaklopa do 1/80.000 sekundevii.

Če je uporabnik pri prejšnjih modelih izbral hitrost zaklopa, ki je višja od sinhronizacijske hitrosti bliskavice, je bila količina svetlobe izrazito manjša. S funkcijo sinhronizacije pri polni hitrosti pa je sedaj mogoče fotografirati tudi prizore, ki jih z običajno tehnologijo ne bi bilo tako enostavno posneti. Ob tem velja izpostaviti še funkcijo odpravljanja visokofrekvenčnega utripanja, ki občutno zmanjša težave zaradi visokofrekvenčnega utripanja LED-svetil, saj omogoča natančno prilagajanje hitrosti zaklopa, da se ta ujema s frekvenco utripanja. Hkrati je α9 III opremljen tudi z izbirnima načinoma zakasnitve proženja, ki uporabniku omogočata, da izbere bodisi prioriteto proženja bodisi prikaza v iskalu oziroma na zaslonuix.

Med novostmi so še funkcija predhodnega zajema, ki omogoča zajem prizorov, ki so se zgodili do 1 sekundo pred pritiskom na sprožilec, možnost spreminjanja hitrosti neprekinjenega fotografiranja Shooting Speed Boostx med samim fotografiranjem ter izboljšana zmogljivost neprekinjenega fotografiranja z večjim medpomnilnikom in hitrejšim delovanjem sistema, ki omogoča zajem do približno 390 slik v kakovosti JPEG Finexi pri neprekinjenem fotografiranju s 30 slikami na sekundoxii.

S tem pa novosti še ni konec. Prilagodljiva območja ostrenja so Sonyjevi inženirji razširili, tako da poleg velikosti S, M in L zdaj vključujejo tudi velikosti XS in XL. Zelo uporabna je tudi možnost prednastavitve ostrenja/zooma, s katero lahko uporabnik shrani nastavitve ostrenja in zooma ter jih kasneje enostavno prikličexiii.

Poleg obstoječe možnosti nastavitve velikosti območja za določanje ravnovesja beline po meri je zdaj mogoča tudi izbira drugih velikosti, s katerimi lahko uporabnik natančno prilagaja belino po tem, ko je že opravil kadriranje.

Skupaj z dodajanjem novih funkcij je v α9 III nadgrajenih tudi več obstoječih, kot so najnovejši algoritmi samodejnega ostrenja za visoko natančno ostrenje vse do ravni osvetlitve EV-5 v načinu AF-S (pri ISO 100 z objektivom z zaslonko F2.0), samodejno ostrenje s sledenjem za neprekinjeno fotografiranje pri zaslonki F22xiv ter funkcija zajema sestavljenih posnetkov RAW, ki omogoča združevanje več zaporedno posnetih slik v visokokakovostno sestavljeno sliko.

Napredna zmogljivost snemanja videoposnetkov brez popačenja

Slikovni senzor z globalnim zaklopom zagotavlja slikovno izražanje brez popačenj tako pri fotografiranju kot pri snemanju videoposnetkov. To pomeni, da lahko na primer uporabnik zlahka posname slike bližnje okolice iz hitro premikajočega se vozila ali pa subjekt, ki se premika z visoko hitrostjo. Ta fotoaparat je tudi prvi iz serije Alpha™, ki lahko snema v ločljivosti 4K s 120 sličicami na sekundo brez izrezovanja, kar omogoča snemanje z natanko takšnim vidnim kotom, kot si ga je uporabnik zamislil. Dodatno pa je tudi možno snemanje videoposnetkov 4K s 60 sličicami na sekundo z nadvzorčenjem v ločljivosti 6K.

α9 III se ponaša s slikovnim profilom S-Cinetone™, ki je bil razvit skupaj z digitalno filmsko kamero VENICE za čudovit prikaz človeške kože in naravnih poudarkov subjektov. Opremljen je tudi z drugimi najsodobnejšimi zmogljivostmi za snemanje videoposnetkov, vključno z bogatim zajemom barvnih in svetlobnih prehodov ter krivuljo gamma S-Log3. V načinu snemanja Log lahko prikaže sliko v skladu z uvoženimi vrednostmi LUT, združljiv pa je tudi z mobilno aplikacijo za video ustvarjalce "Monitor & Control".

 

Upravljanje in zanesljivost po meri profesionalcev

Sony je prisluhnil profesionalnim fotografom in snemalcem ter poskrbel za upravljanje in zanesljivost, ki ustrezata njihovim potrebam. Inženirji so izboljšali obliko ergonomsko zasnovanega držala, ki zdaj omogoča enostavno držanje v dlani brez naprezanja tudi ob uporabi telefoto objektiva ter pri dolgotrajnem fotografiranju.

Navpično držalo VG-C5 (naprodaj ločeno) medtem za enako upravljanje in vsestranskost poskrbi tudi pri fotografiranju v portretnem položaju ter zagotavlja udobno oporo za dolgotrajno delo. Predela držala in gumba sprožilca sta oblikovana enako kot ohišje fotoaparata, kar omogoča udobno fotografiranje z enakim načinom upravljanja kot na samem fotoaparatu.

V α9 III je vgrajen LCD-zaslon na dotik, vrtljiv okrog 4 osi. Prek njega lahko uporabnik intuitivno upravlja z najnovejšimi meniji, izpopolnjenimi za upravljanje z dotikom. Elektronsko iskalo je opremljeno s prikazovalnikom OLED Quad XGA ločljivosti 9,44 milijona točk s približno 0,9-kratno povečavox ter visoko vidljivostjo in enako svetlostjo kot pri modelu α7R V.

Na sprednjem delu fotoaparata je nameščen gumb, ki mu lahko uporabnik dodeli funkcijo po meri, kot na primer možnost spreminjanja hitrosti neprekinjenega fotografiranja. Na ta način ima funkcijo Continuous Shooting Speed Boost med držanjem fotoaparata za držalo ves čas na dosegu prsta. Z naštetimi lastnostmi α9 III podpira profesionalne fotografe pri delu v prav vseh okoljih.

Hiter potek dela in nadgradljivost za takojšnjo dostavo posnetkov

Nove funkcije fotoaparata α9 III vključujejo še prikaz slik s filtriranjem, ki omogoča učinkovito izbiro velikega števila fotografij, posnetih z neprekinjenim fotografiranjem, ter funkcijski meni, ki ga je mogoče uporabljati tudi med prikazom oziroma predvajanjem slik. Obe funkciji sta močna podpora profesionalnemu poteku dela od samega fotografiranja do dostave fotografij.

S funkcijskim menijem, ki ga je zdaj mogoče uporabljati tudi med prikazom oziroma predvajanjem slik, lahko uporabnik izbere veliko število slik, posnetih z neprekinjenim fotografiranjem. "Funkcijski meni predvajanja" je mogoče nastaviti vnaprej, s čimer lahko uporabnik že med samim predvajanjem slik uporabi funkcije zaščite slik, prenosa prek pametnega telefona, prenosa na strežnik FTP in podobno. Poleg tega lahko uporabnik s filtrom predvajanja zoži obseg slik za izbor ter jih predvaja iz funkcijskega menija, kar pospeši dostavo točno določenih posnetkov.

Fotoaparat je na hrbtni strani opremljen s posebnim mikrofonom za zvočne zabeležke. Ker se nahaja v neposredni bližini ust, omogoča jasne posnetke tudi v hrupnih okoljih. Tako posnete zabeležke v zvočni obliki je nato mogoče prenesti na strežnik FTP skupaj s slikami.

Omogoča tudi nastavitev do 20 prednastavljenih vrednosti, kot jih opredeljuje Mednarodni svet za tiskovne telekomunikacije (IPTC), ki je mednarodno posvetovalno telo, v katerem sodelujejo novinarske organizacije iz različnih držav.

Novi α9 III lahko prenaša podatke do dvakrat hitreje od predhodnika α9 II. Komunikacija v frekvenčnem pasu 5 GHz zagotavlja najvišjo hitrost in stabilnost za fotoreporterje in športne fotografe, ki morajo posnetke takoj dostaviti na strežnik FTP, seveda pa bodo hitrost in stabilnost cenili tudi fotografi, ki delujejo v studijskem okolju. Za shranjevanje posnetkov na pomnilniške kartice nudi različne načine zapisovanja prek dveh rež, ki podpirata kartice CFexpress Type A ter kartice SD UHS-I in UHS-II.

Združljiv je s profesionalno mobilno aplikacijo "Transfer & Tagging", ki pospeši potek dela pri dostavi fotografij, ter z aplikacijo "Remote Camera Tool", ki omogoča oddaljeno fotografiranje prek računalnika z žično povezavo LAN. Dodatno namerava Sony podpreti tudi novo različico kompleta za razvoj programske opreme Camera Remote SDK, ki omogoča upravljanje fotoaparata in spreminjanje nastavitev na daljavo.

Načrtovano je tudi, da bo α9 III prejel funkcionalne izboljšave, kot so upravljanje s FTP-strežniki, posredniško predvajanje ter podpora za format C2PAxv, xvi, in sicer prek programske posodobitvexvii.

Poleg tega bo Sony v prihodnosti nadgrajeval ter dodajal funkcijexvii, kot so kompenzacija t.i. učinka dihanja, posredniško predvajanje in podpora formatu C2PA tudi fotoaparatoma α1 in α7S III, ki bosta tako skupaj z novim α9 III zadovoljevala aktualne potrebe profesionalnih fotografov.

Cene in razpoložljivost

Fotoaparat α9 III bo na voljo od januarja 2024 dalje pri Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih po predvideni priporočeni maloprodajni ceni približno 7.000 evrov.

Držalo VG-C5 bo od januarja 2024 dalje na voljo pri Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih po maloprodajni ceni približno 450 evrov.

Za podrobnejše informacije o izdelku obiščite https://www.sony.si/electronics/fotoaparati-z-izmenljivimi-objektivi/ilce-9m3.

Video predstavitev novega α9 III si lahko ogledate tukaj:

 

###

 

 

O podjetju Sony

Podjetje Sony Corporation je podružnica v popolni lasti družbe Sony Group Corporation. V skupini Sony je odgovorno je za področja zabave, tehnologije in storitev (ET&S). Njegova vizija vključuje skrb za čustva ali Kando ter ustvarjanje občutka brezskrbnosti ali po japonsko Anshin za ljudi in družbo po vsem svetu, kar želi doseči s tehnologijo in naslavljanjem novih izzivov. Sledeč tej viziji podjetje Sony Corporation v skupini Sony Group skrbi za tehnologijo, ki v skupaj z ustvarjalci ustvarja razvedrilo prihodnosti. 

Za več informacij obiščite osrednje spletno mesto www.sony.net, za več informacij o Sony Slovenija pa www.sony.si

Opombe:

i V primerjavi z digitalnimi fotoaparati z izmenljivim objektivom. Podatek, veljaven novembra 2023 ob predstavitvi izdelka. Na podlagi Sonyjeve raziskave.
ii Podatek, veljaven novembra 2023 ob predstavitvi izdelka. Na podlagi Sonyjeve raziskave med izmenljivimi objektivi 300 mm F2.8 za digitalne fotoaparate polnega formata.
iii Približno, efektivnih.
iv Po Sonyjevih merilih za testiranje. Najvišja hitrost neprekinjenega fotografiranja je lahko v nekaterih razmerah fotografiranja nižja. Hitrost neprekinjenega fotografiranja je lahko v načinih ostrenja AF-C odvisna od uporabljenega objektiva. Za podatke o združljivosti objektivov obiščite Sonyjevo spletno stran za podporo na naslovu https://www.sony.net/dics/ilce9m3cnlns/. Zahtevana je lahko tudi programska posodobitev samega objektiva. Izid programske opreme je predviden po decembru 2023.
v Ko je med fotografiranjem s samodejnim ostrenjem vklopljeno prepoznavanje subjektov. Stanje prepoznavanja obraza, oči ipd. je mogoče spremljati, ko je vklopljen prikaz okvirja za prepoznavanje subjektov.
vi Po standardih CIPA. Samo za tresljaje po navpični in prečni osi. Z objektivom FE 50mm F1.2 GM. Funkcija zmanjševanja šuma pri dolgi osvetlitvi izklopljena.
vii Ob uporabi objektiva z odprtino zaslonke F1.8 ali večjo je najvišja hitrost zaklopa 1/16.000 sekunde. Hitrost 1/80.000 sekunde ni na voljo pri snemanju videoposnetkov, med uporabo funkcije spremenljivega zaklopa ter v primeru, ko na fotoaparatu ni nameščenega objektiva.
viii Zahtevana je posodobitev programske opreme. Programska posodobitev bo izdana sočasno z razpoložljivostjo fotoaparata α9 III. Pri fotografiranju s hitrostmi zaklopa, višjimi od 1/10.000 sekunde, se lahko posnetki med seboj nekoliko razlikujejo v svetlosti in barvah. Pri nekaterih hitrostih zaklopa se lahko zgodi, da raven svetlobe ne doseže ročne nastavitve ravni svetlobe, kar privede do nezadostne ravni svetlobe. Za podrobnosti obiščite spletni naslov https://www.sony.net/dics/ilce9m3fl/.
ix S privzeto nastavitvijo [Auto/Off] ne pride do zatemnitve, ko se začne snemanje, čas proženja pa je nadzorovan za optimalno zakasnitev zaslona. Nastavitev [Fast Release/On] nudi najkrajšo možno zakasnitev proženja, pri čemer pride do zatemnitve le pri prvi sliki v zaporedju posnetkov neprekinjenega fotografiranja. Nastavitev [Stable Release/On] zmanjša razlike v zakasnitvi proženja, pri čemer pride do zatemnitve le pri prvi sliki v zaporedju posnetkov neprekinjenega fotografiranja. Na ta način je lažje sprožiti zaklop točno v želenem trenutku.
x Neprekinjeno fotografiranje se lahko prekine, če je za preklop z nizke na visoko hitrost neprekinjenega fotografiranja (višjo od 60 slik na sekundo) uporabljena možnost Continuous Shooting Speed Boost. Enako velja v primeru preklopa z visoke hitrosti na nizko hitrost (nižjo od 30 slik na sekundo).
xi S pomnilniškimi karticami Sony CEA-G160T CFexpress Type A (naprodaj ločeno). Po Sonyjevih merilih za testiranje.
xii Po Sonyjevih merilih za testiranje. Najvišja hitrost neprekinjenega fotografiranja je lahko v nekaterih razmerah fotografiranja nižja. Hitrost neprekinjenega fotografiranja je lahko v načinih ostrenja AF-C odvisna od uporabljenega objektiva. Za podatke o združljivosti objektivov obiščite Sonyjevo spletno stran za podporo.
xiii Prednastavljeno ostrenje deluje z združljivimi objektivi, kot je FE 300mm F2.8 GM OSS. Prednastavljenih nastavitev ostrenja/zooma ni mogoče priklicati, ko je sprožilec pritisnjen do polovice. Za fiksne objektive je mogoče prednastaviti samo ostrenje. Če je nameščen zoom objektiv brez motoriziranega zooma, je položaje ostrenja/zoomiranja mogoče vnesti in priklicati samo z upravljanjem na daljavo z računalniško programsko opremo Remote Camera Tool. Za podrobnosti obiščite spletni naslov https://support.d-imaging.sony.co.jp/app/remotecameratool/l/index.php. Prednastavljeno ostrenje/zoom je mogoče priklicati samo, če je uporabljen objektiv, ki je bil nameščen ob vnosu nastavitev. Vsi objektivi niso združljivi.
xiv Ko je možnost [Aperture Drive in AF] nastavljena na [Focus Priority], je lahko odprtina zaslonke manjša od F22. Rezultati se lahko razlikujejo glede na razmere fotografiranja in uporabljeni objektiv.
xv Organizacija za standardiziranje, ki razvija odprte standarde in tehnične specifikacije za izvor in pristnost digitalnih vsebin.
xvi Na voljo bo v izbranih državah in regijah.
xvii Posodobitev programske opreme bo na voljo spomladi 2024

 

Prejmite posodobitve v vaš poštni nabiralnik

S klikom na "Naročite se" potrjujem, da sem prebral/a in se strinjam z Pravilnik o zasebnosti.