Sony objavlja težko pričakovane posodobitve vdelane programske opreme, ki med drugim vključujejo skladnost s standardom C2PA ter zagotavlja pristnost slik

Posodobitve za fotoaparate Alpha 1, Alpha 9 III, Alpha 7S III in Alpha 7 IV bodo izboljšale tudi funkcije za fotografiranje in snemanje ter potek dela z omenjenimi modeli

Sony Alpha.PNG

Sony z današnjim dnem objavlja posodobitve vdelane programske opreme za fotoaparate Alpha 1 (različica 2.00), Alpha 7 S III (različica 3.00), Alpha 7 IV (različica 3.00), po aprilu 2024 pa bo na voljo tudi posodobitev vdelane programske opreme za model Alpha 9 III (različica 2.00). Posodobitev vsebuje več pomembnih Sonyjevih tehnologij, vključno z lastniško rešitvijo Camera Authenticity za digitalno podpisovanje v fotoaparatu ter podporo standardu C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity)[i]. Navedeni orodji bosta medijskim agencijam omogočili zagotavljanje pristnosti slik ter prispevali k prizadevanjem industrije, ki želi zaščititi tako ustvarjalce kot tudi javnost pred lažnimi slikami.

Posodobitve vdelane programske opreme za fotoaparat Alpha 1 (različica 2.00) in Alpha 7 S III (različica 3.00) poleg tega prinašajo več kot 30 dodatnih funkcij, ki bodo uporabnikom obogatile izkušnjo fotografiranja in snemanja.

Izpostavljene novosti za fotoaparat Alpha 7 S III (različica 3.00):

 • kompenzacija t.i. učinka dihanja za kinematografski način spreminjanja izostritve med snemanjem videoposnetkov,
 • brezplačen prenos licence DCI 4K 24 p z resničnimi 24 sličicami na sekundo ter nastavitvami hitrosti zaklopa 1/96 s, 1/48 s in 1/24 s,
 • funkcija pomočnika za samodejno ostrenje za prilagodljivost ostrenja med snemanjem,
 • združljivost s sinhronizacijo časovne kode,
 • izboljšano upravljanje na dotik in upravljanje predvajanja,
 • podpora za aplikacijo Monitor & Control, vključno z nadzorom jakosti zvoka in napačnih barv,
 • podpora za aplikacijo Creators' App in prenos datotek v shrambo v oblaku Creators' Cloud.

Izpostavljene novosti za fotoaparat Alpha 1 (različica 2.00):

 • kompenzacija t.i. učinka dihanja za kinematografski način spreminjanja izostritve med snemanjem videoposnetkov,
 • najnovejše funkcije upravljanja na daljavo in prenosa na strežnik FTP za profesionalne fotografe,
 • izboljšano upravljanje na dotik in upravljanje predvajanja,
 • izboljšana zmogljivost stabilizacije slike za določene Sonyjeve objektive,
 • združljivost s pretočnim oddajanjem 4K 30p UVC,
 • podpora za aplikacijo Creators' App in prenos datotek v shrambo v oblaku Creators' Cloud,
 • podpora za aplikacijo Monitor & Control, vključno z nadzorom jakosti zvoka in napačnih barv.

Te posodobitve prinašajo številne funkcije, ki so jih želeli uporabniki, njihov cilj pa je izboljšana funkcionalnost vsakodnevne uporabe fotoaparatov. Izpopolnjujejo namreč funkcije za fotografiranje in snemanje ter olajšujejo potek dela po zajemu posnetkov, hkrati pa vključujejo tudi napredne funkcije za snemanje videoposnetkov, kot je kompenzacija t.i. učinka dihanja. Dodatno prinašajo tudi nove možnosti upravljanja na daljavo, izboljšujejo funkcije, prilagojene profesionalni uporabi, ter širijo dostop do večjega nabora storitev v oblaku.

Rešitev Camera Authenticity

Sony je lani najavil zavezanost razvoju tehnologije za svoje fotoaparate, ki bo pomagala v boju zoper manipulirane slike ter lažne podobe, ustvarjene z umetno inteligenco. Resnost tega izziva se v zadnjem času le še povečuje, pri čemer je treba poudariti, da gre za zapleten izziv, ki zahteva osredotočenost in pozornost naše celotne industrije.

Pomemben del rešitve je povečanje števila Sonyjevih modelov fotoaparatov, ki so združljivi s standardom C2PA. Slednji je projekt organizacije Joint Development Foundation, v kateri je Sony eden od pomembnih članov odbora. V okviru tega projekta želijo sodelujoča podjetja razviti od začetka do konca odprt tehnični standard, ki bo založnikom, ustvarjalcem in uporabnikom prinesel prilagodljive načine za razumevanje pristnosti in izvora različnih vrst medijskih vsebin. C2PA ima tako tudi vlogo delovnega telesa za standardizacijo, ki bo razvilo tehnične specifikacije za določanje izvora in pristnosti s potrjevanjem vira in zgodovine medijskih vsebin. S to posodobitvijo vdelane programske opreme je informacije o pristnosti, ki so vdelane v slike iz fotoaparatov Alpha 1, Alpha 9 III, Alpha 7S III in Alpha 7 IV mogoče ohraniti vse od zajema pa do objave. To profesionalnim fotografom daje možnost ohranjanja njihovega digitalnega podpisa iz fotoaparata ter sledenje zgodovini urejanja skozi vse različice konkretne slike.

Drug pomemben sestavni del rešitve je Sonyjeva tehnologija digitalnega podpisovanja v fotoaparatu[ii], ki podpisuje slike v realnem času. Ta nova funkcija potrdi­ pristnost slike v trenutku zajema ter ustvari njen 'digitalni rojstni list', ki se ohrani skozi vse različice med kasnejšo obdelavo. Podpis vsebuje metapodatke, vključno z informacijo o 3D-globini, ki jo zajame Sonyjeva lastniška tehnologija v slikovnem senzorju. Ta informacija o globini lahko pove, ali slika prikazuje dejanski 3D-objekt ali pa gre za fotografijo slike ali videoposnetka, s čimer nudi dodaten sloj zaščite in še večje jamstvo pristnosti vsebine. Ta edinstvena Sonyjeva tehnologija bo tako postala neprecenljivo orodje za fotoreporterje in medijske hiše.

Sonyjeva rešitev pomaga zaščititi pristnost vsebine tudi z vključitvijo podatkov o strani za preverjanje slike, ki lahko preveri sliko tudi po urejanju s programsko opremo za urejanje slik, ki je skladna s standardom C2PA. Ta storitev potrjuje, da je bila fotografija posneta s točno določenim fotoaparatom ter da je na fotografiji prikazan 3D-objekt. Sprva bo na voljo izbranim medijskim hišam in tiskovnim agencijam, kasneje pa tudi drugim agencijam.

 

Prikaz delovanja Sonyjeve rešitve

Za vse podrobnosti in seznam novih funkcij, ki jih prinaša posodobitev vdelane programske opreme za posamezen model fotoaparata, obiščite stran za podporo uporabnikom posameznega modela na spletnem mestu Sony:

Vdelana programska oprema Alpha 1 2.0

Vdelana programska oprema Alpha 7S III 3.0

Vdelana programska oprema Alpha 7 IV 3.0

###


O podjetju Sony

Podjetje Sony Corporation je v skupini Sony Group odgovorno za razvedrilo, tehnologijo in storitve. Njegova vizija vključuje skrb za čustva ali Kando ter ustvarjanje občutka brezskrbnosti ali po japonsko Anshin. To želi Sony z raziskovanjem novih tehnologij in izzivov ter z ustvarjanjem izdelkov in storitev s področja domačega razvedrila, zvoka, upodabljanja in mobilnih komunikacij zagotoviti ljudem ter družbi po vsem svetu. Za več informacij obiščite http://www.sony.net/

Opombe:

[i] Ta funkcija je v času objave sporočila za javnost že na voljo nekaterim medijskim hišam.
[ii] Sonyjeva tehnologija digitalnega podpisovanja v fotoaparatu in skladnost s standardom C2PA sta na voljo s sprejemom ločene licence za nadgradnjo.

 

 

 

 

 

Prejmite posodobitve v vaš poštni nabiralnik

S klikom na "Naročite se" potrjujem, da sem prebral/a in se strinjam z Pravilnik o zasebnosti.