Sony predstavil G Master FE 300mm F2.8 GM OSS – najlažji fiksni telefoto objektiv na svetui z veliko odprtino zaslonke

Spretno in z vrhunsko kakovostjo slike zajemite dinamične trenutke, kot so športni prizori.

FE 300mm F2.8 GM OSS_A 2.jpg

Sony je z zadovoljstvom najavil najlažji 300-milimetrski fiksni objektiv na svetui, G Master™ FE 300mm F2.8 GM OSS. Gre za objektiv polnega 35-milimetrskega formata serije E za fotoaparate α™ (Alpha™), ki se ponaša največjo odprtino zaslonke F2.8.

Odlikujejo ga vrhunski izris podrobnosti, ki je zaščitni znak serije G, ter hitro delovanje in samodejno ostrenje z visoko natančnostjo. Njegova nizka teža – brez nosilca za pritrditev na stativ tehta približno 1.470 gramov – in odlična uravnoteženost omogočata zajem ostrih in dinamičnih odločilnih trenutkov v športu ali živalskem svetu tudi pri fotografiranje iz roke.

Skupaj z istočasno predstavljenim fotoaparatom α9 III lahko z njim neprekinjeno fotografirate z visoko hitrostjo do 120 slik na sekundoii s funkcijo sledenja samodejnega ostrenja in samodejne osvetlitve. Še več, z njim je mogoče zelo natančno slediti tudi subjektom z zapletenim in raznolikim gibanjem.

Novinec se odlično ujame z lahkimi fotoaparati, saj znižuje težo, ki jo mora fotograf držati v rokah, s čimer zmanjšuje utrujenost med dolgimi fotografiranji iz roke. Ob tem je združljiv s telekonverterjemiii, ki je naprodaj kot dodatna oprema, s katerim lahko dosežete vse do 600 milimetrov v telefoto območju (oziroma do ekvivalentnih 900 milimetrov s fotoaparatom formata APS-C)iv.

»Vse od najave razvoja tega objektiva januarja letos smo prejeli številne pozitivne komentarje fotografov z vsega sveta, ki so komaj čakali na začetek njegove prodaje,« je dejal Yann Salmon Legagneur, vodja marketinga izdelkov in storitev za upodabljanje pri Sony Europe. »S tem, ko smo že obstoječima 400- in 600-milimetrskima fiksnima super telefoto objektivomav dodali še ta 300-milimetrski objektiv, podpiramo širok razpon potreb profesionalnih in naprednih ljubiteljskih fotografov.«

Glavne lastnosti

Telefoto objektiv G Master, ki z visoko natančnostjo in čudovito mehkobo neostrine zajame odločilne trenutke

Novi objektiv se lahko pohvali z vrhunsko Sonyjevo tehnologijo, visoko ločljivostjo, značilno za družino G Master, in čudovito mehkobo neostrine (bokeh), ki poskrbi za jasno izstopajoče subjekte. Ob tem navdušuje z natančnim samodejnim ostrenjem, s katerim lahko posnamete odločilne trenutke v športu in fotoreporterstvu ter na dogodkih in pri fotografiranju divjega živalskega sveta.

Inovativna optična zasnova s tremi steklenimi elementi Super ED (Extra-low Dispersion) in enim steklenim elementom ED učinkovito zmanjšuje kromatsko aberacijo ter omogoča doseganje visoke ločljivosti in kontrasta v celotnem slikovnem polju vse do robov slike. S tem daje objektiv še več možnosti za fleksibilno urejanje in obrezovanje fotografij.

Čudovito kremasta mehkoba neostrine, ki je zaščitni znak zasnove G Master, odlično dopolnjuje 300-milimetrsko goriščno razdaljo in odprtino zaslonke F2.8 ter omogoča uporabo majhne globinske ostrine za ločevanje subjektov od ozadja.

Za optimizacijo kakovosti mehkobe neostrine je v postopku izdelave vsak objektiv individualno umerjen, h gladkemu krožnemu videzu neizostrenih delov slike pa prispeva tudi mehanizem zaslonke z okroglo odprtino, ki jo ustvarja 11 lističev.

 

Visoko zmogljivo samodejno ostrenje za zajem dinamičnih trenutkov ter neprekinjeno fotografiranje z visoko hitrostjo 120 slik na sekundo s sledenjem samodejnega ostrenja in osvetlitveii

Kombinacija dveh najnovejših linearnih motorjev XD (Extreme Dynamic) in krmilnih algoritmov omogoča samodejno ostrenje z visoko hitrostjo in natančnostjo ter nizko ravnjo tresljajev. Če objektiv namestite na novi fotoaparat α9 III, lahko z njim dosežete neprekinjeno fotografiranje z visoko hitrostjo 120 slik na sekundo s sledenjem samodejnega ostrenja in osvetlitve. To pomeni, da lahko posnamete dinamične subjekte brez skrbi, da bi zamudili pravi trenutek – tudi pri fotografiranju prizorov, kjer se subjekti hitro premikajo, kot na primer športniki in divje živali, ter prizorov, kjer so premiki subjektov nepredvidljivi, kot na primer na dogodkih. Poleg tega visoko zmogljivo samodejno ostrenje deluje tudi z nameščenim telekonverterjemiii, ki je na voljo kot dodatna oprema.

Izjemna mobilnost in udobno rokovanje za profesionalce na delu

Z močno znižano težo je FE 300mm F2.8 GM OSS, ki na tehtnici pokaže približno 1470 gramov (brez nosilca za pritrditev na stativ), najlažji objektiv v svojem razredui, hkrati pa je zasnovan tudi z mislijo na ugodno porazdelitev teže.

Notranji del objektiva je za doseganje visoke trpežnosti in nizke teže izdelan iz magnezijeve zlitine. Pri tem teža ni zgoščena na sprednjem delu, zato je objektiv zelo stabilen ter omogoča enostavno in natančno fotografiranje iz roke s sledenjem subjektu. Izpostaviti velja še način MODE3vi, ki zagotavlja izboljšano stabilnost v iskalu ter optimizira algoritem za stabilizacijo slike za natančen zajem dinamičnih prizorov.

Če objektiv uporabljate na fotoaparatu α9 III, lahko funkcijskemu obroču dodelite funkcijo prednastavitve ostrenja, s katero lahko ostrenje v trenutku prilagodite kateremu koli položajuvii. Tudi sicer je objektiv zasnovan za udobno upravljanje pri profesionalnem delu, vključno z gumbi, ki jim lahko dodelite funkcije po meri.

Cene in razpoložljivost

Novi FE 300mm F2.8 GM OSS bo mogoče kupiti od januarja 2024 dalje po predvideni maloprodajni ceni 6.700 evrov. Naprodaj bo pri številnih pooblaščenih Sonyjevih prodajalcih po vsej Evropi.

###

Video predstavitev novega FE 300mm F2.8 GM OSS si lahko ogledate na spletnem naslovu https://youtu.be/DHuPeArd43I.

Videoposnetek s sporočilom svetovno znanega športnega fotografa si lahko ogledate na spletnem naslovu https://youtu.be/lev4VsavT60.

Različne ekskluzivne zgodbe, videoposnetke in vznemirljive nove vsebine, posnete z najnovejšimi fotoaparati in drugimi Sonyjevimi izdelki, si lahko ogledate tukaj. Sonyjevo evropsko fotografsko središče je na voljo v 22 jezikih, v njem najdete novice o izdelkih, natečaje in najnovejši seznam Sonyjevih dogodkov v posamezni državi.

 

O podjetju Sony

Podjetje Sony Corporation je podružnica v popolni lasti družbe Sony Group Corporation. V skupini Sony je odgovorno je za področja zabave, tehnologije in storitev (ET&S). Njegova vizija vključuje skrb za čustva ali Kando ter ustvarjanje občutka brezskrbnosti ali po japonsko Anshin za ljudi in družbo po vsem svetu, kar želi doseči s tehnologijo in naslavljanjem novih izzivov. Sledeč tej viziji podjetje Sony Corporation v skupini Sony Group skrbi za tehnologijo, ki v skupaj z ustvarjalci ustvarja razvedrilo prihodnosti. 

Za več informacij obiščite osrednje spletno mesto www.sony.net, za več informacij o Sony Slovenija pa www.sony.si

 

Opombe: 

i ​ Podatek, veljaven novembra 2023 ob predstavitvi izdelka. Na podlagi Sonyjeve raziskave med izmenljivimi objektivi 300 mm F2.8 za digitalne fotoaparate polnega formata.
ii ​ Po Sonyjevih merilih za testiranje. Najvišja hitrost neprekinjenega fotografiranja je lahko v nekaterih razmerah fotografiranja nižja. Hitrost neprekinjenega fotografiranja je lahko v načinih ostrenja AF-C odvisna od uporabljenega objektiva. Za podatke o združljivosti objektivov obiščite Sonyjevo spletno stran za podporo na naslovu https://www.sony.net/dics/ilce9m3cnlns/.
iii ​ Telekonverter SEL14TC z 1,4-kratno povečavo in SEL20TC z 2-kratno povečavo.
iv ​ S telekonverterjem SEL20TC.
v ​ Goriščna razdalja 400 mm z objektivom FE 400mm F2.8 GM OSS in goriščna razdalja 600 mm z objektivom FE 600mm F4 GM OSS.
vi ​ Način MODE3 podpira najnovejša programska oprema fotoaparatov. Podatke o združljivosti fotoaparatov najdete na ustrezni spletni strani za podporo.
vii ​ Funkcije, ki jih je mogoče dodeliti funkcijskemu obroču, se razlikujejo glede na uporabljeni fotoaparat. Za podrobnosti glejte navodila za uporabo vašega fotoaparata.

 

Prejmite posodobitve v vaš poštni nabiralnik

S klikom na "Naročite se" potrjujem, da sem prebral/a in se strinjam z Pravilnik o zasebnosti.