Sony predstavlja novi vlogerski fotoaparat ZV-E10 z izmenljivim objektivom, namenjen vlogerjem in ustvarjalcem video vsebin

ucrd6KBNB

Sony je danes predstavil prvi vlogerski fotoaparat z izmenljivim objektivom serije Alpha – ZV-E10. Novi fotoaparat, ki je v celoti zasnovan za vlogerje in snemanje vlogov, združuje Sonyjevo napredno tehnologijo upodabljanja, izjemno uporabnost ter skupek posebej razvitih funkcij, prilagojenih za ustvarjalce video vsebin. 

 

V središču vlogerskega fotoaparata ZV-E10 je slikovni senzor CMOS Exmor APS-C s 24,2 milijona točk (približno, efektivnih) ter slikovni procesor BIONZ X. Skupaj poskrbita za visoko kakovostno sliko, visoko občutljivost, natančen prikaz podrobnosti in čudovito naravno mehkobo neostrine (bokeh). Dodatno se ZV-E10 ponaša tudi s priznanimi funkcijami, namenjenimi vloganju, ki smo jih spoznali že v priljubljenem digitalnem fotoaparatu ZV-1 – vključno s funkcijo Background Defocus (zameglitev ozadja)i, ki lahko gladko preklaplja med mehko zamegljenim (bokeh) in ostrim ozadjem ter načinom Product Showcase (predstavitev izdelka)ii. Slednji fotoaparatu omogoči, da samodejno premakne izostritev z obraza subjekta na predstavljeni predmet.  

 

»Ob predstavitvi prvega Sonyjevega vlogerskega fotoaparata z izmenljivim objektivom, modela ZV-E10, smo navdušeni, da lahko zadovoljimo rastoče potrebe današnjih ustvarjalcev,« je dejal Yang Cheng, podpredsednik oddelka rešitev za upodabljanje pri družbi Sony Electronics Inc. »Novi fotoaparat ZV-E10 združuje vsestranskost in izjemno kakovostno sliko, ki jo zagotavlja večji senzor fotoaparata z izmenljivim objektivom, obenem pa prinaša tudi uporabniku prijazne funkcije, zasnovane posebej za snemanje vlogov. S tem predstavlja idealno orodje za ustvarjalce video vsebin, ki želijo preiti na naprednejšo opremo.« 

 

ZV-E10 se ponaša z nizko težo (približno 343 giii) in zasnovo, ki daje prednost snemanju videoposnetkov. Tako ima vgrajen priljubljen LCD-zaslon Vari-angle z odpiranjem na stran, ki omogoča namestitev in priklop mikrofonov na vrhu fotoaparata. To poenostavlja uporabo snemalne opreme, hkrati pa v načinu za selfije omogoči pogled na zaslon iz visokih in nizkih kotov.  

 

Poleg zaslona ima ZV-E10 še mnoge druge funkcije, zasnovane posebej za snemanje vlogov in enostavno uporabo. Med drugim gumb za preklapljanje med fotografiranjem in snemanjem videoposnetkov, počasnih posnetkov in hitrih posnetkov, ki se nahaja na vrhu fotoaparata. S tem lahko z enim samim dotikom enostavno preklapljate med želenimi načini delovanja.  

 

Novi fotoaparat ima vgrajene napredne video-funkcije, kot so snemanje videoposnetkov v ločljivosti 4K in snemanje počasnih posnetkov z visoko kakovostjo slike (FHD 120p). Na voljo je tudi način elektronske stabilizacije slike Active Modeiv, ki omogoča stabilno snemanje videoposnetkov celo med hojo in snemanjem iz roke. Seznama izjemnih lastnosti fotoaparata ZV-E10 s tem še ni konec. Napredna tehnologija samodejnega ostrenja nudi hitro in natančno samodejno ostrenje z vrhunsko zmogljivostjo sledenja, medtem ko visoko kakovostno snemanje zvoka poskrbi za jasne zvočne posnetke.  

Sonyjev vlogerski natečaj 

Istočasno s predstavitvijo novega fotoaparata Sony prireja drugi Sonyjev vlogerski natečaj. V njem udeležence spodbuja, da posnamejo vlog, ki izkazuje tisto, glede česar gojijo največjo strast in navdušenje. Ustvarjalci z vsega sveta bodo na natečaju lahko sodelovali od 27. julija 2021 dalje. Celotno besedilo pogojev in pravil natečaja je na voljo tukaj*.  

 

Ustvarjalna vsestranskost 

Fotoaparat z izmenljivim objektivom za široko ustvarjalno izražanje 

ZV-E10 omogoča uporabniku, da z izbiro idealnega objektiva za posamezen prizor razširi svoje ustvarjalno izražanje. Široka izbira združljivih objektivov Sony serije E nudi možnost uporabe najprimernejšega objektiva za uresničitev ustvarjalne vizije.  

 

Napredno samodejno ostrenje 

Vodilna Sonyjeva tehnologija samodejnega ostrenja uporabnikom omogoča, da naloge ostrenja prepustijo fotoaparatu, s čimer se lahko bolje osredotočijo na kompozicijo posnetka. ZV-E10 nudi hitro hibridno samodejno ostrenje ter samodejno ostrenje oči v realnem času za snemanje videoposnetkovv s sledenjem v realnem časuvi. To pomeni, da fotoaparat sledi obrazu in očem subjekta, s čimer zagotavlja hitro in natančno samodejno ostrenje tudi med snemanjem v gibanju ter v zahtevnih okoljih. Omogočeno je tudi prilagajanje nastavitev samodejnega ostrenja, kot na primer hitrosti prehoda samodejnega ostrenja ter občutljivosti za prehod samodejnega ostrenja na drug subjekt. Dodatno lahko uporabniki glede na ustvarjalne potrebe izbirajo tudi med hitrim in počasnim ostrenjem. 

 

Tukaj je še funkcija Touch Focus (ostrenje z dotikom), kjer lahko pri fotografiranju intuitivno nastavite točko ostrenja s preprostim dotikom zaslona. Poleg tega lahko z enim samim dotikom v hipu premaknete točko ostrenja s subjekta na drug predel slike. ​ Ta možnost je na voljo tako v načinu fotografiranja kot tudi v načinu snemanja videoposnetkov.  

 

 

 

Visoko kakovosten zvok 

Vodilna Sonyjeva tehnologija skrbi, da ZV-E10 zajema kristalno čist zvok, skupaj z jasnim zajemom glasu govorca. Zahvala za to gre notranjemu usmerjenemu mikrofonu s 3 mikrofonskimi kapsulami in priloženi vetrni zaščiti, ki močno zmanjša šum vetra. Za dodatne možnosti snemanja zvoka je ZV-E10 opremljen z dvema vhodoma za priklop zunanjega mikrofona: digitalnim zvočnim vmesnikom, ki je del večvmesniškega nastavka (multi-interface, MI), in običajnim analognim priključkom. Tukaj pa je še priključek za slušalke, ki omogoča priklop slušalk za natančen nadzor snemanja zvoka. A to še ni vse. Nastaviti je mogoče tudi zamik zvoka na zvočnem izhodu glede na sliko za lažje delo v živo ali za sinhronizacijo.  

 

Subjekt na prvem mestu 

Tudi pri snemanju v okoljih z dramatičnimi spremembami svetlobe bo ZV-E10 – s pomočjo originalnega algoritma za samodejno osvetlitev s prioriteto obraza – osvetlitev popravil tako, da obraz subjekta ne bo preosvetljen ali podosvetljen. Vse skupaj ob tem nadgrajuje še zmožnost algoritma, da poskrbi za hitro prilagajanje samodejne osvetlitve. Na ta način fotoaparat zazna obraz subjekta in prilagodi osvetlitev tako, da zagotovi optimalno svetlost obraza – tudi pri snemanju selfijev v prizorih z velikimi spremembami svetlobe in celo, če se subjekt za trenutek obrne stran od fotoaparata. Dodatno se fotoaparat ponaša z enako naprednim upravljanjem barv kot priljubljena vlogerska kamera ZV-1. Rezultat so optimizirani odtenki kože vsakega subjekta tako pri fotografiranju kot pri snemanju videoposnetkov. 

 

Vrhunske funkcije za videoposnetke: 

  • Notranje snemanje videoposnetkov 4K s polnim zajemom točk in brez njihovega združevanjavii  
  • Kodek XAVC S™ z visokim bitnim tokomviii 100 Mbit/s pri snemanju 4K  
  • Počasni in hitri posnetkiix 
  • Snemanje v polni visoki ločljivosti z visoko hitrostjo 120 sličic na sekundox 
  • Intervalno fotografiranjexi za izjemne videoposnetke z zamikomxii 
  • Hybrid Log-Gamma (HDR) xiii / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3  

Zasnovan za ustvarjalce video vsebin 

Upravljanje s fotoaparatom ZV-E10 je preprosto, za kar gre zahvala držalu na ohišju, ki zagotavlja enostavno držanje, ter velikemu gumbu za snemanje, priročno nameščenem na vrhu ohišja. Če na fotoaparat namestite držalo za snemanje z vgrajenim brezžičnim upravljalnikom (GP-VPT2BT, naprodaj ločeno) je poenostavljeno tudi držanje in snemanje z eno roko. Omenjeno držalo namreč olajša dostop do gumbov za zoomiranje in snemanje ter do gumba, ki mu je mogoče dodeliti funkcijo po meri. Izpostaviti velja še indikator snemanja (tally light) na sprednjem delu ohišja fotoaparata, kar pomeni, da za preverjanje stanja snemanja zadošča že bežen pogled. Poskrbljeno pa je tudi za uporabnika, ki stoji za fotoaparatom. Da poteka snemanje, ga obvešča rdeč okvir, prikazan na LCD-zaslonu.  

 

Edinstvena funkcija fotoaparata ZV-E10 je ročica za zoomiranje, s katero je mogoče upravljati optični zoom pri objektivih z motoriziranim zoomom ter digitalni zoom Clear Image pri fiksnih objektivih. Ob uporabi slednjih lahko približate sliko brez izgube ločljivosti in posnamete video v polni ločljivosti 4K. Za dodatno ustvarjalno prilagodljivost je na voljo 8 nastavitev hitrosti zoomiranja.  

 

ZV-E10 je opremljen z zmogljivo baterijo, ki povsem napolnjena nudi dovolj energije za do 125 minutxiv snemanja ali do 440 fotografijxv. S tem je brezskrbnost zagotovljena tudi pri daljših snemanjih. Pri snemanju v zaprtih prostorih lahko za zagotavljanje energije uporabite napajalnik, kot je AC-PW20AM (izbirno), in snemate brez skrbi, da bi se baterija izpraznila. Napajanje je mogoče tudi prek priključka USB Type-C®, kar pomeni, da lahko med snemanjem na terenu za napajanje fotoaparata uporabite tudi zunanje baterije in tako še podaljšate avtonomijo. Varčevanje z energijo medtem omogoča priročna funkcija LCD-zaslona Vari-angle. Ob zaprtju zaslona gre fotoaparat v način varčevanja z energijoxvi, ko ga odprete, pa je fotoaparat takoj pripravljen na snemanje.  

 

Ostanite povezani 

Pretočno oddajanje v živo 

ZV-E10 lahko uporabite tudi kot visoko kakovostno spletno kamero ali kamero za pretočno oddajanje v živo. Za to ga preprosto povežete z osebnim računalnikom – ali za še večjo mobilnost s pametnim telefonomxvii – pri čemer ne potrebujete nobene dodatne programske opreme. Na ta način lahko med pretočnim oddajanjem v živo izkoristite prednosti izjemno kakovostne slike, kristalno čistega zvoka, samodejnega ostrenja s prioriteto obraza ter učinka mehkejšega videza kože. ZV-E10 podpira standarde za USB-kamere, kot sta UVC (USB Video Class) in UAC (USB Audio Class). Za daljšo uporabo omogoča priklop na napajanje prek kabla USB, za še večjo priročnost pa lahko gumbu po meri dodelite funkcijo za takojšen začetek pretočnega oddajanja. 

 

Enostaven prenos datotek in podatkov 

S Sonyjevo aplikacijo Imaging Edge Mobilexviii lahko izbrane datoteke slik in videoposnetkov prek povezave Wi-Fi prenesete v mobilno napravo. Slednje velja tudi za prenos slikovnih datotek v zapisu RAW. Po seznanitvi fotoaparata z aplikacijo Imaging Edge Mobile lahko fotoaparat iz mobilne naprave pridobi in posname podatke o lokaciji. Prenos datotek s pomnilniške kartice SD v fotoaparatu v pametni telefon (mobilno napravo) prek povezave Bluetooth je mogoč tudi, če je fotoaparat izklopljenxix 

 

 

Cena in razpoložljivost 

Novi ZV-E10 bo na voljo v črni in beli barvi po predvideni maloprodajni ceni 750 evrov pri pooblaščenih Sonyjevih prodajalcih konec avgusta 2021 dalje.  

 

Novi komplet, ki ga bosta sestavljala fotoaparat ZV-E10 in objektiv E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS z motoriziranim zoomom bo na voljo konec avgusta 2021 po predvideni maloprodajni ceni 850 evrov pri številnih pooblaščenih Sonyjevih prodajalcih.  

 

Podrobnejše informacije o novem fotoaparatu ZV-E10 najdete TUKAJ 

Video predstavitev novega fotoaparata ZV-E10 si lahko ogledate TUKAJ. ​  

Več informacij o Sonyjevem vlogerskem izzivu najdete TUKAJ. 

 

Različne ekskluzivne zgodbe in vznemirljive nove vsebine, posnete z novim fotoaparatom in drugimi Sonyjevimi izdelki, si lahko ogledate na spletnem mestu www.alphauniverse.com, ki je namenjeno izobraževanju ter navdihovanju ljubiteljev in uporabnikov izdelkov blagovne znamke Sony Alpha. Sonyjeva evropska skupnost je na voljo v 22 jezikih in prinaša podrobne informacije o izdelkih, tekmovanjih in aktualen seznam Sonyjevih dogodkov v vsaki državi. 

 

*Nakup in plačilo nista potrebna.  

Organizator Sonyjevega vlogerskega natečaja ("Natečaj") v Evropi je Sony Europe B.V., registriran na Nizozemskem, s sedežem v The Heights, Brooklands, Weybridge, Surrey, KT13 0XW, Združeno kraljestvo ("Sony").  

Trajanje natečaja: 21. 7. 21 - 21. 9. 2021  

Družbeni omrežji YouTube ali Instagram na noben način ne sponzorirata, ne podpirata ali upravljata niti nista povezana z organizacijo natečaja. 

Na natečaj se lahko prijavijo posamezniki, starejši od 16 let z osebnim računom na Instagramu in so prebivalci sodelujočih regij. Podrobna pravila, vključno z nagradami, navodili za prijavo in možnostjo osvojitve zmage najdete na https://www.sony.net/united/sonyvlogchallenge/europe/en/. 

Prejmite posodobitve v vaš poštni nabiralnik

S klikom na "Naročite se" potrjujem, da sem prebral/a in se strinjam z Pravilnik o zasebnosti.