Sony predstavlja tri brezžične mikrofone z izjemno kakovostjo zvoka, nizko težo in izvrstno prenosljivostjo

Mikrofona ECM-W3 in ECM-W3S omogočata snemanje v različnih okoliščinah, ECM-S1 pa je z zajemom čistega zvoka odličen za visoko kakovostno pretočno oddajanje

ECM-W3.png

Sony širi svojo ponudbo mikrofonov z brezžičnima mikrofonoma ECM-W3 in ECM-W3S ter brezžičnim mikrofonom za pretočno oddajanje ECM-S1. Vse tri vrhunske modele odlikujeta visoka kakovost zajema zvoka in lahka zasnova, z njimi pa ustvarjalci video vsebin pridobivajo možnost za doseganje odličnih zvočnih posnetkov v različnih snemalnih okoliščinah.

ECM-W3 je opremljen z dvokanalnim sprejemnikom in dvema mikrofonskima kapsulama, ECM-W3S pa z enokanalnim sprejemnikom in eno mikrofonsko kapsulo. Oba sta sicer idealna za ustvarjalce video vsebin različnih slogov in žanrov, kot so vlogi in intervjuji. Omogočata namreč enostaven zajem govora v visoki kakovosti, tudi če subjekt ne stoji tik pred fotoaparatom ali kamero.

Brezžični mikrofon ECM-W3 je idealna rešitev za intervjuje ter pogovore ena na ena, medtem ko se ECM-W3S izkaže z zajemom čistega in razumljivega govora vlogerjev in ustvarjalcev video vsebin, s posebnim poudarkom na naravnem zvenu zvoka. Hkrati se lahko oba pohvalita z izjemnimi lastnostmi zajema zvoka ter z učinkovitim zmanjševanjem šumov.

Poleg večvmesniškega nastavka (MI – Multi-Interface), ki zagotavlja združljivost s fotoaparati Sony, je za dodatno združljivost z drugimi napravami poskrbljeno tudi s priključkom USB Type-C® ter z analognim 3,5-milimetrskim izhodnim priključkom. Na ta način lahko mikrofona uporabite z napravami, kot so ostali fotoaparati, pametni telefoni, osebni računalniki in druge. Dodatno imata oba mikrofona priloženo tudi priročno škatlico za polnjenje z dvojno funkcionalnostjo: prek nje lahko mikrofon napolnite, hkrati pa nudi zaščito za enostavno prenašanje.

Za profesionalne snemalce in ustvarjalce video vsebin, ki potrebujejo najvišjo kakovost zvoka za svoje posnetke, oddajanja v živo in podkaste, je Sony razvil popolno orodje: mikrofon ECM-S1. Odlikujejo ga kompaktne mere, nizka teža ter tri 14-milimetrske mikrofonske kapsule velikega premera, uglašene posebej za naraven zajem človeškega glasu v najvišji kakovosti. S popolno povezljivostjo s fotoaparati, računalniki in pametnimi telefoni je tako nepogrešljivo orodje za ustvarjalce vsebin, ki želijo svojim gledalcem ponuditi dinamično ter privlačno doživetje slike in zvoka. Zvok iz tega mikrofona se v fotoaparat prenaša prek brezžične povezave brez zakasnitve, ki bi povzročala neusklajenost slike in zvoka. To se včasih zgodi, kadar pri pretočnem oddajanju ali snemanju slika in zvok prihajata iz različnih naprav, tukaj pa te težave ni, saj se zvok iz mikrofona prenaša neposredno v fotoaparat, s čimer odpade tudi potreba po kompenzaciji zakasnitve.

Vsi trije novi mikrofoni – ECM-W3, ECM-W3S in ECM-S1 – združujejo Sonyjevo zavezanost inovacijam in odličnosti. Z njimi Sony nadaljuje s premikanjem meja na področju tehnologije zvoka ter omogoča ustvarjalcem, da dosežejo izredno kakovosten zvok v najrazličnejših okoliščinah ustvarjanja vsebin.

Glavne lastnosti brezžičnih mikrofonov ECM-W3 in ECM-W3S

Visoko kakovosten zajem zvoka z manj šuma
ECM-W3 je opremljen sprejemnikom in dvema mikrofonskima kapsulama, ECM-W3S pa s sprejemnikom in eno mikrofonsko kapsulo. Oba so Sonyjevi inženirji zasnovali z mislijo na visoko kakovost zvočnih posnetkov ter kakovosten zajem zvoka z manj šuma.

Oba mikrofona sta opremljena s filtrom za odpravljanje šuma, ki z digitalno obdelavo signala učinkovito zmanjša rezke šume, ter z nizkofrekvenčnim filtrom, ki zmanjša neželene nizkofrekvenčne šume, kot so zvok vetra, hrup klimatskih naprav in hrup zaradi vibracij. Poleg tega je priložen ščitnik pred vetrom, ki zmanjša šum zaradi močnega vetra ali dihanja v mikrofon ter omogoča snemanje čistega zvoka tudi v naravnem okolju. S skupnim učinkovanjem filtrov in ščitnika pred vetrom je tako mogoče napraviti zvočne posnetke, ki zahtevajo manj odstranjevanja šumov v postprodukciji.

Če mikrofona ECM-W3 in ECM-W3S povežete s Sonyjevim fotoaparatom, opremljenim z večvmesniškim nastavkom (MI), je sprejemnik združljiv z digitalnim zvočnim vmesnikom[i], kar pomeni, da lahko fotoaparat zajema neposredno digitalni zvočni signal. Na ta način je omogočeno snemanje vrhunskega zvoka z minimalnimi motnjami oziroma šumom. Dodatno imata oba modela vgrajeno varnostno funkcijo, ki zmanjšuje popačenje zvoka pri visoki glasnosti, ter funkcijo nastavljanja ravni glasnosti, ki omogoča ročno zmanjšanje glasnosti med snemanjem glasnih prizorov. Tako ECM-W3 kot ECM-W3S se lahko pohvalita z nizko porabo energije, nizko zakasnitvijo in visoko kakovostjo zvoka, kar omogočata brezžična povezava Bluetooth 5.3 (nizkoenergijski Bluetooth) in kodek LC3Plus[ii].

Vsestranska povezljivost za vsestransko uporabnost

Podpora za večvmesniški nastavek (MI) zagotavlja večjo prilagodljivost, saj omogoča snemanje brez dodatnih baterij in kablov. Napajanje poteka neposredno iz fotoaparata, zato odpade skrb glede napolnjenosti baterije v sprejemniku[iii]. Tukaj je še priključek USB Type-C®, ki omogoča prenos digitalnega zvočnega signala (48 kHz/24 bit) iz sprejemnika v pametni telefon ali osebni računalnik prek povezave USB[iv], 3,5-milimetrski analogni zvočni (stereo) izhod pa zagotavlja združljivost z drugimi fotoaparati, osebnimi računalniki, snemalniki zvoka in ostalimi napravami, ki nimajo večvmesniškega nastavka[v]. Priloženo je tudi stojalo z dvojno funkcijo – deluje namreč kot ščitnik večvmesniškega priključka ter omogoča pritrditev sprejemnika na naprave, ki niso fotoaparat.

Dodatno je v mikrofon vgrajen 3,5-milimetrski (mono) priključek, ki ga lahko uporabite za priklop zunanjega mikrofona, kot je na primer kravatni mikrofon ECM-LV1, in tako zajemate govor osebe na skorajda neviden način. Mikrofon je opremljen z akumulatorsko baterijo, ki popolnoma napolnjena omogoča do 6 ur neprekinjene uporabe.

Kompaktna, lahka in prenosljiva s priloženo škatlico za polnjenje
Mikrofona ECM-W3 in ECM-W3S merita 23 x 52,2 x 20,5 mm (Š x V x G) in tehtata samo 17 gramov, sprejemnik pa meri 32 x 29 x 50 mm in tehta 25 gramov. Oba mikrofona in sprejemnik lahko torej enostavno uporabljate kjer koli in kadar koli. Odporna sta tudi na prah in vlago[vi], kar pomeni, da ju lahko brez skrbi uporabljate na prostem.

Obema modeloma je priložena lahka in prenosljiva škatlica za polnjenje, ki služi shranjevanju pa tudi polnjenju mikrofona, medtem ko ste na poti.

Brezžični mikrofon ECM-W3S
Brezžični mikrofon ECM-W3S

 

Glavne lastnosti brezžičnega mikrofona ECM-S1

Visoko kakovosten zajem zvoka, ki je v povezavi s fotoaparatom sinhroniziran s sliko
Mikrofon ECM-S1 je opremljen s tremi mikrofonskimi kapsulami velikega premera (14 mm), ki omogočajo tri načine zajema zvoka: ozko usmerjen zajem, široko usmerjen zajem in stereo zajem z visoko občutljivostjo in širokim frekvenčnim razponom. Nizka raven lastnega šuma in širok dinamični razpon mikrofona omogočata čiste posnetke tudi najtišjih zvokov.

Mikrofon je še posebej uglašen na naravno barvo in čistost človeškega glasu ter zagotavlja realistične in bogate zvočne posnetke govora, s čimer velja za edinstvenega predstavnika med mikrofoni za pretočno oddajanje. Opremljen je tudi s filtrom za odpravljanje šuma, ki z digitalno obdelavo signala učinkovito zmanjša rezke šume, ter z nizkofrekvenčnim filtrom, ki zmanjša neželene nizkofrekvenčne šume, kot so šum vetra, hrup klimatskih naprav in hrup zaradi vibracij, s čimer zmanjša vpliv okolice na zvok. Vse to pomeni, da se lahko ECM-S1 pohvali z bogatim naborom funkcij za zmanjševanje šumov in zajem zvoka v zares visoki kakovosti.

Nov način zajema zvoka, kompaktno in lahko ohišje ter vsestranska povezljivost
Mikrofon ECM-S1 je lahek, tehta namreč le 157 gramov, z merami 63 x 137,5 x 63 mm (Š x V x G) pa je tudi zelo kompakten. Hkrati je lahek in kompakten tudi njegov sprejemnik, ki tehta 25 gramov in meri 32 x 29 x 50 mm (Š x V xG). Brezžična povezava Bluetooth 5.3 (nizkoenergijski Bluetooth) in kodek LC3plus[vii] medtem zagotavljata nizko porabo energije, nizko zakasnitev in visoko kakovost zvoka. Poleg tega brezžična povezava omogoča izbiro načina snemanja, kjer dejavniki iz okolja kar najmanj vplivajo na zvok. Še več, z mikrofonom ECM-S1 lahko dosežete novo raven zajema zvoka, kjer bodo tako govor kot petje in glasbeni inštrumenti posneti v visoki kakovosti.

Ko gre za povezljivost, lahko sprejemnik z združljivim fotoaparatom povežete prek večvmesniškega nastavka (MI) ali izberete povezavo USB Type-C® (s priključkom sta opremljena tako mikrofon kot sprejemnik), ki podpira 24-bitni digitalni prenos zvoka s frekvenco vzorčenja 48 kHz[viii]. To pomeni, da lahko posnamete visoko kakovosten zvok na različne načine, kot na primer tako, da uporabite brezžično povezavo mikrofona in sprejemnika, slednjega pa s pametnim telefonom ali osebnim računalnikom povežete s kablom USB. Seveda pa lahko mikrofon in pametni telefon ali osebni računalnik povežete tudi žično, tako da kabel USB na eni strani priklopite v mikrofon, na drugi strani pa v pametni telefon ali osebni računalnik. Dodatno je sprejemnik opremljen tudi s 3,5-milimetrskim priključkom za izhod analognega zvočnega signala.

Upravljanje, ki izpolnjuje zahteve različnih ustvarjalcev

Mikrofon je opremljen s samostojnim kolescem za prilagajanje ravni oziroma jakosti zvočnega signala. Prav tako je z zgornjim kolescem mogoče intuitivno nastavljati raven vhodnega signala ter s pomočjo svetlobnih indikatorjev preverjati njegovo jakost v realnem času. Svetlobni indikator LINK medtem prikazuje stanje povezave med mikrofonom in sprejemnikom in zmanjšuje možnost, da bi zaradi prekinjene povezave izgubili zvočni posnetek.

Pri snemanju na način, da je mikrofon prek povezave USB povezan[ix] s pametnim telefonom ali osebnim računalnikom, lahko na 3,5-milimetrski izhodni priključek mikrofona priklopite slušalke[x] (naprodaj ločeno) ter nadzirate snemanje zvoka brez ukvarjanja s povezano napravo. Glasnost slušalk lahko ob tem enostavno prilagajate s kratkim pritiskom kolesca na spodnji strani mikrofona. Hkrati lahko s kolescem na mikrofonu prilagajate tudi mešalno razmerje med zvokom iz mikrofona in zvokom iz računalnika ali pametnega telefona, če je mikrofon z napravo povezan prek povezave USB.

Mikrofon ECM-S1 in njegov sprejemnik imata vgrajeno akumulatorsko baterijo, ki zagotavlja dolgotrajno uporabo. Če je sprejemnik priklopljen na večvmesniški nastavek fotoaparata[xi] ali povezan s snemalno napravo prek povezave USB Type-C®, je omogočeno tudi neposredno napajanje iz naprave. Sicer pa v celoti napolnjena baterija, ki se polni prek kabla USB Type-C®, omogoča do kar 13 ur neprekinjene uporabe.

Izpostaviti velja še zaščito pred pokajočimi zvoki, ki se sicer lahko pojavijo, kadar je mikrofon blizu govorčevih ust, zaradi česar pride izdihani zrak v neposredni stik z mikrofonom. Zahvaljujoč tej zaščiti so govor, branje in drugi zvoki posneti v optimalni obliki. Mikrofonu je priloženo stojalo[xii], ki omogoča samostojno postavitev mikrofona med snemanjem ter prilagajanje kota postavitve mikrofona v smeri naprej in nazaj. Seveda lahko stojalo tudi odstranite in namesto tega v 1/4-palčni navoj na spodnji strani mikrofona privijete stativ ali mikrofonsko palico[xiii].

Brezžični mikrofon ECM-S1
Brezžični mikrofon ECM-S1

 

Cena in razpoložljivost
Mikrofona ECM-W3 in ECM-W3S bosta v izbranih evropskih državah na voljo novembra 2023, mikrofon ECM-S1 pa oktobra 2023.

Predvidena maloprodajna cena modela ECM-W3 znaša 500 evrov, model ECM-W3S pa bo naprodaj po predvideni maloprodajni ceni 370 evrov. Predvidena maloprodajna cena mikrofona ECM-S1 znaša 450 evrov.

 

Za podrobnejše informacije o izdelku obiščite:

Brezžični mikrofon ECM-W3:

https://www.sony.si/electronics/mikrofoni-za-fotoaparate-z-izmenljivimi-objektivi/ecm-w3

Brezžični mikrofon ECM-W3S:

https://www.sony.si/electronics/mikrofoni-za-fotoaparate-z-izmenljivimi-objektivi/ecm-w3s

Brezžični mikrofon ECM-S1:

https://www.sony.si/electronics/mikrofoni-za-fotoaparate-z-izmenljivimi-objektivi/ecm-s1

O podjetju Sony

Podjetje Sony Corporation je v skupini Sony Group odgovorno za razvedrilo, tehnologijo in storitve. Sonyjeva vizija vključuje skrb za čustva ali Kando ter ustvarjanje občutka brezskrbnosti ali po japonsko Anshin. To želi Sony z raziskovanjem novih tehnologij in izzivov prinesti ljudem in družbi po vsem svetu, ter tako omogočiti uživanje v ustvarjenih izdelkih in storitvah s področij, kot so domača zabava in zvok, upodabljanje ter mobilne komunikacije. ​

Za več informacij obiščite osrednje spletno mesto www.sony.net, za več informacij o Sony Slovenija pa www.sony.si.

– KONEC –

 

 

O podjetju Sony Europe B.V.
Sony Europe B.V. je podružnica podjetja Sony Corporation, sedež ima v Združenem kraljestvu. Njena vloga je skrb za vodilne izdelke in storitve na področju razvedrila in tehnologije za potrošnike in profesionalne uporabnike ter skrb za rešitve na področju upodabljanja in zaznavanja na trgih v Evropi. Od raziskav in razvoja in snovanja izdelkov do prodaje, trženja, distribucije in storitev za uporabnike – zaposleni v Sony Europe B.V. si prizadevajo za izpolnitev Sonyjevega poslanstva: z močjo ustvarjalnosti in tehnologije napolniti svet s čustvi. ​

Za več informacij obiščite spletni naslov www.sony.eu/presscentre.

 

Opombe:
[i] Za seznam združljivih modelov preverite spletno mesto https://www.sony.co.uk/electronics/interchangeable-lens-cameras-microphones.
[ii] Modela ECM-W3 in ECM-W3S podpirata zvočni zapis LC3plus.
[iii] Glede na uporabljeni fotoaparat napajanje morda ni zagotovljeno. Za seznam združljivih modelov preverite spletno mesto https://www.sony.co.uk/electronics/interchangeable-lens-cameras-microphones.
[iv] Ob uporabi naprave, ki podpira vhod USB audio1, z drsnim stikalom nastavite sprejemnik na [ANALOG] ali [DIGITAL]. Na voljo samo, kadar je mikrofon povezan z napravo, ki podpira USB Audio Class 1.0. Tudi če naprava podpira USB Audio Class 1.0, lahko nekatere naprave za povezavo zahtevajo dodaten pretvornik.
[v] Kadar se prek izhodnega priključka mikrofona predvaja analogni zvočni signal, sprejemnik s polno napolnjeno baterijo neprekinjeno deluje približno 3 ure.
[vi] 100 % odpornost na prah in vlago ni zagotovljena. Zmogljivost zaščite se lahko razlikuje glede na fotoaparat, na katerega je mikrofon nameščen.
[ii] Model ECM-S1 podpira zvočni zapis LC3plus.
[viii] Na voljo samo, kadar je mikrofon povezan z napravo, ki podpira USB Audio Class 1.0. Tudi če naprava podpira USB Audio Class 1.0, lahko nekatere naprave za povezavo zahtevajo dodaten pretvornik.
[ix] 3,5-milimetrski priključek za zvok (stereo, 3-polni).
[x] Zvoka ni mogoče nadzirati prek povezanih slušalk, če mikrofon ni priključen prek USB-ja na napravo, ki podpira USB Audio Class 1.0.
[xi] Glede na uporabljeni fotoaparat napajanje morda ni zagotovljeno. Za seznam združljivih modelov preverite spletno mesto https://www.sony.co.uk/electronics/interchangeable-lens-cameras-microphones. Kadar se prek izhodnega priključka mikrofona predvaja analogni zvočni signal, sprejemnik s polno napolnjeno baterijo neprekinjeno deluje približno 3 ure.
[xii] Ob nakupu je stojalo pritrjeno na mikrofon.
[xiii] Glede na velikost vijaka mikrofonske palice bo morda treba uporabiti komercialno dostopen adapter.

 

 

Prejmite posodobitve v vaš poštni nabiralnik

S klikom na "Naročite se" potrjujem, da sem prebral/a in se strinjam z Pravilnik o zasebnosti.