ŠTUDENTSKO IN MLADINSKO TEKMOVANJE 2024

OBJAVLJEN OŽJI IZBOR

SWPA 2024 Finalisti_mladinsko-študentsko-tekmovanje.webp

RAZSTAVA: 19 APRIL – 6 MAJ 2024 | SOMERSET HOUSE, LONDON

Svetovna fotografska organizacija (World Photography Association) je objavila ožji izbor fotografov v kategorijah študentsko in mladinsko tekmovanje svetovnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2024. Študentski fotograf leta in mladinski fotograf leta bosta razglašena 18. aprila in njuna dela bodo na ogled v sklopu razstave Sony World Photography Awards 2024, ki bo organizirana v Somerset House v Londonu.

OŽJI IZBOR ŠTUDENTSKEGA TEKMOVANJA

Ožji izbor študentskega tekmovanja predstavlja izbor del desetih študentov iz vodilnih visokošolskih institucij. Za sodelovanje v letošnjem natečaju so morali študenti poslati serijo od pet do deset fotografij na temo Home (Dom). V ožji izbor so bila izbrana dela, ki poudarjajo raznolike poglede študentov fotografov na kraj, skupnost, identiteto in pripadnost ter prikazujejo domiselne zgodbe in pogovore, ki jih fotografi v svoje objektive ujemajo med razvijanjem svojih veščin.

Družinski odnosi in osebna zgodovina so ključne teme številnih serij fotografij iz ožjega izbora. Brayan Enriquez (Ernest G. Welch School of Art & Design Georgia State University, ZDA) v seriji And Taste the Dirt Below (In okusi zemljo pod nogami) raziskuje medgeneracijske družinske zgodbe, kjer se osredotoča na emigracijo svojih staršev iz Mehike v ZDA; Gaoge Ouchen (Communication University of Zhejiang, celinska Kitajska) v seriji The Orange Tree (Pomarančevec) dokumentira vrnitev v svojo družinsko hišo med pandemijo po dolgotrajni odsotnosti; Kayin Luys (LUCA School of Arts Sint Lukas, Bruselj, Belgija) pa v projektu Don't Trust Pretty Girls (Ne verjemi lepim dekletom) naslika intimen portret sorodnikov med njihovimi vsakodnevnimi rituali in prostim časom.

Fotografi, ki so se uvrstili v ožji izbor, so svoje objektive obrnili tudi proti skupnosti in načinom, kako občutek domačnosti in pripadnosti najti v večji skupini. Kazi Arifuzzaman (Counter Foto - a Center for Visual Arts, Bangladeš) s projektom Chatal Home (Chatal kot dom) raziskuje skupinsko bivanje v 'chatalu', obratu za predelavo riža, kjer družine iz različnih koncev Bangladeša prebivajo in delajo skupaj; Makaziwe Radebe (Michaelis School of Fine Art, University of Cape Town, Južnoafriška republika) se v delu Ihubo Ikhaya (Himna, dom) vrača v svoje življenje v soseski Emdeni v Sowetu, kjer obuja spomine na trenutke preživete s sosedi, prijatelji in družino; Frederik Rüegger (Ostkreuzschule für Fotografie, Nemčija) pa je v seriji Horses and Caravans (Konji in karavane), ovekovečil navade in tradicije skupnosti angleških in irskih popotnikov (Travellers), pri čemer se je osredotočil na vsakoletna praznovanja, ki spremljajo konjske sejme v krajih Ballinasloe in Appleby.

Nekateri izmed fotografov iz ožjega izbora so medtem raziskovali kako lahko občutek domačnosti najdemo če se zazremo sami vase. Yufei Ma (School of Visual Art, ZDA) v delu Intermission (Prekinitev) razmišlja o trenutkih miru, ki prevevajo vsakdan skozi niz tihožitij perila, ki se suši na soncu, Siphosethu Sanelisiwe Sikhosana (University of Pretoria, Južnoafriška republika) pa v projektu Resting In Unfamiliar Places (Počitek v neznanih krajih) sledi svojemu spreminjajočemu se odnosu do vere in seksualnosti v seriji umetelno izdelanih avtoportretov s kamero obskuro.

V ožji izbor so se uvrstili tudi projekti, ki raziskujejo izziv, kako dom ustvariti v negotovih razmerah. Gaston Zilberman (Motivarte, Argentina) v delu Lake Poopó’s Disappearance: The Uru Community’s Tale of Resilience (Izginotje jezera Poopó: Zgodba o trdoživosti skupnosti Uru) raziskuje kako je krčenje naravnih virov kot posledica klimatskih sprememb vplivalo na življenje in kulturo skupnosti Uru, Juan David Aguirre (Universidad EAFIT, Kolumbija) pa medtem v svoji pretresljivi črno-beli seriji No Home No Future (Brez doma, brez prihodnosti) razkriva življenje v najemniškem kompleksu Andes v Medellinu, kjer so si zatočišče poiskali brezdomci.

Študentski fotograf leta 2024 bo postal eden izmed desetih fotografov iz ožjega izbora in bo razglašen 18. aprila na slovesnosti Sony World Photography Awards 2024 v Londonu. Univerza, ki bo prejela največ točk, bo prejela komplet Sony za digitalno fotografiranje v vrednosti 30.000 evrov.

Ožji izbor letošnjega študentskega natečaja je izdelal Ravi Ghosh, namestnik urednika pri reviji The British Journal of Photography.

OŽJI IZBOR MLADINSKEGA TEKMOVANJA

Ožji izbor mladinskega tekmovanja vključuje dela desetih fotografov, starih 19 let in manj. Udeleženci letošnjega natečaja so se morali odzvati na temo Through Your Eyes (Skozi tvoje oči).

Številni fotografi iz ožjega izbora so se osredotočili na svoje izkušnje z naravo in okoljem. River Lewis-Gosch (15 let, ZDA) je posnel začetek hudega požara v nacionalnem parku North Cascades v zvezni državi Washington prav ob prihodu gasilskih helikopterjev; Kas Christiaens (19 let, Belgija) je na svoji osupljivi fotografiji zabeležil posledice svetlobnega onesnaženja v podeželski Belgiji in razkril, kako ulična razsvetljava vplivala na vidnost nočnega neba. Sebastián Fernández Lora (15 let, Španija) je poslal fotografijo kometa C/2023 P1 (Nishimura), kot je bil septembra 2023 viden iz Španije; Daniel Murray (15 let, Združeno kraljestvo) pa je v svoj objektiv ujel osamljenega deskarja na prazni plaži, ki se predaja naravnim lepotam grofije Cornwall.

Fotografi iz ožjega izbora so v svojih delih raziskovali tudi vprašanja identitete in individualnosti. Shayna Cuenca (15 let, ZDA) je ustvarila stiliziran avtoportret z uporabo izrezane natisnjene podobe in čajnih vrečk, Joyce Xu (18 let, Avstralija) pa je posnela studijski avtoportret v trenutku refleksije. Dela fotografov iz ožjega izbora prikazujejo ustvarjalne pristope h kompoziciji med dokumentiranjem svoje okolice. Zy Grei Zander M. Esperanza (16 let, Filipini) je v fotografiji leteče jate golobic poudaril njihovo gibanje tako, da je namenoma premikal tudi svoj fotoaparat. Chengchen Wang (18 let, celinska Kitajska) je v svoj objektiv zajela snežene vršace planine Yala, žareče v svetlobi poznega večera, Afiq Sharkawi (18 let, Malazija) je izdelal portret obrtnika v njegovi delavnici med izdelavo tradicionalnega bodala 'keris', Isaac Friend (18 let, Združeno kraljestvo) pa je posnel dramatično fotografijo skalnatega masiva z oblaki v ozadju in valovanjem oceana v daljavi.

Mladinskega fotografa leta bo izbral Daniel Blochwitz, kustos Foto Festivala Lenzburg v Švici. Zmagovalec bo prejel raznovrstno opremo Sony za digitalno fotografiranje, s katero bo lahko še dodatno izpilil svojo vizijo.

Zmagovalci študentskega, mladinskega, odprtega in profesionalnega tekmovanja Sony World Photography Awards 2024 bodo objavljeni 18. aprila 2024. Za več informacij o razglasitvah in zmagovalcih obiščite www.worldphoto.org.

OŽJI IZBOR ŠTUDENTSKEGA TEKMOVANJA

OŽJI IZBOR MLADINSKEGA TEKMOVANJA

Brayan Enriquez, ZDA

Ernest G Welch School of Art and Design, Georgia State University, ZDA

Afiq Sharkawi, Malezija

Frederik Rüegger, Nemčija

Ostkreuzschule für Fotografie, Nemčija

Chengchen Wang, celinska Kitajska

 

Gaoge Ouchen, celinska Kitajska

Communication University of Zhejiang, celinska Kitajska

Daniel Murray, Združeno kraljestvo

Gaston Zilberman, Argentina

Motivarte, Argentina

Isaac Friend, Združeno kraljestvo

Juan David Aguirre, Columbija

Universidad EAFIT, Columbija

Joyce Xu, Avstralija

Kayin Luys, Belgija

LUCA School of Arts Sint Lukas, Brussels, Belgija

Kas Christiaens, Belgija

Kazi Arifuzzaman, Bangladeš

Counter Foto - a Center for Visual Arts, Bangladeš

River Lewis-Gosch, ZDA

Makaziwe Radebe, Južnoafriška republika

Michaelis School of Fine Art, University of Cape Town, Južnoafriška republika

Shayna Cuenca, ZDA

Siphosethu Sanelisiwe Sikhosana, Južnoafriška republika

University of Pretoria, Južnoafriška republika

Sebastián Fernández Lora, Španija

Yufei Ma, celinska Kitajska

School of Visual Arts, ZDA

Zy Grei Zander M. Esperanza, Filipini

 

FOTOGRAFIJE NA VOLJO NA PRESS.CREOARTS.COM

KONTAKT ZA MEDIJE
ZA DODATNE INFORMACIJE SE LAHKO OBRNETE NA:
Polly Brock / Vanda Ivančić na media@creoarts.com

OBVESTILA UREDNIKOM

O NATEČAJU SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS
Mednarodno priznani natečaj Sony World Photography Awards v organizaciji Svetovne fotografske organizacije predstavlja enega od najpomembnejših dogodkov na svetovnem fotografskem koledarju. V svojem sedemnajstem letu ta natečaj, na katerega se lahko fotografi prijavijo brezplačno, predstavlja globalni glas fotografije in zagotavlja pomemben vpogled v sodobno stanje te umetniške panoge. Dogodek ponuja vrhunsko priložnosti za prikaz del tako že uveljavljenih kot tudi prihajajočih umetnikov. Nagrada za Izjemen prispevek k fotografiji obenem dodatno prepozna dela najbolj vplivnih umetnikov na področju fotografije. Prejemnik te nagrade v letu 2024 je priznani fotograf Sebastião Salgado, ki se bo tako pridružil uglednemu seznamu fotografskih ikon kot so William Eggleston, Mary Ellen Mark, Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Graciela Iturbide, Edward Burtynsky in Rinko Kawauchi. Vse zmagovalne fotografije in dela iz ožjega izbora so prikazana na razstavi v galeriji v Somerset House v Londonu. Naše oznake so #SonyWorldPhotographyAwards in #SWPA2024. worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

O SVETOVNI FOTOGRAFSKI ORGANIZACIJI ​
Svetovna fotografska organizacija je ena izmed vodilnih globalnih platform za razvoj in napredek fotografske kulture. Programske in tekmovalne pobude organizacije fotografom ponujajo dragoceno priložnost predstaviti svoje delo in razširjajo pogovore o temah, ki jih ta dela naslavljajo. Natečaj Sony World Photography Awards je glavni program Svetovne fotografske organizacije. Prvič je bil organiziran leta 2007 in danes predstavlja enega izmed največjih in najprestižnejših svetovnih fotografskih dogodkov. Natečaj predstavlja tako dela že priznanih kot tudi prihajajočih fotografov ter na svoje razstave po vsem svetu letno privablja na desetine tisoč obiskovalcev. Svetovna fotografska organizacija je fotografski del krovne organizacije Creo, ki organizira pobude in programe na treh umetniških področjih: fotografija, film in sodobna umetnost. Svetovni fotografski organizaciji lahko sledite na Instagramu (@worldphotoorg), Twitterju (@WorldPhotoOrg) in LinkedIn/Facebooku (World Photography Organisation).

CREO
Creo spodbuja in organizira dogodke in programe na treh področjih: fotografija, film in sodobna umetnost. Po ustanovitvi leta 2007 kot Svetovna fotografska organizacija, se je Creo tekom let bistveno razširil ter začel razvijati in ponujati dodatne priložnosti za ustvarjalce in širiti doseg svojih kulturnih dejavnosti. Vodilni projekti Creo dandanes vključujejo tekmovanja Sony World Photography Awards, Sony Future Filmmaker Awards, in prireditvi PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London in PHOTOFAIRS New York. Creo v sodelovanju z Angus Montgomery Arts pomaga izvajati projekte, med katerimi so vodilni umetniški sejmi na svetu. Creo je ime dobil po latinski besedi "ustvarjam" in želi v tem duhu ustvarjalne glasove opolnomočiti in jim dati dodaten zagon. www.creoarts.com

SONY GROUP CORPORATION
Sony Group Corporation je podjetje za kreativno zabavo, ki je trdno zasidrano v tehnologiji. Naj si gre za igre ali omrežne storitve, glasbo, filme, izdelke in rešitve na področju elektronike, podob in senzorjev ter finančne storitve – namen podjetja Sony je svet napolniti s čustvi s pomočjo ustvarjalnosti in tehnologije. Za več informacij obiščite: sony.com/en

O SONY CORPORATION
Korporacija Sony Corporation je odgovorna za področja zabave, tehnologije in storitev (ET&S) v skupini Sony. Vizija podjetja Sony »ljudem in skupnostim po vsem svetu še naprej ponujati Kando in Anshin* z razvijanjem tehnologije in naslavljanjem novih izzivov« ustvarja izdelke in storitve na področjih, kot so domače razvedrilo in zvok, slike in mobilne komunikacije. Za dodatne informacij obiščite: www.sony.net *Japonska beseda Kando pomeni čustvo, Anshin pa ima različne pomene, kot so duševni mir, pomiritev, zanesljivost in zaupanje.

 

AVTORJI FOTOGRAFIJ
OD ZGORAJ LEVO PROTI DESNI:

© Shayna Cuenca, ZDA, ožji izbor, mladinsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024
© Frederik Rüegger, Nemčija, ožji izbor, študentsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024
© Kayin Luys, Belgija, ožji izbor, študentsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024
© Gaston Zilberman, Argentina, ožji izbor, študentsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024 ​
© Brayan Enriquez, ZDA, ožji izbor, študentsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024 ​
© Yufei Ma, celinska Kitajska, ožji izbor, študentsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024
© Isaac Friend, Združeno kraljestvo, ožji izbor, mladinsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024
© Kazi Arifujjaman, Bangladeš, ožji izbor, študentsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024 ​
© Makaziwe Radebe, Južnoafriška republika, ožji izbor, študentsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024
© Chengchen Wang, celinska Kitajska, ožji izbor, mladinsko tekmovanje, Sony World Photography Awards 2024

 

 

 

 

 

 

 

Prejmite posodobitve v vaš poštni nabiralnik

S klikom na "Naročite se" potrjujem, da sem prebral/a in se strinjam z Pravilnik o zasebnosti.