Izbira zvoka za okolje

Načrtovanje zvoka za prihodnje generacije

Sonyjevi zvočni izdelki so zasnovani za zagotavljanje izjemnega zvoka, hkrati pa so prijazni do okolja.
V skladu z našimi cilji Green Management za 2025 želimo zmanjšati porabo nereciklirane plastike v vseh naših izdelkih in embalaži.

Reciklirani materiali v izdelkih

Resen pristop do zvoka in okolja

Sonyjevi izdelki, kot so zvočniške enote in zvočniki, uporabljajo reciklirano plastiko za manjšo količino nereciklirane plastike.
Izbira materiala vpliva predvsem na kakovost zvoka, zato že več let razvijamo edinstveno reciklirano plastiko, ki je hkrati prijazna do okolja in primerna za izdelavo zvočnih izdelkov visoke kakovosti.

Razvoj reciklirane plastike

Naša reciklirana plastika je pridobljena iz diskov in plastenk avtomatov za vodo.
S tako pridobljene plastike so odstranjeni vsi premazi ali prevleke, zato se lahko uporablja kot osnovni material. Želimo doseči brezkompromisno kakovost zvoka, zato smo preizkusili širok nabor kombinacij za ugotavljanje najboljše možne rešitve za zvočne izdelke.

[1] Diski  [2] Vodne plastenke  [3] Rezanje  [4] Reciklirana polikarbonatna plastika  [5]  Mešanje nereciklirane plastike, drugi aditivi  [6] Pelete

Slika kaže zvočniško enoto na dvema palčnim grafikonoma, ki ponazarjata zmanjšanje uporabe nereciklirane plastike za 45 %.
Manj nereciklirane plastike v zvočniških enotah

Naša nova zvočniška enota uporablja reciklirano plastiko za različne komponente. Kot rezultat uporablja približno 45 % manj nereciklirane plastike kot prejšnji model.

[1] prejšnji model [2] novi model

Proti prihodnosti z več reciklirane plastike

Reciklirano plastika uporabljamo za zunanjost in v notranjost zvočnih izdelkov. Želimo še naprej raziskovati in razvijati nove načine uporabe reciklirane plastike, da zagotovimo izdelke, ki ponujajo vrhunski zvok in hkrati podpirajo okoljska prizadevanja.

Slike različnih zvočnih izdelkov. Zgornja slika zvočniške enote, srednja slika prenosnih brezžičnih zvočnikov, spodnja slika sprejemnika AV.
Tkanina iz recikliranih materialov

Tkanina, ki je uporabljena v HT-AX7, je reciklirana iz PET plastenk.
Material je pazljivo izbran za optimalno kakovost zvoka, zasnovo, teksturo in barve.

Okolju prijazna embalaža

Količino uporabljene plastike v embalaži želimo zmanjšati z uporabo recikliranih papirnih materialov, na primer za blazine in vstavke, ter z uporabo papirnatih ročajev.

Manj nereciklirane plastike v embalaži novih zvočniških enot

Embalaža naših novih zvočniških enot uporablja 65 % manj nereciklirane plastike kot prejšnji model. Zmanjšali smo tudi količino tiskanja, s čimer smo količino uporabljenega črnila zmanjšali za 65 %. Cilj je embalaža, ki je istočasno okolju prijazna, trpežna in čudovito oblikovana brez kompromisov pri uporabnosti.

[1] prejšnji model [2] novi model

Slika kaže embalažo zvočniške enote z dvema palčnim grafikonoma za zmanjšanje uporabe nereciklirane plastike za 65 %.
Slika naravnih materialov za embalažo na levi in Sonyjeve embalaže na desni.
Sonyjev originalni mešani material

Kot embalažo za HT-AX7 vedno bolj uporabljamo naš okolju prijazen papirni material, originalni mešani material. Originalni mešalni material je okolju prijazen papirni material, izdelan iz bambusa, vlaken sladkornega trsa in recikliranega potrošenega papirja.

Intervju z razvijalcem

Portret intervjuvanca, Yuko Fujihira.
Yuko Fujihira

Sony Corporation, Home Entertainment & Sound Products Business Group,
Acoustic Design Division, Design Dept. 2

Naša prizadevanja na področju uporabe reciklirane plastike v domačih zvočnih sistemih segajo že v leto 2010. Učinkovitost delovanja smo dvignili na raven, ki je enakovredna ravni primarne plastike, izboljšali smo vidike zasnove ter omogočili uporabo reciklirane plastike v dejanskih izdelkih. Leta 2016 smo razvili reciklirano plastiko, uporabljeno za notranje komponente naših izdelkov, in pri tem upoštevali kakovost zvoka.

 Z vedno večjimi zahtevami po uporabi reciklirane plastike pa smo morali razširiti tudi obseg načina njene uporabe. Naš novi material, ki smo ga razvili s tem namenom, je ognjeodporen. Med postopkom razvoja nas je vodila misel, do kakšne mere se lahko približamo kakovosti zvoka materialov, ki smo jih uporabljali prej. Pregledali smo številne konfiguracije, izdelali več prototipov ter večkrat preskusili moč, da smo ustvarili material, ki je ustrezal kakovosti zvoka in fizičnim zahtevam izdelka.