Xperia™: prizadevanje za trajnosnost

Odkrijte, kako si družba Sony in Xperia prizadevata postati bolj trajnostna pri vseh svojih dejavnostih.

Naša predanost okolju

Z namenom doseganja našega cilja »Road to Zero« uvajamo različne spremembe, ki bodo pomagale okolju. 

Za ogled tega videoposnetka sprejmite piškotke storitve Youtube

Spodaj odprite nastavitve piškotov in se prepričajte, da ste vklopili piškotek Youtube pod razdelkom »Funkcionalni«.

Logotip iniciative Pot do ničnega vpliva
Načrt skupine Sony – Road to Zero

Pri družbi Sony se zavedamo, da je naše delovanje kot korporacija odvisno od dobrega stanja naravnega okolja. Zato smo oblikovali globalni okoljski načrt Road to Zero, s katerim želimo do leta 2050 v celotnem življenjskem ciklu naših izdelkov in poslovnih dejavnosti popolnoma odpraviti vpliv na okolje.

Green Management 2025

Sony si vsakih pet let postavi srednjeročne okoljske cilje. Do leta 2050 želi doseči ničelni vpliv na okolje. Ti cilji se nanašajo na vsako fazo življenjskega cikla izdelkov in vpliv, ki jih imajo na podnebne spremembe, surovine, kemične snovi in biotsko raznovrstnost. V okviru najnovejšega sklopa ciljev, Green Management 2025, bo Sony postopoma zmanjševal plastično embalažo novih malih izdelkov in jo postopoma popolnoma odpravil.

Logotip za Green Management 2025
Majhna steklenička belih plastičnih zrnc poleg kupa črnih plastičnih zrnc in kupa belih zrnc.
SORPLAS™, Sonyjeva originalna reciklirana plastika

Sony je leta 2011 začel v praksi uporabljati trajnostno usmerjeno reciklirano plastiko (SORPLAS). To reciklirano plastiko z ognjevarnimi lastnostmi, ki so zahtevane za uporabo v elektroniki, je omogočila lastniška tehnologija stiskanja. Edinstveni postopek združi originalno sredstvo za zaviranje gorenja brez halogenov in fosforja. Izdelano je s postopkom, ki ga je razvila družba Sony, iz odpadne plastike (polikarbonatne smole) iz različnih virov.

Za bolj trajnostni telefon Xperia

Poleg okoljskih načrtov družbe Sony na ravni celotne korporacije izvajamo tudi vrsto trajnostnih pobud, specifičnih za telefon Xperia.

Več recikliranih delov, manj vpliva na planet

Z namenom zmanjšanja vpliva na okolje smo za izdelavo mnogih ključnih komponent v naših napravah uporabili material "SORPLAS". Uporabili smo ga za celotno strukturo elegantnega ovitka s stojalom.

Posnetek Xperia 10 V od spredaj v vijoličnem elegantnem ovitku z možnostjo vijolične, zelene, bele in črne barve v ozadju
Slika materialov na steklenem krožniku, ki vključujejo les, papir in rastlinska vlakna
Trajno, zanesljivo in trajnostno 

Originalni mešani material je trpežen in podoben papirju. Izdelan je iz vlaken hitro rastočih rastlin, kot je bambus in sladkorni trs, kot tudi iz recikliranega papirja. Rastline s kratkim ciklom lastni ustvarijo manj CO2, ker jih je mogoče vzgojiti, razvrstiti in požeti po potrebi, če primerjamo s sečnjo in nego trajnic.

Odkrijte "originalni mešani material"

Od leta 2023 za embalažo pametnih telefonov uporabljamo originalni mešani material. S kakovostnimi 100-% papirnimi materiali prispevamo k svojim trajnostnim ciljem ter pomagamo širiti zavedanje o pomenu varovanja okolja pri naših uporabnikih.

Slika sprednjega in zadnjega dela embalaže Xperia, izdelane z originalnim mešanim materialom na belem ozadju
Diagram, ki prikazuje postopno zmanjšanje količine plastike v embalaži telefona Xperia od leta 2018 do začetka prodaje telefona Xperia PRO-I leta 2021
Odpravljanje plastike pri embalaži telefonov Xperia

Čeprav se že več let osredotočamo na zmanjševanje okoljskega vpliva embalaže telefona Xperia, smo sprva lahko le večje plastične dele zamenjali s papirnatimi. Zato je embalaža našega modela Xperia 2018 še vedno vsebovala 27 % plastike. Postopoma pa smo svoje postopke razvili, tako da lahko zdaj odstranimo plastiko tudi iz najmanjših delov embalaže. Rezultat tega je, da je embalaža telefona Xperia PRO-I brez plastike.

Bolj trajnostni pravilnik o papirju

Poleg tega, da si prizadevamo zmanjšati porabo dragocenih virov papirja, je naša prednostna naloga, da kupujemo papir, ki temelji na trajnostnih pravilnikih, kot sta papir s certifikatom FSC in recikliran papir. Pladenj iz celuloze v embalaži pametnega telefona je izdelan iz odpadnega papirja, ki ga ni mogoče reciklirati v druge papirne izdelke. Z izborom surovin, ki se ujemajo z barvo zunanje škatle, ga lahko izdelamo takšnega, kot je, brez lepljenja ali barvanja.

Kup zmečkanega papirja

Za ogled tega videoposnetka sprejmite piškotke storitve Youtube

Spodaj odprite nastavitve piškotov in se prepričajte, da ste vklopili piškotek Youtube pod razdelkom »Funkcionalni«.

Nič plastične embalaže

V tem videoposnetku naš inženir za oblikovanje embalaže Tomoyuki Nishizaki govori o tem, kako smo pri telefonu Xperia PRO-I povsem odpravili plastično embalažo.

Skupno ustvarjanje trajnostne družbe

Poleg notranjih pobud družba Sony k ukrepanju spodbuja tudi poslovne partnerje, potrošnike in druge zainteresirane strani, tako da lahko skupaj gradimo trajnostno družbo. Na primer, pametnim telefonom Xperia ne prilagamo več kablov USB in polnilnikov, saj jih večina kupcev že ima in jih lahko uporablja, kupce pametnih telefonov Xperia pa prosimo, naj reciklirajo embalažo svojih pametnih telefonov.

Slika kabla USB in polnilnika, prekrižana z zeleno črto, ter ikona planeta Zemlje in pametnega telefona Xperia