kanal v amsterdamu v mraku

Kako fotografiram | Kako snemati s časovnim preskokom

Albert Dros

Kaj je časovni preskok?

Čar videoposnetka s časovnim preskokom je ta, da lahko prikažemo določeno gibanje, ki ga drugače ni mogoče videti. Ko na primer gledamo oblake na nebu, ne opazimo nenehno premikajočih in spreminjajočih se oblik, toda s časovnim preskokom lahko vidimo prefinjeno gibanje v le nekaj sekundah.

odsev čolnov v kanalu v amsterdamu

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/14, ISO 50

Zaradi časa med posameznimi posnetki v določenem zaporedju je lahko potrebno večurno snemanje več sto posnetkov, če želimo ustvariti uspešen časovni preskok. Ko predvajamo te slike s hitrostjo 24 ali 25 sličic na sekundo, je končni videoposnetek morda dolg le nekaj sekund.

Kaj snemati

Pri videoposnetku s časovnim preskokom je zelo pomembno, da izberemo ustrezno lokacijo oziroma ustrezen objekt. Zagotoviti moramo zadostno dogajanje v določenem časovnem obdobju, če želimo ustvariti dinamičen in zanimiv videoposnetek za gledalca. Nedavno sem ustvarjal videoposnetek s časovnim preskokom v Amsterdamu, kjer tudi živim.

miren in spokojen kanal v amsterdamu v mraku

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/7.1, ISO 200

V mestih lahko s časovnim preskokom podrobno spremljamo različna zanimiva gibanja – način in ritem premikanja ljudi ter avtomobilov; način prižiganja luči, ko mesto prekrijeta mrak in tema. Takšnih vsakdanjih stvari sploh ne opazimo, če pa jih pospešimo, je dogajanje lahko osupljivo.

Kako snemati časovni preskok

Pri tem projektu sem uporabljal predvsem fotoaparat Sony Alpha 7 III. Ločljivost 24 milijonov slikovnih pik je zame več kot dovolj, saj se z višjo ločljivostjo povečajo tudi poraba prostora za shranjevanje, baterije ter časa, potrebnega za ustvarjanje in obdelavo časovnega preskoka.

cerkev v amsterdamu z jasnim modrim nebom v ozadju

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/80s @ f/8.0, ISO 200

Tako kot večina Sonyjevih fotoaparatov ima tudi Sony Alpha 7 III vgrajeno funkcijo intervalnega časovnika, s katero snemam večino zaporedij časovnih preskokov. Preprosto nastavite interval med posnetki in število posnetkov, ki jih želite zajeti, ostalo pa opravi fotoaparat. Seveda mora biti fotoaparat na stojalu in čim bolj pri miru; če se fotoaparat premakne, boste imeli v končnem časovnem preskoku večji časovni presledek.

Pravilna osvetlitev

Če snemate krajši časovni preskok in veste, da se svetlobne razmere ne bodo spremenile, je najbolje, da uporabite način popolne ročne osvetlitve za celotno trajanje časovnega preskoka.

kanal v amsterdamu ponči

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/8s @ f/10, ISO 500

Odlična stvar pri snemanju časovnega preskoka s Sonyjevimi fotoaparati je njihov dinamični razpon. Ker vse snemam v načinu RAW, lahko urejam posnetke pozneje, zato mi ni bilo treba uporabiti stopnjevanega filtra pri nobenem časovnem preskoku. Običajno uporabim prešibko osvetlitev, da ohranim podrobnosti neba, saj vem, da lahko obnovim velik del podrobnosti s sencami. Na ta način lahko vedno ustvarim popolno sliko.

Če snemam prehod, na primer iz dneva v noč, je v intervalnem časovniku na voljo pametna funkcija, imenovana občutljivost sledenja samodejne osvetlitve. Ta funkcija postopno prilagodi osvetlitev, s čimer nadomesti spremembe svetlobe. Fotoaparat nastavim na prioriteto zaslonke, nato pa nastavim nizko občutljivost sledenja samodejne osvetlitve. To pomeni, da fotoaparat postopno prilagaja osvetlitev in ne nenadno, zaradi česar lahko pride do migetanja v končnem časovnem preskoku.

odsev stavb v amsterdamu v kanalu ponoči

© Albert Dros | Sony α7R IV | 0.6s @ f/4.0, ISO 200

Zagotoviti je treba tudi zadostno trajanje intervala. Prva osvetlitev je lahko na primer nastavljena na 1/30 sekunde z 2-sekundnim intervalom med posnetki, ko pa se začne mračiti, mora biti čas osvetlitve morda 3 sekunde, kar je dlje kot čas intervala.

Ker želim zagotoviti zadostno prilagodljivost za ohranjanje krajše osvetlitve od intervala, snemam z veliko zaslonko (s katero preprečim tudi vidnost morebitnega prahu na senzorju) in nastavitvijo občutljivosti do ISO 200 ali 400.

Dodajanje druge dimenzije

V svojih kompozicijah s časovnim preskokom želim izraziti vso svojo ustvarjalnost, zato pogosto uporabljam motoriziran drsnik in držalo. Z motoriziranim drsnikom in držalom lahko ustvarim različna gibanja, na primer premikajoče se posnetke objekta v ospredju. S tem ustvarim večji tridimenzionalni učinek končnega časovnega preskoka. Zato rad snemam v mestu, saj je tam veliko objektov, s katerimi je mogoče ustvariti takšen učinek; mesto je prav zares igrišče za fotografiranje s časovnim preskokom.

Panoramski-posnetek-cerkvenega-stolpa-nad-kanalom-v-amsterdamu

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/5.0, ISO 200

Ustvarjanje časovnega preskoka

Ko posnamete več sto slik, jih lahko združite v časovni preskok. Za urejanje slik in odpravljanje morebitnega migetanja uporabljam Adobe Lightroom in LR Time-lapse. Nato izvozim te slike kot zaporedje slik v obliki zapisa JPEG v program Adobe After Effects, kjer lahko znova kadriram dele, kjer se je objekt morda zaletel v fotoaparat in ga premaknil, ter dodam prehode in učinke ostrenja, enako, kot bi urejal običajno zaporedje videovsebine.

Predstavljeni izdelki

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Obseden sem s tem, da moram narediti popoln posnetek."

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili