svetlolasa ženska s kratkimi lasmi gleda vstran

Kako I Snemanje | Nastavitev v domačem studiu

Hannah Couzens

Imeti lasten studio v svojem domu je razkošje, tudi če gre zgolj za kot sobe z belo steno. Toda če imate doma takšen namenski prostor, lahko ustvarjate, kadar koli dobite navdih. Jaz imam tak prostor v svoji garaži. Čeprav meri le 6,5 m x 3 m, sem s premišljenimi prostorskimi odločitvami izkoristila vsak centimeter tega prostora, portrete pa lahko fotografiram enako kot v velikem studiu.

Kljub razmeroma majhnem prostoru lahko za večino portretov uporabljam fotoaparat Sony Alpha 7R III ali Alpha 7R IV s svojim priljubljenim objektivom FE 85 mm f/1,4 GM. Imam tudi FE 24–70 mm f/2,8 GM, če potrebujem nekoliko širši posnetek.

svetlolasa ženska s kratkimi lasmi gleda v fotoaparat

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Popoln izkoristek malega prostora

Sprejeti morate veliko malih odločitev, vendar ste z vsako odločitvijo bližje učinkovitemu in udobnemu delovnemu prostoru. Najpomembnejša je bila osvetlitev. Naš vrt je usmerjen južno, zato večinoma dvema skozi okno garaže sije sonce. Kljub temu pa smo dodali še eno okno, s katerim smo kar najbolje izkoristili to svetlobo.

Glavna reflektorja sta nameščena na dveh stenskih nosilcih. Svoj Sony Alpha 7R IV sem povezala z brezžično bliskavico, tako da lahko med fotografiranjem nemoteno delam z oddaljenim sistemom bliskavice. Uporabljam reflektorje Profoto B10, saj so majhni in omogočajo napajanje z baterijo ali prek električnega omrežja.

svetlolasa ženska s kratkimi lasmi zre v negatoskop

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Premični stenski nosilci so izredno priročni, saj omogočajo prilagodljivo postavitev. En nosilec je nameščen nekoliko bolj naprej od drugega, zato je v popolnoma razširjenem položaju sega za subjekt in deluje kot vir osvetlitve ozadja. Drug nosilec lahko nato uporabim kot glavni vir svetlobe. Po potrebi občasno še vedno uporabimo reflektor na stojalu. Nosilca preprosto nudita višino in prilagodljivost, hkrati pa ne zasedata prostora na tleh.

Vsa ozadja so obešena čim bolj visoko. Ko jih ne uporabljam, jih lahko preprosto zvijem. To pomeni, da nimam stojal za ozadja, ki bi zavzemala dragocen prostor.

 

Kako do najboljših rezultatov

Med delom v studiu se rada prosto premikam. Uporabljam sistem za samodejno ostrenje oči, ki ga nudi Sony Alpha 7R III. Ta mi omogoča svobodo med sestavljanjem kompozicij, saj vem, da bodo oči osebe vedno izostrene. Ne maram delati s stojali, kabli za bliskavice, napajalnimi kabli ali povezovalnimi kabli.

svetlolasa ženska s kratkimi lasmi drži reflektor

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Priporočam, da uporabljate mreže za osvetlitev. Dobiti jih je mogoče za reflektorje ali sprednji del mehčal in zelo olajšajo nadzor stika svetlobe. Za spremembo barve ozadja lahko uporabite tudi gele za osvetlitev. Jaz uporabljam komplet filtrov Profoto OCF, saj je združljiv z glavami bliskavice Profoto B1 in B10.

Če imate bele zidove, potrebujete nekakšno ‘črno polnilo’, s katerim boste preprečili odboj svetlobe od zidov. Uporabite lahko na primer zložljivo črno ozadje ali črno pobarvan panel V-Flat. Kar koli boste že uporabili, gotovo boste lažje oblikovali osvetlitev, ko boste delali v manjšem prostoru doma.

Naj še dodam, da ne potrebujete veliko luči. Z dvema glavama bliskavic lahko posnamete morje različnih žanrov portretov in dobite izjemne izdelke. Pomembno je, da veste, kaj želite doseči: nekatere najljubše posnetke sem posnela le z enim reflektorjem.

Predstavljeni izdelki

Hannah Couzens

Hannah Couzens | UK

"Med fotografiranjem portreta v nekem trenutku pride do povezave, ko te portretiranec spusti bližje sebi. V tem trenutku narediš fotografijo, ki zares pokaže portretiranca v njegovi pravi luči."

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili