michael schaake sony alpha 9 osamljen čoln, osvetljen s pasom sončne svetlobe z gorami v ozadju

Kako fotografiram | Izjemne pokrajine

Michael Schaake

Najpomembnejša stvar pri fotografiranju pokrajine je, da ste potrpežljivi ter uživate v času, ki ga preživite tam. Večino dneva lahko hodite in čakate na ustrezno svetlobo, zato morate imeti radi naravo.

michael schaake sony alpha 7RM3 sneg je prekril gorato pokrajino v daljavi, osvetljeno z rožnato svetlobo

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/16, ISO 500

Načrtovanje in priprava

S posnetkom pokrajine želim gledalca odpeljati v pokrajine, kot sem jih videl sam. Želim, da ga prizor navduši tako, kot je mene, ko sem ga fotografiral. Med drugim to dosežem tudi tako, da se z raziskovanjem lokacije ukvarjam v najmanjši možni meri. Preveč slik drugih fotografov lahko vpliva na moj občutek, ko se prvič zazrem v novi prostor.

Ogledovanje prizora

Nekatere najlepše lokacije so lahko zelo težko dostopne. Večino svojih fotografij posnamem v severnih deželah, kjer se ne morem izogniti pohodom do želenih lokacij. Zahtevnosti pohoda nikoli ne podcenjujem, zato je lahek fotoaparat, kot so vsi tisti iz Sonyjeve serije Alpha, zame bistvenega pomena, saj je z njim raziskovanje preprosto.

michael schaake sony alpha 7RM4 nevihtni oblaki nad gorami in morjem s sončno svetlobo, ki se prebija v daljavi

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 4s @ f/22, ISO 50

Ko sem pripravljen, se sprehodim po pokrajini. Čeprav aktivno ne iščem morebitnih posnetkov, pa po navadi vedno nekaj pritegne moj pogled. Za sliko potrebujem par stvari, lahko posameznih ali pa v kombinaciji. To so lahko usmerjenost svetlobe in njena kakovost, kako svetloba oblikuje pokrajino, zanimive strukture in vodilne linije. Ko gre za barve, so seveda še posebej zanimiva jutra in večeri, zato poskušam snemati v tem času.

koča ob jezeru

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Ena mojih najljubših fotografij je bila posneta v stari vasi na Švedskem, ki pripada Samijem. V vasi se ljudje zberejo pri obredih, sicer pa je nenaseljena. Noč tam sem preživel v svojem kombiju ter vstal ob 7. uri, da bi videl, kako se prebuja svetloba. Dan je bil zelo meglen, okolica pa zares čudovita. Če se zdaj ozrem nazaj, lahko zatrdim, da je bilo to eno od najbolj spokojnih in čudovitih mest, kar sem jih kdaj obiskal.

Oko se mi je ustavilo na čudovito oblikovani liniji obale, ki je vodila do kolibe. Jezero je spokojno počivalo v megli, sončna svetloba pa je bila ravno pravšnja za kompozicijo posnetka. Ta posnetek sem moral narediti. Po desetih minutah, ko se je megla dvignila in se je pokazalo sonce, je napočil pravi trenutek za fotografiranje.

michael schaake sony alpha 7RM4 majhen slap, ki teče čez klif ob oceanu

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/13, ISO 100

Nastavitev fotoaparata

Uporabljam različne Sonyjeve fotoaparate, izbira pa je povsem odvisna od tega, kaj bom snemal in kam potujem. Širok dinamičen razpon senzorjev, dolg čas delovanja baterije in visoka ločljivost – ogromno je razlogov, zakaj obožujem fotografiranje z njimi.

michael schaake sony alpha 7RM4 nevihtno nebo nad oglato pečino ob morju

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Moj glavni fotoaparat je Sony α7R IV. Obožujem ga zaradi ločljivosti 61 milijonov slikovnih pik. Uporabljam še Sonyjeve fotoaparate α7R III, α9 in α6400. Poleg teh imam številne objektive, čeprav na poti šteje vsak gram. Ker želim prihraniti energijo in imeti na potovanjih čim manj prtljage, pogosto s seboj vzamem samo α7R IV z objektivom ZA OSS FE 16–35 mm f/4.

Na večdnevni pohod se v torbi znajde tudi objektiv G OSS FE 24–105 mm f/4, ki ponuja več prilagodljivosti pri izbiri podrobnosti v pokrajini.

michael schaake sony alpha 7RM4 drevored na obzorju v zasneženi pokrajini

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/5.6, ISO 250

Ko gre za osvetlitev slike, običajno snemam v načinu prioritete zaslonke ter z občutljivostjo v samodejnem načinu ISO z najmanjšo hitrostjo zaklopa. Pogosto snemam tudi v načinu ročne osvetlitve, odvisno od meritev prizora, ki jih opravi fotoaparat. S tem v mislih za pregled celotnega prizora pogosto uporabim matrično merjenje ali pa izmerim poudarke, da ohranim čim več podrobnosti poudarkov.

Barva in snemanje neobdelanih slik

Vedno ustvarjam fotografije formata RAW. Tako ujamem največ podrobnosti in lahko bolj neomejeno urejam fotografije.

To pa ne pomeni, da je fotografija sprva zelo neobdelana. Če se odločite za ta pristop, uporabite fotoaparat s funkcijo Natural Creative Style. Nastavite minimalno raven kontrasta in barv. V iskalu boste videli sliko, ki je podobna formatu RAW. Videz morda ne bo najboljši, vendar boste v poudarkih in sencah videli veliko podrobnosti, s katerimi boste delali v datoteki RAW.

michael schaake sony alpha 7RM4 drevored iglavcev na zasneženi pokrajini ob sončnem zahodu

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/10, ISO 125

Pri urejanju neobdelanih datotek želim vedno poustvariti prizor tako, kot sem si ga zapomnil. Ko preskušam različne ravni kontrasta, da bi vzbudil razpoloženje, poskusim ohraniti naravne barve, ki jih imam v spominu, saj želim, da tudi drugi vidijo moje fotografije na takšen način.

Predstavljeni izdelki

Michael Schaake

Michael Schaake | Germany

"Biti v pravem trenutku na pravem mestu in doživeti neskončno lepoto narave je lahko navdihujoča ter zelo osebna izkušnja. Upam, da moje fotografije dajejo drugim občutek, da so se mi pridružili na tem potovanju."

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili